Gönderen Konu: TA VHF UHF yarışması 5 Temmuz 2009  (Okunma sayısı 14154 defa)

Çevrimdışı TA8A

TA VHF UHF yarışması 5 Temmuz 2009
« : 24 Mayıs 2009, 21:44:39 »
TA1D tarafından bildirilmiştir.

Bu yıl yapılacak olan Yarışma yerel saat ile: 10.00-21.00 saatleri arası yapılacaktır. Tüm VHF UHF Kullanıcılarına ve uzak mesafe meraklısı arkadaşlara duyurulur. Aynı gün Bazı komşu Avrupa ülkelerinde VHF ve yukarısı Bandlarda yarışmalar olabilir,
yabancı istasyonlarla QSO yapma ihtimali yüksektir.
Altıncı TA VHF-UHF yarışmasına katılacaklara başarılar diliyoruz.
Bu yıl gerçekleştireceğimiz yarışma 5 Temmuz 2009  PAZAR günü yapılacaktır.

Amaç; Yurt içi VHF ve UHF haberleşme yeteneği ve pratiğini arttırmak olan bu yarışma, yakın ülkelerden de VHF-UHF bandında çalışacak istasyonlarla QSO imkanı verebilmektedir. Yarışma Band ve mod larımız; UHF 70cm ve VHF 2m bandında FM, SSB ve CW olarak çalışılacaktır.

KURALLAR VE PUANLAMA:

Her bant ve modülasyonda ayrı puanlama yapılmaktadır ve karışık toplamda sertifika verilmemektedir.

Her bant ve modülasyonda ayrı olarak yapılan QSO sayıları Her yeni yurt içi ve dışı LOCATOR ile çarpılarak o bant ve modülasyondaki puanı belirler.

Örnek: 2m FM modülasyonlu olarak 30 QSO, 15 LOCATOR ile QSO yapmışsanız, 30 x 15= 450 puan dır ve 2m FM Logunuza yazdığınız toplam QSO’ların en sonuna hesaplayarak; Puanınızı, yeni LOCATOR ve QSO sayıları yazılacaktır. Mükerrer Locatorlar çarpan olarak kabul edilmez. Yani aynı locatordan üç kişiyle QSO yapmışsanız QSO sayınız 3, locatorunuz 1 olarak kabul edilecektir.

İstasyonlar klüp ve kişisel işaretlerle çalışabilirler. Çok operatörle çalışan Klüp İstasyonları; klüp ve kişisel işaretlerle çalışabilirler. Çok operatörle çalışan Klüp istasyonlarının sertifikalarına katılan üyelerin işaretleri eklenmektedir. Katılımcıların karşı istasyona ait LOCATOR bilgilerini mutlaka yapılan QSO'nun yanına yazmaları gerekmektedir. İstasyonlar QTH dışından açık arazide çalışıyorlarsa portable olduklarını belirtirler. Şube klüp işaretiyle çok operatörlü çalışmalarda, E mail ile gönderilen log’a çalışmaya katılan operatörlerin işaretleri log ek bilgi bölümüne eklenmelidir.

Qso sırasında: UTC, Call, RST verme/alma , karşı istasyonun Locatoru, QSO sıra numarası (sizin QSO numaranız-karşı itasyonun QSO numarası ve Locator’u alınacaktır). (RST raporları , Locator ve QSO numaralarının alınması zorunludur.) Sıra numaraları yerli ve yabancı istasyonlara sırayla verilir. 001, 002, 003 gibi. Tek haneden başlamaz. TA dışı istasyonlarada aynı sıra numarasından ilgili no verilecektir. Yabancı istasyonlardan ise sadece TA'lar ile yapılmış olan QSO'ların sıra numarası istenecektir.

Yani: o ana kadar kaçıncı TA istasyonuysanız o sayı istenecektir. Aynı günlerde diğer ülkelerde de yarışmalar olabileceğinden ve ihtimal o ülkelerdeki daha fazla katılımcı sayesinde konuştuğunuz yabancı istasyon çok daha fazla QSO'yu kendi istasyonlarıyle yapmış ve yüksek puan almış olabilir. Bu karışıklığın önlenmesi için TA ile yapılan QSO sayıları sırayla yazılacaktır.

Yabancı istasyonlardan sadece TA conteste katılmaları halinde verecekleri sıra numaraları kayıt edilecektir. Aynı gün komşu ülkelerde ve Avrupada VHF yarışmalar olabilir.
Her band ve modulasyon için ayrı sıra numarası verilecektir. Loglarınızı lütfen karıştırmayın !!! Dolayısıyle çalışacağınız her band ve modulasyon için ayrı log sayfaları hazırlamanızı tavsiye ederiz. Toplamda iki band ( 2m- 70 cm) üç modda ( SSB-CW-FM ) altı ayrı kategoride de çalışma yapılabilecektir.

Burada bulunan bilgiler ve kurallar komşu ülkelerin VHF managerlerine de gönderilerek kurallarımız hatırlatılacaktır. Yarışma 6 Temmuz 2008 Pazar günü (lokal) Yerel saatle 10.00 da başlıyacak ve akşam Yerel 21.00 de sona erecektir. Aynı gün Avrupada bazı ülkelerin yarışmaları olması nedeniyle süre 3 saat uzatılmıştır. 2007 Yılında Yarışmanın son saatlerine doğru ES Açılışı olmuş ve yüzlerce Avrupa istasyonu TA istasyonlarıyle QSO yapabilmiştir. (Hatırlatılır)

ÇALIŞMA FREKANSLARI:

VHF SSB 144.300 MHz.+- 25 KHz.
VHF CW 144.050 MHz. +-25 KHz.
VHF FM 145.500 MHz. (Region 1 mobil çağrı frekansı), 145.525 , 145.550 MHz.

UHF SSB 432,200 MHz.+- 25 KHz
UHF CW 432.050 MHz. +-25 KHz.
UHF FM 433,500 MHz. 433.525 , 433.550 MHz.

Yönetmelik gereği VHF ve UHF Bandlarında:
SSB ve CW max: 400 Watt PEP
FM max: 75 Watt.

2m ve 70cm de SSB CW modunda nokta frekans yada +- 25KHz band genişliğinde çağrı yapılabilmektedir. Yarışmaya katılmayan istasyonlar yarışma nedeniyle katılımcılara öncelik tanımalarını rica ederiz.

Bazı Propagasyon bilgileri: Yarışmada yer dalgası ile gözün gördüğü mesafelerle QSO yaparken vertikal anten kullanılabilir.

TROPO ve SPORADİC-E ile istasyonlar duyduğunuzda bu işaretlerin bize yatay polarizasyonda gelmekte olduğunu unutmayın, eğer Anteniniz Yagi veya çok elemanlı kazançlı bir anten ise ve doğru yöne bakıyorsa yatay polarizasyona geçtiğinizde işaretiniz daha da kuvvetlenecektir.

Yani; anten polarizasyonunuzun değişebilir olmasını tavsiye ediyoruz. Sabit dikey antenle çalışan istasyonlar ise yine yer dalgası ile gelen ve çoğunluğu vertikal olan yakın istasyonların işaretlerini kayıpsız dinleyebilir.

Bu tür çalışmalarda yükseklik önem arzetmektedir. 500 mt'den yüksek yerlerde yapılacak çalışmalarda, dikey polarizasyonlu uzak işaretler de duyulabilir. Tropo şartları ile QSO yapmak için 500-600 metre yükseklik avantajlı olabilir. Sporadic-E açılışı yakaladığınızda zaten işaret uzaktan geliyordur, Nadiren bir sporodic-E ile 3 Bin km yi aşan görüşmeler yapılabilir. Ancak bazen 1700km ye kadar TROPO açılışları da olabilir. Es Dünya rekoru SSB Romanya YO4FNG - Kanarya adaları EA8AVI 4293 km, 2006 yılı Haziranı Türkiye Rekoru TA7OM 3281km SSB Fransa ve TA1D 3264km SSB Portekiz, 2006 yılı Haziranı Sporodic-E de ortalama mesafeler 2500 ile 1000 km'dir.( Hatırlatma)

Bu mesafelerin üstü 2m ve 70cm de (3000km üstü) bir ihtimalle tropo ile Sporodic-E nin seri olarak birbirine bağlanması ile ya da iki Sporadic E nin seri bağlanmasıdır. Bazen kuzey yarım kürede Aurora ve FAI oluşumu nedeniyle güney batıdaki bir istasyon kuzey batıdan duyulabilir. Aurora oluşumu bizim ülkemizden pek görülemez daha çok kuzey kutup dairesine yakın ülkeler bu iyonik aktiviteye şahit olurlar. Dünyamızın gün boyu ultraviyole bombardımanı neticesinde üst iyonosferin de dışında zengin elektron birikimi RF işaretlerini geri eğerek yansıtır ve haberleşmeyi sağlar. Bu anlarda gece Gökyüzü mor,yeşil veya mavi renklerde parlar ve bu parlaklıklar hareket ederek yer değiştirir (Aurora). FAI gündüz ve gece, Aurora genellikle dünyanın karanlık tarafında oluşur ve elektron yığınağı dünyanın karanlık tarafında balon gibi birikir, kuzey Kutup dairesine yakın ülkeler bu olaya şahit olur.
 FAI türkiyenin kuzeyinde görülebilir, bir İtalya veya Yunanistan istasyonları kuzeyden duyulabilir. Türkiye'den bu tür QSO'lar İtalyan, Hırvat ve Yugoslav istasyonları ile yapılmıştır.

FAI ve Aurora QSO larında ses de titreme ve kırılma şeklinde belirgin değişiklik olur , FAI de sinyal çok zayıftır ve QSO yapan istasyonlar bunu tecrübeyle anlayabilirler. QSL kartlarının son bölümüne fazladan PROP hanesi ayırarak buraya Tropo, ES, FAI, AURORA veya EME yazarlar. Yapılan QSO'nun hangi tabakaya yansıtılarak yapıldığını belirtir.

Yarışma sonunda örnek LOG kullanılır.

Yarışma Logları en geç 31 Ağustos 2009 tarihine kadar tacontest@trac.org.tr Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir adresine; ilgili log örneğine göre doldurularak gönderilmelidir.

Loglarınızdaki sonuçları lütfen hesaplayarak ilgili haneye QSO sayısı, Locator sayısı (Mükerrer olmayacak) ve toplam puanınızı hesaplamış olarak yollayınız .Aynı loga yazılmış toplu log göndermeyiniz..Lütfen Toplu olarak gönderilen mailler de aynı sayfaya grup log u yollamayınız.Her istasyon için ayrı loglar oluşturunuz.

E-mailinize bulunduğunuz yerin posta adresini, kendi locatorunuzu ve telefon numaranızı eklemeyi lütfen unutmayın. Kolay ulaşılabilmeniz için gereklidir.

Bir diğer konu SSB ve CW işaretlerinin daha uzak mesafelere ulaşabileceğini hatırlatarak , imkanı olanların bu modülasyonlara öncelik vermelerini tavsiye ediyoruz. Dünyada VHF yarışmalar genellikle FM dışındaki modelerde yapılır.
Bu yıl Altıncısını gerçekleştireceğimiz Ulusal yarışmamıza tüm VHF kullanan arkadaşlarımızı bekliyoruz...

Yarışma gününe kadar yönlü antenlerinizi ve gerekli techizatınızı şimdiden planlıyarak ,açık arazide piknik ve fieldday ortamında veya sabit istasyonlarınızdan havada görüşmek dileği ile başarılar.

TA VHF UHF Düzenleme komitesi adına :
TA1D- K.Mehmet Başak

E-mail: tacontest@trac.org.tr Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir

VHF UHF bandları için anten yapmak isteyen arkadaşlar bu linklerden faydalanabilirler.

YU7EF 'nin web sayfasındak Antenleri güvenerek yapabilirler:
www.yu1arc.com/yu7ef

DK7ZB 'nin Anten sayfası:
www.dk7zb.fox28.de/start1.htm

VHF/UHF Long Yagi Workshop:
www.ifwtech.co.uk/g3sek/diy-yagi/index.htm
 

Çevrimdışı TA3GO

Ynt: TA VHF UHF yarışması 5 Temmuz 2009
« Yanıtla #1 : 17 Eylül 2009, 11:20:26 »
Merhaba,
2009 Yili TA VHF UHF Yarismasinin sonuclari
TRAC Wwb sayfasinda yayimlanmistir.

http://www.trac.org.tr/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=162:2009-yl-q6-ta-vhf-uhfq-yarima-sonuclar&catid=21:duyuru

Iyi gunler
73 DE TA3GO
Can OKUR