Gönderen Konu: Manyetik Loop Anten uzaktan kontrölü  (Okunma sayısı 2594 defa)

Çevrimdışı TA2GC

Manyetik Loop Anten uzaktan kontrölü
« : 17 Temmuz 2021, 20:52:31 »
https://www.youtube.com/watch?v=Mf49GiJ2QPU

Manyetik Loop Anten kapasitör'ünü uzaktan Proportional yönetebilme çalışması.
çin malı ucuz A4988 mikrostepper motor sürücü kartı,Nuri Şenocak abimle Fotokopi makinasına dalarak 1.8 derece step motoru elde ettik,fakat bununla ne yapacaktık,aklıma bu fkir geldi vakum yada normal kapasite Anten bizden uzak kalmak kaydıyla kontrol edebilmeliydik.gördükki frekans düştükçe çok küçük hareketler istiyordu,redüktörlü yada herhangi bir motorda istenilen verimi vermekten uzaktı,DC beslemeli motorlar enerjiyi kesseniz bile ataletle biraz daha yürüyüp odak noktasından kaçabiliyordu.devredeki sürücü kartı 3 Bit Binary komütatör ile 1/16 devire kadar hız düşürme fonsiyonuna sahipti,bu imkanı kullandım,
kabloyu uzatınca Murphy kanunları fazla beklemeden gerekli gıcıklıkları hemen sundu,bunada RS485 Transceiver MAX485 çipleri ile çözüm bulunarak bay Murphy savuşturuldu,devre herhangi bir mikro kontrolcü kullanmadığı için sorunsuz çalışmaya devam etmektedir.

Çevrimdışı TA4CS

Ynt: Manyetik Loop Anten uzaktan kontrölü
« Yanıtla #1 : 17 Temmuz 2021, 21:37:10 »
Elinize bilginize sağlık 73.
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA2UH

Ynt: Manyetik Loop Anten uzaktan kontrölü
« Yanıtla #2 : 31 Temmuz 2021, 22:44:36 »
Engin Ağabey, demokrasilerde çareler tükenmiyor:
https://www.youtube.com/watch?v=-P2URDF3rRg

Kıştan bu yana işten güçten fırsat buldukça bir loop control devresi üzerinde çalışıyordum. Çözünürlük sorunu benim de karşıma çıktı tabii. Elimdeki kondansatör 300 pF… Baktım kendinden redüktörlü step motorlar çok pahalı, 3-5 Lego parçasıyla 1:50 redüktör yaptım. Gayet güzel çalışıyor. Güç verince minimum noktasına gidiyor, orayı sıfır olarak yazıyor. Ondan sonra SWR ölçere bakarak kaba ve ince ayar yapabiliyorum. Adım sayısı, belli bir frekansta minimum SWR’ye çabucak gelebilmek için gereki, her defasında baştan başlamıyorsun aramaya.

Aslında önce ayar noktasını otomatik olarak bulan bir tane yapmıştım, şu amatörün devresi: http://www.ve1zac.com/Simple%20Loop%20Automatic%20Tuner.pdf  Ama uzun hikaye, memnun kalmayınca elle ayar edilen bir tane yapmaya karar verdim. Arduino’da hala boşta iki pin var. Biri ölçüm girişi biri de belki bir “F” işlev tuşu eklemek için. Belki ileride yine otomasyona dönerim ya da belki bazı frekanslar için ayar konumunu hafızaya aldırabilirim diye düşünüyorum. “7.150’ye gitmek için F+düğme 1” gibi…

Ben bunu K1FM’in taşınabilir loop anteniyle kullanıyorum, gayet başarılı. Zaten bu loop işine beni bulaştıran da o oldu, yan sokakta oturuyordu, bir gün beraber denedik, antenin boyutuna göre ne kadar iyi iş yaptığını görünce ikna oldum. Ama elle yapılan ayar asla step motorla yaptığın kadar hassas olmuyor bir de antenin yakınında olmak zorunda kalıyorsun.
Yine de o versiyon bile güzel, maliyeti de düşük oluyor: https://k1fm.us/2020/07/k1fm-magnetic-loop-2020-edition/

73,

Çağlar

Çevrimdışı TA2GC

Ynt: Manyetik Loop Anten uzaktan kontrölü
« Yanıtla #3 : 31 Temmuz 2021, 23:55:12 »
Çağlar'ım Redüktöre bayıldım,bak redüktörden bir mil daha çıkarıp 10 yada 15 Turn telli pot bağlayabilirsen.pozisyon'u hep bildiğimiz için 5 hafıza falan yapılabilir.
ben step motorun arkasına bir dişli yerleştirebildim,orayada Potu bağladım,şu anda hafıza olayını halledemedim ama o bandın limitleri içine girdiğim zaman LCD'de yada LED ile görülen bir yazılım tasarladım..iyi çalışmalar özledim..

Çevrimdışı TA2UH

Ynt: Manyetik Loop Anten uzaktan kontrölü
« Yanıtla #4 : 01 Ağustos 2021, 03:58:12 »
Engin Ağabey ben bu pot işini düşündüm, tabii öyle birşey ekleyince kapalı devre bir döngü yapmış oluyorsun, sistem oradan da gelen mesajla kendi kendisini düzeltiyor. İlk kullandığım step motorda kendinden 1/64 redüktör vardı, ama hem onda, hem de bunda aynı sorunu yaşıyorum: çarkların dişleri arasındaki boşuklar bir yöne çevirdiğinde sıkışma yüzünden azalıyor, ters yöne çevirdiğinde de çarklar serbest kalıyor bu defa o aynı adım sayısında, aynı pozisyona gelemiyorsun (backlash).

Otomatik ayar yapan versiyonun görüntülerini koysam şaşarsın, başta en düşük SWR'yi 2 saniyede yakalıyor, ama frekans değişitirip sonra ilk çalıştığın frekansa tekrar geldiğinde (ters yönden) kesinlikle bulamıyor. Elbette çareleri var. Yazılıma bu boşluğu önemsiz kılacak bir adım sayısı koymak mümkün ama mekanik çözüm tabii ki pot koymak. Gel gelelim, bende bir potu adam gibi kayışla bunun miline bağlayacak alet edevat yok... Görüyorsun şu Lego redüktörü zemine sabitlemedim bile, bıraktım hafif sağa sola oynasın çünkü motordan redüktöre, redütörden kondansatöre giden iki mil aynı eksende değil. Ancak göz kararı karşı karşıya getirebildim. Özetle: tesis yok, tesis olsa neler yapacağım. Buraya 10 dk. mesafede K.Amerika'nın son elektronik malzeme dükkanlarından biri var halbuki... İşleyecek atölyem olsa... :)

Hafıza konusunda da bu arkadaşın yazılımına bir bak derim: https://create.arduino.cc/editor/JMardling/67243a05-af85-4b7b-832c-b67a56f8b77c/preview  Düğmelere basarak istediğin frekanstaki ayar konumunu hafızaya alıp sonra kullanabiliyorsun. İlgili satırları hemen anlayacaksın zaten.

Ben de özledim bu arada, bir Cumartesi klüpten video açsanız da karşılıklı çay içsek?


Çevrimdışı TA2GC

Ynt: Manyetik Loop Anten uzaktan kontrölü
« Yanıtla #5 : 01 Ağustos 2021, 14:11:34 »
evet link'lerde aydınlatıcı çalışmalar mevcut.izleyip bir şeyler çıkarmaya gayret edeceğim,

Çağlar'ım şu extrem durumu atlatabilirsek YM2KK'ya gidebileceğiz,geçen sene Mart ayımda kilitlendi ,bir dahada açılmadı,zira

statüsü m2 olayını karşılamıyor,bakannlık standartlarında sadece 5 kişi,umarım bu sıkıcı günler ileride sadece tatsız anılar olur,kal sağlıcakla 73..

Çevrimdışı TA1MC

Ynt: Manyetik Loop Anten uzaktan kontrölü
« Yanıtla #6 : 30 Kasım 2021, 10:31:54 »
Konuyu hortlatmak adına birşeyler  yazayım dedim,
Engin abi ve Çağlar beyin yazdıklarını okudum ve aynı zorlukları bende maalesef yaşıyorum
ilk yaptığım modele ait video https://youtu.be/u7RMwm40SiY
bu modelde sorun hem backlash hemde motor torkunun rus malı vakum kapasiteye sonlara doğru yetmemesiydi
tutup redüktörlü bir step motor aldım bununla anteni doğru düzgün kontrol edebildim çok turlu bir sistemde elbette kaçak kayıp dengesizliği oluştuğundan mesela 7030 khz 1550 step ise burdan ayrılıp tekrar 1550 step yaptığımda swr aynı yerde kalmıyor
rotary encoder ile tabiki düzeltiliyor ama kafamdaki tam otomatik sistem bu değildi.
Benim uzun zamandır anladığım ve takip ettiğim kadarıyla motor ne tipte olursa olsun esasen randımanlı ve otomatik bir tune sisteminin yolu RF kontrol ile sağlanabiliyor bunun haricindeki hafızalı sistemler manuelden hallice olmaktan öteye gidemiyor
internetteki videoların çoğunda kontrol üniteleri antene bağlı değil ve o şekilde test edilmiş halbuki 1pf kapasitenin bile önemli olduğu bir antende dişli boşluğu bile çalışmaya etki edebiliyor.
İtalyan baby loop antenin birçok datası elimde var bütün ölçüler dahil fakat bu anteni ben kelebek kapasite ile motor kontrollü olarak aynı metalik malzemelerle yeniden imal etmeye başladım umarım iyi bir netice çıkar ve paylaşırım.
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA1MC

Ynt: Manyetik Loop Anten uzaktan kontrölü
« Yanıtla #7 : 30 Kasım 2021, 10:48:56 »
Muhtelif çalışmalar
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA1MC

Ynt: Manyetik Loop Anten uzaktan kontrölü
« Yanıtla #8 : 30 Kasım 2021, 10:50:29 »
Part 2
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA1MC

Ynt: Manyetik Loop Anten uzaktan kontrölü
« Yanıtla #9 : 30 Kasım 2021, 10:53:42 »
en eski versiyon kontrol dc redüktörlü motor TA1AT ile beraber imal etmiştik 2-14 mhz
TA1MC
MURAT ÇOKLAR LOC:KN40HA
05075687965
ta1amc@hotmail.com

Çevrimdışı TA2UH

Ynt: Manyetik Loop Anten uzaktan kontrölü
« Yanıtla #10 : 03 Aralık 2021, 06:24:07 »
Mert Bey,

Elinize sağlık, umarım yenisinde beklediğiniz sonucu alırsınız. Bu antenler yer sıkıntısı olan ya da sahada çalışmak isteyen arkadaşlar için çok uygun. Benim antenimde büyük halka LMR-600 kablodan, jüçük de LMR-100'den. Taşıyıcı da teleskopik bir "selfie" (özçekim) çubuğu. Kondansatörün ve step motorun bulunduğu kutu da dahil olmak üzere tüm sistem normal büyüklükte bir sırt çantasına sığıyor. Bir gün bahçeli bir evim olursa, bakır boru vb. muhtemelen de kesit çapı daha büyük bir malzeme ile kalıcı bir tane yapacağım.

Uzaktan ayar yapıyorsanız sisteminiz ne olursa olsun zorluk aynı: Konsansatörü ayarlamanızı sağlayacak konum bilgisini çok hassas olarak alabilmek. Şu an kullandığım uygulamada da ilk sıfırlama haricinde bana kondasatörün konumunu söyleyebilecek bir geribildirim unsuru yok. Mikroişlemci adımları sayıyor ama sizin örneğinizdeki gibi, bir yerde bir nedenle sürtünme artsın, motorun tork yetersiz kalırsa adım sayısı hemen yanlış olur Mikroişlemci sayar, stepper motor bakar :) Elimdeki bir kondasnatörü bu nedenle kullanamadım, şaftı çok sıkıydı... Buna bir de sisteminizde varsa redüktör dişlilerinin sıkışma-açılmasına bağlı sapmaları ekleyin, hassasiyet sizlere ömür.

Ama iyi haber şu: Bu sorunu yalnızca bizler yaşamıyoruz, sanayi devriminin başından beri backlash bir sıkıntı zaten :) Bu konuyu nasıl çözerim diye düşünürken üç boyutlu yazıcı parçaları arasında işe yarar şeyler buldum:

Bir tanesi şu 8mm vidalı mil: https://www.direnc.net/3d-yazici-vidali-mil-somun-500mm-50-cm-t8-8mm
Diğeri de onun üzerindeki gezici somunun yerine geçecek olan şu yaylı somun: https://www.direnc.net/3d-printer-t8-yayli-somun

Bunları Çin'den sipariş etmiştim, geçenlerde elime ulaştı. Kondansatörü stepper motora bu mil ile bağlayacağım (delrin kaplingler elektriksel yalıtım sağlayacak). Redüktörü de devreden çıkarmış olacağım. Somun, milin her turunda 2mm ilerliyor. Yaylı 2 parça sürekli olarak birbirlerini ittikleri için hareketin yönü değiştiğinde, boşluk oluşmuyor (backlash çok az). Bu somun için 3B yazıcıda bir parça yaptıracağım, kondansatörün en az-en çok konumlarında mikro-anahtarlara çarpıp kapatacak. Bu sayede, adım sayısı olarak geribildirim döngüsü eklemeden olabilecek en fazla hassasiyeti yakalayacağımı düşünüyorum. 

Yine de şunu ekleyeyim, düğmelere basıp elle ayar yapmak 2-3 saniyemi alıyor, şikayetçi değilim.

Sonucu burada paylaşırım, bakalım ne olacak...

73,

Çağlar