Gönderen Konu: Satnogs Anten Rotatoru  (Okunma sayısı 3753 defa)

Çevrimdışı TA2SUA

Satnogs Anten Rotatoru
« : 08 Şubat 2021, 19:52:37 »
Herkese Merhaba,

amatör uydu çalışmalarında kullanmak üzere bir rotator hazır almak ile kendim yapmak arasında bir süre gidip geldikten sonra satnogs projesinin rotatorunu yapmaya karar verdim.

Daha önce Satnogs'u duymayanlar olabilir çok kısa özet:
Satnogs projesi genel itibariyle bir açık kaynak topluluk projesi yaklaşımı ile farklı coğrafyalarda gönüllülerce kurulan uydu izleme platformlarından oluşan bir ağ.
Bu sayede örneğin Türkiye'deki bir üniversite kendi küp uydusunun geçişlerinde telemetri datasını sadece Türkiye üzerinden geçişlerde değil uydu başka coğrafyalar üzerinde iken de alma imkanına sahip olabiliyor gibi düşünebiliriz.

Web siteleri :http://www.satnogs.org

Benim yapacağım kısmı ise bu projeye ait en son v3.1 sürümüne gelmiş olan anten rotatoru kısmı.

Aşağıdaki linkte genel bilgiler bulunabilir.

https://wiki.satnogs.org/SatNOGS_Rotator_v3  (aslında dokümanlar versiyon 3.01 ile 3.1 arasında biraz karışık bir durumda. 3.1 versiyonunu resmen tamamlamadılar bir tür beta sürüm gibi yayında)

Şurada V3'a ait bir çalışma videosu var: https://www.youtube.com/watch?v=tcdItBsMnC0&t=232s


Aslında orijinal projede anten rotatorunun arkasında satnogsun kendi rotator controller pcb si ve bir raspberry pi mini bilgisayar ve bu bilgisayara bağlı bir SDR alıcı var. Raspberry pi internet üzerinden gözlemler için bu istasyonu çalıştırmak ilgili pcb üzerine yapılacak devrede rotatoru kontrol etmek için.

Ama benim şu an için sürekli olarak internet ve stabil bir şebeke elektriğine bağlı bir yerim olmadığından ilk aşamada Raspberry pi ile değil normal bir laptop üzerinde çalışan gpreditc vs gibi bir yörünge takip programı ve motor kontrolünün de Arduino CNC shield ile yapıldığı bir versiyonunu yapacağım. Bu versiyon hk. bilgi şu linkten edinilebilir:
https://wiki.satnogs.org/SatNOGS_Arduino_Uno/CNC_Shield_Based_Rotator_Controller#Controlling_the_rotator_as_a_stand_alone_system_using_GPredict

Bu konu altında elimden geldiğince bu süreçte karşıma çıkanları ve ilerlemeyi paylaşacağım belki yapmak isteyen ve işine yarayan olur.

Malzeme Temini:

proje BOM listesi bu adreste mevcut: https://gitlab.com/librespacefoundation/satnogs/satnogs-rotator/-/raw/master/rotator-bom.ods
Eğer raspberry pi ve satnogs kontrol kartı ile kullanmayacaksanız onları almayıp bir arduino ve bir cnc shield ve iki adet motor sürücü almanız yeterli. Zaten Arduino CNC seti olarak aratırsanız gayet uygun fiyatla yanında 4 adet te motor sürücü ile satılan bir çok klon set bulabilirsiniz.

Bkz. Resim 1

Dokümantasyonda v3.1 tam tamamlanmış olmadığından malzeme listesi dahil olmak üzere bazı ufak tefek kafa karıştırıcı noktalar ve yine küçük hatalar mevcut.
Ben baştan listeye bakarak aldığım vidaların bazılarının aslında uyumlu olmadığını daha uzun/daha kısalarının gerektiğini, m3 belirtilen bazı cıvataların yeni versiyonda aslında m4 olduğunu vb. görerek anlamış oldum. Ama çok masraf açacak bir yanlışlık yok. En fazla bir hırdavatçıya uğrayıp bir kaç vida daha almak gerekecek gibi.

Malzemelerin büyük bir kısmını Türkiye'den n11 den buldum. Toplamda kargolar dahil 1100 TL civarında bir maliyet oluştu.
n11 sitesi üzerinden alamadığım sadece iki parça vardı.

1 -Antenleri taşıyacak ana aks olacak alüminyum boru. (bom'a göre 1.5mm et kalınlığında ve 40 mm dış çapta olmalı). Ancak online olarak bunu satan bulamadım. 2.5mm et kalınlığında satanlar var ancak onlarında hep tam bir boy (6m) sattığını görünce vazgeçtim. Projeye göre biri 32 biri 24 santimetrelik iki parça işi gördüğünden 6m boru alıp kalanını anten direği vs. yaparım diye saklamak bana mantıklı gelmedi. Ankara'da bir iki alüminyumcu gezdikten sonra birinde 40 mm dış çap 2.5 mm iç çap uygun uzunluklarda artık parçalar buldum ve uygun fiyata aldım.

2- Projede step motordan  worm gear olarak tabir edilen dişliye hareketi aktaracak 158mm'lik GT2 kapalı kayış yine Türkiye'de hiç bir satıcıda yoktu. Aslında 3d yazıcı parçaları satan esnaf gezilse kesin bulunur ama ben şu pandemide çok esnaf gezmek istemediğimden Aliexpress'den sipariş ettim.

3d yazıcı baskıları

Bkz. Resim 2

Proje 3 boyutlu yazıcıdan basılması gereken bir çok parça içeriyor. Proje azimuth ve elevasyon için aslında aynı düzenekten iki adedinin üst üste bindirilmişi şeklinde olduğundan önce ben bir taraf için yeterli adetlerde olmak üzere tüm parçaları bastım. Maksat sorun çıkarsa boşuna iki katı malzeme ve zaman ziyan etmiş olmayayım bir tarafı halledebildiğimi görünce diğer tarafı basarım diye değerlendirdim. İlk aşamada proje dokümantasyonunda belirtildiği üzere ABS malzeme kullanarak baskıları aldım.



Sonra kumpas ile 40mm alüminyum boru üzerine geçmesi gereken parçaların iç çaplarını ölçtüğümde çoğunun 39.5 ler civarında olduğunu gördüm. Başta içlerini zımparalar hallederim gibi düşündüm ama parçaları biraz inceleyince bu orta alana yakın somun tutacak yuvalara zımpara ile çok yaklaşacağımı ve ileride oralardan zayıflıkla kırılma açılma vs olabileceğini farkettim.
Şunu anladım ki aslında sorun ABS malzemenin her ne kadar kapalı kasa içerisinde sıcaklık kontrollü şekilde dahi yazdırsam "çekmesi". Bu da özellikle böyle geniş dairesel boşluklarda ciddi çap farklarına sebep oluyormuş. Bunu dilimleme yazılımlarında bazı ayarlarla kompanse etmek mümkün ama bu seferde somun tutacak yuvalar vb. de genişleyip başka sorunlara yol açacak gibi geldi. Oturup parçaları da tekrar tasarlamak istemediğimden ben de teoride ABS'den biraz daha dayanım anlamında zayıf ama bu gibi çekme problemi olmayan PLA malzemeye yöneldim. Daha öncede mekanik parça baskılarında kullanıp çok sorun yaşamadığım Porima firmasının Toughpla ürünü ile baskıları tekrar aldım. (firmanın iddiası ABS kadar güçlü bir malzeme olduğu.)

Aslına bakarsak 3d yazıcılar ile biraz haşır neşir biri iseniz aralarında basılması çok zor bir parça yok. Hepsi başarılı şekilde basılabilecek parçalar. Bu worm gear tabir edilen dişli için bir çok kullanıcı basamadım, sorun oldu vb dediğinden olacak ki proje malzeme listesinde de lazer sinterleme ile profesyonel hizmet alarak bastırın diye belirtmişler. Ben denemek için hem desteksiz olarak dikey şekilde hem de destekli ve tablaya yatay şekilde bastım. Her ikisinde de çıkan sonuç bence kullanılabilir seviyede ama deneyince tam emin olabileceğim tabi ancak.

Bkz. Resim 3

Montaj:

Çıkan 3d parçaları kısmen birleştirdikten sonra ilk denediğim şey alüminyum boruya parçaların geçme durumu idi. Tabi aldığım baskıların iç çaplarını itina ile ölçüp kontrol eden ben 40mm diye satılan alüminyum borunun 40mm olacağı zannı ile borunun dış çapını hiç ölçmemiştim.

Bkz. Resim 4

Resimde görülebileceği gibi meğer borumuz 40.3 mm çapında imiş. Ya elimde kumpas ile alüminyumcuları gezip uygun çapta boru arayacak yada elimdekileri inceltecektim. Benim ev imkanlarında bu 0.3 mm'yi düzgün ve çok yorucu olmayan bir metotla alacak gerekli edevata sahip olmadığımı fark edince tornacının yolunu tuttum.

Borular tornadan geçince parçaları dizebildiğimi gördüm.

Bkz. Resim 5

görebildiğim kadarı ile hepsi tatlı sert olması gerektiği gibi geçtiler boru üstüne.

Montaj ile ilgili şu ana kadar yaşadığım bir diğer sorun ise sigma profil içerisine geçecek somunların dikdörtgen sipariş etmeme rağmen kare tip gelmesi oldu. Dolayısı ile bu somunlar ile birleştirip kapattığım kanallara sonradan bir montaj yapmam mümkün değil, dokümantasyon da bu anlamda baştan gerekli somun sayısını kanala geçirip toplamaya çok uygun anlaşılır değil, dolayısı ile tekrar bu sefer dikdörtgen, sonradan sigma kanal içerisine atıp uzun kenarına denkleyip sıktığımda orada kalacak şekilde olması gerektiğini satıcı ile telefonda teyit ederek sipariş ettim. Muhtemelen yarın öbür gün elimde olur. (10.02.2021). Uygun somunlar elime geçtiğinde montaja devam edip ilk katın mekanik montajını  hafta sonuna kadar bitirmeyi planlıyorum.
Tabi günün sonunda hala Çin'den kayış bekliyor olacağım ama o da yola çıktı bir iki haftaya elimde olur sanıyorum.

Şimdilik bu kadar projede ilerledikçe bu konu üzerinden eklemeler yapacağım.

Saygılarımla.

« Son Düzenleme: 08 Şubat 2021, 20:06:01 Gönderen: TA2SUA »

Çevrimdışı TB2TSZ



    TA Callbook kaydı

    Samet Altındağ
    ANKARA
  • Hamlet
  • *
  • İleti: 12
  • Bilgili adam güneş gibidir,girdiği yeri aydınlatır
Ynt: Satnogs Anten Rotatoru
« Yanıtla #1 : 08 Şubat 2021, 20:54:27 »
Çalışmalarınızda başarılar dilerim , ihtiyacınız olan bir ürünü kendi imkanlarınız la yapmak gerçek amatör ruhu bu olsa gerek.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Satnogs Anten Rotatoru
« Yanıtla #2 : 08 Şubat 2021, 23:33:16 »
Alper hocam gerçekten bu hobide çok hızlı yol alıyorsunuz.
Yetenek ve merak birleşince güzel şeyler çıkıyor ortaya.

Sevgiler

Çevrimdışı TA2SUA

Ynt: Satnogs Anten Rotatoru
« Yanıtla #3 : 09 Şubat 2021, 14:47:03 »
Oğuzhan Üstadım, Samet Bey kardeşim, iyi dilekleriniz için teşekkürler. Deniyorum bakalım sonuca ulaşacak mı.

Eksik malzemeleri beklerken motorları ve elektroniği kabaca bir test etmek istedim.

a4988 motor sürücülerini cnc shield üstünde x ve y yuvalarına yerleştirdim. Yanındaki soketlere step motorlarımı bağladım, voltaj girişine telsiz güç kaynağından 12V besledim.
Cnc shield'i arduino uno r3 klonuna taktım.

Arduino'yu bilgisayara bağladığımda sürücü yüklenmedi. Ch340 chipsetli klon olduğundan bu driver'ı kurmak gerekiyor önce bunlarda daha önce başıma geldiğinden biliyordum.

https://maker.robotistan.com/arduino-uno-suruculeri-nasil-yuklenir-ch340-cipli-klon/
adresinde detaylı olarak nasıl yükleneceği anlatışmış ve driver da indirilebiliyor.

Driver'ı yükledikten sonra birkaç örnek kod inceleyip birini aşağıdaki gibi iki ekseni de test etmek için modifiye ettim:

///////////////////////////////////////////////////////////
//Arduino CNC Shield X-Y axis stepper Test Code
// Stepper Motor X
  const int stepPinX = 2; //X.STEP
  const int dirPinX = 5; // X.DIR

 // Stepper Motor Y

 const int stepPinY = 3; //Y.STEP
  const int dirPinY = 6; // Y.DIR
 
 void setup() {
 // Sets the two pins as Outputs
 pinMode(stepPinX,OUTPUT);
 pinMode(dirPinX,OUTPUT);
  pinMode(stepPinY,OUTPUT);
 pinMode(dirPinY,OUTPUT);
 }
 void loop() {
 digitalWrite(dirPinX,HIGH); // Enables the motor to move in a particular direction
 digitalWrite(dirPinY,HIGH);
 // Makes 200 pulses for making one full cycle rotation
 for(int x = 0; x < 200; x++) {
 digitalWrite(stepPinX,HIGH);
 digitalWrite(stepPinY,HIGH);
 delayMicroseconds(500);
 digitalWrite(stepPinX,LOW);
 digitalWrite(stepPinY,LOW);
 delayMicroseconds(500);
 }
 delay(1000); // One second delay
 
 digitalWrite(dirPinX,LOW);
 digitalWrite(dirPinY,LOW);//
 // Makes 400 pulses for making two full cycle rotation
 for(int x = 0; x < 400; x++) {
 digitalWrite(stepPinX,HIGH);
 digitalWrite(stepPinY,HIGH);
 delayMicroseconds(500);
 digitalWrite(stepPinX,LOW);
 digitalWrite(stepPinY,LOW);
 delayMicroseconds(500);
 }
 delay(1000);
 }

///////////////////////////


CNC shield'in çalışması için EN/GND olarak kart üstünde belirtilmiş headerların kısa devre edilmesi gerekiyor. Elimde uygun jumper olmadığından küçük bir tel parçası ile de o işi hallettim.
Sonuç olarak aşağıdaki videoda her iki motorun ilgili koda uygun şekilde gibi bir yöne bir tur diğer yöne 2 tur olacak şekilde döndüğünü görebilirsiniz.

https://youtu.be/8LXNxJPn8KA


CNC shield ile Satngos rotator yapmak için bu az önce bahsettiğim shield'in enable pini için bir adet ve motor sürücü başına da ikişer adet microstep ayarlama pinleri için olmak üzere toplam 5 adet jumper gerekiyor. Cnc shield seti içinden jumper çıkmadı, elimde de uygun boyutta yoktu. Başka bazı ihtiyaçlar ile birlikte bir miktar uygun boyutta olduğunu düşündüğüm jumper da sipariş ettim.

Bu deneme videosunda microstep ayarlama için olan jumperlar kısa devre değil. Onların projedeki amacı tüm microstep ayarlama pinleri boşta iken tam bir adım olan step motor adımlama çözünürlüğünü 1/8 adıma indirmek. Ki böylece anten için daha kesin/hassas bir pozisyonlama mümkün olsun.  Şu adreste cnc shield hk. başka genel bilgiler ile birlikte bu microstep çözünürlüğü ayarlaması ile ilgili detay "Configuring microstepping for each axis" başlığında güzel şekilde anlatılmış.  http://www.zyltech.com/arduino-cnc-shield-instructions/

En azından daha karışık işlere girip yanılmadan önce bir referans nokta olarak elektroniğin ve motorların çalışırlığının testi için projeyi yapacak herkese bu gibi bir test yapmasını tavsiye ederim.







Çevrimdışı TA2SUA

Ynt: Satnogs Anten Rotatoru
« Yanıtla #4 : 21 Şubat 2021, 18:30:15 »
Rotator'un elevasyon kısmını topladım ve test ettim.

Yaşadığım birkaç sorun:

1- Malzeme listesinde belirtilen imbus başlı m4x10 vidalar ile ana rulmanı tutan parçalardan motor tarafında olanı taktığımda benim motorlar sığmadı. Motora yakın taraftakileri daha küçük baş profiline sahip yıldız vidalar ile değiştirmek durumunda kaldım.

2-Muhtemelen orijinal projede kullanılan cnc shield ile benim kullandığımın pin diziliminde farklar var. Motor Y portuna takılı olmasına rağmen Y motorunun endsstop pini ile 0 noktasını bulamadı. Deneme yanılma ile Y motorunun endstop pininin X olduğunu keşfettim. Kodda pin değiştirmek yerine oraya bağlamak daha kolay geldiğinden o şekilde bağladım.

3- Projede verilen arduino kodunda dişli oranı 1:108 idi. İlk yaptığım testte Rotator verdiğim komutun iki katı kadar dönüyordu. Örneğin 45 derece elevasyon için komut yolladığımda rotator 90 dereceye dönüyordu. Bende kodda dişli oranı değişkenini 54 olarak değiştirdim.

Sonuçta başarılı şekilde elevasyon tarafını videodaki gibi test edebildim :

https://youtu.be/_JHbQ1x4weE




Çevrimdışı TA2SUA

Ynt: Satnogs Anten Rotatoru
« Yanıtla #5 : 01 Mart 2021, 21:01:06 »
Rotatorun azimuth ve elevation eksenlerini birleştirdim. Düşündüğümden kolay oldu diyebilirim.
Düzgün bir ince dişli demir testerem olmadığından alüminyum boruya kelepçe ile bom tutturmak için yaptığım kesim işlemini dremel ile halettim, pek temiz bir işçilik olmadı ama fonksiyonel olarak sorun yok. Geçiçi olarak masaüstünde deneyebilmek için altına bir 3d parça basıp o parça vasıtası ile bir ahşap parçasına montajladım. Kabloların fazlasını ve elektroniği geçiçi olarak bir plastik kapta topladım.

Sonraki adımda step motorların yarattığı enterferansın arduinonun resetlenmesine zaman zaman sebep olduğu belirtildiğinden elektroniği metal bir kutu içine alacağım ve şu an usb ile yaptığım bilgisayar ile olan seri bağlantıyı cat6 vs kablo kullanarak daha uzun mesafelere rahat taşıyabilmek adına kutuya bir de db9 seri port ekleyeceğim.

Şimdilik kötü havalarda kullanma sürekli dışarıda bırakma niyetim olmadığından dışını kaplamayacağım.  Aslında proje dokümantasyonunda CNC ile veya ben beceremem ama, teneke makası ile dahi kesilerek yapılabilecek dış metal kaplama ölçü ve çizimleri var, ama şimdilik erteledim.

Kendimce yaptığım açı ölçümlerine göre gözle görünür bir hata yok bilgisayarın gönderdiği komutlara uygun şekilde dönüyor. Kendimce bir yük testi olarak üstüne koyduğum 9kg lık bir kutu ile sorunsuz şekilde döndüğünü de gördüm. Bakalım antenler takıldığında elevasyon eksenine uygulayacağı moment ve rüzgarlı havalarda üzerine binecek yüklerde rotatorun tepkisi  nasıl olacak onu da artık hafta sonu yasakları bitip açık havada deneyebildiğimde ancak gözlemleyebileceğim.

Birleştirilmiş hali ile çektiğim bir test videosu:

https://youtu.be/x8gOfqI7srg


Çevrimdışı TA2FE

Ynt: Satnogs Anten Rotatoru
« Yanıtla #6 : 02 Mart 2021, 11:49:40 »
Suat Bey Selamlar,

Başından beri takip ediyorum güzel çalışma oldu. Ellerinize sağlık.
Rotorlar ile uğraştığım zaman içinde edindiğim bir tecrübeyi aktarmak isterim.
Rotor gücü ne olursa olsun çevirmede sakin hava olmak koşulu ile bir problem çıkmıyor.
Daha once 1992 - 1997 yılları arasında çatımdaki Alience U220 model çok basit televizyon anten rotoru ile HF yagi cevirdim .
Problemin başladığı yer ;
Rüzgarlı havalarda çevirim sırasında rotor dişlilerine çok yük binmekte.
Bu bahsetmiş olduğum rotot dişlilerinde sizinkine göre oldukça ufaktılar.
Esas ana problem rotor durduktan sonra kilit işlevinin olup olmadığı idi. Eğer büyük rotor sistemlerini inceleke şansınız olur ise bunlarda çevirmeye başlamadan önce bir kilit açma düğmesi bulunur önce fren kilidini açar daha sonra yön çevirme düğmeleri ile hareket ettirildiklerini görebilirsiniz.

Bunun faydası Rotor sabit iken rüzgar kuvveti ile dişlilere yük binmesini ve hasarlanmasını önlemektir.

Sizin dişliler daha sağlam görünmekle birlikte asıl derece sapmasına neden  olabilecek sebep rüzgarın kuvveti ile referans noktanızın kayması açı değişimlerini etkileyebilir . 

Tabi çatı  ortamında rotor kutusu dış izalasyonu büyük önem taşımakta. Hoş artık kimya sanayinin çok gelişmiş olması sebebi ile sprey yayıtım malzemeleri kolay ulaşılabilir haldeler.
Dış kabı yaparken bunu dikkate alır iseniz uzun vadeli kullanım ömrü olur .
Birde kutu içinde  ısı farklılıkları sebebiyle nem oluşuyor . Bu nemin atılması içinde uygun büyüklük ve çapta bir deiik bıramanızı tavsiye ederim .

Tekrar ellerinize sağlık en kısa zamanda çatınıza koyup havada olmanızı dilerim .
Saygılarımla
Emin Bora Demirel

TA2FE
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA2SUA

Ynt: Satnogs Anten Rotatoru
« Yanıtla #7 : 02 Mart 2021, 14:59:35 »
Emin Bora Bey çok teşekkürler yorumlarınız ve paylaştığınız bilgiler için. Şimdilik daha önce saha çalışmalarında kullandığım bir hoparlör ayağına monteleyip sadece uygun havalarda bahçede çayım kahvemle yanına yerleşip bir kaç uydu qso'su yapmak derdindeyim. Kalıcı kurulum yapmadan önce dışına sac muhafaza yapıp belirttiğiniz gibi bazı kimyasallar  ile sızdırmazlık sağlamak lazım. Dişliler görüntüde iri de olsa 3 boyutlu yazıcı çıktısı olduklarından (ve bu konudaki en dayanıklı malzeme ile de basılmadıklarından) dayanımı çok güven vermiyor bana da. Bu projede herhangi bir kilit mekanizması da yok. Bakalım dediğiniz gibi rüzgarda başına bir iş gelecek mi göreceğiz.

Çevrimdışı TA2SUA

Ynt: Satnogs Anten Rotatoru
« Yanıtla #8 : 05 Mart 2021, 21:02:00 »
Rotatorun elektroniğini metal bir kutuda topladım. Arduino'yu beslemek için bir stepdown converter ile motorları beslediğim 19.5v u 9 volta indirdim.
Ftdi çipli bir usb-uart çevirici ile şimdilik kısa bir ara kablo yaptım. Daha sonra usb çeviriciye 3d yazıcıdan bir dış kutu basıp 20 metre kadar cat5 veya başka bir UTP kabloya bağlamayı düşünüyorum.
db 9 port için düzgün delik açmanın zorluğundan gözüm korktuğundan tek bir rekordan bütün kabloları kutu dışına aldım. Elimdeki eski bir dial-up modem seri kablosunu kesip onu da TTL rx-tx-gnd bağlantısını kablo şeklinde dışarı almak için kullandım. Direğe-ayağa vs montaj yapabilmek için yatay eksen alüminyum borusunu da kelepçe ile bağlanabilecek şekilde bu sefer nispeten düzgünce kestim. Bu hafta sonu için bazı işler güçler nedeni ile çok umudum yok ama, muhtemelen bir sonraki hafta sonu bahçede üzerinde antenler ile resim paylaşır güncellerim konuyu diye umuyorum.

Çevrimdışı TA2SUA

Ynt: Satnogs Anten Rotatoru
« Yanıtla #9 : 14 Mart 2021, 08:53:59 »
https://youtu.be/FdqAJdcL8cA

Rotatora antenleri bağlayıp çalıştırdım. 3 eleman 2m ve 7 eleman 70cm antenler ile sorunsuz çalıştı.
Bir kaç dinleme yaptım ama henüz qso yapamadım. Ft 897d telsizimin gönderme ve alma frekanslarını daha önce omnirig ve satpc32 ile windowsta sorunsuz yönetirken linux üstünde gpredict ve hamlib ile split mode da pek başarılı olamadım. Rotatoru kullanacağım bahçede linux laptopum var. Sanırım zaten telsizim full duplex de olmadığından alıcı taraf için sdr kullanacağım. Diplexer ile tek kabloyla istasyona bağlamak pratikliğinden vazgeçip iki kablo ile rige rx ve tx i ayrı bağlamam gerekecek. Belki bir diplexer daha edinip yine tek kablo ile taşırım ileride istasyona. Bakalım bugün biraz daha deneme yapacağım fırsat bulursam.
« Son Düzenleme: 14 Mart 2021, 08:55:31 Gönderen: TA2SUA »

Çevrimdışı TA2SUA

Ynt: Satnogs Anten Rotatoru
« Yanıtla #10 : 04 Nisan 2021, 14:42:51 »
Rotatoru bir kaç kez kullandım. Hoparlör ayağı olarak tabir edilen daha önce de saha çalışmalarında anten bağlamak için kullandığım, konya sokakta müzik-seslendirme malzemeleri satan dükkanlardan edinilebilecek tripoda tam uydu. Şu an için verici olarak ft-897d cihazımı alıcı olarak ise bir SDR kullanıyorum. Uplink frekansı VHF downlink frekansı UHF olan uydularda Tx yaparken kendi Rx tarafımı enterfere ediyorum. UHF tarafında bir diplexer'ı bandpass filter niyetine kullanınca SSB uydularda sorun çözüldü ancak FM uydularda çıkış gücüm biraz yükselince aynı sorun devam ediyor. Muhtemelen antenlerden birini dikey polarizasyona alacağım ki enterfere biraz daha azalsın. Sonraki adımlarda güzel birer cross uhf ve vhf anten yapmak ve birer de güzel ayarlı bandpass filter yapmak var tam randıman için. Bir kez alt-orta rüzgarlı havada kullandım mevcut antenlerle herhangi bir mekanik sorun yaşamadım.

Çevrimdışı TA1CAN

Ynt: Satnogs Anten Rotatoru
« Yanıtla #11 : 09 Nisan 2021, 12:03:17 »
hocam efsane olmuş elinize sağlık

Çevrimdışı TA2SUA

Ynt: Satnogs Anten Rotatoru
« Yanıtla #12 : 09 Nisan 2021, 21:47:06 »
Sağolun hocam. İşçilik vasat aslında çaktırmayın :)

Çevrimdışı TA2NUH

Ynt: Satnogs Anten Rotatoru
« Yanıtla #13 : 14 Mayıs 2021, 20:17:34 »
Harika bir çalışma, ellerine sağlık hocam, tebrik ederim [emoji1319][emoji1319][emoji1319]

Tapatalk kullanılarak gönderildi

"...Paramız yoktu. Bu büyük kuvvetten mahrumduk. Bizim elimizde tek kuvvet vardı: telgraf direkleri..."
Mustafa Kemal ATATÜRK