Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***

qrp cihaz tasarlamak

(1/3) > >>

TA8MUD:
arkadaşlar !

yeni bir amatörüm.
Sırf kısadalga haberleşmelerine merakım ve askerde telsizci olmam ve bu işi sevmem nedeni ile amatörlüğe gönül verdim.
İnternet ortamında bir süredir yaptığım incelemeler sonucunda
- Türk amatörlerinin çoğunlukla SSB (LSB) 40 metre bandını kullandıklarını gözlemledim.
- Bir kaç istisna dışında el yapımı cihazlarda genelde kopya çekilmiş. Ve yabancı amatörlerin cihazları kopyalanmış.
- ya ben iyi arayamadım ve bulamadım yada yok; bir SSB QRP cihazın bölümleri ve bu bölümlerin işlevlerini detaylı olarak açıklayan sistemli döküman.

Yani ben yeni bir QRP tasarımı yapmak istesem nereden? nasıl? başlayacağımı (kopya çekmeden) bulamadım. Bilen kardeşlerim varsa paylaşırsa sevinirim.

TA6A:
Merhaba

Bence "kopya çekmeye"  bu kadar takılmayın. Sistemler temelde aynıdır, na kalırsa Icom, Yaesu vs firmalarda "kopya çekiyor" anlamı çıkar. Siz önce osilatörden başlayacaksınız bunun içinde yine daha önce başkalarının bulup geliştirdiği devrelerden faydalanacaksınız. Döküman aramanızda bu yüzden zaten, çünkü örnekler görmek istiyorsunuz.

Size tavsiyem öncelikle alıcı ve vericilerin block şemalarını incelemeniz. Block şemalarda çalışmak istediğiniz devrenin ana bileşenleri tanıtılır, bunları gördükten sonra her devreyi ister kendiniz tasarlayarak yaparsınız ister hazır örneklerden faydalanırsınız.

"Kopya", etik olmayan yöntemlerle emek harcanan herhangi bir şeyi üretenin rızasını almadan çoğaltmak ve bundan maddi kazanç sağlamaktır. Siz ise artık herkesin ulaşabileceği kaynaklardan QRP devre yapıp bunu kişisel zevkiniz olarak kullanacaksınız.

Sağlıcakla

TA8MUD:
Simavi kardeşim yorumunuz ve cevabınız için teşekkür ederim.

benim kopyadan kastım öyle değil, bir süredir bakıyorum internet ortamında forty, bitx, a412, lidia, efe gibi cihazlar ha.. birde bizim pardus'u unutmamak lazım genelde belli cihazlar değişik kutulara bazı konfor elemanları eklenerek yapılıp kullanılıyor.

mesela buradan bir cihaz tasarımına başlasak anten girişinden ses çıkışına kadar yeni, yerli ve detaylı anlatımlı bu mümkün mü ?

bu işi bilen kardeşlerimden yardım etmelerini temenni ediyorum.

TB5X_SK:
Murat Bey;

Cihazların birbirinin kopyası olması çalışma mantıklarının hemen hemen aynı olmasındandır.
Piyasada bulunan NE612 mixer entegresi, kristal filtreler, ve muayyen bobinler vs..

Buna birde VFO ekledinizmi cihazın temelini oluşturmuş olursunuz. (VFO için de, DDS veya PLL sentezör kullanıyoruz genelde)..

Şimdi bu durumda yeni bir sey tasarlamak isteseniz, yapacağınız şey bunlar üzerinde oynamaktan öteye gitmez ve sonuçta yine bunlara dönersiniz. Çünkü bu saydıklarım piyasada kolay bulunabilen, basitçe kurulabilen,  iyi sayılabilecek seviyede de iş gören, görece fiyat olarak uygun malzemelerdir.

Kolay gelsin .. İyi çalışmalar dilerim..

73

TA7S:

--- Alıntı yapılan: TA8MUD - 14 Aralık 2019, 12:57:42 ---mesela buradan bir cihaz tasarımına başlasak anten girişinden ses çıkışına kadar yeni, yerli ve detaylı anlatımlı bu mümkün mü ?

bu işi bilen kardeşlerimden yardım etmelerini temenni ediyorum.

--- Alıntı sonu ---

Murat bey,

İstediğinizin özeti yukarıdaki cümleniz.

Bu işi bilen arkadaşların da yardımıyla yeni bir qrp cihaz tasarımı yapmak istiyorsunuz. Üstelik bunu da detaylarıyla istiyorsunuz. 

Yukarıda arkadaşlarımızın anlattığı gibi zaten nette, (qrp cihazların isim ve markalarını bir kenara bırakırsak) Hepsinin, Rf amlifikatör, AGC, mikser, osilatör, IF, modülatör, demodülatör audio vs. katlarının uzun uzun tartışması ve irdelemesi yapılmış. Birbirlerinden çok çok az farkları var. İncelediğinizde bunu siz de göreceksiniz. 

Hatta bobinlerin turları, çapları ve malzemelerinin nerede bulunacağına kadar ayrıntıları var. Size bu konuda yardımcı olacak arkadaşların söyleyecekleri zaten fazlasıyla var forumda.   

Şimdi size kalan; bu katların çalışmasını öğrendikten sonra, dizaynını yapmak için ustalaşmış olacaksınız. Yapacağınız yeni dizayn, o ismini söylediğiniz qrp lerden zaten pek az bir farkı olacak. Çok değişik bir şey çıkmayacak. Kaldı ki piyasada bulunan on binlerce radyonun birbirinden çok çok az farkları var. Tecrübe sahibi arkadaşlar bunu biliyorlar.

Katların çalışmasını öğrenirken, kafanıza takılanları sorarsanız, bu daha somut olacak, arkadaşlar bu konuda bildiklerini sizinle paylaşacaklardır eminim.

Bilimde, yeni bir teknolojinin az veya çok değişikliği olsa dahi, bir öncekine bağımlılığı mutlaka vardır. 

Kolay gelsin, başarılar.     

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git