Gönderen Konu: Bir Magnetic Loop Anten macerası  (Okunma sayısı 10693 defa)

Çevrimdışı TA3MHA

Bir Magnetic Loop Anten macerası
« : 03 Ocak 2018, 01:08:15 »
(Aşağıdaki yazının PDF olanına www.tacallbook.org/TA3MHA-MLA2.pdf adresinden ulaşabilirsiniz.)

Merhaba değerli radyo amatörleri.

Türkiye şartlarında şanslı sayılabilecek bir amatörüm. 10-15-20 ve 40M bandları için kule üzerinde bir yagi antenim, WARC bandları için de AT130 tunere bağlı bir delta loop antenim var.

Buna rağmen rahat dur(a)mayıp hep merak ettiğim magnetic loop antenlerden (ki kısaca MLA diyeceğim bundan sonra) bir tane yapıp denemek istiyordum. İlk önce biraz teorik araştırma yapıp konuyu “demlenmeye” bırakmıştım. Ta ki TA4LYL Yiğit Kaynak’ın “MLA nedir? Nasıl yapılır” yazısını okuyana kadar.
Yazı adeta beni yattığım kış uykusundan uyandırdı ve kolları sıvayıp bir deneme yapmaya karar verdim.

MLA macerama başlamadan önce MLA’ların en kritik bileşeni olan ayarlı kondansatör maceramdan biraz bahsetmek istiyorum. Bunun için çoğunlukla ayarlı vakum kondansatör kullanılıyor. Sebeplerini yazının içinde yer yer anlatmaya çalışacağım. Ama bir özet olarak, yüksek gerilime dayanıklı olması, üzerinden yüksek RF akımlarını akıtmaya elverişli olması, hava şartlarından etkilenmemesi gibi avantajlarını sayabilirim. Fakaat. Evet işin bir de fakat kısmı var. Özellikle Türkiye’de bu meretleri bulmak, bulunsa bile alabilmek her amatörün harcı değil. Nitekim önceleri ben de alamadım. Alamayınca da hemen amatör işi bir ayarlı kondansatör yapmanın yollarını araştırmaya başladım.

Yapacağım antenin sonucunun nasıl olacağını bilemediğim için ilk olarak eldeki malzemeleri kullanarak en ucuzundan işi halletme yoluna gittim ve bakırlı pertinax levhaları üst üste koyup birbiri üzerinde kaydırmak suretiyle bir ayarlı kondansatör yapmayı denedim. Şöyle bir şey yaptım:





Hatta kapasiteyi arttırmak için bir ara araya karton falan da koydum :)



Bu yaptığım ilkel ayarlı kondansatör en azından bir fikir verecek kadar çalıştı. Hatta bu haliyle bir QSO bile yaptım. Fakat anteni istenilen frekansta rezonanza getirmek çok çok zor oldu.
 
Aldığım bu ümit verici neticenin ardından boşta duran bir anten tunerin içindeki hava aralıklı ayarlı kondansatörü söküp ilkel kondansatörün yerine bağladım.



Bunu bağlayınca, ilk yaptığım ilkel kondansatörle ayar yaparken neden zorlandığımı anladım. Kapasitenin çok minik değişimlerinde bile antenin rezonans frekansı o kadar fazla oynuyordu ki, böyle ilkel bir kondansatörle anteni istediğim frekansta rezonanza getirebilmiş olmamın, tamamıyla tesadüf olduğunu fark ettim. Tabii bu kondansatör, ilkine göre biraz daha başarılı oldu.

Kondansatör konusunda bu aşamaları kat edince, biraz daha gaza gelip kendi kondansatörümü üretmenin yollarını aramaya başladım. Zira bu kondansatör aşağıdaki tunere aitti ve hem tuneri kaybetmek istemiyordum, hem de böyle bir anten yapmak isteyebilecek başka amatörler için de bir çözüm yolu bulmak istiyordum.



İnternetten araştırarak yabancıların butterfly cap dedikleri, Türkçemize de bire bir çevirisiyle geçmiş olan hava aralıklı kelebek kondansatör yapımına giriştim.

İlk olarak internetten şu aşağıdaki çizimleri buldum:





Gidip bir lazer kesimcide 1mm kalınlığında alüminyum plakadan 100 takım kestirttim. Esasen pirinç malzemeden kestirtmek istiyordum ama, lazer tezgahta pirinç kesilince yansımadan ötürü lazer lenslerinin ömürleri çok kısalıyormuş. O yüzden lazerci pirinç kesmek için bana 2 yol önerdi: Ya bir tezgahın lenslerinin ömrünü tamamlamaya yakın olacağı bir zamanı beklemek, veya bir takım lens parasını benden tahsil etmek. İkisi de benim için uygun olmadığından, alüminyuma razı oldum.
Kesimden gelen kelebek kondansatör parçaları:



Fakat kesilen parçaların yüzeyleri oldukça pürüzlüydü:



Malumunuz, RF’te elektron kardeşlerimiz iletkenin tamamını değil, sadece yüzeyinin belli bir derinliğe kadar olan kısmını kullanıyorlar (deri etkisi (skin effect)). Arkadaşlar yolda zahmet çekmesinler diye parçaları tek tek fırçaya tutup biraz parlattım.






Cila olarak şunu kullandım:
Bu cilayı esasen paslanmaz parlatmak için almıştım zamanında ama elimde bu vardı. Alüminyum için daha uygun bir ürün var mıdır açıkçası araştırmadım.




Ve sonuç:



Alt-üst izole parçalar için elimde 10mm kestamid parçalar vardı. Onları kullandım. Reklamcılardan temin edilebilecek polikarbon (plexiglas) levha da pek ala kullanılabilir.
















Plakaların arasında eşit mesafe bırakmak amacıyla otomatçıya alüminyum borudan 5mm boyunda parçalar kestirtirmişim:



Ve başladım kondansatörü dizmeye. Böyle devasa bir ucube çıktı ortaya:









Yukarıdaki fotoğraftan da görüleceği üzere, araya koyduğum alüminyum boru parçaları pek istediğim sonucu vermedi. Sebebine gelince: bir kere çalıştığım otomatçının ya tezgahı yeterince hassas değildi veya usta yeteri özeni göstermedi. Parçalar tam istediğim gibi eşit uzunlukta gelmedi. İkincisi de benim hatam oldu. İşi ucuza çıkartmak için çapak temizliğine gerek yok demiştim. Fakat o çapaklar da parçaların hem düzensiz yerleşmesine hem de aralarda kalarak kalınlık yapmasına sebep oldular.
Şimdi eminim herkesin kafasında bu ucubenin min ve max kapasite değeri ne oldu sorusu dolaşıyordur. Cevabını hemen vereyim, bilmiyorum :). Esasında ölçmüş ve fotoğraflarını da çekmiştim fakat ölçüm yaptığım kapasitemetrenin bir arızası oluğunu işin sonuna yakın fark edince (Hatalı ölçüm yaptığını anlayınca tamir ettim ama iş işten geçmişti.), elde ettiğim sonuçları burada paylaşmayı uygun görmedim.

Alüminyum yüksüklerden istediğim sonucu alamayınca, bu defa araya somunlar koyarak bir deneme daha yaptım:





Bu kondansatörü uzaktan kontrol edebilmek için şöyle bir motor edindim:



Motorun verileri şöyle:
•   Çalışma gerilimi: 12V DC
•   Hız (yüksüz): 32 RPM
•   Redüksiyon oranı: 1000:1
•   Boşta çektiği akım: 100mA
•   Zorlanma akımı: 800mA
•   Zorlanma torku: 9 kg-cm
•   Boyutlar: 10 × 12 × 26 mm
•   Ağırlık: 9.5gr
•   Şaft çapı: 3mm D tipi şaft

Sonra bunun milini kelebek kondansatöre bağlamak için bir ara parça yaptım:














İlk başta kestamid parçayı (sarı olan) kelebek kondansatörün miline doğrudan bağlamayı düşünmüştüm. O yüzden diğer tarafına M5 diş çekmiştim ama sonra kondansatördeki yüksek gerilimden etkilenmesin diye biraz daha uzağa koymak istedim ve böyle bir gecekondu uzatma yaptım. Ne de olsa deneme yamulma yapıyoruz burada :)



Eh iyi kötü kondansatör maceramızın sonuna geldik. Bundan sonraki denemelerde hep bu kondansatörü kullandım. Kimi zaman plakaları azalttım, kimi zaman yanına başka kondansatör ilave ettim. Ama son hali şöyle bir şey oldu:



Gelelim hatalara ve ip uçlarına:
Birinci hata: İnternetten bulduğum kelebek kondansatör çizimlerinde gijonların geçeceği delik çapları 6mm olarak verilmişti. Çok biliyorum ya, “M5 gijon olur yea” deyip oraları 5.2mm olarak değiştirdim. M5 pirinç gijon kullanınca mekanik olarak pek sağlam olmadığını, özellikle rotorun esnediğini fark ettim. Sonradan plakalardaki delikleri teker teker büyütüp M6 gijon kullandım.
İkinci hata ve ip ucu: Alüminyum yüksükler yalan olunca araya somun koydum demiştim ya, eğer o somunları somun olarak kullanır ve her birini tek tek sıkmaya kalkarsanız, hem çok el alıyor, hem de ne yaparsanız yapın tam ekseninde sıkamıyorsunuz. İlla bir tarafa doğru çarpılıyor. Gijonları M6 ile değiştirdikten sonra da araya somun koydum ama, sadece iki uçtakiler gerçekten somun. Araya koyduklarımın tamamını 6.5mm matkapla delerek dişlerini sildim. Yani aradakiler işlev olarak otomatçıya kestirdiğim alüminyum yüksükler gibi oldu. Bir farkla, somunlar daha düzgün bir tezgahtan çıktığı için toleransları çok daha azdı. Bu şekilde kondansatörü toplamak ve bütünlüğünü bozmadan sıkıştırmak daha kolay oldu.
Evet, kondansatör konusunu şimdilik kaydıyla burada sonlandırıyorum. İleride ayarlı vakum kondansatörler konusuna biraz gireceğim.


devam edecek ...
« Son Düzenleme: 03 Ocak 2018, 11:33:46 Gönderen: TA8A »

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #1 : 03 Ocak 2018, 01:10:39 »
FAZ 1: 12M MLA:

TA4LYL, yukarıda linkini verdiğim yazısında anteni oldukça detaylı anlatmış zaten. Bana da uygun bir kopya yapması kalmıştı.
Başlangıçta boyutları küçük olsun diye 12M bandı için bir anten hesapladım. Kendim hesaplamadım haa. İnternette MLA hesabı yapan bi dolu site var. Elimde başka bir projeden kalma biraz ½” bakır boru vardı.



Ondan elimden geldiği kadar düzgün bir daire yapmaya çalışarak şöyle bir büyük halka yaptım:



Gene TA4LYL Yiğit Beyin tavsiyesine uyarak kondansatöre gidecek kabloları büyük halkaya lehimledim.



Küçük halka olarak ilk önce böyle bir şey yapmıştım:



Ama bunun iyi olmadığını düşünüp sonra buna döndüm:





Esasen ilk halkayla da çalışması gerekirdi. Fakat swr’yi bir türlü istediğim seviyeye indiremeyip kabahati halkada bulmuştum. Kabahat tamamıyla benden kaynaklanıyormuş. Bir kere küçük halkanın pozisyonu min swr’yi etkiliyor. İkincisi ben kondansatörü yeterince hassas ayarlayamıyormuşum (henüz motoru takmamıştım ama elle de beceremiyormuşum). Her neyse sonradan olayın çok hassas ayar gerektirdiğini anladım.
Bu şekilde bile birkaç QSO yaptım Bu derme çatma haliyle bile sonuçlar epey umut verici olunca işe biraz daha ciddiyetle eğilip benim en çok işime yarayacak 80M bandı için ne yapabilirim diye araştırmalara başladım.


Devam edecek ...

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #2 : 03 Ocak 2018, 01:15:43 »
Faz 2. İlk 80M MLA denemesi:

80M bandı için verimi kabul edilebilir bir anten için büyük halkanın çapının 3m falan olması gerekiyor. Gözünüzde canlanması için şöyle söyleyeyim: bu çap, oturduğumuz binalardaki bir kat yüksekliğine denk geliyor. Haliyle böyle bir halkayı yapmak zor, hadi onu geçtim, ayağa kaldırmak, fırtınalarda korumak neredeyse imkansız. Üstelik benim bu büyüklükteki bir lenduhayı konumlandırabileceğim yerim yok. Hoop gelsin internet  Araya taraya çok halkalı mag. loop’lara ulaştım. Şu amatörün videolarını izlemenizi  öneririm:
https://www.youtube.com/watch?v=jd43_BVAsqE&app=desktop
https://www.youtube.com/watch?t=4s&v=cu-SQ-OEVkM&app=desktop
Yukarıdaki videolardan faydalanarak  ve “bir Amerikalının boyu şu kadar olsa, anten adamın şurasına geliyor, çapı bu kadardır” falan gibi hassas! ölçülerle elde kalan son borulardan yeni bir büyük halka büktüm:





Aralara PPRC borulardan kestiğim 10’ar cm’lik parçalardan koydum.



Bu noktada 2 önemli bilgi eksikliğim vardı. Birincisi halkalar arası mesafe ne olmalıydı?.
İkincisi ise küçük halkanın çapı ne olmalıydı?
Her iki soruyu da videoların sahibi K1GMM’a sordum. Sağ olsun cevap da verdi ama çok açıklayıcı bir şeyler yazmamıştı. Sadece halkalar arası mesafe için 2” (yaklaşık 5 cm) denediğini ve başarılı olduğunu yazmış. İnternette yaptığım araştırmalarda da bu mesafenin epey tartışmalı olduğunu gördüm. Hatta Amerikan deniz kuvvetlerinin çok halkalı MLA’lar üzerinde araştırmalar yaptığını ve halkalar arası mesafe konusunda henüz somut bir sonuca ulaşamadıklarını söyleyenler bile var. Küçük halkanın boyutu için de hala bilimsel bir açıklama bulamadım. Fakat çok halkalı bir ticari antende, küçük halkanın çevresinin, tek bir büyük halkanın çevresinin 1/5’i olduğunu bulabildim.  Halkalar arası mesafe bilgisi geldiğinde artık pprc boruları kesmiş ve ilk multi turn magnetic antenimi odanın içine kurmuştum bile.



Yaptığım denemelerde anten mevcut kondansatörle 80M’de rezonanza gelemedi. İlk önce kelebek kondansatöre paralel 75pf/5000V seramik kondansatör bağladım. Bu şekliyle rezonanza geldi. Fakat 10-15W’ta bile seramik kondansatörler ısınınıyordu. Isınınca da değeri değiştiği için antenin rezonanz frekansı kayıyor, dolayısıyla da swr yavaş yavaş yükseliyordu. Hemen seramikleri söküp yerine 1 metre kadar RG213 kablo bağladım. Sonra kısalta kısalta kelebek kondansatörün max kapasiteye yakın civarda çalışacağı bir boya getirdim (neden max kapasiteye yakın bir değer tercih ettiğime ileride değineceğim). Bu şekliyle 80W CW denedim. Gayet başarılı biçimde çalıştı. Hatta bu CW QSO’dan yeni bir dxcc aldım :) Fakat 80W’ın üzerinde plakalar arasında ark yapmaya başladı.
Buyrun antenin çalışma fotoğrafları:







Etkileyici değil mi :)
Yalnız 70-80W FT8 çalışırken ilave kapasite olarak eklediğim RG213, ucundan tutuşuverdi. Bayağı, bildiğiniz alev alev yanmaya başladı. Tam o esnada yetişip fotoğrafını çekemedim (panikle söndürmeye uğraşıyordum) ama söndürdükten sonraki durum buydu:



Bu antenle odanın içinden pek çok 80M QSO’su yaptım. Eh artık iyi kötü bir şeyler de öğrenmeye başlamışken dışarıda çalışabilecek “gerçek” bir magnetic loop anten yapmanın zamanı geldi deyip sıvadım kolları.

Devam edecek ...

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #3 : 03 Ocak 2018, 01:50:01 »
Faz 3. Gerçek 80M MLA:

Yazının başında da değinmiştim. Bu antenlerin en önemli bileşeni ayarlı kondansatör. Bu yaptığım kondansatörle ev içi şartlarında fena olmayan sonuçlar aldım. Fakat bunu dışarı kurunca havanın nemi, yağmur, kar bütün işleri alt üst edebilirdi. Aklımda birkaç fikir vardı aslında. Bunlardan biri kondansatörü su geçirmez bir kutuya (IP65 koruma sınıfında bir pano mesela) koymak. Böyle bir önlem tamam yağmurdan falan korur ama gene de havadaki nem değişimleri sonucu hem kondansatörün max çalışma voltajı değişir hem de kapasitesi değişir. O halde bu iyi bir fikir değildi. İkinci fikir, kondansatörü komple trafo yağının içine batırmak, böylelikle hem max çalışma voltajını önemli bir ölçüde yükseltmek, hem aradaki dielektrik malzeme değişeceği için kapasitesini arttırmak, hem de hava şartlarından tam izole etmek mümkün olabilecekti. Hatta araştırmalarım sırasında bir amatörün, trafo yağına gerek olmadığını, sentetik motor yağının da güvenle kullanılabileceğini yazdığını da okudum.  Bir yandan da TA4SO Şadan hocama da danışarak bir çıkış yolu bulmaya çalışıyordum kii, mucize gibi bir şey oldu ve bir ayarlı vakum kondansatör olasılığı çıktı.

Hemen burada yazıya kısa bir ara verip, ayarlı vakum kondansatörler konusunada bir parantez açarak  yüzeysel de olsa birkaç şey yazmanın iyi olacağını düşünüyorum.
Çoğu amatör için ayarlı vakum kondansatörün min-max kapasite değeri ve max çalışma voltajı yeterli verilerdir. Fakat ne yazık ki, kazın ayağı öyle değil(miş). Şimdi böyle yüksekten yüksekten “hımm bakın bu böyledir” tonunda yazıyorum ama, çok yakın zamana kadar benim için de ayarlı vakum kondansatörler yukarıda yazdıklarımdan fazla bir şey ifade etmiyordu. Kimse alınmasın yani. Bu ayarlı vakum kondansatörlerin tamam bir min-max kapasite değeri var da, başka parametreleri de var.

Hadi gelin bakalım ne numaralar varmış ayarlı vakum amcalarda :)
Bir kere fiziksel özelliklerine kabaca göz atmak lazım. Kimi ayarlı vakum kondansatörler var ki 5-6 kilo. Sonra bunların kendi kendine soğuyanları var, içinden bir sıvı/gaz geçirilerek soğutulanları var. Bunları da göz önünde bulundurmak lazım. Ama bence en önemli kıstaslar şunlar:
-   Max çalışma voltajı: Bir kere burada firmalara göre değişen ufak bir üçkağıt var. Jennings marka mesela bu konuda daha açık. “AC Test Voltage” ve “RF Working Voltage” diye konuyu ikiye ayırmış ve kataloglarında her iki değeri de veriyor.
o   AC Test Voltage: Kondansatörün max 60 Hz frekanslı bir AC gerilim altındaki dayanabileceği max. gerilimi;
o   RF Working Voltage: Bu ise kondansatörün çalışabildiği RF frekansındaki dayanabildiği gerilimi ifade ediyor.
Amaan bana ne kim neye dayanırsa dayansın demiyorsanız eğer, satıcının verdiği değerin hangisi olduğunu sormalısınız. Zira örnek olması açısından Jennings CVHD-25-45S üretim koduna sahip 6.5-25 pf aralığındaki bir kondansatörün Test voltajı 45kV iken, RF working voltajı sadece 27kV. Bu kondansatörler çoğunlukla 2. el satıldıkları için satıcı göz boyamak için bu kondansatöre 45 kV yazsa başı ağrımaz. Ama bizim için de bir anlam ifade etmez. Tabi bunu alıp 60 HZ’de kullanmayacaksak 
-   Max current: İşte zurnanın zırt dediği bir nokta daha. Kondansatörün üzerinden geçebilecek maximum akım. Magnetik loop anten hesaplayan hemen bütün programlar, size büyük halkadan, dolayısıyla da kondansatörden kaç amper akım geçeceğini de söylüyor. İyi de burada da şöyle bir, hatta iki incelik var: Kondansatörün üzerinde veya kataloğunda yazan max akım
o   Hangi frekansta?
o   Hangi kapasite değerinde?
Bunun için Jennings’in kataloğundan demin sözünü ettiğim kondansatöre ait birkaç grafiği ekliyorum:



Birinci grafikten göreceğiniz gibi, CVHD-25, 20MHz frekansta kapasite minimum değeri olan 5pf’a ayarlıyken üzerinden yaklaşık olarak 15A akım geçirebilirken, kapasite maximum değer olan 25pf’a çıktığında birden 70A geçirebilmeye başlıyor. Hani kelebek kondansatörde max kapasite civarında çalışmaya gayret ettiğimden bahsetmiştim ya. İşte sebebi buydu ;)
Bir de bir alttaki grafiğe bakalım. Buna göre de CADC-30 üretim kodlu kondansatör max akımını yaklaşık 17MHz’de geçirebiliyor. Ee biz 80M için bu kondansatörü kullanmak istersek ne olur? Bakalım hemen grafiğe. O da ne ancak 4 amper falan geçirebiliyoruz   O da maximum kapasite değerindeyken haa. Ama katalogda 15 amper yazıyoo. İşte sevgili kardeşim, anlamadan dinlemeden pazardan salatalık seçer gibi kondansatör alırsan, yandı gülüm keten helvaaa.
-   Gene fiziksel özellikler sınıfında sayabileceğimiz, kondansatörün milini kaç tur çevirdiğimizde kapasite ne kadar değişecek, bu mili çevirmek için ne kadar torka ihtiyacımız var (bunlar şüphesiz motor seçimi için önemli parametreler), veya linear actuatör kullanırsak ne kadar bir kuvvetle çekmemiz gerektiği gibi bir takım gereksiz! bilgiler de var.
Jennings, ayarlı vakum kondansatörler konusunda isim yapmış oldukça güvenilir bir firma. Haksızlık olmasın diye bir veri sayfası da GLVAC firmasından: (Verdiğim modeller her iki marka için de rast gele seçilmiştir. Kimseye subliminal mesaj falan vermiyorum yani:) )



Ayarlı vakum kapasiteler için açtığım bu sıkıcı parantezi kapatmadan kendime not olarak öğrendiklerimi sıralamak istiyorum:

Bir ayarlı vakum kondansatör seçme şansım olsa:

•   Kapasitesi, hesaplanan kapasite için uygun bir model;
•   Max akımını, çalışmayı planladığım frekansta verebilen bir model;
•   Hesaplanan kapasite civarında üzerinden akabilen max akımı, hesaplanan teorik max akımdan büyük bir model;
•    Max RF working voltajı, hesaplanan voltajdan büyük bir model;
•   Fiziksel özellikleri (ağırlık, büyüklük vs) uygun bir model seçerdim.
Ama Türkiye’de yaşadığımı unutmayıp, bulabildiğimi aldım :) Her neyse, Ayarlı vakum kondansatör konusunu burada kapatıp konuya döneyim.
Ne diyordum. Bir mucize oldu ve sayın TA2GC Engin Turan Bey elindeki hiç kullanılmamış bir ayarlı vakum kondansatörü bana devretme lütfunda bulundu :) Kargolara güvenemediğim için hemen bir otobüse atlayıp İstanbula gittim ve 1 saat sonraki otobüsle de geri döndüm :)
Bu fotoğrafı dönüş otobüsünde sırt çantamın içinden çektim :)



Eve döner dönmez çalışmaları hızlandırdım. İlk olarak küçük bir servet ödeyerek :( ¾” çapında yeni bakır boru aldım. Neden önceki denemelerde kullandığım ½” çapı değil de bu çapı tercih ettiğime gelince: İleride bir yerde, gene sıkıcı bir parantez açıp biraz teoriye girince sebebi zaten ortaya çıkacak. İmkan olsa 2”hatta 4” kullanırdım. Ne kadar kalın, o kadar iyi yani. İşin benim için en sorunlu tarafı bu kondansatörü kontrollü olarak döndürmek ve max-min değerlere ulaştığında da güvenli bir biçimde durdurabilmekti. Artık sahip olduğum ayarlı vakum kondansatör (Engin Beye buradan bir kere daha teşekkür ediyorum) min kapasiteden max kapasiteye 24 turda ulaşıyor. Yani kondansatör milinin gayet yavaş bir biçimde bir yöne 24 tur dönüp durmasını sağlayacak bir düzenek yapmak lazım. Bu iş için bir step motor kullanabilirdim. Fakat yüksek RF voltajı altında step motorun ve kontrolcüsünün fazlaca elektronik olduğunu ve hata yapabileceğini düşündüğümden step motor seçeneğini eledim. Geriye redüktörlü bir motor ve mekanik çözümler kaldı. İnternetten epeyce uygun bir motor aradım. Piyasadaki redüktörlü motorların neredeyse hepsi Çin malı. Bunlara da güvenemeyince atladım arabaya ve Urla sanayi sitesine gittim. Parçacılara derdimi anlatmak tabi biraz zor oldu. Adamlara en ufak ve en yavaş dönen silecek motoru soruyorum, hangi araba için diyorlar doğal olarak :( Neyse sonunda bir satıcıyla kimyamız tuttu da bir motoru gözüm kesti ve aldım. Motorun üretim kodu şu:



Kendisi, 70’li yıllarda üretilen Tofaş araçların silecek motoru imiş.
Sonra tuttum tornacının yolunu. Kestamidden şöyle bir parça işlettim:



Parçanın boyu 200mm, üzerine de M22 diş çektirttim. Standart M22 dişin hatvesi 3mm. Yani bu parçaya takılan bir somun 1 tur döndürüldüğünde 3mm ilerleyecek. Veya başka türlü söylersek, mil 1 tur döndüğünde üzerindeki somunun dönmemesi durumunda, somun 3mm ilerleyecek.
Özetle şöyle bir düzenek kurdum:



Somunun üzerine kaynattırdığım 2 kulak sayesinde, mil döndüğünde somun dönmüyor ve ileri geri hareket ediyor. Her bir turda 3mm. 24 turda 72mm. Kulakların en alt ve en üst noktalarına ikişer adet minik sınır anahtar koydum. İkişer adet koymamın sebebi, kullandığım motorun gereğinden fazla güçlü olması ve sınır anahtarın hata yapıp devreyi kesmemesi durumunda ayarlı vakum kondansatöre bir zarar gelmesinden korkmamdı. Her bir sınır için ikişer adet kullanıp normalde kapalı kontaklarını birbirine seri bağladım ki devreyi biri açmazsa diğeri açsın. Sınır anahtarların ittirilmesi için de kulaklara delikler delip M5 diş çektim. Üzerlerine kontra somunlu M5 cıvata taktım. Böylelikle hassas ayar yapabilir oldum. Şöyle ki:



M22 kestamid milin silecek motoruna bağlanacak kısmına tornacıda delik deldirip diş çektirmiştim. Fakat ne olur ne olmaz diye motorun çıkış milini eğeyle D haline getirip:





M22 mile bu kertiğe gelen yere delik delip M3 diş çektim ve bir m3 vidayla mili sabitledim.
İş kaldı kontrol kutusunu yapmaya:
Bu kontrol devresi:





0-12V ayarlı güç kaynağı kullanma sebebim, motora 12V altında gerilimler uygulayarak daha yavaş dönmesini sağlamak, bu sayede kondansatörün daha kontrollü ayarlayabilmek içindi. Ayarlı güç kaynağı olarak şöyle bir şey vardı elimde. Oturup sıfırdan yapmaya üşendiğimden bunu kullandım:



Yanlış anlaşılmasın. Bu kendine gelen gerilimi PVM metoduyla kontrol eden bir devre. Bunu, bir 12V switch mod güç kaynağı besliyor.
Kontrol kutusunun bitmiş hali:



Sistemin genel çalışmasını gösteren kısa 2 video çekmiştim. Göz atmak isterseniz lütfen aşağıdaki linklere tıklayınız:

https://www.youtube.com/watch?v=FjzUHm3I1n4&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=TjAbnqatlCg&feature=youtu.be

Yukarıdaki videolarda görünen tüm sistemi, IP65 bir panonun içerisine monte ettim ki sevgili ayarlı vakum kondansatörüm ıslanmasın, üşümesin :)

Eh kutu işini de iyi kötü hallattiğimize göre sıra geldi anteni kurup denemelere.
İlk olarak ¾” bakır borudan, çapı yaklaşık 155-160 cm olacak şekilde 3 turlu yeni bir anten büktüm.



Anten için elimde başka bir işten kalma 5X10 kalaslarla şöyle zerafet abidesi! bir taşıyıcı yaptım:



Ve antenimiz yerine asıldı, panonun montajı yapılıyor:



Halkaları sabitleyen pprc ara parçaların montajı ve anten-ayarlı vakum kondansatör arası bağlantılar da bitti:





Şimdi bu noktada bir şeyin dikkatinizi çekmiş olduğunu ümit ediyorum :) Neyse fark etmeyenler için açıklamasını ileride yapacağım;)
Panonun iç bağlantıları:



Kontrol, güç ve anten kablosunun görünüşü. Bir hususa dikkatinizi çekmek istiyorum. Buradaki küçük halka, daha önceki denemelerimde kullandığım halka ve yeni antenin boyutlarına göre biraz ufak. Montajı yaptığım gün hava oldukça soğuk ve rüzgarlıydı. Yorgunluk ve üşümeden dolayı gerçek küçük halkayı takmaya enerjim kalmamıştı. Ama denemeden de olmazdı tabi. Onun için eski halkayı eğriti takıverdim :)

Kabloları nihayet istasyondan içeri alabildim:



Bir de bunları cihazlara kadar götürdüm müydü, ilk denemeyi yapabileceğim.
Biraz uğraştan sonra kabloların çekilmesi, yerleştirilmesi falan bitti. İlk denemeler pek başarılı sayılmazdı. En iyi ayarda bile swr 4:1’den aşağı düşmedi. Aslında az çok böyle bir sonuç bekliyordum. Çünkü küçük halka, olması gerekenden epey küçüktü. Fakat bu şekilde bile (swr’yi tunerle düzeltip) qso’lar yaptım. Ertesi gün için ¼” bakır borudan yeni bir küçük halka imal ettim:



Ve yerine taktım:



Bu işlemi yaparken bir de iyileştirme yaptım antende. İlk montajda büyük halka doğrudan ahşaplara temas ediyordu. Yağmur yağdığında ıslanan ahşap iletken olacağından altlarına 5mm polikarbonat plakalar kesip koydum.
Şu anda anten 80M’de tam olarak 1:1 swr ile çalışıyor. Dinlemesi LW antenime göre müthiş iyi. Göndermesi de iyi olsa gerek ki geçenlerde bir New Zaeland istasyonu bile aldım 
Antenin ayarlaması şu şekilde yapılıyor:
Önce çalışacağımız frekansta telsizimizi dinliyoruz. Kontrol kutusundan Up veya Down tuşlarıyla ayarlı vakum kondansatörün değerini değiştiriyoruz. Telsizden gelen ses bir yerde artmaya başlıyor. Burası antenin rezonanza gelmeye başladığı yer. Ses giderek artıyor artıyor bir maximum yapıp tekrar düşmeye başlıyor. İşte maxsimum sesin geldiği o nokta antenin rezonanza geldiği nokta. Fakat tabi bunu kulakla anlamak pek mümkün değil. Bu ayarı yakaladıktan sonra artık telsizi düşük güçte TX’e geçirip (AM, FM CW gibi sabit taşıyıcısı olan bir modda tabi) swr’ye bakarak biraz ileri, biraz geri yaparak en düşük swr’nin olduğu nokta bulunuyor. Ben kaba ayarı yaparken motoru 5-6V civarında bir gerilimle besliyorum (daha fazlasını verince motor fazla hızlı dönüyor. Rezonanz noktasını kabaca bile bulmak zor oluyor). İnce ayar için de 2.5-2.7V civarına ayarlıyorum güç kaynağını. Gayet iyi kontrol ediliyor.

Devam edecek ... (pehlivan tefrikası gibi oldu değil mi:))

Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #4 : 03 Ocak 2018, 02:00:35 »
Biraz da teori:

Eveet, buraya kadar fotoroman tadında geldik. Bundan sonrası sıkıcı bilgiler sokağının kuytu-karanlık köşeleri:

Yazımın muhtelif yerlerinde internette MLA hesabı için kıyamet gibi hesap programları/siteleri olduğundan bahsetmiştim. Fakat ne yazık ki benim bulabildiğim bütün yazılımlar hep tek halkalı MLA’lar için yapılmış. Neyse arayan derviş misali sonunda çok halkalı MLA’lar için olan formülleri (en azından bir kısmını) bulabildim. Hesaplar için iki ana formülümüz var. Bir tanesi antenin yayılım direnci (RR), diğeri de kayıp direnci (RL). Bakalım nasılmış bu formüller:

Yayılım direnci RR (Radiation Resistance):

RR = ((177*N*S)/(λ^2))^2 (Ω)

N: Büyük halkanın tur sayısı.
S: Büyük halkanın alanı (m2)
λ: Çalışılacak frekansın dalga boyu (m)
Not: Formül içerisinde üst simge gözüme hoş görünmediği için karesi anlamında ^2 sembolünü kullandım.

Kayıp direnç RL (Loss Resistance):

RL = ρ * l/A (Ω)

ρ: Büyük halkanın yapımında kullanılan materyalin öz direnci. (Ω mm2/m) Bakır için: 0.0176 Ω mm2/m. Diğer metaller için öz direnç değerleri internetten bulunabilir.

A: Büyük halka için kullanılan iletkenin (borunun) faydalı kesiti (mm2)

Hoppalaa dediniz değil mi :) Nereden çıktı bu faydalı kesit. Baştan söyleyeyim, bu terimi ben uydurdum. Bu elektron kardeşlerimiz düşük frekanslarda (KHz’lere kadar) ve DC’de iletkenlerin tüm kesitini kullanırken, frekans arttı mıydı onlara da bir haller olup artık iletkenin yüzeyinden yüzeyinden akmaya başlıyorlar ya. Sonuç olarak bu kardeşlerimiz, iletken bilek kalınlığında dolu malzemeden bile olsa, sadece yüzeye yakın kısımlarda seyahat ediyorlar. Buna deri etkisi (skin effect) deniyor. Frekans yükseldikçe, elektronlar daha da yüzeyden gittiği için deri etkisi artıyor ve artık kullandığınız iletkenin  dolu olmasının hiçbir önemi kalmamaya başlıyor.  İnternette, elektronların frekansa göre yüzeyin ne kadar derinini kullandığını (skin depth) hesaplayan siteler var. Ben şu siteyi kullandım: http://www.rfcafe.com/references/calculators/skin-depth-calculator.htm
Açılan sayfadaki hazır dolu gelen alanlar (Resistivity ve Relative Permeability) zaten bakır için verilmiş. Diğer metaller için aynı sayfadaki " table of materials " linkine bakılabilir.

Bu sıkıcı bilgiden sonra iletkenin faydalı kesitini artık hesaplayabiliriz:

A = ç * Skin depth (mm2)

ç: Büyük halkada kullanılan iletkenin çevresi (mm)
Skin depth: E anlattık ya canım.

Peki şimdi elimizde ne var? RR ve RL. Ve bunlar antenimizin verimini hesaplamaya yetiyor.

Anten verimi:

MLA’larda anten verimini TA4LYL Yiğit Bey gayet güzel açıklamış. Eğer verim konusunda bir tereddüt varsa lütfen Yiğit Beyin yazısını bir kere daha okuyunuz.

%eff = (RR/(RR+RL)*100)

Verimlilik formülünü incelediğimizde, verimi yükseltebilmek için kesirin paydasını olabildiğince paya yaklaştırmamız, yani RL kayıp direncini olabildiğince küçültmemiz gerekiyor. Yiğit Bey yazısında bütün bağlantıların lehimli (veya kaynaklı) olması gerektiğini üstüne basa basa tekrar etmişti ya. İşte sebebi bu. RL kayıp direncini olabildiğince düşürmek için.

Meraklısına biraz daha derinlere inelim bakalım.

Antenin endüktansı:

L = 0.06234*l*[7.353 Log (((8000*l))/(π*d)) – 6.386 ] (µH)

l: Büyük halkada kullanılan toplam iletken boyu (m)
d: Büyük halkada kullanılan iletkenin (borunun) çapı (mm)

Endüktif reaktansı:

XL = 2 * π * f * L (Ω)

f: Frekans (MHz)
L: Antenin endüktansı (µH)

Ayar için gerekli kapasite:

CT = 1/(2*π*f*Xl) * 106 (pf)

f: Frekans (MHz)
XL: Endüktif reaktans (Ω)

Kalite faktörü (Q):

Q = XL/(2*(Rr+Rl))

Rr: Yukarıda hesaplamştık ya hani (Ω)
Rl: Bunu da hesaplamıştık (Ω)

Band genişliği:

∆f = f/Q * 1000 (KHz)
f: Frekans (MHz)
Q: yukarıda hesapladığımız kalite faktörü)

Kondansatör üzerinde oluşacak gerilim:

Vc = √((P)*Xl*Q) (V)

P: Verici çıkış gücü (Watt)
Xl: Yukarıda hesapladığımız endüktif reaktans (Ω)
Q: Yukarıda hesapladığımız kalite faktörü.

Her şey nasıl da birbirine bağlı görüyor musunuz?
İşte internetteki o anlı şanlı MLA hesaplayan programlar da bu formülleri kullanıyor.


devam edecek ... (bitiyor bitiyor :) )




Çevrimdışı TA3MHA

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #5 : 03 Ocak 2018, 02:09:20 »
İnce hesaplar:

Gelelim benim antendeki ince mevzuya. Hani montaj esnasında bir şey dikkatinizi çekti mi demiştim. Hatırladınız mı?

Hadi bir de ip ucu vereyim:



Gördüğünüz gibi antenin ayarlı kondansatöre giden her bir bağlantısını 3 adet çok telli (NYAF) kablo ile yaptım. Bunun sebebini açıklamak için öncelikle benim antenimin spec’lerine (ay çok havalı oldu burası :) )bakmamız lazım.
Sizleri yeniden formüllere boğmadan doğrudan sonuçları yazacağım (sonrasında yeteri kadar hesaba boğulacaksınız garantisi var :)

RR = 0.02 Ω
RL = 0.128 Ω

Verim formülünü hemen hatırlayalım: %eff = (RR/(RR+RL)*100)

Benim antenin verimi :

%eff = %13.51

Ama burada bir eksiklik var. Antenin kayıp direncini hesaplarken büyük halkanın iki ucundan ayarlı kondansatöre giden bağlantıları hesaba katmadık. Tamam kısa ama gene de yok sayamayız. Kısa dediysem, gene de her bir uç için 30 cm’den toplamda 60 cm ediyor.
Elimde bir 4 mm2, bir de 6 mm2 NYAF kablo vardı. Üşenmedim oturdum her bir kablodaki tel sayısını saydım, tel çaplarını hem ölçerek hem de hesaplayarak çıkarttım. Sonra 60 cm’lik hem 4 mm2, hem de 6 mm2 kablo için RL değerlerini çıkarttım. Sonuçlar aşağıda:

Kablo çapı    İçindeki tel adedi   Bir telin çapı
4 mm2           72 Ad                    0.266 mm
6 mm2           176 Ad                   0.208 mm

4 mm2 60 cm NYAF kablo için RL hesabı:

Veriler:

d = 0.266 mm  ç = 0.83566 mm
Skin depth @3.5 MHz = 0.035 mm

Hemen faydalı kesit formülümüzü hatırlayalım:

A = ç * skin depth

1 tek tel için faydalı kesitimizi hesaplayalım:
A1(@4mm2) = 0.83566 * 0.035
A1(@4mm2) = 0.0292481 mm2

Şimdi de 4 mm2 NYAF kablodaki tek 1 tel için RL hesabını yapalım. Nasıldı formülümüz:

RL = ρ * l/A (Ω)

ρ: Bakır için: 0.0176 Ω mm2/m idi hatırlarsanız.
RL1 (@4mm2) = 0.0176 * 0.60/0.0292481
RL1 (@4mm2) = 0.3610 Ω

4 mm2 kabloda 72 adet tel olduğuna göre, bunu birbirine paralel bağlı 72 adet 0.3610 Ω direnç gibi düşünebiliriz. O halde 60 cm’lik bir kablonun kayıp direnci:

RL (@4mm2) = 0.0050146 Ω olur. Bu değer bir köşede dursun.

Aynı adımlarla gene 60 cm uzunluğunda 6 mm2’lik kablonun kayıp direncini hesaplarsak (korkmayın adım adım yazmayacağım)

RL (@6mm2) = 0.0026234 Ω olur.

Hadi şimdi bu kayıp dirençlerini de hesaba katarak aynı boydaki (60 cm) birer adet 4 mm2 ve 6 mm2 kabloyla antenin verimi ne olacak hesaplayalım:

Antenin RR = 0.02 Ω ve RL = 0.128 Ω olduğunu biliyoruz.

%eff(4mm2) = (RR/(RR+(RL+RL(4mm2))*100)
%eff(4mm2)  = (0.02/(0.02+(0.128+0.0050146))*100)
%eff(4mm2)  = %13 (%0.51 kayıp)

%eff(6mm2) = (RR/(RR+(RL+RL(4mm2))*100)
%eff(6mm2)  = (0.02/(0.02+(0.128+0.0026234))*100)
%eff(6mm2)  = %13.28 (%0.23 kayıp)

Kablolardaki kayıbı hesaba katmadanki verim %13.51di.  Zaten yerlerde sürünen verimden biraz daha kaybetmemek için ben 3’er adet 6mm2 lik kablo kullandım. Bu şekildeki verim:

%eff(3X6mm2)  = %13.43 (%0.08 kayıp) oldu. Tabi teorik olarak.

Şimdi “ama eklenen 60 santimlik kablolar da büyük halkanın bir parçası değil mi. RR hesabında niçin işin içine katılmadı?” dediğinizi duyar gibiyim. O kadar az etki ediyor ki, ihmal ettim. İnanmayan hesaplasın :)


Bitti yaa. Buraya kadar okuduysanız sağ olun var olun.
de TA3MHA op Ateş
01/01/2018 Urla

Çevrimdışı TA4SO

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #6 : 03 Ocak 2018, 03:04:56 »
Ateş Abi,

Eline, aklına ve yüreğine sağlık. Yapım aşamasının bazı kısımlarını bilsem de yine de soluksuz okudum. Magnetic Loop düşünenlere çok güzel bir kaynak olmuş. Bizlerle paylaştığın için de çok teşekkürler.

73...
http://www.qrz.com/db/TA4SO?
TA4SO - Eski TA4ASO - TB4FP - Şadan ÖZDEN

Çevrimdışı TA4CS

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #7 : 03 Ocak 2018, 03:22:49 »
Tebrik eder başarılarınızın devamını dilerim 73
Dürüstlük Pahalı Bir Mülktür Ucuz İnsanlarda Bulunmaz.
'' Okumazsan yerin şantiye; Dinlenmeden parmak.banma krem şantiye.''
EFELER-AYDIN
KM37WU
37° 50' 05'' N
27° 50' 22'' E

Çevrimdışı TA5ARU

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #8 : 03 Ocak 2018, 03:56:56 »
Merhaba Ateş,

Yazını bir solukta okudum. Üslup on numara, içerik ise yıldızlı pekiyi. Konu üzerinde elbetteki epey yazışacağız ama sabahın şu saatinde   (04:20) kısa da olsa birşeyler söylemezsem haksızlık olur. Öncelikle imkanlarını, aletlerini feci kıskandım bilesin. Sana komşu olmadığıma esef etmekteyim.

Kabaca %13 verimi olan bir anten neden tercih edilir onu açıklamak isterim. (Elbetteki çalışma frekansı yükseldikçe verim hızla artmakta) Loop antenler manyetik alana duyarlı olduğundan (elektrik alanına değil)  QRM den etkilenmeleri klasik antenlerimize göre çok az. Gene bilindiği gibi radyolarımızın üzerindeki s-metrelerdeki her kademe 6dB ye tekabül ediyor. Band gürültüsünün 7-8 hatta 9 seviyesinde olduğu günler hiç de az olmuyor bu aralar. İşte tam da bu durumlarda Manyetik Loop Antenler avantajlı bir duruma geçiyor. Şöyleki %13 verim neredeyse 9dB bir zayıflama demektir ve bu miktar zayıflama s-metrede sadece 1.5 kademe demektir. Eğer Manyetik Loop anten, band gürültüsünü klasik antenlerimize göre  3 kademe daha az alıyorsa, s-metrede 1.5 kademe  avantajlı duruma geçmekte ki buda neredeyse 9 dB demektir ki yabana atılacak bir avantaj değildir. Ben Loop anteni sadece alıcıda kullanıyorum. Verici durumunda eski klasik antenime dönüyorum.

Loop antenlerin diğer büyük avantajı yönlü anten olmaları ve yer-konum için fazla müşkülpesent olmaması. Zemin katta (hadi abartayım biraz, bodrumda bile çalışmakta, hemde yönlü) Halen kullandığımız dipol antenlerimiz ise bilinenin aksine şayet yerden yükseklikleri en az 1 dalgaboyu değilse yönlü olma özelliğini kaybetmekte.

Şu yıllarda ve önümüzdeki 4 yılda güneşin 11 yıllık deviniminin en düşük olduğu, dolayısıyla propagasyonun çok kötü olduğu, band gürültüsünün berbat seyrettiği malumumuz. Bu şartlarda Manyetik loop antenler bulunmaz nimet gibi görünüyor.

Söylemeden geçemeyeceğim, şayet loop antenler 50W ve üzeride kullanılacaksa antenin düzleminde durmamak lazım çünkü çok aşırı miktarda radyasyon çıkarıyor. Yani hüücrelerimiz içten içe yanabilir. (Şaka değil)

Görüşmek üzere diyorum, kendine iyi bak. 73

Rüştü Kaya TA5ARU

Çevrimdışı TA3EP

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #9 : 03 Ocak 2018, 07:49:29 »
Ateş bey bu çok değerli paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Teorik bölümleri henüz okuyamadım, onları bir tatil gününe saklıyorum. Harika bir iş çıkartmışsınız. Tebrikler, bol QSO lar dilerim.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA1ZE

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #10 : 03 Ocak 2018, 07:53:55 »
son yıllarda gördüğüm en güzel paylaşım. ne kadar teşekkür etsek azdır.

Çevrimdışı TA1W

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #11 : 03 Ocak 2018, 08:25:36 »
Bu denli teferruatlı bir paylaşım çok nadir gördüm, elinize emeğinize sağlık...
PK. 1
34711 Kadıköy/İst.
aykutarli@hotmail.com
0532-2002377

Çevrimdışı TA3EN

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #12 : 03 Ocak 2018, 08:30:17 »
          Ateş Bey Merhabalar,
          Yazınızı sabahın bu erken saatinde bir solukta ve heyecanla okudum. Çok açıklayıcı, bilgilendirici ve sürükleyici olarak nitelendiriyorum. Yapmak isteyenlere, tecrübe ve bilgi arayışı içinde olanlara yol gösterici olmuş. Rüşüt Bey'in yazdıklarına katılıyorum. Gerçekten 11 yılda bir gerçekleşen güneş patlamaları dolayısıyla propagasyon hiç de iyi değil. Bu günlerde ancak anten farkı olan elit radyo amatörlerini duyabiliyoruz.
Bu anten de sizin istasyonu elit eder inancındayım. Antenin yapmak için enerjinize, maddi, manevi ve zamanı kullanmanıza hayran kaldım. Anteninizle bol dx'ler dilerim.
          Çalışmalarınızda başarılar dilerim.         I love RF!           www.ta3en.com                 73...

Çevrimdışı TA2NC

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #13 : 03 Ocak 2018, 09:12:21 »
çok güzel bir yazı. gözümü kirpmadan okudum. Manyetik Loop benim de 80m için hayat kurtarıcım.
Ben henüz ürün aşamasında değilim ama.. Gayet basit denemeler yapmaktayım. Şansıma zamanında almış olduğum bir vakum kapasitörüm ve redüktörlü bir DC motorum var. Dakikada 1 tur dönen bir motor olmasına rağmen sadece motora güç verip çekmemle (0.1 saniye falandir herhalde) rezonans noktası  20 khz civarı kayabiliyor.

100W ile kullanınca bir süre sonra ısınmadan kaynaklı swr yükselmeye başlıyor ama dediğim gibi henüz deneme yamulma aşamasındayım.

Yaptığım anten yaklaşık 4m uzunluğunda koaksiyel anten. Avantajı da şu, gerekirse katlayıp portable çalışılabilecek bir yere taşınabiliyor.
Sabit yapmak için elimde yine heliax coax var. yaklaşık 4 cm çapında. Çok ağır olduğundan ona uygun bir destek hazırlamam lazım. Ay çalışmaktan fırsat bulursam onu da deneyeceğim.


Tekrar bu güzel yazı için teşekkürler.

Çevrimdışı TA2FE

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #14 : 03 Ocak 2018, 09:32:22 »
Ateş Bey Selamlar,

Gurup haberlerinden görüp hemen bir bilgisayar buldum ve yazınızı bir solukta okudum . Ellerinize sağlık çok güzel bir anten ve çok değerli tecrübelerinizi bizimle paylaşmışsınız.
Tekrar teşekkürler.
Not: Bana göndermiş olduğunuz hediyeler için ayrıca teşekkür ederim . Ama bunu yüzyüze yapmak isterim . İlk İzmir ziyaretimde telefon ile görüşüp sizi ziyaret edeceğim .

Selamlar
Emin 
TA2FE
Emin Bora DEMİREL
05322930222
Loc: KN 40 PT
Tuzla - İstanbul

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #15 : 03 Ocak 2018, 09:49:54 »
Ateş Bey;
Bu değerli paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Elinize sağlık. Her ayrıntıda başka bir hazine ortaya çıkarmışsınız.
Bir de Laser kesim işinin fiyatlarını da yazabilir misiniz? Aynı dertten ben de muzdaribim.

Çevrimdışı TB5X_SK

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #16 : 03 Ocak 2018, 09:57:24 »
Elinize emeğinize sağlık..

Böyle paylaşımları özlemişiz..

Bol DX ler..

73
TB5X
QTH : Niğde LOC : KM77hx | http://www.mehmetdivili.com

Çevrimdışı TA2AD

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #17 : 03 Ocak 2018, 09:58:44 »
Ateş bey tebrik ederim,
Oldukca aydınlatıcı takdire şayan bir çalışma olmuş , 80 e inen 160 ada iner diyor başarılarınızın devamını diliyorum .
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA2GC

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #18 : 03 Ocak 2018, 11:53:11 »
tek kelimeyle muhteşem, ilgi duyduğun an, benim MLA'nın üstünde gördüğün RS485 haberleşmeli 0.1 derece Stepperli uygulamaya geçeriz.hadi 160 metreye.......

Çevrimdışı TA2BS

Ynt: Bir Magnetic Loop Anten macerası
« Yanıtla #19 : 03 Ocak 2018, 12:56:06 »
Yapım bilgileri, fotograflar  ve tecrübe paylaşımları çok degerli. Teşekkürler.