Gönderen Konu: 15m yagi  (Okunma sayısı 455 defa)

Çevrimdışı TA1CH

15m yagi
« : 24 Ocak 2016, 18:00:29 »
15m yagi anten yapmak için ölçüleri lazım daha önce yapan  veya elinde şeması olan arkadaşlardan yardım bekliyorum 73

Çevrimdışı TA3E

Ynt: 15m yagi
« Yanıtla #1 : 25 Ocak 2016, 10:03:06 »
Merhaba.

Bende yapmayı planlıyorum

araştırma yaparken aşağıdaki linkleri inceledim.

işinize yarayabilir

http://www.qsl.net/dk7zb/2-Ele-Kurzwelle/2-Ele-15m-Ref.htm

http://www.qsl.net/dk7zb/3-Ele-Kurzwelle/15m-28Ohm.htm

buda aynı antenlerin Türkçe sayfası

http://www.trac.org.tr/uploads/3819210-15m-4-el-yagi.pdf

73Ali
Alirıza ÖZSARAN - TA3E (TA3EL) - 555 025 16 77 
Küçük şahsiyetler; kişilerle uğraşır.
Vasat şahsiyetler; olaylarla uğraşır.
Büyük şahsiyetler; Fikirlerle uğraşır.

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #2 : 25 Ocak 2016, 11:27:38 »
Olabilecek en küçük boyuta düşürülmüş yagi PDF şemasını inceledim. Olması gereken ölçülerin yarısından daha  küçük boyuta indirgenmiş.
 Tabii ki bir bedeli var 28 ohmluk bu anteni mach etmek için bir kablo balun tertibatı düzenlenmiş.
Hayırlı uğurlu olsun. Güle güle kullanın.

● 20,  40 ve hele  80 m için düşünmek imkansız gibi.Uygulamada ,ağırlık ve rüzgara dayanıklılık faktörleri devreye giriyor.
☆☆☆☆☆   T2FD   ☆☆☆☆☆
●Neden bizim camia, T2FD  antenleri düşünmez anlamadım?
SWR derdi yok.Gürültü derdi yok.Kurulum süresi  ve maliyet çok düşük.Yagi kadar verimli olamasada çift yönlü olması ayrı bir avantaj.
Aşırı rüzgar ve yüksek wat gücüne dayanıklılığı süper.Alüminyum gibi, aşınma yani korozyon derdi yok.Daha önemlisi, tüm hf bantlarında swr derdi yok.
Ayrıca yapım esnasında işçiliğe ve montaj yerine (5m yüksekte olmak)  dikkat eden bir Amatör, tuner ve swr metre' sinide rafa kaldırır.
« Son Düzenleme: 25 Ocak 2016, 11:28:59 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #3 : 25 Ocak 2016, 11:54:40 »
Alirıza bey bilgilendirme için teşekkür ederim . Lütfi bey bahsettiğiniz anteni yagi ile  kıyaslamak sizce  mümkünmü  bence hakkında çok bilgim yok ama   yapısı itibari ile hic bir alakası yok  gibi me geliyor varsa bir üstün tarafı belirtin  yapalım ama swr veya parazit olmayışı  bir üstunlük deği.    şu yagi işine bir yandan başlamak lazım  yavaş yavaş  yoksa bu işler sadece  tuner yapmak  ile contestlerde 3 -5 qso ile  olmuyor   uzak daha uzak çok daha uzağa gitmek lazım  ( oda nedense  :) 73

Çevrimdışı TA2AD

« Yanıtla #4 : 25 Ocak 2016, 12:44:22 »
Lütfi hocam pdf i biraz daha dikkatli incelemenizde fayda var en sondaki 12x1m lik elemanlar gözünüzden kaçmış sanırım . 
Yazarın toplam boyları açıkca yazmaması biraz tuzak gibi olsada eleman boyları makul ,
73  A. Şua TORTU 
Zonguldak KN51VL

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #5 : 25 Ocak 2016, 13:09:06 »
Nasıl bir Yagi anten, manyetik loop anten ile nasıl kıyaslanamaz ise;
T2FD antwn ile de yagi anten kıyaslamamaz.
T2FD anten de dipol antendir. Ama reflektör ve direktörler yok.Dez avantajı bu. En güzel avantajı bence  Multiband oluşu. Tüm hf bandında svr tamam.Alış makul ve qrm oldukça az.
Ayrıca linki verilen 15 m anten şeması gayet basit ve net.Anlaşılmayan bir tarafı yok.Her bakımdan minimum boyutta ve tam anlamı ile mükemmel.
Açıklama; Toplam boyutu 5 metre ve en baştaki reflektör 1.6 metre
 en sondaki direktör 1.2 metre.

Tabiki aynı anteni 30 m bandı için düşünün. Boyutunu 2 ile çarparsanız çalışır.Lakin, Anten kulesine taktığınızda uzun vadede;
Rüzgar dayanıklılığı
Yön değiştirme zorlanması (DX ve Contestler için frenli rotor şart)
Tabiat şartlarında korozyon
Gibi olumsuzluklar oluşur.
Her bant için dipol düşünürseniz kuleniz hayli yüksek ve maliyetli olur.
Azim meselesi.
Başarılar.
« Son Düzenleme: 25 Ocak 2016, 13:23:04 Gönderen: TA5AE »

Çevrimdışı TA3RT

« Yanıtla #6 : 25 Ocak 2016, 16:40:26 »
Mesut Bey X beam ve moxon antenleri inceledinizmi.

Bu antenlerin besleme noktaları direk 50 ohm vermektedir. Match sistemi kullanılmadığı için başta oradan fark atıyorlar.

15 metre bantında X beam anteni deneme imkanım oldu, bence çok başarılı.

Ayrıca daha derli toplu olduklarından bildiğimiz yagilere göre fiziksel mukavemet olarak daha da dayanıklılar ve üretim açısından daha basitler.
Kendime, 20 metre için yakın zamanda üretimine başlayacağım.

73

Rıfat Tultak
TA2SE
I ♥ HF CW

Çevrimdışı TA3E

« Yanıtla #7 : 25 Ocak 2016, 16:42:29 »
Sevgili Mesut kardeşim.

yapmışken 2 band olsun daha iyi

linkteki anteni yapacağım

http://www.qsl.net/dk7zb/2-Ele-Kurzwelle/2-Ele-10_15m.htm

bahçeye 9 m bir kule düşünüyorum kule hazır.

anten malzemelerini aldım yaklaşık 200 TL. civarında tuttu

havaların biraz düzelmesini bekliyorum belki mart taki cq yarışmasına yetiştiririm

73
Alirıza ÖZSARAN - TA3E (TA3EL) - 555 025 16 77 
Küçük şahsiyetler; kişilerle uğraşır.
Vasat şahsiyetler; olaylarla uğraşır.
Büyük şahsiyetler; Fikirlerle uğraşır.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #8 : 25 Ocak 2016, 21:25:28 »
Yardımlarınız için teşekkür ederim  .

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #9 : 25 Ocak 2016, 21:46:17 »
Son paylaştığım antende son elemanı takmaz isek   3 eleman olarak ölcülerini değiştirmeden kullana bilirmiyiz   zira 3 eleman yagide  elemanlar arası mesafe farklı  http://www.qsl.net/dk7zb/3-Ele-Kurzwelle/15m-28Ohm.htm 

Çevrimdışı TA5AE

« Yanıtla #10 : 25 Ocak 2016, 23:41:29 »
Hocam O anten zaten olması gerekenin yarısına küçültülmüş modifiye bir model.
En ufak bir değişiklik sanırım  yapıyı bozar. Bence dipoller içinde bulabileceğiniz  en minimal ve  ideal bir tasarım.Hele birde yüksek bir mevkide iseniz çok iyi olur.
10 m bandı için 4 el yagi (tam boy) yapıp kullanmıştım.Mevkim ılgazlarda göynük tepesi zirvesi idi. (misinalar anteni  sabit tutuyordu) 
Güç 20w ve japonlar genellikle ama  ABD nadiren geliyordu.İtalyanlar ve ispanyollar yatsıya kadar daima mevcuttu.
Tabiki dikey açı ayarlaması yanısıra yoğun propagasyon da vardı.
Size daha iyi ve daha uzak mesafeler dilerim.

Çevrimdışı TA1CH

bu ölcüler nereden geliyor bilen varmı
« Yanıtla #11 : 26 Ocak 2016, 14:53:21 »
Kullandığımız telsizin çıkış empedansı 50 ohm taşıyıcımız 50 ohm anten empedansımız 50 ohm oldumu ideal  bir set oluyor.
  Bu raya kadar tamam   bir anten yapıyorsunuz   yaptığınız anten  200ohm  ya bunu balun ile yada anten tuner ile uydurup  50 ohm ma kullanıyorsunuz
 Buda tamam   ama tamam olmayan birşey var 
    ben yagi yaptım  bunun empedansı 28 ohm sar balunu uydur  kullan kazancı da bilmem kac db     tamam bende bir anten yaptım  ölcülerinde  değil catımın verdiği ölcülerde   canlı uc  ceyrek dalga boyunda reflektörler in arası sadece 2 m   empedansı 40 ohm  nasıl ölceceğiz kazancını  bu antenler 50 ohm olsa tamam diyeceğim ama yapılan anten 28ohm  olmuşmu olmamış gene uydur kaydır ayarla  o zaman neden ölcüye bağlı kalmalıyım kendi catıma sığacak bir ölcüde yapar gene empedansını  uydurur kullanırım 
 bu işin formulu nedir yönlü antenlerde   reflektör arası mesafe nasıl  hesaplanıyor   .73

« Son Düzenleme: 26 Ocak 2016, 14:59:55 Gönderen: TA1CH »

Çevrimdışı TA1ADC

« Yanıtla #12 : 26 Ocak 2016, 15:00:08 »
Mesut hocam merhaba.
Küçültülmüş Yagi yerine, 15 metre bandı için 'Yagi'ye göre daha küçük ölçülerde yapılabilen 'moxon'u düşünmez misiniz? Eğer moxonu inceleme fırsatınız olduysa tercih etmeme nedeninizi aktarabilirseniz sevinirim.

Not: Moxon'a olan ilgimden dolayı sorduğumu eklemek isterim. Yanlış anlaşılmak istemem.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #13 : 26 Ocak 2016, 15:11:11 »
Dursun bey   merhaba maxon anteni  TA1DX Atila bey kullanıyor  mutlaka boş bir vaktinde konuya iki satır yazacaktır diye düşünüyorum . Benim  aslında  anten ile ilgili bir sıkıntım yok  kedi bıyı bir anten  ve  biri 15m biri 20 m olan delta lop anten kullanıyorum   ben sadece yagi ile ilgili aklıma takılan sorulara cevap almak ve denemek için uğraşıyorum maxon antenide deneyeceğim  mutlaka aklımda
amatörlük böyle bir şey  merak insana uyku uyutmuyor   bu gunlerde yagiler takıldı kafama ama maxon için Atila  beyi bekliyorum onun yorum ve tecrübesi önemli   inşallah   sesimizi duyar ve bize yardımcı olur 73

Çevrimdışı TA2NC

« Yanıtla #14 : 26 Ocak 2016, 15:14:47 »
asagi yukari bu antenin boyunda hex beam de yapilabilir. hem de 5 band olur ;)  tabii 15 metredeki kazanci 4 eleman bir yagi ile karsilastirilamaz. Ama yer problemi olan ve yaklasik 7 metre radiusu olan bir anteni kurabilecek biri , tek band yerine 5 hatta 6 metreyi de katarsaniz 6 bandlik bir hexbeam koyabilir.

Çevrimdışı TA1ADC

« Yanıtla #15 : 26 Ocak 2016, 15:31:47 »
Mesut hocam bilgi için teşekkür ederim.

Çevrimdışı TA1CH

« Yanıtla #16 : 26 Ocak 2016, 15:41:30 »
Dursun bey ilgilendiğiniz için ben teşekkür ederim maxonu yapmaya başlayınca haber verirseniz memnun olurum  73

Çevrimdışı TA1ADC

« Yanıtla #17 : 26 Ocak 2016, 16:44:16 »
Mesut hocam, mutlaka haber ederim. Fakat benim için uzun vadeli bir plan maalesef. Önce delta loopu hazırlamam gerekiyor. Ona bile vakit bulamadım.