Gönderen Konu: Quad loop anten hk.  (Okunma sayısı 260 defa)

Çevrimdışı TA2VO

Quad loop anten hk.
« : 04 Temmuz 2015, 13:51:24 »
Arkadaşlar merhaba.

Apartmanın çatı arasına  resimdeki gibi bir 40 m quad loop kursam, ortada tuğla beton karışımı bir yapı var.

- Antenin verimi nasıl olur  artılar, eksiler, ortadaki yapının etkisi ne olur?
- Doğal olarak hemen alt katta oturanlar var onları etkilermi ? Sarkma vs olurmu?

Bu konu daki görüşleriniz nelerdir acaba ? Şimdiden teşekkürler.

Osman KIRATLI
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com

Çevrimdışı TA1ADC

Ynt: Quad loop anten hk.
« Yanıtla #1 : 04 Temmuz 2015, 19:25:32 »
Osman Bey aynı attic anteni kullanıyorum. 42 metre 2,5 mm nyaf tel kullandım. Tavan arasının yapısı dolayısıyla tam kare olmadı. 14x7 gibi bir Dikdörtgen oldu. Yerden yüksekliği 50 cm. Feed kısa kenarın ortasında. Ucuna Ferrit Çubuk üzerine yaptığım 1:4 balun bağladım. Sonrasında 10 metre Rg 58 var telsize kadar.

Sonuç: normal şartlarda çok iyi dinlemesi olan bu anten ciddi gürültülü çok parazit alıyor.
Zayıf istasyonlar bu parazitin içinde kayboluyor.
Sonuçta yerden sadece 50cm yüksekte. Normal bir gürültü ben alıştım.
Bu anten ölçülere uyarsanız anten tunerle 40-10 ve WARC bandlar dahil 1.1 SWR ile Çalışıyor.
Göndermesi bu şartlar altında bile çok başarılı. Özellikle parazitin içinden çok az duyduğum istasyonlara test için çağrılar yaptım. 59 + raporlarım var. 100 Watt ile, duyduğum her istasyondan geri dönüş aldım.
Yaptığım testler sonucu şunu söyleyebilirim, yukarıda belirttiğim şartlar altında bu anten kapasitesinin yüzde 70-75 iyle çalışıyor. Bu da yoklukta ciddi bir oran. Bu antenle propagasyonun az olduğu bugünlerde 59 Brezilya ve Ortadoğu raporları aldım.
Propagasyon iyiyse anten coşuyor.

Çevrimdışı TA3ADK

« Yanıtla #2 : 04 Temmuz 2015, 22:05:15 »
Osman Ağabey selamlar ,

Biz bu şekilde bazı denemeler yapmıştık ama sorunlar yaşadık .
İlk deneme : Sizin çizime çok benziyor . Ortada ki yapı asansör boşluğu idi . Gürültüsü az olur diye bildiğimiz loop , gürültü makinesi gibi çalıştı. . Tune oluyordu swr düşük ama alma sıkıntılı idi . Gönderme testlerinde ise 50 watt üstünde bazı dairelerin televizyonlarında etkilenme oldu .
   Bence asıl büyük sıkıntı asansör boşluğu olması idi . Çünkü ortada ki yapı perde betondu . Dolayısıyla içinde bolca demir barındırıyordu . Boşluk boyunca uzanan ve inşaat demirlerine bağlı asansör rayları da cabası .
   Ortada ki yapı tuğla ve harçtan ibaret bir yapı olsa idi bu kadar sorun olacağını sanmıyorum .

Sonra ki deneme de anteni çatı üzerine çıkardık . Kiremitlerden 50 cm kadar ancak yükseltebildik . Sonuç gayet iyi oldu . Gürültü %70-80 azaldı . Enterferans sorunu da yaşanmadı .
  Anten patternini belli çevre şartları altında simule eden programları iyi kullanan arkadaşlarımız varsa bir fikir verebilir . Hatta bilen olup da anlatırsa çok güzel olur :-)
  Ankara'ya selamlar :-)
Barış
73

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #3 : 05 Temmuz 2015, 11:07:14 »
Kıymetli Arkadaşlar,

- Loop antenin ortasına elektrik motorları ve hatlarının olduğu asansör sistemini koyarsanız parazitten başınızı alamazsınız.
- Çatı altına gereceğiniz antenin performansı çok fazla düşer.
- Anteniniz zaten rezonanslı bir anten ise tuner balun v.s. gibi şeylere ihtiyacınız olmaz.
- Cihazınızın içindeki anten tuner ancak REZONANSLI ANTENİNİZİ ancak o band içerisinde ayarlar. Dersenizki ben CB antenimi cihazdaki tuner ile bütün bantlarda tune edip kullanıyorum. O zaman size hürmetim var. Ben de TV anten kablosunu perde rayına bağladığımda çok iyi çekiyor!!
- Yatay quad antenin pattern analizleri için http://www.telsizciler.org/index.php/topic,31064.0.html adresindeki mesaj faydalı olabilir.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2VO

« Yanıtla #4 : 09 Temmuz 2015, 22:26:03 »
Arkadaşlar merhaba,

Öncelikle tatil durumlarından dolayı geç cevap yazabildiğim için özür dilerim. Bilgi veren arkadaşlara gönül dolusu teşekkürler. Kiracılık durumlarından dolayı olta kamışına devam. Hepinize kolay gelsin. 73.

Osman
Osman KIRATLI  TA2VO 

ANKARA

okiratli@gmail.com