Gönderen Konu: Anten gergi malzemesi olarak tavsiyeniz ne olur.  (Okunma sayısı 250 defa)

Çevrimdışı TA2MES

Anten gergi malzemesi olarak tavsiyeniz ne olur.
« : 20 Aralık 2014, 23:35:22 »
Merhabalar.
25 metrelik ortalama 3-4 kg lık dipol anteni (WD330) gerip bir ucunu komşunun bacasına diğer ucunu kendi çatıma bağlamayı düşünmekteyim gergi malzemesi olarak ne tavsiye edersiniz.Malumunuz olduğu üzere piyasada satılan plastik ham maddeli ipler dış etkenler sonucu bir mevsimde pul pul olup dökülmekteler.bez alaşımlı halat türü malzemeler ise yağmurda nemi emip yalıtkanlık derecesini kaybetmekteler.Halen kullandığım eski antenim long wire için araya yalıtkan boru kullanmak suretiyle yalıtkanın ucuna uydu anten kablosu bağlayarak gerip bacaya bağlamıştım.Çok sağlam oldu 3 senedir hiç kopma sorunu yaşamadım ancak sonuçta gergi malzemesi olarak kullandığım bu kablonun içindede iletken bakır olması kapasitif etki açısından beni rahatsız etmekte.
Yeni antenimin uçlarında birer karış mesafede gergi deliği bulunmakta mesela bu uçlara uydu anten kablosunu bağlayarak gersem sorun olurmu,yoksa mısina türü kalın bir yalıtkanmı kullansam iyi olur.
Saygılarımla.
« Son Düzenleme: 20 Aralık 2014, 23:40:49 Gönderen: TA2MES »
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
Gsm : 543 232 41 08
Bilmek için paylaşmak,paylaşmak için bilmek gerek.
73'S

Çevrimdışı TA2VW

TA Callbook kaydı

Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
Ynt: Anten gergi malzemesi olarak tavsiyeniz ne olur.
« Yanıtla #1 : 21 Aralık 2014, 00:08:32 »
Erhan bey porselen kullanın.yaklaşık uzunluğu 7 cm kadar iki tarafında delik var uçlara yakın yerde birinden kabloyu geçirin diğerini de gergi için kullanabilirsiniz güneşten yağmurdan,rüzgardan etkilenmez kullanacağınz kablo kaçlık kablo bunların deliklerinin genişliği 1.5 luk kablo için fazla geniş değil diğer tarafına da çelik halatların incelerinden bağlayp gergiye alabilirsiniz, bulamazsanız 4 tane göndereyim 
« Son Düzenleme: 21 Aralık 2014, 00:21:13 Gönderen: TA2VW »

Çevrimdışı TA3EP

« Yanıtla #2 : 21 Aralık 2014, 00:16:13 »
Bir başka seçenek, teflon kaplı özel anten iplerinden kullanmak. Yurtdışında mevcut, ebayda satılıyor

http://www.ebay.com/itm/500-3-16-DACRON-POLYESTER-ANTENNA-SUPPORT-ROPE-DIPOLE-INVERTED-V-GIN-POLE-GUY-/140902713835?pt=US_Radio_Comm_Antennas&hash=item20ce74c9eb

Bunların her türlü hava şartlarına dayanıklı olduğu iddia edilmekte.

Ülkemizde var mı bilmem. Gerekirse birden fazla kişi birleşip ortak olarak alınabilir.
I ♥ HF SSB
I ♥ 20m BAND

Çevrimdışı TA2BU

« Yanıtla #3 : 21 Aralık 2014, 09:17:14 »

saman balyalamakta kullanılan "bağ ipi" diye bir ip var; Fethiye'nin güneşinde 6 senedir kullanıyorum (80m Windom). Siyah bir sadece boyuna lifli bir ip...

Sanırım siyah naylon torbalar ile aynı malzeme. Çiftçilik, sulama, naylon torba  vs satan yerlerde var.

Çevrimdışı TA3EC

« Yanıtla #4 : 21 Aralık 2014, 12:13:43 »
kevlar ip kullanın. Çelikten 4 kat daha sağlamdır.

Çevrimdışı TA4AAC

« Yanıtla #5 : 21 Aralık 2014, 13:00:20 »
ben balık misinesi kullandım. 3 senedir tık demedi. maşallahı var. bir kaç bün önce kontrol etmiştim acaba gevredi mi diye. yok hala ilk günki sağlamlığında. bi incelemenizde fayda var bence... 73.
TA4AAC

TB4IA = eski

Çevrimdışı TA6MD

« Yanıtla #6 : 21 Aralık 2014, 15:03:24 »
Akif Bey gibi bende balık misinası kullanıyorum Delta loop antenimi 200 lük balık misinası ile gerdim.Gerçi biraz abartılı oldu 200 lük misina fakat düzenli kontrol ediyorum 4 yıldır hala değişime ihtiyaç olmadı tavsiye ederim
Saygılarımla
TA6MD
F.MURAT DEMİR

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #7 : 21 Aralık 2014, 19:54:20 »
Faik bey mısina uygun bir çözüm gibi görünüyor acaba kaç mm kalınlığında mısina kullandınız,200 lük bir mısina ortalama kaç mm ye tekabül etmektedir.73
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
73'S

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #8 : 21 Aralık 2014, 21:03:47 »
Mısinalara ait "çap/çekebileceği ağırlık" şeklinde bir tabloya ulaştım,sanırım bu ölçüler hammadde kalitesine göre değişiklik göstersede üç aşağı beş yukarı bir fikir vermekte.

Teminindeki kolaylık,pratik oluşu,sağlamlık ve uygun fiyatlı oluşu gibi özellikleri mısinayı tercih etmemde etkili olmuş görünüyor.

Bilgi paylaşımında bulunan tüm arkadaşlara teşekkürlerimle.
« Son Düzenleme: 21 Aralık 2014, 21:17:49 Gönderen: TA2MES »
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
73'S

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #9 : 22 Aralık 2014, 10:40:17 »
Mehmet Erhan Bey,

Araya bir karış yalıtım malzemesi ekleyerek (fiber, teflon, seramik, güneşte sorun yaratmayacak plastik parçası v.b.) anten kablosunu kullanabilirsiniz. İçi çelik olan, üzeri plastik kaplı çamaşır teli de kullanabilirsiniz. Bir sorun yaratmaz.

Bacalara bağlamaktan uzak durunuz. Bacalar yanal kuvvetlere dayanıklı değildir. Parçalanmış komşu bacası hiç işimize yaramaz.

73

Bilal Ekmekci, TA8A

Çevrimdışı TA2MES

« Yanıtla #10 : 22 Aralık 2014, 12:01:24 »
Bilal bey değerli bilgiler için teşekkür ederim,öneriniz ışığında hareket edeceğim.

Baca bağlantısı konusundada çok haklısınız ancak başka seçeneğim de yok gibi,ayrıca  3 senedir kullanmakta olduğum longwire anten zaten aynı bacaya (vektörel kuvvet bacanın enine etki edecek şekilde) bağlı duruyor,(ancak bir yer hareketi olursa yanal salınımlar anteni gererek belki bacayı zorlayabilir)

Aksi taktirde uzun metrajlı antenlere veda etmem gerekecek :)
Saygılarımla
73.
TA2MES
Erhan SEZİNCE
SAKARYA
73'S

Çevrimdışı TA8A

« Yanıtla #11 : 22 Aralık 2014, 12:31:28 »
Erhan Bey,

Siz bacaya bağlantıyı tam dipten yapmışsınız. Bu durumda sorun olmuyor. Bacanın üst kısımlarına bağlayınca baca devrilebiliyor. Resimden baktığım kadarıyla sorun görünmüyor.

73

Bilal Ekmekci, TA8A