Gönderen Konu: rds yayınları  (Okunma sayısı 175 defa)

Çevrimdışı TA2CR

rds yayınları
« : 20 Şubat 2014, 09:50:21 »
radyolardaki rds yayınlarını başka hangi yoldan görebilirim bilgi sahibi yada fikir sahibi arkadaşlarımdan yardım bekliyorum 73

Çevrimdışı TA1DZ

Ynt: rds yayınları
« Yanıtla #1 : 22 Şubat 2014, 02:57:00 »

Verilecek yanıt, elinizdeki alıcı donanımı ile baseband işaret işleme için kullanacağınız donanım (DSP, mikrodenetimci, mikroişlemci, uygulama işlemcisi) ve bunun üstünde çalışması için seçtiğiniz işletim sistemine (varsa) göre değişiklik gösterecektir. Yıllar evvelki yazılım tanımlı radyo (SDR) ile ilgili birşeyler yapmaya çalışırken havada serbestçe gezen (açık) sayısal iletişim işaretleri arasında en basitlerinden biri olan olduğundan RDS demodülasyonuna bir bakmıştım. Hatırlayabildiklerimi aşağıda özetliyorum.

Ben, Ettus firmasının USRP2 yazılım tanımlı radyosu ile linux dağıtımı Ubuntu üstünde GNU Radio yazılım geliştirme / işaret işleme ortamını kullanmıştım. Hatırladığım kadarıyla spektrum ya da waterfall grafiğinde 19kHz'lik pilot işaretini konumlandırdıktan sonra bunun üçüncü harmoniği bölgesinde yani 57kHZ civarında bandgenişliğini hatırlayamadığım ama <10kHz olduğunu tahmin ettiğim RDS işaretini (sanırım BPSK ya da QPSK işareti arayacaksınız) bulabilirsiniz.

Şimdilerde birçok kişi bu tarz çalışmaları çok daha ucuza satın alınabilen USB arayüzüne sahip sayısal TV yayın (DVB-T) alıcıları ile yapıyor. Bu alıcıların radyo amatörleri ve diğer meraklılar arasındaki adı RTL-SDR olarak geçiyor (alıcı birimi içinde kullanılan zero-IF analog/sayısal dönüştürücü, OFDM demodülatör ve USB arabirimi barındıran RTL2832 chipinin adı). Birimde kullanılan tuner chipine göre alış frekans aralığı 50MHz-2GHz arası (boşluklar mevcut) olabiliyor. A/D dönüştürücü 8bit ama temel işlemler için yeterli. Bu birimler RDS, ADS-B, AIS, APRS gibi yayınları ile ilgili yapılacak denemeler için ideal gibi duruyor. Ayrıca başarımı RTL-SDR'den daha iyi olduğu iddia edilen AirSpy (alıcı 24MHz-1.7GHz) ve hackRF (alıcı/verici 100MHz-6GHz) gibi çalışmalar artıyor.

Aklıma gelenler bunlar. Yapmak istediğinizle ilgili detay verirseniz bilgim ve deneyimim dahilinde olan konularda önerilerim olabilir.

Saygılarımla.



Çevrimdışı TA2CR

Ynt: rds yayınları
« Yanıtla #2 : 22 Şubat 2014, 05:32:31 »
Saygılar bizden elinize eve emeğinize sağlık dediğiniz rtl cip setli usb dvb cihazdan aldım bende ufak ufak çalışma yapacağım en azından radyolardaki rds yayınını çözmekle işe başlamak istiyorum