Gönderen Konu: Kristal Match Etme  (Okunma sayısı 197 defa)

Çevrimdışı TA1MD

Kristal Match Etme
« : 14 Şubat 2014, 07:32:18 »
Epey uğraşmama rağmen QRP lerde yaptığım kristal filtrelerde bir türlü istediğim sonucu alamıyorum. sürekli olarak kristal sayısına göre değişen sayıda tepeler oluşuyor frekans tepkisinde. 2 kristal bağlarsam 2 tepe, 4 kristal bağlarsam 4 tepe gibi.
kristalleri tek tek hassas olarak frekanslarını ölçüp aynı olanları takıyorum. hatta türkiye'den aldıklarımın kalitesinden emin olamadığım için farnell üzerinden de aldım ancak yine sonuç alamadım.
filtrede kristallerin bacaklarından toprağa giden kapasitörleri değiştirmeyi denedim. bu şekilde biraz değişiklik oluyor gibi ancak bunda da spektrum analizörüm olmadığı için ayar yapmakta epey zorlandım ve vazgeçtim. fft modda osiloskop ve sweep modda sinyal jeneratörüyle yapıyorum ölçümlerimi.
ekran görüntüsü almadım ancak beklediğim şey üsteki iken, alttaki gibi bir filtre tepkisiyle karşılaşıyorum.
Bu işin püf noktası nedir?

Çevrimdışı TA3ALS

Ynt: Kristal Match Etme
« Yanıtla #1 : 14 Şubat 2014, 08:14:07 »
Normaldir, tepe tam olarak dümdüz olmaz, o dalgalanmaya rıpıl deniyor belirli bir orana katlanılır (0.5, 1 db gibi). Eğer  giriş ve çıkış empedanslarını uyumlandıramazsanız rıpıl artacaktır.

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #2 : 14 Şubat 2014, 08:20:46 »
Aşağıdaki sitede belirtilen ekipmanı yapıp, kristal parametrelerini ölçebilir, filtre elemanlarını hesaplatabilirsiniz. İyi sonuç veriyor.
http://www.giangrandi.ch/electronics/crystalfilters/xtalfilters.shtml

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #3 : 14 Şubat 2014, 08:44:49 »
Merhaba, uykusuzluktan şekli yanlış çizmişim. O ikinci çizdiğim, internette böyle olabilir, normal denilen şekil. Benim karşılaştığım sonuç aşağıdaki gibi. yani kristallerin her birinin geçirme noktası tamamen ayrı gibi. ancak anlamadığım nokta seri bağlı bu kristallerde bu durum nasıl oluyor? yani kristalin birinin geçirdiğini diğer kristallerin geçirmemesi ve dolayısıyla hiç bir tepe noktası almamam gerekmez mi? deney düzeneğim taurusun rx katı pcb'si. entegreyi çıkartınca doğrudan kristalin giriş ve çıkışına sinyal uygulayıp ölçüyorum. kristaller 10mhz ve hepsinin kılıfını şaseledim.

Çevrimdışı TA3ALS

« Yanıtla #4 : 14 Şubat 2014, 10:06:36 »
Yüksek empedans için tasarlanmış filtreyi düşük empedanslı jenerator ve propla yüklersen öyle görülebilir.MC3362 entegresinin o kısmının giriş- çıkış empedansları 330 ohm civarındadır.Filtre girişine jeneretöre seri 330 ohm dirençle gir, filtre çıkışından toprağa 330 ohm direnç at ve osilaskopu direncin çanlı ucuna bağla prob 10X kademesinde olsun. O zaman tepeyi daha düzgün göreceksin.

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #5 : 14 Şubat 2014, 15:15:47 »
Çok teşekkür ederim, bikaç gün içinde deneyip sonucu paylaşıcam.
Bu arada, benzer bir sonuç alırsam, kristallerin arasındaki kondansatörleri trimmer'le değiştirsem ve bununla tune etmeye çalışsam mantıklı olur mu sizce? Yoksa kristallere paralel veya seri trimmer mi bağlayıp tune etmeliyim.

Çevrimdışı TA1MD

« Yanıtla #6 : 28 Şubat 2014, 16:26:06 »
Dediğiniz gibi, dirençle girince sonuç düzeldi. başka bi devrede çalışırken gerek yoktu ancak bu devrede empedans uygunlaştırmayı gözden kaçırmışım. ölçümlerimi düzgün alıyorum şuanda, teşekkür ederim.
kalanı için biraz daha uğraşıcam. şuan peak bölge olarak 9.9985-10.0005 mhz görüyorum. yani 2khz lik bir alanda peak yapıyor.