Ana Sayfa > Geçmiş Zaman Olur ki ...... ***
ebay da göze takılanlar .
TA1DZ:
Merhabalar,
Sade ama guzel kartlar; az ama oz. Ayyildizi da unutmamislar, takdir ettim. Isimleri gorunce ulkemiz ve vatandaslari icin biraz uzuldugumu belirtmeliyim.
Aslinda kartlardaki tarihlere bakinca uzulecek daha cok sey oldugunu hatirladim. Adamlar Turkiye'nin sadece elektromanyetik ortaminda cirit atmiyordu. Yalta Konferansi'nin bir neticesi olarak, Turkiye henuz NATO bunyesine dahil degilken dahi ABD ulkeye yerlesmisti; zaten halen de yerli yerindedir. Bizim genclik, kendisi icin ongorulen sinirlar icinde o yillarda ne yapmaya calisiyordu acaba? Takip ettigim ABD/Ingiliz amator radyo/elektronik forum ve sitelerindeki insanlarin bazilari 50'li 60'li yillarda bu hobiye baslamis; onlu yaslarinda. O yaslarda alici/verici yapmislar, yaptiklari ile gorusmusler. Hala da cok aktifler ve bilgililer. Bu arada hayretle karsiladigim bir diger sey de eski Sovyetler Birligi'nde bu hobinin yaygin oldugunu ogrenmis olmamdi!
Buradaki olay, bir ulkenin egemenligi ve kendine guveni ile ilgili herhalde. Bilgi ureten, gelecegi sekillendirebilen, fikri ve vicdani ozgur insanlarin yetismesine olanak saglayan ulkeler hem tarihte hem de gunumuzde kuresel hakim konumundalar.
Saygilarimla,
R. Mert Ozel
TA2CEJ:
Abilerim Merhaba
I T U kurucu üyelerinin kaç ülke olduğunu; Uluslararası Telekominikasyon Birliği
Aralarında Osmanlı imparatorluğunun da olduğunu Kaç kişi biliyor..
(Hani türksat ın tanıtım larında da bahsediliyor ya... )
selamlar la
TA2AD:
Yalan yok ben bilmiyordum ,
Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.
TA1DZ:
Cok faydali ve eglenceli bir Pazar gunu gecirmemi sagladi; tesekkur ederim.
Uluslararasi Telgraf Konferansi olarak 1865'te baslamis. ITU'nun tarihsel dokumanlari arasinda tum konferans kayitlarina erismek mumkun. Gercekten de ilk gorusmelere Osmanli Imparatorlugu'nu temsilen, ileride Disisleri Bakanligi yapacak olan Musir Mehmet Cemil Pasa katilmis. Benzer duzeyde katilimlar sonraki toplantilarda da devam ediyor.
Incelemek isteyen icin (bir kismi Fransizca, bir kismi da Fransizca/Ingilizce):
http://www.itu.int/en/history/Pages/ConferencesCollection.aspx
Bu arada bir suru baska sey de ogrendim. Mesela telgraf makinesinin tarihini. Kirim Savasi'nin ve Ingilizler'in Hindistan'la haberlesme ihtiyacinin Osmanli'nin telgraf kullanmaya baslamasi ustune olan etkisini. Telgraf makinesi tamiratindan baslayip kendi makinesini imal edenleri Osmanli vatandaslarini. Tahmin edilenin aksine, zamanin modern telgraf cihazlarinin (Hughes) piyano tuslari ile calistigini.
Telgrafin Osmanli'daki gecmisi icin derlitoplu ve guzel bir Turkce makale (ve referanslari):
http://www.tarihcininyeri.net/forum/index.php?topic=4386.0;wap2
Yukaridaki makalede referans gosterilen ve Firat vadisi ustunde (aslinda kismen Anadolu ve tum Mezopotamya) telgraf altyapisini kuran Ingiliz sirketinin sahibinin (Sir William Patrick Andrew) bu projeyi yaparken Osmanli ulkesinde yasadiklarini anlatan hatirati, tarihsel acidan cok ilginc ve yer yer ibret dolu hikayeler iceriyor:
http://archive.org/details/memoironeuphrat00andrgoog
Internet arsivinde acik ve gayet okunabilir olarak bir dizi formatta bulmak mumkun.
TA2AD:
TA2MGP , Op Kemal 1968
O yıllarda Operatörler genellikle takma isim kullanmayı tercih ediyorlardı ,
ama bir yandanda çağrı işareti seçerlerken isim soyadlarının baş harflerini kullanmayı ihmal etmezlerdi :)
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git