Gönderen Konu: Bobinli Dummy Load  (Okunma sayısı 18497 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

Bobinli Dummy Load
« : 05 Mart 2010, 11:58:26 »
Kıymetli arkadaşlar. Acizane ben Hüsnü Köktürk TB6CAAyıllar önce yüksek güçteki vericilere iri hacımlı yük direnci bulma güçlüğünü ortadan kaldıran bir çalışma yapmıştım. Görmenizde yarar olabilir. Prensip; bilinenin tam tersi yük direnci olarak karbon direnç değil--bilakis akortlu ve frekans ayarlı verici bobini kullanmak.! Negatif bir geri beslenim yardımıyla enerji bobinden dışarı çıkamıyor ve enerji ısı halinde bobin üzerinde kalıyor. Isının fazla olması halinde bobin telinin kalınlaştırılması veya bobinin bakır bir boru üzerine sarılıp ısının emilmesi yoluna gidilebilir. Ayar kritikliğini önlemek için fazla kapasite ihtiva etmeyen uygun hava aralıklı varyabl kondansatör kullanılmalıdır. Anten soketine bağlanan swr ve watt metre ikilisi daima 0 swr  ve maksimim gücü göstermelidir ki ayar esnasında cihaz bir zarara uğramasın.
http://site.mynet.com/husnu_kokturk/koryuk.htm
[img width= height=]http://site.mynet.com/husnu_kokturk/resimler/shema-dummy-load.jpg[/img]

Çevrimdışı TA1AJ

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #1 : 05 Mart 2010, 19:10:03 »
Hüsnü Ağabey siteye hoşgeldin, seni 1977 den beri trac dergilerinden tanıyorum, çok memnun oldum, değerli bilgi ve tecrübelerini paylaşmanı bekliyoruz,

selamlar. 73 de Muharrem.

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #2 : 06 Mart 2010, 12:12:11 »
Eksik olma Muharrem kardeşim gerçekten yıllar sonra tanınmak bile hoş bir duygu oluyor, Ben epeyce amatörlük ve yeniliklerden uzak kaldım, buralardan ve sizlerden eminim istifadem olacaktır, ancak bu tip amatör sitelere girmekte güçlük çekiyorum. Bir email adresi veriyorum, olurya hükmü geçmiş email oluyor ve yeniden siteye giriş istediğimde kullandığım email kayıtlı gözüküyor, yeni email isteniyor, site programları işlem görmemiş adres ve isimleri canli ve kulanım dahilinde gösteriyor, bir iki uğraşınca neredeyse sahtekar pozisyonuna giriyorum.
Selamlar 73  Türkiye

Çevrimdışı TA7BB

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #3 : 06 Mart 2010, 21:18:20 »
merhaba hüsnü bey siteye hoş geldiniz.
sizi eski trac mecmualarda ki yazılarınızdan tanıyordum ama burada görünce kendimi eski günlerde hissettim
katılımlarınızdan istifade etmek istiyoruz.
herşey gönlünüzce olsun
ömer yenigün
de ta7bb  73

Çevrimdışı TA5DC

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #4 : 07 Mart 2010, 10:56:35 »
Hüsnü bey hoşgeldiniz.sizleri burda görmek çok güzel.Bir çok çalışmanız var.Başarılarınızın devamını dilerim.73s

Çevrimdışı TB6DO

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #5 : 07 Mart 2010, 21:26:35 »
hüsnü hocam hoş geldiniz yazılarınızı büyük bir zevk ile okuyorum ayrıca cihazı ayarlasanda akşamları ara sıra konuşsak iyi olmaz mı biliyorsun yozgatta 6AY-6CO- ve ben 6DO varız sizide duymak istiyoruz
long 34 8478 E
lat   39 8266 N
QTH LOCATOR KM79KT18RJ

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #6 : 11 Mart 2010, 12:46:33 »
Sayın Dursun Öcal , gerçekten seni kutlularım, internet köşelerinden haberdar olup birilerine mesaj göndermek ancak farklı ve ileri insanlara mahsus bir haslet olmalı. Elbette cihazım açık olsun isterim, anvak şu anda antenim yok, kısa bir antenle çıkış yapmam öncelikle benim sıhhatime , hafiifçe başkalarına zarar verebilir, radrasyon alırım korkusu var, iyi oldu bu kayıt burada hayli durabilir.
73! Hüsnü Köktürk   husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA2E

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #7 : 11 Mart 2010, 13:08:50 »
Hüsnü bey merhaba,
verdiğiniz linkteki yazıyı okudum  resmin üzerine en kararlı sonuç aldığınız duruma göre hangi bobinin L1 hangisinin L2 ve bunların iç çap, tam olarak kaç tur, ayarlı kondansatörün değerlerini de yazıverseniz daha makul olacaktı.Genelde resimleri alır onunla çalışırız.arşivlerkende kolaylık oluyor.İmkan yoksa da alt alta değerleri yazarsanız sevinirim.
TA2JU
Çağrı işareti olmayan ve bitlik'te resmi olmayanlara cevap vermeyeceğim.
TA2E

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #8 : 13 Mart 2010, 13:19:31 »
Sayın Hasan bey, uzunca bir cavap yazmıştım,ama giriş süremi aştığım için cevabı gönderemedim. Sorularınıza cevap olarak eski notlarımı karıştırdım, ve site notlarına 3 satır ilave ettim.  Bu çalışmalar 28 MHz civarına ait idi. Son olarak L2 30 TUR L1 3 tur ve bobin çapı 25 mm. L2 l1 üzerinde kayabilecek şekilde yapılabilmeli.
http://site.mynet.com/husnu_kokturk/koryuk.htm
husnu66tr@yahoo.com
selamlar 73!

Çevrimdışı TA7MKS

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #9 : 14 Mayıs 2012, 15:28:26 »
sevgili hüsnü hocam,
yazınız sanırım verdiğiniz link, blogun kapanmasıyla veya başka bir nedeniyle ölmüş. yenileme şansımız varmıydı aceba?
ömer yıldız
tb7mks
kayseri
73

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #10 : 16 Mayıs 2012, 20:27:05 »
Değerli Hasan Turgut ve Ömer Yıldız  arkadaşlarım. Uzunca bir cevap yazmıştım ama kayda almadığımdan kontrol esnasında kayboldu. Benim 3-4  sitem kapandı, bazılarını ben sildim.  Bu yazı yeni sitenim panosuna konmamış, unutulmuş, devreler haliyle zarara uğradı. Adresler değişti ne zahmetlere uğradım. Şemaların bazışı  unutuldu. hiç konmadı.
 Bu çalışmalar CB döneminde yapılmıştı. Siz hangi frekansta çalışacaksanız, bobin turlarında değişiklik yapabilirsiniz.
Cihazın esası verici çıkış gücünü tel bir bobin üzerine verip enerjiyi ısıya çevirme esasına dayanır.
UYARI !!!    Yüksek güçlerde diğer  kör yüklerde olduğu gibi sağlık konusunun  ortaya çıkabileceğini unutmayalım.
http://www.geocities.ws/husnu66tr/koryuk.htm

husnu66tr@yahoo.com
73 Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #11 : 17 Mayıs 2012, 10:28:04 »
Sitenin silinmesi ve şemaların kaybolma ihtimali düşünülerek  foto ve şemayi BİTLİK arşivine ekliyorum
73 Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA2AOG_SK

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #12 : 17 Mayıs 2012, 23:01:19 »
Abi bobin kör yük sayılmaz ki, anten gibi çalışır.
Osman Güler
TA2CMC (eski çağrı işareti)

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #13 : 18 Mayıs 2012, 03:50:52 »
Osman bey
Benzer devrelerle bu araca  anten bağladığım da oldu. Dinleyen istasyon bana bitik raporu verdi.
 Bakır bobin Yüksek güçlere tahammüllü. karbon direnç gibi hemen yanmıyor. Bobini anten gibi çalışır olarak düşünsek,! Antenle uğraşanlar bilirler. Anten sadece bir tel parçası veya sadece bir bobin değildir. Akorda gelince çalışan   bir araçtır. Hele frekans 28MHz gibi bayağı düşükse birkaç metre uzunlukta özel ayarlı aliminyum çubuk gerekir. . Anten akortlu olunca lamba veya transistör aşırı ısınmaz, çünki enerjiyi anında anten yoluyla dışarı atar. Anten akortsuz ise enerjinin bir kısmı atılamaz ve atılamayan enerji çıkış transistörünün  veya çıkış lambasının üzerinde kalır. Neticede lamba veya çıkış transistörü yanar.
Bir anten uzmanına desek ki bak biz yeni bir anten ürettik anten boyu 28MHz de yok denecek kadar az. Uzmanın antenimizi beğenmeyeceği kanısındayım.
Normal olmayan antenler veya antensiz çalışma çıkış devresini yakar.  Hatırladığım kadarıyla bu işlerle uğraşırken vericim hiç bozukmadı. Çıkış devresine bir zarar gelmedi.
Bana kalırsa bu devre anten gibi çalışmıyor, enerjiyi anten gibi dışarı atabilseydi bobinin ısınmaması lazım gelirdi.  Çıkıştaki enerji  bu düzenek sayesinde havaya gitmiyor şase üzerine boşalıyor. Neticenin alındığı durumlarda enerji  sızıntısını önlemek için cihazı sac bir kutuya koymakta fayda var.

Osman Güler bey bu çalışma yıllar öncesi tarafımdan yapılmış fakat tamamen halledilmiş, kanunları çıkarılmış değildi. Çalışmalar tamamlanamadı. Öyle olsa idi kesin olarak şu frekansa şu bobini kullanacaksın derdim. Seçenekler biraz fazla idi.  Şu anda ise yanımda ne anten ne de bir verici var tam takır kuru bakır
73 Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #14 : 18 Mayıs 2012, 04:11:44 »
Çok çok özür.

TA1AJ   Muharrem Nişancı    İstanbul
TA7BB  Ömer Yenigün           Giresun
TA5DC    Murat Türe          Konya 

kardeşlerimden çok çok özür. 2010 senesi  Bitliği iyi tanımama neticesi malesef isimlerinizi göremedim. Ancak 2012 mayısında görüyorum. Utanç içindeyim, Tavuk karası olmuşum.

 Murat Türe Kardeş siz bir zamanları yahoo mail kısmına bayram ve kandil kutlama mesajları atıyordunuz.  Son yıllarda göremedim.
 73  Hüsnü Köktürk

Çevrimdışı TA8E

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #15 : 22 Mayıs 2012, 10:32:59 »
Sayın Büyüğüm,
Öncelikle ellerinizden öperim. Sizlerin bize gösterdiğiniz ve açtığınız olda ilerlemek çabası içindeyiz. Yayınladığınız devre ile ilgili birkaç konuyu açıklamak gerekiyor.
1)İdeal reaktanslar ister kapasitif ister endüktif olsun üzerlerinde güç harcamazlar çünkü her zaman akım ve gerilim arasında 90 derece faz farkı bulunur bu nedenle P= IxVx cos fi dir. Buradan cos90= 0 olur ve P=0
2)Paralel rezonans devresinde rezonans anında XL=XC olur ve eğer sistem idealse R=0 dır.
3)Eğer sistem ideal değilse sistem üzerinde sadece kaçak rezistans değeri kalır ki sizin devrede kullandığınız bu kaçak ( stray ) Direnç değeridir. Yani sonuç olarak yük gene Gerçek ( R ) değeridir.
4)Bu nedenle  “yabancılar hantal dirençleri vs kullanarak” frekanstan bağımsız bir yük elde etmek istemişlerdir çözüm ise (R) dirençtir çünkü GERÇEKTİR.
5)Yazdıklarınızdan anlaşılıyor zaten ısı enerjisi açığa çıkıyor buda ancak (R gerçek direnç) üzerinden geçen akımla olur bu nedenle yüksek güç harcama durumuna göre bobini metal (pirinç) yüzeye sardırıyor veya tel çaplarını değiştiriyorsunuz.
6)“Yerli ve yabancı literatürlerde ve halen bugün internet ortamında bu tür bir kör yük bulunmuyor” ifadesi doğrudur çünkü bu devre yabancılar tarafından Kör yük olarak telakki edilmez.
7)Sistem anten gibi çalışıyor diyenler bir nebzede olsa haklılar çünkü rezonanstaki antenlerin güç harcayan kısmı ise antenin Radyasyon direncidir bir bakıma kaçak direnç gibi düşünülebilir.  Eğer bobinin ucunu çeker açarsanız elinizde hala bobin vardır tel yoktur, kaldı ki UHF VHF de kullanılan heliks anten bobin değilde nedir?
8)ARLL Handbook un ilk bölümlerinin arkadaşlar tarafından okunması ve üzerinde düşünülmesi gerekir.
Kalın sağlıcakla 73’s DE TA8E

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #16 : 31 Mayıs 2012, 01:11:58 »
Sayın Mehmet Şevket Çetin bey kardeşim.
yazıyı okumuş üşenmemiş, bir de cevap yazmışsın.  Yazınızın içi tenkit, eleştiri de olsa yine iyi yine güzel. Asıl eleştiri konu ile hiç uğraşmamak ve dile getirmemektir. Yazınızda matamatik unsurları gözüküyor. Keşke bütün    amatörlerimiz matematik bilse. Hesap kitap bilse, ve bu bilme amatörlüğün dışında başka kurumlara yayılsaydı, matemetik, ölçü...bilen elemanlar    neler neler yapamazlardı.
Mevla ayette şöyle bildirmiş.
----Biz her şeyi bir kaderle yarattık---  Kader yani ölçü, matematik, fen, hesap, kıtap.  Ve bizler matemetiği bu ölçü üzerine yaratılmış olan ay ğüneş...gibi cisimlerin hareketlerinden çıkarıyoruz.
Benim ağabeyim bir dehadır. 33 teknik kitap yazdı ve bastırdı. 34 üncüyü yazamadı, çünki ortalıkta bu kitapları okuyup anlayabilecek seviyede insan kitlesi...

Yazınızın üstüne bu yazıyı koymak istemezdim yazınız son yazı olarak orda kalsın isterdim ama  cevap vermemek de kabahat sayılır.
Bizler birer operator, pratisyen,  hadi teknisyen  olalım. Siz matematiğinizi kuvvetlendiriniz. Ben şahsen bundan memnunluk duyarım.    Yurdumuzda hesap kitap bilen insanlar bulunsun
73 Hüsnü Köktürk   

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Bobinli Dummy Load
« Yanıtla #17 : 10 Temmuz 2012, 00:21:13 »
1 kW  hazır tel dummy load
Demek yalnız değiliz, biri daha  NANDU   VU2NAN  tel dummy load kullanmış.
Yıllar önce Heathkit SB-200 Linear Amplifier, lambasını değiştirecekken lambayı test edecek bir dummy load aradım, hemen aklıma bin vatlık elektrik ocağı geldi diyor. Ocağın direnç teli 50 yaklaşık ohm imiş. Test başarıyla sonuçlanmış. Daha sonra  aynı şekilde Dentron GLA-1000 başarıyla test edilmiş. Konu ile ilgili linkler aşağıda.
http://www.nd2x.net/w4emf/GLA-1000_skem-trans.gif     şema
http://www.nd2x.net/w4emf-GLA.html
http://1.bp.blogspot.com/_7hFdqbTZE3E/TSwVJxGvqyI/AAAAAAAAA6s/DCEkt6dZ9TY/s1600/untitled27.JPG
http://nandustips.blogspot.com/2011_02_01_archive.html
http://www.radiowrench.com/sonic/gla1000cpvdiagram.jpg
http://www.radiowrench.com/sonic/so02179.html
http://nandustips.blogspot.com/2011/02/handy-1-kw-hf-dummy-load.html

73  Hüsnü Köktürk