Gönderen Konu: Telsiz test araçları "tips tricks"  (Okunma sayısı 204949 defa)

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #160 : 14 Ocak 2016, 19:25:30 »
Mesut Öz Bey
Ben de yukardaki yazıda üç hata yapmışım düzelteyim
Hata 1        LİTYUM PİL    voltajı 3 volt olacak
hata iki       Lityum-ion akü  voltaj 3.7 volt
hata üç       El feneri içindeki pil  lityum-ion akü imiş, ancak ion yazısı bayağı uzağa
                  yazılmış,voltajı 3.6 volt

Çevrimdışı TB6BHK

Lambalı vericilerde lamba sağlığının korunması
« Yanıtla #161 : 08 Şubat 2016, 03:06:32 »
Değerli arkadaşlar
Malum artık hızla lambalar, yerlerini transistörlü devrelere bırakıyorlar. Zira transistörlü cihazlar 12-13 voltta çalışabiliyorlar, daha ufak ebatlar içerisine montaj yapılabiliyorlar, güçleri de günden güne artıyor. 100 watta çalışabilen transistörlü VHF lineerler var. Parelel ve seri bağlanarak lineerlerin gücünü katlayanlar da var. Ebette lambaları kullanmanın da avantajları var.
Gelelim konumuza :  Lambalı  devrelerde lambaları korumanın yolları
1-  Çıkışa anten bağlamadan vericiyi çalıştırmayınız.
2-  Anot voltajını vermeden asla G2 ye voltaj vermeyiniz, aksi halde G2 anot gibi çalışmaya başlar.
3-  G2 ve Anota datasheetlerde yazılı olan voltajdan fazlasını vermeyiniz. eğer vermek istiyorsanız  G1 negatif voltajını yüksek tutarak denge sağlayıız.
4- Ayar yaparken veya vericiyi çalıştırırke anot plakasını asla kızartmayınız.
   
  http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/829.jpg
    http://www.geocities.ws/husnu66tr/zjv.htm
   
 [url=http://www.r-type.org/exhib/aaa0174.htm] http://www.r-type.org/exhib/aaa0174.htm


   Burada lambanın resmi ve maksimum çıkış bilgileri var.
  http://tr.aliexpress.com/promotion/electronic_829b-tube-promotion.html
    Bu adreste 829B için seramik soket bulunuyor. Başka adreslerde de olabilir.
« Son Düzenleme: 08 Şubat 2016, 03:18:16 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TB6BHK

829.jpg şemamızın yurt dışındaki yeri
« Yanıtla #162 : 17 Şubat 2016, 19:13:26 »
Değerli arkadaşlar
Belki çok şema çizdim ama kendimce değerli bulduğum şemaların adedi bir iki yi geçmez. İşte birisi telsizciler.org da yayınladığımız 829.jpg       isimli lambalı rf çıkış katına ait.
Bunu internet ortamına ilk koyduğumda internetin çok moktalarında görebiliyordum. Formlarda bu lamba CB de de çalışıyormuş gördünüz mü diyenler olmuştu.  829 lambasının çalışma frekansını araştırırken aradan uzun yıllar geçmesine rağmen benim bu devrenin hala güncel bir yerleşim yerini bugün bir internet sitesinde gördüm.
 
    http://iq-technologies.net/projects/tubes/008/index.html
Site kaynak verememiş, bunu haklı görüyorum.  Zira şahsıma ait enaz 4 veya 5 sitem silindi, birini de ben bilerek silmek istedim.  Adamlar kaynak verecek ama, kaynak siteler yok olmuşlar.  İyi ki  şemanın üstündeki yazıları silmemişler.  Yazıyı da olduğu gibi koymuşlar.  Bizim yerli bir sitede adam benim bir volt yükselteç devre şemasının içindeki yazıları fotoshopla silmiş sitesine veya bağlı olduğu siteye koymuş. Aklıma utanç diye bir kelime geliyor, fazla birşey söylemek istemiyorum.
Yabancıların bizim yerli amatörlerden istedikleri şu:
 Yazılarınız Ingilizce olsun!!     Sanırım adamların browserleri bizim Türkçe karekterleri okuyamıyor, bu nedenle yazılarımızı sitelerine koyamıyorlar.  Kötüde olda yazılardan İngilizce olanını seçiyorlar.
Benim devre yazısı  (sözüm ona) İngilizce olduğu için sitelerine almışlar. Böyle bir ingilizce yazıyı sahiplenmekten de ben utanıyorum. Ben de nerede dünya internetine İngilizce yazı yazacak yetenek, Türkçe yazdığın ise malesef kabul görmüyor.
Sitedeki şemada tek bir eksik var, o da  grid'i besleyen trafonun üzerinde 10w yazısı olacaktı. Adam hayli eski bir versiyon şemayı almış.   Çok ufak trafo yetersiz grid beslme problemi doğuruyor ve  güçte dalgalanma olabiliyordu.
sağlıcakla      Hüsnü Köktürk      husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

amatörün kendi sitesinde yapacağı hatala
« Yanıtla #163 : 29 Şubat 2016, 16:27:50 »
Değerli arkadaşlar

Küçük bir siteniz var ve orada icabında kendinize ait şemaları yayınlıyorsunuz.  Şemanın içerisine boş yerlere size ait kimlik bilgileri  yazıyorsunuz. Daha sonraları basit kopyalamalara karşı küçük bir tedbir olarak güncelleme yapıyorsunuz. Yaparken şemanızın içine bu defa kırmızı yazılarla isminizi yazıyorsunuz. Ama bir güngörüyorsunuz ki  internette sizin şemanın aynısı var, ancak bir farkla. Şema içindeki size ait kimlik bilgileri silinmiş. Silme işi kolay, herhangi bir resim edit programı bu işi yapar. Yayın tarihi 2013 gösteriyor

İnternette yayınlanan sizin şemanın içi  kırmızı yazılı, komşunuzun şemasında kırmızı yazı yok sizin isminiz de yok  Bir hata yaptığınızı anlıyorsunuz. Bizler güncellemeyi çoğu kere iyi birşey olarak tanırız. Oysa görünüşte her güncelleme sizin yazınızı yeni tarihlere taşıyor, sizin şemaya özenen komşu siteye haklılık payı çıkarıyorsunuz.

İstiyorsunuz ki site adminine bir yazı yazayım, benim şemamın kimliğini düzeltsinler ve kaynak göstersinler. İşte o zaman siz de biraz eskiden silinmiş sitelerizin değerini anlıyorsunuz ve  ardından güncelleme hatasına kapıldığınızı farkediyorsunuz. Güncellemeler sizi yakın tarihe taşıyor.

Güzel bir şans yakalıyorum.  Şemalarım yayındaki sitemde  iki yerde var.  Birisi resimler klasöründe ve malesef şemaların çoğu güncellenmiş, ama biri var ki kullanmadığım figurler klasörü  içindeki resimler, resimler orijinal halinde duruyor ve şemaların tamamı  2011 /08/ tarihinde kopyalanmış, daha doğrusu yedek  resim klasörü.   Tarih yenilenmesin diye korkumdan burada yapılan hataları düzeltemiyorum. Bağışlayınız.

 http://www.geocities.ws/husnu66tr/figurler     şema index sayfası   resim gönderiliş tarihi      05 Ağustos 2011

Söz konusu ettiğim şema  tesla-kokturk.jpg   veya Kokturk-tesla.jpg  olsun.  Tarih gözüksün diye figurler linkini buraya yazıyorum.

  http://www.geocities.ws/husnu66tr/figurler/tesla-kokturk.jpg    tesla-kokturk.jpg
2011-08-05 05:43    49K    
Keşke hot link versem çok daha iyi ama bana onu yapmanın hoşbirşey olmadığı öğretildi.
Gerçi bende  2007 tarihli adresler de var, ama inanın omları bulmam bayağı zor oldu.

 Yazının  daha eski bir tarihlisi   wodpress.com'da   14 aralık 2009

  https://husnukokturk.wordpress.com/2009/12/14/husnu-kokturk-kivilcim3-tesla-spark-generator/

14 aralık 2009  da wordpress.com'a postalanmış.  Sitenin bu huyunu takdir ettim. Yazınızın veriliş tarihini kaydediyorlar. Üst kısımda bir yerde postalanma tarihi diyor. Diğer siteler de kaydediyor fakat bir güncelleşme yaptığınızda sadece güncelleşme tarihi gözüküyor. Yazı  14 aralık 2009 ama  malesef şema güncellenmiş haline yönelik. Yani bir yerde güncelleşmenin zararını görüyoruz. Ancak şema 14 aralık 2009 olarak aşağıdaki adrese kaydedilmiş.

  https://i0.wp.com/www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/tesla-kokturk.jpg

Aşağıdaki siteyi de takdir ediyorum. Silmiş olduğum  freewebs.com daki şemalarımı toplamış, kaynak göstererek yayınlıyor, fakat site silinince bir müddet silinmiş siteyi kaynak gösteriyor, sonradan yeni siteyi görünce (geocities.ws/husnu66tr) ve oraya yöneliyor.  Gerçekten insani bir davranış!!!! 

   http://www.muhendisiz.net/viewtopic.php?p=23424   sağlıcakla     
73!!     Hüsnü Köktürk     husnu66tr@yahoo.com


Çevrimdışı TB6BHK

Avrupalıların radyo merakı
« Yanıtla #164 : 13 Mart 2016, 01:38:24 »
Değerli arkadaşlar
Yukardaki şema hakkında bir iki şey yazmak istiyordum ki  Hollandadan bir mail gelmiş. Mail atan kimse Aren van Waarde Groningen
Bu şahıs elektronikle de uğraşıyor, internette de haylı geniş yer tutan bir zat.   Benim şu adresteki uzun orta dalga TRF radyomu görmüş, alıcı hayli kalabalık olsa da PCB bile hazırlayıp montaj yapmış. Malzemelerin aynısını da bulamamış. Normalden çok küçük bir karkas üzerine sarım yaparak mobil anten yapmış.
Yapar yapmaz çalıştı diyor hem de yüksek kalitede bir ses ile. Hemen bir yerel Avrupa istasyonu yakalamış. 2mA akım harcaması oldu diyor. İlaveten benim nasıl bir şok bobini kullandığımı soruyor.  Neden benim diğer alıcıları değil de receiver7 yi seçmiş dersek Receiver 7 İngilizce cümlelerle başlıyor.
  http://www.geocities.ws/husnu66tr/receivers/receiver7.htm/

 Aksi halde şu adreste daha birçok  TRF alcı vardı.
  http://www.geocities.ws/husnu66tr/receivers

Avrupalı: Bu kesimde gerçek manada teknolojiyi takibeden kimseler her zaman bulunur. En azından ben böyle inanırım. Cep telefonları, televizyonlar, çanaklar, modern fabrikasyon amatör cihazlar da olsa birisi şu günde üşenmeden hayli kalabalık bir eski sistem orta dalga alıcısı (hemde çalışıp çalışmadığını bilmeden) montaj yapıyor.!!!
******************İşte mail
  Recently I have built a copy of your “Sensitive Direct Perfect DX TRF Receiver” (receiver 7 as posted on your original website).
I designed a small PCB for the circuit. Replaced the components by parts from my junkbox (since I did not have the right transistors).
Used BF240-BC238A-2N4393-2N4393-BF495 in stead of 2SC1342-BC238-BF246-BF246-BF254.
And used a homemade coil (wound on 60 mm PVC pipe, about 50 turns for MW).
The circuit worked immediately, and I could receive a local mediumwave station (Good News Radio) with excellent quality.
(without any external antenna or earth). Current draw of the circuit is very low (about 2 mA at 7.2 V).
As RF choke I used a 1 mH molded choke (resistor-type commercial item). Is this correct? Or did you use another choke?
 
Anyhow, building the circuit was fun.
Best regards from the Netherlands,
Aren van Waarde  Groningen
 ****************
Adamcağız 40 ve 80 metre bantları içim de regeneratif iki lambalı bir alıcı yapmış
  http://www.midnightscience.com/_pdffiles/aren%20van%20waarde%20may%202003.pdf
sağlıcakla        73!      Hüsnü Köktürk       husnu66tr@yahoo.com
« Son Düzenleme: 13 Mart 2016, 01:45:09 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TB6BHK

tesla-kokturk devresi için son söz
« Yanıtla #165 : 09 Nisan 2016, 14:58:33 »
   
Değerli arkadaşlar
Yukardaki devre için söylenecek son söz aşağıdaki linkte. Google linki hayli geç kabul etti. Yazıyı buraya koymazdım elbet ama şemamın iki yerli linkte gözükmüş olması sanırım beni biraz üzmüş olmalı. Çok çok özür!!!!

  http://www.geocities.ws/husnu66tr/elektrikli-korunma.htm
73!     
                   husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

 Değerli arkadaşlar
Bazı bilgisayar problemleri  atölye çalışmalarımı geciktiriyor. İşte en son karşılaştığım öldürücü problemlerden biri,

  http://www.geocities.ws/husnu66tr/kazi-kazan.htm
73!         sağlıcakla          husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TA2VW



    TA Callbook kaydı

    Hayati Yazdıran
    ANKARA
  • OM/YL
  • *****
  • İleti: 1451
  • BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELLEŞİR. 0506 053 27 68
Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #167 : 01 Mayıs 2016, 23:34:04 »
Sayın Hüsnü hocam,

değerli çalışmalarından dolayı ayrıca teşekkür ederim,hakikaten ülkemizde radyo tekniği,ayar bakım özellikler vs konular test cihazlarının kullanımları
hangi cihaz nerede ne iş yapar gibi konularda hemen hemen hiç kaynak yok gibi varsa yoksa yabancıların işlediği konular var tabiki karşımıza bu
seferde dil problemi çıkıyor anlamakta güçlük çekiyoruz,anlamaya çalışıyoruz.hele hele radyo amatörlüğüne yeni başlamış avo metreyi kullanmayı bilemeyen amatör olmuş veya olacak hiç bir şekilde bu teknikle uzaktan yakından ilgisi alakası olmayan arkadaşlarımızı gün geçtikçe aramızda görmeye başlıyoruz. merak ediyor öğrenmeye çalışıyor ulaşabileceği bir kaynak yok,aslında konu bana kalırsa önemli konulardan bir tanesi
herkes herşeyi anasının karnında öğrenmiyor buna katılıyorum ama öğrenmek isteyene de kaynaklar olmalı uygulamalar olmalı ki birşeyle
kapabilsin elinden geldiğince bu tekniği öğrenebilsin aslında şunu söylemek isterim radyo amatörlüğü kendi başına bana kalırsa UNİVERSİTE
dir kendi çapında sağ olsun arkadaşlarımız bulduğunu bildiğini elinden geldiğince paylaşıyorlar büyük bir özveri.
yani bizi ilgilendiren bu konuda kendi üniversitemizi kurmuşuz. aslolan halkın eğitilmesi değilmidir. sorunun cevabı evettir.
o halde üniversite hocalarının yapamadığını biz radyo amatörleri kendi çapımızda yapmaya çalışıyoruz siz baktınız mı hiç bir hocanın çalışmasını
izleyebildinizmi kaynak yaratmışlarmı bana kalırsa koskoca bir hiç,
siz değerli hocam bu konuda elinizden geldiğince çalışmalarınızı yürütüyorsunuz pek fırsatım olmadı yazılarınızı takip etmeye ama bundan sonra
kaleme aldığınız bütün konuları tekrar tekrar gözden geçireceğim
çalışmalarınızda başarılar dilerim.73     

Çevrimdışı TB6BHK

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #168 : 02 Mayıs 2016, 01:38:02 »
Değerli Hayati Bey
Üniversite kelimesine değinmişsiniz. Ben biraz eğitimciyim. Bir insan ne zaman elektronik mühendisi olur?. Cevap üniversiteyi bitirince. Peki bu adam üniversiteyi bitirinceye kadar  tahsilinin % kaçı elektroniğe ait.  Lise tahsili dahil okullarda elektronik mi var. Ben de o sıralardan geçtim. Yok. 4 yıllık üniversitede bu kimse nekadar pratik yapmıştır?.
Kendinizi düşünün, amatörsünüz, amatör  olmak için ihtimal yıllarınızı verdiniz. Hala da bir dünya eksiğiniz var. Gerçek bir elektronik pro.. olmak için insan ömrü yeter mi?
Amatörlük takdir edilen bir meslek midir?. Biri amatörlüğe ayırdığı vakti ve enerjiyi bir başka dalda harcasaydı ihya olurdu. Kaldı ki yakınlarımız  amatörlüğü değil bizim fayda getirecek birşeylerle uğraşmamızı isterler.
Hele kanunların  hoşgörmediği durumlarda amatörlük, cephede en ön safta yeralmak gibi birşey.
Ayrıca çoğu kez amatör yaptığı uğraşıdan  maddi birşey de elde edemez. Aksine maddi ve manevi kayba uğrar.
Biz hiç sabahtan akşama ve hatta ömür boyu  kahvehanade tavla oynayan birisinin sorguya çekildiğini gördük mü.? Ama cebinde teknik birşey bulunduran kimse her an tehlike içindedir.
Mevla bir kimsenin mayasına amatörlük esansı,  katmışsa  o kimse ne yapsın.
Ne ise lafı kesiyorum, yazınız cevapsız kalmasın diye bir iki abuk sabuk laf ettim. Sağlıcakla
73!     Hüsnü Köktürk







+

Çevrimdışı TB6BHK

2SK33 + BC549 ses preamplifikatör devresi
« Yanıtla #169 : 21 Temmuz 2016, 09:05:05 »

Değerli arkadaşlar.
Malumunuz zaman zaman ses devreleriyle uğraşıyoruz.  Ama sanırım bu tip devreler  çok basitmiş gibi görünseler de kalite ve randıman açısından dolayı hiç te kolay değiller. Aşağıdaki linkte denemiş olduğum iki aktif elemanlı bir amplifikatör var ki benim ölçülerimle ikinci derecede faydalı bir devre. Ama kullanılır nitelikte


      http://www.geocities.ws/husnu66tr/2sk33-mic-amp.htm

73!      Hüsnü Köktürk        husnu66tr@yahoo.com

Çevrimdışı TB6BHK

excellent hFE transistor linearity
« Yanıtla #170 : 08 Eylül 2016, 17:50:43 »
Değerli arkadaşlar
6 ay bir sene kadar önce kendimce güzel sayılabilen bir mikrofon güçlendirici yapmıştım. Daha iyisini bulamamak ümidiyle aynısından yeni bir tane yapayım dedim. Malesef yenisinde başarısız oldum. Transistörlerin hFE, hfe leriyle, kazançlarıyla, linearity''leriyle ilgilenmek icabetti. Sanırım bunlardan daha ciddisi electret mikrofon olmalıydı. Elimde sayısı 3 ü geçmeyen iyi mikrofonum var diye notlar düşmüşüm. Yaptığım çalışmalara hurdalara bakıyorum, sayısı enaz 20. Demek verimsiz mikrofon kullanıyorum. Mikrofon alırken  bir ölçü aleti kullanmak  gerekli. Dene dene sonra al. Bu mikrofonların sanırım iyi bir standartı yok.
Bu arada hfe linearity ile ilgili bir cetvel hazırladım. Çalışma mahsulu. Hazırını bulamadım. Faydalı olur ümidiyle

http://www.geocities.ws/husnu66tr/excellent-2sc3198.htm


73!   Hüsnü Köktürk     sağlıcakla
« Son Düzenleme: 08 Eylül 2016, 17:54:00 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TB6BHK

düşük volt radyo lamba datasheet tablosu
« Yanıtla #171 : 31 Ekim 2016, 23:59:48 »

Değrli arkadaşlar
Küçük çaplı da olsa düşük voltajlı radyo lambalarını içine alan bir frontpage dosyası hazırladım. Dosyada tüm bilgileri tekbir satır içinde görebilmek mümkün olmadığından ayrıca satır sonuna her lambaya ait birer link konuldu.
Tablonun dışında ise konuyla ilgili bir çok datasheet sahifeleri verilmiştir.  Faydalı olacağını umarım
Güncelleme adresi
   
    http://www.geocities.ws/husnu66tr/smv-tube-data.htm

73'     Hüsnü Köktürk    husnu66tr@yahoo.com


Çevrimdışı TB6BHK

yüksek seviyeli ses preamplifikatör incelikleri
« Yanıtla #172 : 07 Kasım 2016, 21:26:58 »
Değerli Arkadaşlar
Mikrofonla uzaktan ses kayıt yapmak veya uzak sesleri mikrofon preamplifikatör kullanarak dinlemek istediğimizde karşımıza  aşılması lazım gelen ve hiç de basit olmayan yüksek desibel problemleri çıkacaktır.
Elimize ıyı diye bildiğimiz  preamplifikatör devreleri geçse bile bazan hala yetersiz diyebileceğimiz anlar olabilir.

Bu tür problemlerin çözüm yollarını bulmak herkes için kolay olmayabilir. 70 desibel yetmedi bunu 100 desibele çıkarayım uğraşısı çoğu kimseyi bezdirebilecek kadar zor ve bazan da gereksiz olabilir. Yüksek desibelle birlikte karşımıza yüksek distorsiyon problemlerini çıkabilir. Bu tür işlerde çözüm yollarının biri eğer electret mikrofon kullanıyorsak, kaliteli yüksek duyarlılıklı electret mike bulmak olacaktır.
Bu basit araç sayesinde istediğimiz desibelin enaz üçte birini peşinen kazanmış oluruz. Yok eğer sıradan bir mikrofonla bu işi halletmek istiyorsak başarısızlık oranı hayli yüksek olacaktır.
Yüksek kaliteli mikrofon nereden temin edilir denince bir yerlere sipariş verenleri gördüm. Bemim elime ise şimdiye kadar sadece eski tarihli 3 mikrofon elime geçti.
Yüksek desibel kullanmadan,  alkışlanacak kadar başarılı,  kaliteli ses kayıt yolları daha var ki,  bunlar belki biraz kalabalık yapacak  gibi gözükse de distorsiyon problemlemlerinin bulunmayışı zamanımız imalatçılarının da dikkatini çekmiş bulunuyor, veya ben öyle anlıyorum. 
« Son Düzenleme: 07 Kasım 2016, 21:30:24 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TB6BHK

Eskilerin Değeri
« Yanıtla #173 : 09 Ocak 2017, 20:43:45 »
UYARI    UYARI       UYARI
Biraz tuhaf ama önemli!!!!!

Eskiler atılmalı mı?  Cevap

- Atılamayacak eskiler oluyor. Öyle eskiler ki yenilerinden çok daha değerli.  Ne gibi ?   RS232 çıkışı bulunan  Pentium 3 veya 4  yani windows98se  çalıştırabilen eski bir PC.  telsiz programcsı  için yeni mamullerden değerlidir.

Eski günü geçmiş Java, kurulum mu diyeyim parçacık mı diyeyim?. Sakın eski zamanı geçmiş diye atmayınız. Yeri geliyor yeni versiyonlardan daha değerli oluyor.  Nitekin bu son günlerde MYNET denen sitede satranç oynamak istiyorum.   Çoğu kere  java hataları alıyorum.   Oyuna bir türlü başlayamıyorum. 4/3 ü tahrip olmuş arşivi açıyorum.   eskiden kalma  8-- 10 java buluyorum.   Bakıyorum birisi çalışıyor.
Arkadan bir yazı beliriyor. Java eski güncelleyim mi?

--  Aman güncelleme   nolur, beni rahat bırak
  (Yazı  şahsıma aittir, eski bir program kullanmanın mahzurları da olabilir, dikkate alınmalı)


73    Hüsnü Köktürk      husnu66tr@yahoo.com
 

Çevrimdışı TB6BHK

Lineer yükselteç ferrite balun ve sargıları
« Yanıtla #174 : 16 Ocak 2017, 13:43:22 »
Değerli arkadaşlar
Son zamanlarda  internet ortamında lineer balun trafoları hakkında yazı ve resimlerin giderek azaldığı yönünde kanaat sahibi oldum.  Az miktar da da olsa bu toroitler ve devreleri üstünde çalışırken hiçbir güçlülkle karşılaşmadığımı söyleyebilirim.  En önemlisi 2 turluk kollektör bobininin tank devresiyle eşsiz uyumlu labilmesi. Hangi devre bu uyumluluğu sağlayabilir.  Konunun gündemlerden uzak olmaması kanaatindeyim


 [url=http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/TV-tor-1.jpg] http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/TV-tor-1.jpg
çarpaz delikler kullanılmış toroid


    [url=http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/TV-tor-2.jpg] http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/TV-tor-2.jpg
10 adet çarpaz turlu bobinin bakır borularının  birleştiği diğer uç. İşte pozitif voltaj bu yüzeye verilecek. Şemalara bakarsak alşdanabiliriz. Şemalarda + uç kollektor bobininin orta noktasıdır ve üç uç yani (kollektor --+ ucu--kollektor)yanyanadır. Oysa gerçek devrede pozitif üç kuplaj sargısının bulunduğu diğer taraftadır. Bu tür turları sarmak gayet kolaydır. Kollektor sargısı sadece 1 tur, kuplaj sargısı ise 28MHz de bir iki turu aşmaz.  Benim montajlarından birinde kuplaj  1 tur diğerinde 2 tur idi.  Ancak yanlış anlaşılmasın devre el yapısı ve  varyabl kondansatörllü kumanda devrelerine sahip olduğu için. kuplaj sargısı ister 1 olsun ister iki olsun fazla önem arzetmez.
İyi akortlu bir PA devresi sinyalın tamamını havaya salacağı için çıkış transistörleri fazla iri soğutucu istemezler. Benim 2SC2630 tansistorunun birinin yuvarlak porselen kapağı düşmü,ş tansistorun altın bağlantılı iç kısmı gözüküyordu. Haliyle bir temas transistoru kullanılmaz hale getirecekti. Transistörün üzerini  sıcak havya kullanarak  eriyebilen bir madde ile doldurdum.   Bu madde lineerin 100 watlık güç harcamasında  hiçbir zaman eriyip akmamıştı.
    http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/TV-tor-3.jpg

 http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/TV-tor-3.jpg     toroidin pozitif voltaja giden tarafı.
  http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/TV-tor-4.jpg

      http://www.geocities.ws/husnu66tr/resimler/TV-tor-4.jpg     toroidin kollektörlere bağlanan tarafı ayrıca buradan kuplaj sargısı çıkıyor. Sargının birisi şaseye diğer ucu röle aracılığı ile PA  akort devresine gidecek. Hataen bu iki kuplaj ucu aksi yönden yani pozitif uç tarafından çıkarılsa, tavsiye edllmemekle beraber  lineer yine çıkışa devam edebilecektir.
 Balkırlı balun kullanan ve uzman bir öğretmen gayretiyle balunları anlatan amatör bir site  adresi
    http://www.nikkemedia.fi/hohtola/dc-trcvr/PA-transformers.html

    http://www.nikkemedia.fi/hohtola/dc-trcvr/PA-transformers.html  
Bazıları bakır tüp yerine koaks kablonun braid adı verilen örgülü teli kullanırlar . Bak  braid.jpg
BN43-3312 30--40W lineer balun tanıtım adresi
  http://toroids.info/BN-43-3312.php
2SK2161 Mosfetlere bağlanacak  BN43-3312 balun.
    http://www.nikkemedia.fi/hohtola/dc-trcvr/Amidon-BN43-3312-a.jpg

      http://www.nikkemedia.fi/hohtola/dc-trcvr/Amidon-BN43-3312-a.jpg   
73    Hüsnü Köktürk     husnu66tr@yahoo.com
« Son Düzenleme: 16 Ocak 2017, 13:53:32 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TB6BHK

Çalışmalarımıx boşa mı gidiyor?
« Yanıtla #175 : 25 Ocak 2017, 16:10:56 »
Bazan ses devreleri üstünde çalışmalarım olur.  Çalışmaların pek de bitecek bir durumu yok gibi.  Yapılacakların adedi yaptıklarımınkinden üç kat daha fazla
Yaptığım devrelerin çok azını beğenebiliyorum. Bazan da ne hikmettir iyi bir devrenin bir kopyası randımansız olabiliyor.
Piyasada iyi devreler  de gördüm.  Satıcıya
--Kutlarım,  firma gerçekten başarılı olmuş benden + puan dediğimi biliyorum.
Pekii internette ses cihazları ne durumda, şu 10 dolar civarındakilere bir göz atalım dedik ve doğu ülkelerin birinden bir adet cihaz getirdik. Kutusunun üzerinde hearing aid yazıyor, reklam tanıtım kağıdı ise daha fazlalıkları gösteriyor. Maksat bu araçların kalite düzeyini ölçmek. Ama inanıyorum ki 10 dolarlık dahi olsa bu zamandaki teknoloji 10 dolarlık cihazı nerdeyse birinci sınıf düzeyine getirecekti.
Tabii benimkisi bir zan, bir umut.  Bazı düşünürler zan ifadelerini hep yalancı ve tehlikeli bulmuşlardır.

Mikrofonun  üstünde 200 kusur bir değer yazılı ama digital ommetre 90 ohm civarını gösteriyor.
Cihazda aşırı bir distorsiyon olayı algılıyorum. Ve diyorum ki sanırım  bir empedans bozukluğu var. Başka dinleme kulaklığı takıyorum,, yok yok yok.  Demek daha modern teknoloji buralara girememiş.
Hangi yetkili, nasıl bu cihaza satışa uygundur raporunu vermiş, burasını asla anlayamam.
Gitti benim on dolar!!!, ama şunu öğrendim. Basit'çe bir ses devresi de olsa yaptıklarım boşa gitmemiş. İhtimal yaptıklarımın daha iyilerini yapabilirim.  Fakat 10 dolarlıklara güvenim son derece sarsılmış durumda.

sağlıcakla  73,   Hüsnü Köktürk   
« Son Düzenleme: 25 Ocak 2017, 16:15:46 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TB6BOZ

Ynt: Telsiz test araçları "tips tricks"
« Yanıtla #176 : 26 Ocak 2017, 07:20:04 »
Merhabalar hocamın bahsettiği cihaz önce bizim adrese geldi ve ben önce denedim ve çok güzel dedim bir süre kulağımdan çıkarmadım güzel dinleme yapıyordu ve geri kutusuna koydum hocama götürdüm buluşma yerine hocamda kendi yaptığını getirmiş bi ikisini kıyaslayalım dedik denedik fakat hacamın yaptığı cihaz 100/100 daha iyi fark atıyordu bu konuda hocamı kutluyorum başarılarının devamını diliyorum herkese 73

Çevrimdışı TB6BHK

Lbalun feritleri ve sargıları
« Yanıtla #177 : 04 Şubat 2017, 23:10:10 »
 İlginden memnun oldum Osman Zorbaz Bey.   Bana zor bir görev yüklemişsin. Seni haklı çıkarmam için bir dünya ter dökmem gerekecek

LİNEER ÇIKIŞ   TOROİT VEYA BALUN

Buraya eski senelerin hatırası elimde kalmış iki adet 26-30 MHz lineer  amplifikatör  çalışması var.
Bu amplifikatör piyasada bulunan  kocaman soğutuculu irice bir şey değil. Eski yıllarda 10 wattlık  QRP yükselteç kutusuna monte edilen, soğutucu olarak sadece kutunun sac yüzeyini kullanan bir aparat. Transistörler fazla ısınmıyor, sebebi kanaatimce cihaz el yapısı olduğu için hata  görülen her noktaya müdahale edildi ve ortalıkta problem kalmadı. Sinyaller ya tamamen  akort devrelerine,  kör yüke gönderildi. Düzgün yapılan bir devrenin fazla ısı problemi olmadığı kanaatine sahip oldum. Tam randıman SWR de transistor fazla ısınmıyor.
 İçinde bir transistörlü mandal devresi ve mandal rölesi, giriş çıkış soketleri, iki adet  2SC2630 güç transistoru. Yine  elde sarılmış sürücü ve çıkış toroitleri.
Çıkış toroidinden bahsedelim.      8 adet TV  anten kömürü.  4 tanesi yanyana konuluyor.  Diğer 4 tanesi de bu dörtlünün üstüne yapıştırılıyor.  Yanlarda haliyle iki değil de 4 delik oluşuyor.  Çarpaz deliklerin kullanılması zorunlu ve mantıklı hale geliyor. Diğer iki çarpaz delik boşta kalacak. İsteyen bu delikleri uygun ferit çubuklarla doldurabilir. Benimkisi kullanım değil de deme amaçlı olduğu için deliklerin içi boşta kaldı.
Boruların açık ucuna kollektörleri bağlıyoruz. U harfi biçimi oluşuyor. Bunu 1 tur mu sayalım yoksa 3/4 tur  mu? İşte bu bakır borular aynı zamanda kollektör sargısı oluyor. Başka kollektor sargısı yok. Akort bobinlerine giden çıkış sargısı bir veya iki tur olabiliyor. Burada iki tur.
Gelelim JPG resim dosyasına. Bu defa fotoğrafı benim çocuk son model cep telefonu kamerasıyla çekiyor. tanımadığım bir JPG dosya veya JFIF dosya türü. Boyutu 3 MB ve fazla. Resim hayli yoğun. Yoğun ama panelde küçük gözüküyor. Orijinal boyutunu PAİNT içinde görebiliyoruz.
Malesef resim üzerinde yaptığım değişiklikleri kayıt edemiyorum. Resim çıkmayabilir.

Çevrimdışı TB6BHK

max9814
« Yanıtla #178 : 23 Şubat 2017, 10:35:43 »
Ben yaptım oldu    değil de
Ben kullandım.. demek daha doğru.
Bu minik mikrofon preamplifikatörünü  TB6BOZ     Osman Zorbaz   bey bir yerde telsiz mikrofonu olarak kullanmış.  Kullanım yeri çok ufak olduğu için cihazın üstündeki orijinal electret' i çıkarıp yerine  çok daha ufağını takmıştı.  Yeni takılan  mikrofonu benden almıştı.  Çinden getirtmiştik. Boyuna bosuna oranla emsallerinden çok daha hassastı.

Neticede bana da bir adet MAX9814    MAX9814  getirtti ve ben de bu cihazı biraz tanımış oldum.  İnternette iki farklı firma üretmiş. Benim aldığım üretim daha ucuz Ve  yazılar soldan sağa doğru.  Bağlantı noktalarını bulmakta zorlanıyorsunuz.  İkinci üretim daha pahalı, yazılar yukardan aşağı. Yazı tamamen altındakı bağlantı noktasını gösteriyor, hata yapma ihtimali yok. Bağlantı noktalarını bu ikinciden öğrendim.
Cihaz üstünde fazla çalışmadım ve çalışmayacağım. Saten kullanılan malzeme tamamen smd minyatür. Birşeyler değiştiremezsiniz.
2.7----5.5V
AGC otomatik kazanç kontrol.  (40--60dB)
Low......ve anlamadığım bir sürü şey.
Distorsiyon rakamlarını göremedim. Yazılan her bildirimi de  anlayamıyorum. Bu işin uzmanı da değilim.
Memnuniyet,  kullanım amaçlarına bağlı olarak elbette değişir. İnternette birisi ses kayıt için kullanmış iyi diyordu.
Cihaz benim kullanım amacım için üretilmiş değil. Ben işitme cihazlarına benzer şeyler arıyorum. Distorsiyon oranını ancak televizyon dinleyerek  tahmin edebiliyorum. Kendi  iri hacimli el üretim çalışmalarımda distorsiyon oranını bir miktar ayarlama şansım oluyor.

sağlıcakla   73'          Hüsnü Köktürk

« Son Düzenleme: 23 Şubat 2017, 10:43:26 Gönderen: TB6BHK »

Çevrimdışı TB6BHK

Lineer toroit tanıtımı
« Yanıtla #179 : 17 Nisan 2017, 21:52:30 »

Değerli arkadaşlar

Sitemizde toroit, toroid lineer detaylı anlatım konusunu işlemek istedim. Siteye birkaç el yapımı tor resimleri konuldu.
200 watlık 28 MHz lineer fotoğrafı ilave edildi. Şimdi de bu lineerlerin şemasını vermek zamanı geldi. Şemalar basılmaya uygun halde değiller. Vakit bulunca kurşun kalemle de olsa çizmeye çalışacağım. Malum lineer çizimi . balunlar ..çizimi kolay nesneler değil
Bir lineerde iki balun  bulunuyor.  Giriş ve çıkış balunları.  Bizim lineer'imiz ortalama 4 watt  girişi kabul eder.  Lineer transistörlerinin  beys ve kollektör  ayakları bu balunların bakır borularına bağlıdır. Beys uçları sürücü bakır boruya, kollektör uçları da çıkış balun bakır borularına lehimlidirler. En fazla bir tur olan bu bakır borular aynı zamanda kuplaj bobinidirler. Pozitif ucun olduğu tarafta iki tur, diğer tarafta bir tur olması gerekir. Bu rakamlar 28 MHz için.   
Bu bakır borular iyi bir empedans ayarlayıcısıdırlar.  İçinde bakır boruların olmadığı bir lineeri daha hiç görmedim.
 Fotoğrafta ortada alt alta 4 tv toroid görülüyor. Diğer 4 tanesi bu torlara yapışık ve alt kısımdadırlar. Toroitlerin ortasında görülen akkor lamba beys akımını görsel hale getirmektedir.

 TB6BHK   Hüsnü Köktürk          husnu66tr@yahoo.com