Gönderen Konu: UTC neyolaki ?  (Okunma sayısı 157 defa)

Çevrimdışı TA5FA

UTC neyolaki ?
« : 04 Eylül 2014, 08:53:49 »
Radyo Amatörlüğünde yapılan QSO ların zamanı UTC time olarak kaydedilir nedir bu zaman dilimi hep birlikte bakalım.
Gün dediğimiz 24 saatlik dilim farklı ülkelerde farklı zamanlarda başlayıp bitmektedir. Bu nedenle farklı saatler kullanılmaktadır. Peki ama bu farklı zaman dilimleri neye göre, kime göre hesaplanacak? işte burda GMT ve UTC kavramları karşımıza çıkıyor.

Eşgüdümlü Evrensel Zaman (UTC), pek çok ülkede baz alınan medenî ve bilimsel zamandır. 1963 yılında kullanılmaya başlanmıştır. UTC kısaltması Fransızca Temps universel coordonné ve İngilizce Coordinated Universal Time kavramlarının çevrimidir. Fransızca (TUC) veya İngilizce (CUT) çevrimler üzerinde fikir birliği sağlanamadığı için UTC üzerinde karar kılınmıştır.
UTC atomik olarak hesaplandığından, Güneş zamanına göre hesaplanan GMT ile arasında çok küçük farklılıklar vardır ancak bunlar gündelik kullanımı etkilemezler.

Türkiye Doğu Avrupa Zaman Dilimi'ndedir; bu yüzden Türkiye saati UTC+2, yani UTC'den iki saat ileridedir. Yaz saati uygulaması ile saatlerin bir saat ileri alındığı dönemlerde Türkiye saati UTC+3 olmaktadır.

Ülkeler arasındaki mesafeden dolayı saat farkı vardır. Amatör radyo haberleşmesinde uluslar arası saat (UTC) kullanılır. Bu Greewich’ teki saat olup GMT kısaltması olarak ta verilmektedir. Yerküre 360 meridyen' e ayrılmıştır. Greenwich’ ten geçen meridyen 0° kabul edilmiştir. Greenwich’ in doğusundakilere doğu boylamı batısında kilere batı boylamı denmektedir. Her boylam arasında 4 dakikalık bir zaman farkı vardır. Bulunduğunuz noktadan doğuya doğru saat farkı bulunurken ekleme batıya doğru ise çıkarma yapılır.



Diğer kaynaklara göre anlatım;

Bilimsel ve askeri çevreler ile hava ve deniz ulaştırmacılığı gibi değişik sektörlerde kullanılan saat sistemidir. Aşağıdaki tanımlamaların her üçü de bu saat sistemini tanımlamak için kullanılır.

Greenwhich Mean Time (GMT)
Universal Time Coordinate (UTC)
Zulu (Z)
Son yıllarda oluşan uluslararası ortak görüş sonucu artık yaygın olarak genellikle UTC kısaltması kullanılmaktadır.

Bu saat sistemine göre standart zaman için başlangıç için İngiltere Greenwich'de bulunan ve sıfır derece boylamının geçtiği kabul edilen Kraliyet Gözlemevi temel alınır. Yerel amaçlı olan bazı özel durumlar dışındaki tüm meteorolojik çalışmalar, diğer birçok bilimsel çalışmada olduğu gibi UTC saat sistemine göre yapılmaktadır.

Sonuç olarak şunu diyebiliriz benim 30 senedir dediğim gibi "Bu meridyen 0°  geçe geçe İngiltereyi bulmuş tüm dünya saat ayarını onlara göre ayarlıyor herşey dönüp dolaşıp İngiltereyi buluyor bağlanıyor hemde göbek bağıynan !!! "

Kaynaklar:
Amatör Radyoculuk Eğitim Notları TRAC Eskişehir
RSGB starter Ham Radio
Meteor.gov.tr



Yardımcı yedek kaynak : http://ta5fa.blogspot.com/2014/09/utc-neyolaki.html
« Son Düzenleme: 22 Ekim 2014, 09:45:29 Gönderen: TA8A »
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn

Çevrimdışı TA5FA

Ynt: UTC neyolaki ?
« Yanıtla #1 : 22 Ekim 2014, 08:47:29 »
DİKKAT……
Radyo Amatörlüğünde yaptığınız her QSO (görüşmeyi)
Log defterine veya Log programına kayıt etmek zorundasınız.
Log kayıtlarında QSO(görüşme) saati UTC  olarak kayıt edilir.



Sağlıcakla
https://www.youtube.com/user/ta5fa?sub_confirmation=1
https://ta5fa.blogspot.com/
İzle >>> https://youtu.be/Kt_XnG0Th4M      Sonuç ;      "Etkili iletişimin %20'si bildikleriniz ve %80'i bildikleriniz hakkında nasıl hissettiğinizdir." - Jim Rohn