Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TB6BHK - 12 Mayıs 2021, 02:12:33
-
Değerli arkadaşlar
Weller 100w tabanca havyam önce tetikleme problemi yaşadı. onu iptidai icat ve metotlarla hallediyorun. Bu defa da ısınma ucunu sıkıştıran vidaların tepeleri ezildi.
Sıkıştırma vidaları piyasada bulunuyor mu ? Nereden temin edilebilir?
73 Hüsnü Köktürk husnu66tr@yahoo.com
-
Hüsnü Bey,
Merhaba. Öncelikle iyi bayramlar dilerim. Weller tabanca havyaların, satılan yedek parçalarına internette biraz baktım. Satılan parçalar arasında, bahsettiğiniz sıkıştırma vidaları yok. Muhtemelen uygun diş yapısına sahip vidaları kullanabilirsiniz diye düşündüm. Eğer değiştirmek için vidaları bulamazsanız, haber verin, ben kendi Weller havyama uygun vida yapıp size göndereyim. Muhtemelen, sizinki de aynı çaptadır.
Saygılarımla,
Tolga ANIL
-
Weller ise vidaları altından dır :)
-
Hüsnü Bey, hayırlı bayramlar.
Bende de Weller'in standart lehim tabancası var. Bende de bir sorun oldu. Metrik 3 civata ve somun kullanmışlar. Size lazım olanı nalburiye
dükkanlarından rahatça bulabilirsiniz. Wellerin kıymetini bilin. 33 Yıldır faal durumda. Sadece kontaklarında sorun çıkıyor. Sizin gibi bir şekilde hallediyoruz.
Kolay gelsin. 73...
-
TA2ANL TA1EH TA3EN
Bayramınızı kutlular gönderdiğiniz nazik cevaplardan da çok memnun kaldığımı belirtirim
İlk cevap TA2ANL Tolga Anıl Beyden. Vida imal edebileceğini söylüyor. Sağol Anıl Bey. Vida kutularıma baktım
iki adet kaliteli vida buldum, ancak boyları biraz uzunca, Vida üstü altıgen şeklinde 6.5 boy ingiliz anahtarına uygun. Tepe aşınmaya müsait ise de vida benden daha genç olduğu için problem çıkarmayacak
Aşaoıdaki yabancı radyo gurupta bir cevabınızı gördüm. Maşallah iyi İngilizceniz olmalı
Mackay@OddballHFSSBRadio.groups.io Topics About ITT MSR-6214 Power Supply
TA1EH Yüksel Mert O vida altın demişsiniz, keşke bende bu espriyi anlayacak kabiliyet olsa!
TA3EN Hüseyin Kragöz Bey Ben de sizin gibi Weller fabanca havya kullanmayı tercih ederim Problemler ihtimal uzun kullanım yıllarından kaynaklanıyor. Bir makinanın elbette bir kullanım ömrü var. Bizim makinemizin ömrü dolmuş, biz bu ömrü uzatmak istiyoruz. Yapılan iş ölüyü diriltmek. Tetik mekanizmasını tamir ettik bu defa da sıkıştırma vidalarının ömrü doldu. Makineyi açıp kapatırken orinal kapak vida ve somunları kaybolabiliyor.
Ancak eksik gördüğümüz hususların çaresini aramak, arkadaşlardan yardım talep etmek zorunda kalıyoruz. Ufak tefek arızalar için koca makineyi ömrü doldu diye çöpe atamam. Şahsen ben bu işi israf sayarım. İsterdim ki fabrika kutunun içine 2 yedek vida ve bir sıkıştırma aracı koysun!
Gelelim sizin durumunuza. Sizde Allah vergisi el kullanma kabiliyet ve zor ince işleri yapabilme cesareti ve becerisi var. Bu kabiliyeti gösterebilen arkadaşların sayısı onların altında. Bu işleri yapabilme sizin için kolay da benim için zor... hoş görüle
73 husnu66tr@yahoo.com
-
Keşke Weller kadar kaliteli yerli üretim olsa.
Kur farkından fazla para ödemek zorunda kalmayalım.
Tabanca havya kullandım eskiden biraz. Sevmedim. Ağırlık fazla. Isınan plastik kokusu v.s.
Zaten eskiyi atmayıp yenisini almamak çok büyük hata hele de bu mümkün ise. Yeni her zaman daha iyidir.
-
Aradan 6 ay geçti
Benim Weller tabancaya taktığım güzel görünüşlü vida yuva içinde kırıldı. Parçayı çıkarmak zor olacaktı. Havyayı istirahate çektim
Weller marka tabancaların hepsi aynı değil. Benim kastettiğim havya üzerindeki bir yapışma yazıda Meksika yazan bir havya. Son yılların ürünü. Neredeyde saatlerce çalışsa havya ne kendine ne etrafına zarar vermez.
Elimde zorunlu olmadıkça kullanmadığım en ucuz tabanca tip havya geçti. Bu havyanın iyi ve kötü taraflarını gördüm. Küçücük bir trafo 100w yazılmış. Kendi orijinal uçlarını kızdırabilecek canı yok. Ağır iş yapamıyor, İnce 1.5 mm bakır teli uç olarak takıyorum
bu defa kontak noktlarından çıkan kıvılcım parçaları sızıntı akımlar havya gövdesini kızdırıyorlar.
Ona da bir çare buldum. Tabii bu ucuz havyalar da hep aynı model değil. Benimkisinde üssten vida yok
Vıda minyatür delme araçlarındaki önden sıkıştırma sistemi gibi. Tam temassızlık anında bakır karaması oluşuyor ve tüm ısı havya içinde kalıyor.
Temasızlıği şöyle önledim.
Kullanımdan önce bakır tellerin temas noktalarını lehimledim. Lehimler iyi bir iletişim sağladı. Sık sık tel temizleme işlemine gerek kalmadı. Ayrıca ince bakır uç plaketin hassas noktalarına ulaşmayı sağladı.
Bu ucuz havyayı arar oldum.
Bir şehir değişikliği yaptım, Bu ucuz havyayı koalylıkla bulabileceğimi sanarken, bana Weller benzeri bir havya uzattıar.
Biri dedi ki bu havya buranın imalatı. Üsste vida yok Vida yerine ön tarafta iki somun gözüküyor. Sanki bana Meksika markadan biraz hafif ve küçükmüş gibi geldi.
İnce işlerle uğraştığım için weller tipi havyanın topuz havya ucunu saten kullanamayacaktım. Bir iki elektirikçi düknında da ucuz havya bulamasam montaj planlarım askıda kalacak
73 husnu66tr@yahoo.com
-
Piyasayı dolaşınca
benim aradığım küçük tabanca havyaların malesef gündemden kalktığını anladım.
Bir yerde üzerine 100 küsur watt yazan modern bir havya buldum. Maksadım bulduğum araçların güzel yönlerini ortaya koymak. Düşük güçlü havyanın kullanım yeri ayrı yüksek güçlü olanının kullanım yeri ayrı. Kullanım açısından ikisi de güzel.
Bu yeni havyada bilmediğim bazı kullanım çeşidine raslayınca içini açmak zurunda kaldım. Kullanılan trafo bana umulandan ufak gibi geldi. Avuç içine sığabilen bir ebat. Ama tam bana göre. Aradığımı bulmuştum.
Sanırım fabrika küçük ebatlarla biraz daha güçlü işleri yapabilmeyi planlamıştı. Trafo kızmasın diye şimdiye kadar raslamadığımız tedbirler alınmıştı. Ancak ince telli sargının üzerinde gördüğüm iki-üç kat plastik sargıdan hoşlandığımı söyleyemem. Böyle bir sargı ısınan trafonun soğumasını geciktirebilirdi
Şimdi sıra böle bir trafoya ince bir uç bağlayarak işlem sürati kazanabilmek!
-
Merhaba Arkadaşlar,
Weller Standart Type 9200 uc 100W lehim tabancam var. Resimde görüldüğü gibi. Taa 1988 yılında almıştım. Mükemmel bir alet. Herkese Weller'i tavsiye ederim. Alanlar memnun kalacaklardır. Ben 2.5 lük bakır teli uç yaparak kullanıyorum. Çabuk ısınıyor, beklemiyor, üzmüyor.
Içindeki trafonun saçı rulo olarak sarılmış ve puntolarmış. Bozulması durumunda yani primer sargısı yanması durumunda nasıl yeniden satıldığını bilen var mı?
Herkese çalışmalarında başarılar dilerim. 73...
-
Hüseyin Karagöz Bey TA3EN Manisa
Malumunuz bu tip havyaların sekonder sargısı bir tur gibi.
Primer sargısının sadece yarısı sac nüve içerisinde. Primer diğer tabancalarda olduğu gibi yanacak derecede ısınmıyor.
İnsan kurcallaması durumuna gelmedikçe yanıp bozulması pek mümkün değil gibi. Sarımın yarısı uzunlamasına dışarda ve hava ile temas halinde. Devamlı soğumada. Bu sistemi kim icat ettiyse kutlamak gerek.
Son yıllarda bu tip havyalarıın fiyatları da üst sıralarda gözüküyor.
Puntalı sacların açılması durumuna gelince
Eski yıllarda hurdalıktan kaynak makinesiyle sacları eritilip kaynatılmış yabancı menşeli bir trafo almıştım. Sac kalınlığı kağıt kadar inceydi.
Bu trafoyu bir trafo ustası elimde görünce trafoya hayran kaldı.
- Bunu bana ver (diye yalvardı.)
- Ustam görüyorsun bu trafo titreşim yapmasın diye eritililip kaynatılmış. Sökülmez ki yeniden sarasın
-Şimdi gör (dedi)
Bir döner silme aracıyla eriyen noktaları yonttu. Ve trafo açılabilir hale geldi.
- Bu trafonun bir kilosu diğer trafoların iki kilosuna bedel iş görür (dedi)
73 husnu66tr@yahoo.com