Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA5TM - 26 Aralık 2020, 23:20:00
-
Sayğıder amatör arkadaşlarım,abilerim.Evim müstakil olduğundan dipol anten için yeterli yüksekliği sağlayamıyorum,sağlayacağım maksimum yükseklik çatıya monte ettiğim demir boru ile birlikte 11 metre civarı,15 metre nin altındaki yükseklikler için verimli olacağını düşündüğüm 1:4 balun ile 40-10 metre arası çalışacak windom anten yapmaya karar verdim,T130-2 toroid kullanarak balun u inşa ettim,balun u anten analiz cihazıyla test ettim ve tatmin edici sonuç aldım.anten kolları olarak 13,8 ve 6,90 metre 1.5 luk bakır nyaf kablo kullandım.anteni çatıya çıkardığım zaman istediğim sonucu tam olarak alamadım,swr 2,5 civarında,tüm ölçülere harfiyyen uymama rağmen böyle bir sonuç almak hayal kırıklığı yarattı,anten kanatlarının ucuna kendi yaptığım 10 cm plastik izalatör kullandım,izalatöre 1,5 metre uzunluğunda poılyester ip bağladım ipin ucuna da sağlamlık açısından çelik çamaşır teli bağlayarak bahçe duvarına sabitledim,acaba poılyester ipin ucuna bağlamış olduğum çelik tel anten üzerinde herhangi bir etki yapmış olabilir mi,bu tür durumlarda tamamen polyester ip mi kullanmak gerekir,cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
-
Adnan bey merhaba:
SWR hangi bandda 1:2.5, her yerde aynı mı?
Yaptığınız balunu nasıl test ettiniz? balunun anten çıkış uçlarına 250-300 ohm arası karbon direnç bağlayıp mı analizörde test ettiniz? veya uygun karbon direnç bağlayıp düşük güç de girişten HF RF gönderip mi?
1/4 Balunları genel de 200 Ohm karbon dirençle yüklemek uygun olur.
İnternette benzer antenlerin SWR grafikleri var
https://www.w8ji.com/images/Antenna/Windom/300ohm.jpg
https://m0ukd.com/static/homebrew/carolina_windom/graph.jpg
buralarda da göreceğiniz üzere bu anten tüm amatör bandlarda uygun frekanslarda SWR ler her zaman düşük değiller, bir veya iki band da makul seviyelerde diğerlerinde yüksek olabiliyor,
ayrıca bazı uygulamalarda 5-6 m anten bağlantı noktasından iniş koax kablo üzerinde şok uygulaması var, bu uygulama RFnin geri gelmesini engelliyor ve şokla anten arası bir miktar vertikal polarizasonda çalışmasına katkıda bulunuyor.
Anten tüneri kullanmanız uygun olabilir.
Ayrıca uç noktalardaki gergi çelik teller etkilemez, zaten mesafeli kullanmışsınız. Antene paralel gerili olsa belki endükleme ile SWR düşebilir ya da tersi olabilirdi.
Ayrıca anlatımınızdan antenin oldukça açık bir ortamda ve metal yapılardan uzak olduğunu anladım, bu olumlu.
Kullandığınız Coax kabloya farklı uzunluklarda bir kaç metre kablo ekleyip SWR yi tekrar gözden geçirebilirsiniz.
Bazen Koax kablo üzerinde oluşan duran dalgalar SWR ölçü aletinin bağlı olduğu noktalara denk gelebilir.
Sonuç:
1- Anten kablo boyları internette farklılık gösteriyor
2- Balunda sorun olabilir
3- Çevresel metal yapılar eğer varsa ve çok yakınsa yansıma artar, SWR oluşur.
4- Koaxial kablo empedansı balun arasında uyumsuzluk.
5- Bu antende her band da zaten düşük SWR alınmadığı grafiklerde mevcut.
Başarılar dilerim.
TA1D
K.M.Başak
-
Kadri bey ilginiz için öncelikle teşekkür ediyorum.4:1 balun un anten uçlarına 200 ohm karbon direnç bağlayarak sark 100 swr analiz cihazıyla test ettim yani ekstra herhangi bir güç vermedim,bütün bantlarda swr 1.1 veya biraz daha üzerinde yani makul seviyelerde.Anteni çatıya çıkarınca tüm bantlarda swr eltette aynı değil 1.9 dan başlıyor 3.5 a kadar çıkıyor.Balun un yaklaşık 1-2 metre altında güneş enerjisi su deposu var ama bu ne kadar etki eder bilmiyorum.anten iniş kablosu olarak rg 58 ve yaklaşık uzunluğu 20 metre civarı.gönül ister ki bütün bantlarda her şey mükemmel olsun fakat bu pratikte pek mümkün olmuyor,bu şekilde kullanmaya devam o zaman,zaten cihazınüzerinde anten tüneri var,dahili tünerin yetmediği yerde harici mfj 839 harici tüner var onu devreye sokuyorum,bu arada cihazımın yaesu ft-450 olduğunu belirteyim,ilginiz tekrar teşekkür ederim.
-
sadece kısa bir vurgu yapacağım,belki diğer amatör'lerede katkısı olabilir..
cihazların içine entegre edilmiş Tuner'ler,mucize yaratan ekipman değillerdir.
zira cihazın kullanım kılavuzunda açıkca betimlenmiştir,genel olarak
16.7 ohm....150 ohm aralığındadır.yani kısaca zaten mükemmel'e yakın bir anten'in Band içinde Trim'lemekten pekte öte gitmezler.yani uzatmadan pekte sihirli değnek değiller.başarılarınızın devamını dilerim 73
-
Adnan bey mutabık.
Balun yapılan test e göre uygun, yakın Su enerjisi oldukça geniş metal yüzey ve yansımayı arttırabilir, anteni geçici olarak daha alçak ancak metal unsurlardan biraz uzak yerde test edebilirmisiniz. SWR makule yaklaşırsa ona göre tedbir alırsınız. Eski qth imde çatıda aluminyum folyo kaplı membran izolasyonları nedeniyle hiç bir anteni ekstra tuner olmadan kullanamadım.
Halbuki bu Aluminyum kaplı membranlar yok iken antenler uygun SWR lerde oluyordu.
Ayrıca bir iki metre uzatma koax ekleyip denermisiniz.
İnternette benzer antenlerin anten tel boylarında farklılıklar gözlemledim,
kullandığınız ölçü farklı olabilir.
TA1D
-
Kadri bey ilginiz için tekrar teşekkür ediyorum,şartlar elverdiği takdirde anteni başka türlü test edeceğim inşallah
-
Ben Kadri bey'in de belirttiği bir konuyu denemenizi öneririm.
Coax'in once diğer balunun dibine , daha sonra belirli uzaklıklara choke balun bağlamanız (ya da en basitinden coax kablonuzu orada 8-9 tur sarmanızı) ve bu şekilde swr değişimi gözlemlemenizi öneririm.
Yazdıklarınızdan anladığım sadece transformer balun kullanmışsınız. Choke balun olmadan ortamdaki coax kablo hem gurultu seviyesini yükseltecek hem rfi a neden olacak hem de empedansinizi etkileyecektir.
-
Oğuzhan bey aynen dediğiniz gibi,kısmetse önümüzdeki hafta sonu nasılsa yine evdeyiz,eğer hava şartları elverirse elimizden geleni yapacağız,tavsiyeniz için teşekkürler.
TA2GC Engin bey kesinlikle haklısınız cihazın dahili tüneri belirli bir yere kadar iş görüyor sonrası yok,o yüzden harici tüner kullanıyorum ve farkı hissediyorum.
-
Keramet Çatıda,
Bir dipol antenin empedansı sadece boyuna bağlı değildir. Antenin altında bulunan toprağın iletkenliğine de bağlıdır. Bu nedenle Handbook'ta eyaletlere göre ve USA yı gösterecek harita şekilde toprak dirençleri verilmiştir. Kısaca anteni çatıya çıkartmak yerine çatıdan indirmeyi tıoprağa yakınlaştırmayı deneyin. Göreceksiniz ki öyle bir yükseklik var ki istediğiniz olacak. Bir anektod: TA4C malumunuz Antalya'da aynı problem ile karşılaşıyor. Anten teli olarak sağlam olsun diye çelik tel kullanmış. Önce telden şüpheleniyor fakat sonra anlaşılıyor ki mesele antenin yerden yüksekliğidir. Uğur beyin dediğine göre anteni yerden 2 mt. yüksekliğe indirince olay çözülmüş. Neden? Çünkü Antalya'da kayalık zeminde ikamet ediyor.. Toprağı bir ayna gibi düşünebiliriz. Aynadan yansıyan dalgaya ihtiyacımız var. Sonuçta antenin radyasyon direncine ve toplam olarak empedansı, yer direncine bağlıdır. Antenin yüksekte olması performansının iyi olacağı anlamına gelmez. Çatıyı inceleyiniz belki demir profil kullanılmıştır.. 73's DE TA8E
-
Mehmet bey,
dipol antenler maksimum verim için yerden "en az" 1/4 dalga boyu yukarıda olmak durumundadırlar. Böylece basitçe anlatmak gerekirse topraktan yansıyan sinyaller ile girişim oluşturur ve sinyali güçlendirir.
Yere yaklaştırdıkça anten NVIS yani sadece yakın mesafe çalışmaya başlar ve yabancıları dediği gibi worm warmer olur. Yani toprağı ısıtırsınız. Hele ki HF gibi bandlar için 2 metre yükseklikte bir anten kullanacağınıza, direkt dummy load'a bağlayın kablonuzu. Ne de olsa o da 50 ohm veriyor.
Havaya çıkamadıktan sonra empedansı tuttursanız ne olur?
Ha derseniz ki, ben 100-200km ilerdeki arkadaşla 7.092 de sohbet edeceğim. O zaman uyar tabii.
https://www.qsl.net/aa3rl/ant2.html#:~:text=The%20dipole%20was%20modeled%20at,meter%20dipole%20with%20similar%20results. adresinde 40m icin bir dipolun yukseklige göre anten kazanc ve radyasyon pattern grafikleri mevcut.
Saygılarımla
-
.anten iniş kablosu olarak rg 58 ve yaklaşık uzunluğu 20 metre civarı.
RG58 SWR Yİ BOZMUŞ OLAMAZ MI?
73
-
Tüm üstadlarım,yazdığınız her satırı ilgiyle okuyorum,ilginize teşekkür ederim,ama rg58 kablonun swr yi bozabileceğini ilk kez duydum,ama olurmu olur,bu tür bağlantılarda en azından rg213 kullanmak gerekli o zaman
-
Uzun ve yuksek kayipli kablo swr'yi bozmaz aksine duzeltir.
Unutmamak gerekir ki, swr dedigniz sey giden dalganin donen dalgaya orani..
Rakamlari salliyorum.. 10w guc gonderdik... 1w geri dondu.. swr metremiz bize 1.92 swr gosterir.
Peki, 20 metre rg58 kullandık diyelim 14 mhz te yaklasik 1 db kaybımız var.. antene ulasan sinyalimiz 8 watt oldu.
yani normalde 10w gitmesi gereken sinyal antene 8w gitti, geri yansiyan da ayni oranda yani 1.92 swr ye dennk sekilde 0.8w olur.
0.8w geri coaxtan donerken kayba ugrar ve 0.6w olarak arkadaki swrmetreye ulasir.
yani 10w gonderdik 0.6w geri donen oldu
swr metremizin gosterecegi 1.65 oldu.
yani durduk yere neredeyse 2 swr'yi 1.5 a indirdik :) ama gercekten indi mi :)
bu yuzdendir ki swr olcumu antenin dibinden yapilir.
Bunlarin tamami antenin dibinde ilave choke balun kullandiginiz varsayilarak yapilmistir. Aksi taktirde zaten ne swr'nin gercek swrdir ne de anten kazanciniz gercek degeri yansitir.
-
Adnan bey merhabalar,
Kadri bey de bahsetmiş internette anten boyu ile ilgili olarak epey farklı ölçüler var, boy problemi olabilir. Anteni kurarken boyu biraz uzun tutup ölçerek kısaltmakta fayda var. Kolay gelsin. 73.
-
Cevaplar için teşekkürler,şimdilik sorunu rafa kaldırdım,eski mevcut windom antenimi kullanmaya devam ediyorum,ama bu arada epey teknik bilgi sahibi oldum sayenizde.
-
Merhaba, hiç bir şey yapmadan Osman Bey'in (ta2vo) dediğini yapın.
-
teşekkürler Nedim bey
-
Adnan Bey Merhaba;
Anladığım kadar yeriniz tel antene müsait. QTH da "End Feed Half Wave Anten" denediniz mi?
-
Özhan bey öneri için teşekkür ederim sağolun,böyle bir anteni ilk kez duyuyorum,ama araştırıp denemeye çalışacağım,benim sıkıntım teknik konulardan çok fazla anlamıyorum,zaman zaman kende çapımda birşeyler yapmaya çalışıyorum fakat sonuç genelde hüsran oluyor,fakat yılmak yok.
-
Adnan bey sorunu rafa kaldırdığını söylüyor fakat sorun bizim sorunumuz oldu.
Öncelikle belirtmekte fayda var Koaks boyu ile SWR arasında bir alaka yoktur olmaması gerekir. Eğer yük 50 ohm ise SWR her zaman 1 olacaktır ister 100mt ister 10 mt kablo olsun. Eğer SWR 1 değil ise yük 50 ohm değildir. Nasıl olur da kollarının uzunluğu hesaplanmış antenin boyu 50 ohmdan sapar? Çatıdaki dipol değil, lamda/ 4 Lamda yüksekliğinde, belki daha yüksek. Keramet çatıda. O söylenilen Lamda/4 her şey normal ise. Anormal olan çatının iletkenliği veya dioplün uçlarının metal objelere yakınlığı, yağmur olukları vs gibi. Ground plane vertikal anten çözüm olabilir.
Size örnek verdim TA4C durumunu. 7Mhz dipolü yerden 2 metre yükseğe çekince SWR 1 olmuş neden acaba?. Lamda/4 nerde 2 mt nerde?
73's DE TA8E
-
Şöyle demek belki daha gerçekçi olabilir; Anten dibinde iyi çalışan 1:1 balun varsa kablo boyu swr yi değiştirmez.
-
Amatör arkadaşlarım,yazdıklarınızı ilgiyle okuyorum,durum hakkında epey malumat sahibi oldum,hepinize teşekkürler sağolun.