Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA4MU - 14 Şubat 2020, 13:13:17
-
arkadaşlar merhabalar,geçen gün telelektronik metin bey den diamond sx-200 model swr metre aldım.sağolsun metin bey nasıl kalibre edileceğini bana yazı ile gönderdi.cihazım icom ic-7300 antenim 1/9 unun ile 16.2 metre nyaf kablo,harici tunerim yok cihaz dahilindeki tuneri kullanıyorum.1.8-3.5 mhz hariç diğer bandlarda sorunsuz kullanıyorum.kalibre ettiğim swr metreyi cihaza bağladım,cihazda swr 1.1 iken swr metrede 50 watt da 1.5 swr,100 watt da 2 swr okuyorum bu durum normal mi ?.cihaz kendi içersinde swr yi 1/1 yapıyor fakat asılda olan swr 1.5/2 mi?
-
Merhaba Mustafa bey,
Almış olduğunuz DIAMOND SX-200 gibi analog göstergeli, tek ibreli göstergeye sahip SWR-WAT metrelerde ister swr olsun ister Watt olsun cihazdan frekansı veya gücü değiştirdiğimizde tekrar,tekrar kalibre etmek gerekir. aşağıdaki yöntemi deneyerek sorunuzun cevabını bulabilirsiniz,
ICOM 7300
ICOM 7300 de HF anten çıkışına kendi içindeki anten tuneri kullanmadan direkt olarak güvenilir bir dummy load bağlayın, bu yük ölçmek istediğiniz güce dayanacak şekilde ve empendans ta ve frekansta olmalı.önce CW veya AM modunda cihazdan tx yaparak cihaz üzerindeki göstergeden SWR değerini, WATT değerini okuyun ve aşağıda örneğini gösterdiğim çizelgeye not edin . bu çizelgeyi doldurduktan sonra bu sefer cihazın anten çıkışına kısa bir kablo ile SX-200 bağlayın,SX-200 anten çıkışınada dumy load bağlayın , ICOM 7300 ile yukarıda yazdığım şekilde TX yaparak SX-200 üzerinden her band ta ayrı ayrı kalibrasyon yaparak gerekli düzeltmeyi yapın.daha sonrasında frekanslara göre ölçüm yaparak yeni bir çizelge oluşturup not alın,çizelgeleri karşılaştırdığınızda ölçüm az çok farklılıklar olabilir.Bunun sebebi RF sistemlerine ilave edilen veya çıkarılan her objenin (bizde 7300 anten çıkışı ve swr metre arasına taktığımız ara kablo+swr metre +dumy load) SWR değerlerine olumlu veya olumsuz bir katkısı olur,Analog swr-watt metrelerde, ölçü aleti düz bir zemine bırakıldığına ibrenin 0 çizgisinde olduğu kontrol edilmelidir,ayrıca ölçüm yaparken göstergeye karşıdan bakılmalıdır, üstten veya yandan bakmak her zaman farklı değerleri gösterebilir.
ayrıca gönderdiğim ek dosya da sayın TA3BE Emre beyin tercümesi SX-200 ve SX-400 ün Türkçe kullanım kılavuzunda cihazın kullanımı ve kalibrasyonu için geniş açıklamalar da mevcuttur.saygılarımla.
TA1ED
METİN KORKMAZ
TEKİRDAĞ
FREKANS SWR ÇIKIŞ GÜCÜ
1850 KHZ
3750 KHZ
7100 KHZ
10100 KHZ
14200 KHZ
18050 KHZ
21250 KHZ
28500 KHZ
-
teşekkürler metin abi kontrol edeceğim.73
-
Mustafa Bey,
7300 içerisinde tuner olduğundan sizin dışarıdan bağladığınız SWR metrenizde farklı değer görmeniz normal. Çünkü SWR cihazdan hemen sonra ve tunerden önce ölçülür. Eğer harici tuneriniz olsaydı ve siz cihaz ve tuner arasına SWR metreyi bağlasaydınız o zaman ölçüm doğru olurdu. Sizin durumunuzda, yani cihaz içerisindeki tuneri kullanıyorsanız, cihaz ile anten arasına bağladığınız SWR metre doğru değer vermez. 7300'ün SWR değeri doğru olandır. 73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
teşekkürler bilal bey,daha önce cross needle özellikli swr metre kullanmıştım,anten tuıner olarak at-130 kullanıyordum cihazdaki swr ile metre deki swr aynıydı.yardımlarınız için teşekkürler.73