Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TB6BHK - 31 Mart 2018, 22:07:38
-
Değerli arkadaşlar
Bizler radyo dalgaları üzerine modülasyon bindirerek alıcı verici devreler yapıyoruz.
Işık da uzaklara gidebilen dalga cinsi bir varlık olduğuna göre, ışığı modüle ederek alıcı verici yapmak mümkün mü? Bu konuda çalışma yapan olmuş mudur?
73, Hüsnü Köktürk
-
Günaydın Üstat,
Bu sorduğunuz sorunun cevabı "EVET" yapılabilir ve yapılmış.
Lazer ile yapılan tüm iletişimler buna örnektir. İnternet, telefon ve TV yayınlarının arkasında lazer teknolojisi vardır.
Bütün mesele dalaga boyu ile uyumlu cihaz yapmaktır. Ancak görünür ışık çok uzak mesafelere gidemeyeceğinden
çok verimli olmayacaktır. Bu işi lazer'i cam tüpün (fiber) içinden göndererek uzak mesafeler ile haberleşme yapılabilir.
NASA aynı işi dünya-ay arasında test ettiğini bir yerlerde okumuştum. Yazıyı bulunca paylaşırım.
Saygılar
73
-
Evet, fiberoptik iletisimin her turu buna girer. Bunun yanında, havadan ileten cihazlar yapan firmalar da mevcut.
http://www.airlinx.com/products.cfm/product/19-0-0.htm koyun iki cati arasina lazerle haberlessin.
-
Sabah yazdığım yazıda eksik bıraktığım bir nokta var. Görünür ışık(gün ışığı veya lamba ışığı) bünyesinde bir çok dalga boyunu barındırdığından modülasyon işlemi gerçekten zor ve zahmetli bir iş olması nedeniyle tek dalga boyunda çalışan ışık kaynaklarını tercih etmişler.
73
-
http://www.modulatedlight.org/eos/Operation_Red_Line.html
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
-
Fikir vermesi bakımından işinize yarayacağını ümit ederim. Yaparsanız kolay gelsin.
73, nursun
-
Nursun Abi Selamlar,
Link koymayı unutmuşsun :) :)
Sevgiler
Emin
-
Bu arada bir süredir Li-Fi isimli teknolojiyi geliştirme çalışmaları da devam ediyor.
Tavana asacağınız bir ampul üzerinden module edilecek ve cihazınızdaki kameralı alıcı tarafından işlenebilecek.
http://www.archlighting.com/technology/li-fi-high-speed-communication-via-led-modulation_o
Şu anda Singapurda Araştırma çalışmaları devam ediyormuş ve önümüzdeki 10 yıl içinde kullanılabilmesi planlanıyormuş.
-
Emin ikazın için teşekkür ederim. Bazen istemeden eksik yapıyorum.
selamlar.
https://www.wikihow.com/Transmit-Audio-With-a-Laser-Pen
-
Almanlar 2. Dünya savaşı sırasında haberleşmek için kullandılar bunu. lichtsprechgerät 80 veya li-spr 80 diye araştırabilirsiniz cihazı. O zamanlar led, lazer filan olmadığı için akkor flamanlı bir ampul kullanmışlar ve ampule bakan ufak bi aynayı sesle titreştirmişler. Sonrasında bunu merceklerle filan odaklayıp 4km görüşebiliyorlarmış.
http://www.la6nca.net/tysk2/lispr/index.htm
-
Nursun Akıncı TA2N
Oğuzhan Kayhan TA2NC
Bilal Kınay TA7IBK
Ali Çağlar TA2UH
Emin Bora TA2FE
Mutlu Dülger TA2AWM beyler
Değerli bilgileriniz emekleriniz için sağolunuz. Gerçekten bu bilgiler pek yaygın değil
İhtimal bu tür kominikasyon henüz fazla pratik değil, gelişmesi lazım
73, Hüsnü Köktürk husnu66tr@yahoo.com
-
Bu ışık ile haberleşme konusuna bir nokta koymak istiyorum(kendi bilgilerime dayanarak. Yanlışım varsa affola). Bilindiği üzere görünür ışık ve türevleri bir çok dalga boyundan oluşmaktadır. Bu nedenle her bir dalga boyunun genliğini bulup modüle etmek imkansız değil ancak zahmetli ve masraflı bir iş olduğundan tek dalga boyu üzerinden bu işi kotarmak yolunu seçmişler. Yanlış hatırlamıyorsam 1959-60 lı yıllarda Ruslar bu işe epey bir para ve emek harcamışlar ve ilk fiber optik çalışması bilinenin aksine bu Ruslar'da yapılmış. Daha sonraları batılı ülkeler bu işi ticari olarak geliştirmiş ve günlük hayata uyarlamışlar.
Kısaca çok dalga boyunda zor. Tek dalga boyundan kolay diyelim işin içinden çıkalım.
Saygılar
73
TA7IBK