Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Haberiniz var mı? *** => Konuyu başlatan: TA4EM - 16 Şubat 2018, 11:15:39
-
Amatör radyoculuğunun geldiği son durum!
Evrensel bir tutku, hobi olan amatör yadyoculuğun ülkemizde geldiği hazin tabloyu gördükce,isyan ediyorum. Başka ülkelerde insanların nasıl bir eğitimden, deneyden geçerek belge aldıklarını hepimiz biliyoruz. Bundan 7-8 yıl öncesine kadar bizde de oldukca ciddi sınavlar yapılarak belge verilirdi. Şimdi 350-400 soruyu ezberleyene belge veriliyor. Sınavlarda cevapların bile yerleri değiştirilmiyor, bu iş bu kadar kolay mı? Radyo amatörlüğünün teknik bir konu olduğunu ve bilgi birikimi ile yapılacağını yetkililere anlatmak gerekiyor. Saygılarımla.
Ekrem ÇİÇEK
-
Yanlişim varsa duzeltin, Benim yurtdisinda yasadigim donemde sanirim bazi dernek yoneticilerinin Amatorluk daha cok duyulsun bilinsin adı altında "iyi niyetle" Afet kurtaramacilarin da gaziyla sinav sistemini rezil etmesi ve iyilikten maraz uretmesi sonucu geldigimiz durum bu.
Bu karardan dönülür mü? Bir gun biri hop noluyor der mi bilemiyorum.
ama nicelik olarak artsak ta, nitelik olarak hizla sifira dogru gitmekteyiz onu biliyorum.
-
Sevgili Hobidaşlarım,
Cevap yazsam mı yazmasam mı diye çok düşündüm . Aslında yazmaya başladığımız zaman konunun çok değişik yerlere ulaştığını ve amacından saptırıldığını gördüğüm için yazmayacaktım .
Dayanamadım !
Ekrem Hocam çok haklısın. Bu imtahan sistemi bizi hiç bir zaman bir yere taşımayacak.
Bizler radyo amatörü olmak ile telsizi taşıma işini birbirinden ayıramadığımız sürece pek ilerleyemeceğiz gibime geliyor.
Ah unutuyordum :) birde sözde afetçilik perdesi altında yapılmaya çalışılan ise bence bu hobiye verilen en büyük zararı yansıtıyor.
Sözde dedim dünyada bunun çok güzel uygulandığı yerler var ama biz hiç bir zaman iyi yapalım diye uğraşmadığımız için Radyo amatörlüğü ve acil durum yardımlarını beceremiyoruz.
Saygı Ve sevgilerimle
Emin
-
Merhaba.
bende Emin hocam gibi yazsam mı yazmasam mı derken yazı verdik
lütfen yazacaklarımı yanlış anlamayın
ama birde işin diğer boyutundan bakalım.
evet sınav çok kolay ve bilgisiz amatörler yetişiyor Ekrem hocama katılıyorum.
peki bu güne kadar bir tane dernekten duyuru gördünüz mü
sınavı kazananlara telsiz amatörlüğü eğitimi diye.
Bizler TRAC İZMİR şubesi olarak bölgemizdeki amatörlere hem sınava hazırlık
hem de sınav sonrası telsiz amatörlüğü eğitimi veriyoruz.
sınav zorlaş sa ne olacak telsiz amatörlüğünü öğrenmek bir heves ve
zaman gerektiren bir sürec
bu yüzden bence dernekler sınava girenlere sınav zamanında
broşür veya iletişim bilgileri ile ulaşıp bu işi öğrenmeye hevesli kişileri eğiterek
onlara destek vermelidir.
Bizler bu dönem sınava hazırlık eğitiminde yaklaşık 85 kişilik bir gruba sınava hazırlık eğitimi verdik
içlerinde bir çok meslek grubu vardı ağırlıklı dağcılık ile uğraşan arkadaşlar
sınav sonucu çok güzel hepsi başarılı oldular
şimdi onlara Amatör telsizcilik eğitimi vereceğiz ve bilinçli amatör olmalarını sağlayıp
role de sinyal raporu verilmeyeceğini öğreteceğiz
bence önce iğneyi kendimize çuvaldızı başkasına batırmamız lazım
bundan sonra tüm dernekler hem sınava hazırlık hemde sınav sonrası
yeni arkadaşları eğitmek için çalışmalarda bulunmalıdırlar.
Alirıza ÖZSARAN - TA3EL
Trac İzmir Şb.
Eğitim sorumlusu
-
Aliriza bey egitim konusunda haklisiniz da siralamada bir yanlislik var diye dusunuyorum.
Araba için once ehliyet verip sonra mi kursa gonderiyoruz insanlari? O da isterse..
Amator olmak isteyen , haberlesmeye ya da bu hobiye merakli olan biri zaten yakinindaki derneklere basvurup gorusup birseyler ogrenmeye calisir ve lisansini alir. Ben öyle yaptım en azından..
Yok zaten adam dagcilikta, yamac parasutunde , akut vs de telsiz kullanmak icin lisans aliyorsa siz sinav binasinin duvarini dernegin posteriyle kaplasaniz da pek umursamaz.
Sirf yamac ve dagcilikta kanun disi telsiz kullanmayayim diye sirf orada konusabilmek icin (hicbir amator kurala uymadan bu arada) lisans alan bir suru insan biliyorum.
Su an calistigim sirkette bile var bu durumda 3 kisi, ki sirketin Arge cagri isareti bile mevcut. Icerisi amator band HF VHF UHF telsiz dolu. Adam donup bakmıyor bile. Ama lisansli mi ..evet.. Haftasonu ucusa giderken alir telsizini yanina..
Kısaca gercekci olalim. Amator Telsiz dedigimiz sey, 2 saat soru ezberlemek gerektiren PMR a donmus durumda. Ölmüşüz aglayanimiz yok.
Kendi ayagimiza sıkıyoruz baska birsey degil.
Zaten 80 sonrası zar zor ayaklanıyordu bu hobi, oldurucu darbeyi sagolsun bu sinav sistemiyle vurdular.
73
-
Selamlar ,
Yazıp yazmamak konusunda bende kararsız kaldım. Ancak bu konunun tartışılması gereken bir konu olduğu gerçeği karşımızda duruyor.
Birkaç yüz soruya bakıp sınava giriyor ve çoktan seçmeli, şıklarının yeri dahi değişmemiş soruları cevaplanıyor. Herhangi bir öğretim kurumunda, bu denli kolay sınav olur mu? Örneği var mı? Böyle bir örnekle karşılaşsak ne düşünürüz? Demiyorum ki çok zor olsun kimse alamasın. Ama ölçme-değerlendirme açısından sınavın niteliği artmalıdır. Dahası eski sınavlar, eksikleri olmakla birlikte daha ciddi çalışma gerektiren sınavlardı. Ve gerçekten bu hobiye merakı olan insanlar uğraşıp çalışıyor, derneklere gidiyor ve belgelerini alıyorlardı. Amatör adayının ilk iş olarak amatörlerle temas etmeye başlaması, amatör etik ve işleyişin öğrenilmesi açısından fayda sağlıyordu. Ve şu bir gerçektir ki, elde edilen her şey, çoğu zaman sarf edilen emek kadar kıymetlidir.
Bu kadar kolaylığa rağmen sınav yerinde ki sınav görevlilerine hala, "Aman kolaylık gösterin" , "Sonuçta hepimiz amatörüz" , "Bizim amacımız afette bir kişiyi daha kurtarmak" gibi telkinleri daha sık duyar olduk.
Afet konusuna gelince: Ülkemizin başına gelebilecek bir afette her vatandaş gibi amatörlerde ellerinden geleni kuşkusuz yapacaktır. Ancak amatörün acil durumlardaki faydası elinde telsiz olmasından değil, iyi bir amatör olmasından kaynaklanır. Biraz daha açarsak; amatör elektronik bilir, anten kurmayı bilir, bilgi sahibi olduğu konuda çözüm üretmeyi bilir. Çünkü merakı bunlar üzerinedir ve gelişmenin temel unsuru meraktır. Yoksa konu, olağanüstü durumlarda elinde telsizi olan adam sayısının çok olması olsaydı, devlet herkese dağıtırdı telsizleri ve sorun kökten çözülürdü. Böyle bir durumda, gereğinden fazla ve işletme bilgisi eksik insan olması, olsa olsa kargaşayı arttırır. Özetle amatör önce amatördür. Ülkesinin ihtiyacı olduğunda elbette yardıma koşar. Gerçi kamu kurumlarının haberleşme altyapısı da eskisine göre epey güçlenmiş durumda. Dilerim bizlere hiç ihtiyaç olmaz.
Amatör sayımız arttı kabul. Peki nitelik olarak ne durumdayız? Bu sayı artışına paralel olarak Türk Amatörlüğün'de bir ilerleme tespit edebiliyor muyuz? Malum yerde malum kişi ile mülaki olmaya devam ediyor muyuz? Bilibilibip öten frekanslarla gezen amatör sayımız arttı mı azaldı mı? Sivil toplum örgütlenmemiz ne vaziyettedir?
Son olarak, amatör olmadan önce keyifle okuduğum ve amatör etik açısından faydalandığım Antrak Gazetesinin bir yazı dizisi linkini buraya bırakayım. Arada hala açıp göz atmak keyifli oluyor :-) https://antrak.org.tr/?s=maganda (https://antrak.org.tr/?s=maganda)
Umarım birbirimize girmeden bir ortak noktada buluşabiliriz.
Saygı ve sevgilerimle
Barış
-
Merhabalar,
Alın size insanların Radyo Amatörlüğüne bakış açısı.
http://www.picproje.org/index.php/topic,72230.msg554066/topicseen.html#msg554066
Osman KIRATLI TA2VO
-
Osman abi uye olmayanlar icin bir ekran goruntusu biraksaydin keske
-
Pardon becerebilirsem.
-
Sınavları (hele mors) TGM den Mustafa Küçükay yapıyor olsaydı, sayımız daha az lakin bilgi niteliği bakımından daha iyi yerde olurduk.
-
Bence bu iş sınavla olacak iş değildir.
TA5FA Mehmet Beyin açtığı, TA2BK Bahri KAÇAN ile ilgili şu konuyu
( http://www.telsizciler.org/index.php/topic,35292.0.html )
yukarıdan aşağı tararken gururdan gözleri dolmayan insanı kırk tane sınava da soksanız bi halt olmaz.
Amatör radyoculuk gönül işidir.
Bir hobidir.
Zevkle yapılır, keyif alınır..
73
TB5X
Mehmet DİVİLİ
-
Orasi oyle ama sinav biraz daha sınav gibi olsa en azindan bunu almak icin azmedecek arkadaslar hobinin ne oldugunu biraz daha ogrenir, hobisinin "afet haberlesmecisi" olmadigini , radyo amatorlugu oldugunu az da olsa bilirdi.
-
sevmek lazım telsizci yi severim telsiz den ötürü . Nasıl ailen ile kavga da etsen barışıyor san hepimizin bir aile olduğunu unutmamak lazım bir birimizi seversek her şey düzelir her işin başı sevgi ....
-
Merhaba,
2018-1 Dönem sınavında A belgesi aldım. Dediğiniz gibi sadece ezber ile kazanılmış bir belge. Ne yazık ki hiç bir şey bilmiyorum (umarım bunları yazıyorum diye elimden almazlar.)
Ne elektronikten anlarım, ne elektrikten amacım boş vakitlerimi değerlendirebilecek bir liman aramaktı bu yaştan sonra kahveye mi gideyim? Neyse durum böyle olup cehaletimin farkına varınca kaynaklar aradım türkçe olarak kaynak bulmak gerçekten zor olduğu için olanlarda yeni düzene göre hazırlanmadığı için (Yeni sınav sistemi ve benim gibi ön bilgisi olmayan bireyler için) pek bir yararını göremedim.
Forumlara bakayım dedim bu foruma zaten ehliyetimi almadan giremedim üç gündür yazıları okuyorum. Diğer forumu yaklaşık bir buçuk aydır okuyorum.
Sadece okuduklarıma binaen;
Etik kurallar diyorsunuz uymuyorsunuz ve bu durumdan şikayetçisiniz ama bunu yapanlar aranıza yeni katılanlar değil.
Hizipçilik, dernekçilik şikayetler, birbirlerine katlanamama gibi durumlar var ve bundan şikayetçisiniz ama bunu yapanlar haftada sadece diğer hobisine destek olsun diye ehliyet alanlar değil.
Bırakın haftada bir kaç gün diğer hobisine(Avcilik, dağcılık treking vb.) destek olsun diye yasal yoldan ehliyet alanları ki muhtemelen onlarla havada bile karşılaşmayacaksınız.
Dolandırıcılık almış başını gitmiş bundan şikayetçisiniz ama bunu yapanlar dün ehliyet alanlar değil.
Resmen okuduklarımdan iğrendim siz bunlara bu kadar süre nasıl katlandınız?
Affedin beni ama ben otuz yaş üstü, aklı başında bir cemiyete adım atıyorum sanmıştım. Siz bu duruma çok farklı bir açıdan bakıyorsunuz.
Önce ülkemizde varolan amatör radyoculuğun durumunu eskiler olarak bir halledin lütfen sonrada, nicel varlığınız tükenmekte iken nitelik aramak yerine müfredat böyleyse bu yeni arkadaşları nasıl kazanabilirsiniz bunu konuşalım.
Saygılarımla.
H.Kazım Sivri
TA1IXU
Sarıyer / İstanbul
-
Kazım Beye katılmamak elde değil.
Yukarıda ilk yazımda anlatmak istediğim de buydu.
İnsanın içinde yoksa kırk sınava da soksanız soruları da zorlaştırsanız bundan farklı olmayacaktır.
Sınavı zorlaştırınca daha kaliteli amatörler yetişeceği inancına katılmıyorum.
25 yıllık eğitimciyim.
Tecrubelerimden şunu öğrendim;
Biz eğitim ile öğretimi hep karıştırmışızdır.
İyi bir öğretim iyi bir eğitim demek değildir.
Testlerden hep 100 alan bir öğrenci çok dürüst doğru bir öğrenci olmayabilir.
Yani soru bilmekle dürüst doğru ahlaklı insan olmak aynı şey değildir.
Bu ancak eğitimle olur..
Öğretimle sadece yeni biseyler öğretebilirsiniz..
Eğitmek çok farklı ve zor bir bir olaydır.
Terkardan tartışma açmak değil amacım, ama şunu da söylemeden geçmek istemiyorum.
Malum frekanslardan birini açın.
QSO ları biraz dinleyin.
Birbirine " çürük domates, monşer, şer odağı, cikcik vs vs " diye hitab eden A sınıfı en az 30 yıllık amatörleri duyarsınız.
Frekansta QSO veya yarışmaya katılmış yabancı istasyonları kaçırmaya çalışanlar,
Filan kişi gelsede tenekeyi (Power Amlifier oluyor) açsada şunları kovalasa diyenler,
Buranın bizim olduğunu bildiği halde gelip gelip bıdı bıdı yapıyorlar diyenler,
Daha bir çok örnek sayılabilir.
Ve bunların hiçbiri de yeni sınav sisteminden dolayı kolayca ehliyet almış kişiler değildir malesef.
Bir zamanlar da A sınıfı amatörler B sınıflarını suçlarlardı.
Özetle şunu söyleyerek bitirmek istiyorum;
Bu işin A sı B si yoktur.
Dürüst ahlaklı seviyeli kendini iyi yetiştirmiş nezaket kuralarını iyi bilen uygulayan,
Birde bunun tam tersi olar diğer grup amatörler vardır. Ve bu da her zaman olacaktır..
Yaşamın her alanında olduğu gibi...
73
-
Mehmet hocam,
Diyorsunuz ki biz uzaydan gelmedik. Halkımız ne ise biz de oyuz. Bu işin eskisi yenisi yok. İyimiz de var kötümüz de var. Hepsi tamam.
Eski ya da yeni olsun, kötü amatörlük yapanların kötülüklerini örnek almamak ve bunlar kötü yapıyorlar diye bizim de kötü yapma hakkımız olmadığını bilmek gerekir diye düşünüyorum.
Yeni arkadaşlar sizin, QRP ci, antenci arkadaşlarımızın mesajların okusalar ve yaptıklarınızı görseler ve bunlardan örnek almaya başlasalar! Hani bir umut! Belki de "ben yeniyim, bilmiyorum" demek okuyup araştırıp bir şeyler yapmaktan daha mı kolay?
Sağlıcakla kalınız. 73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Bilal amca okumuyorlar okusalar ah bir okusalar sorunların bir kısmı çözümlenecek saygılarımla de TA4CS 73.
-
Merhaba,
Ortada bir sıkıntı var ama sıkıntı sadece Ekrem (TA4EM) bey'in dediği gibi yeni sınav sistemi ile benim gibi konu cahillerinin sizin nezih cemiyetinize sızma çalışması değil.
İnsanımız okumuyor diyorsunuz, bu konuda hak veririm size ama misalen Şükrü (TB5CVN) bey'in "Frekans Metrede Kararlı Referans Osilatörü" sorusuna cevaplarınız belki bir sizin için bir şey ifade edebilir. hatta mihenk taşı olup, önünüzü bile açabilir ama benim gibi belgeli konu cahili için Balzac'ın bir romanını Türkçesi bile sıkıntılıyken Fransızcadan okumaktan daha zor olduğunun farkına varmalısınız. O konuda tek tanıdık gelen "Ublox Neo serisiydi".
Şöyle diyebilirsiniz ki o açıdan bakarsak sizde haklısınız "Anlamıyorsan Kazım Bey burada ne işin var?" Bende o zaman size şöyle derim devletin kurumu benim yeterliliğimi bir sınav ile ölçtü karşılığında belgemi verdi havada karşılaştığımızda yaptığım hatalara katlanacak ve cahil sorularıma sinir olacaksınız o zaman kusura bakmayın.
Oysa ki, Mehmet (TA5FA) Bey'in "Neyolaki" serisi var oturup sıkılmadan okudum tam bizim için basit dil ile anlatılmış "aa! böyleymiş demek." diyerek benim gibi okuyan arkadaşların anlamasına yardımcı olduğuna eminim. Bilal (TA8A) Bey keşke "Neyolaki" serisini kayıt olmadan da okuyabilseydim.
Yine şöyle diyebilirsiniz "Bu bizim işimiz değil ki siz öğreneceksiniz araba kullanmayı bilmeden ehliyet mi veriyorlar?" ve kesinlikle haklısınız sizin işiniz değil zaten bu konuda forumda ve başka yerlerde de zaman, zaman ki bu zaman hep sınavların peşine denk gelerek bu konu irdelenmekte. Görünen o ki sekiz, dokuz yıl içinde konuşmak dışında ve sadece sizin anlayabileceğiniz derin mevzuları irdelemek harici pek bir şeyde yapmamışsınız (Yanlışım var ise lütfen düzeltin.)
Alirıza (TA3EL) bey sizi tebrik ediyorum siz sorunu anlamış ve akabinde çözümler üretmeye başlamışsınız, keşke çalışmalarınızı diğer medyalar üzerinden de yapsaydınız da biz konu cahilleri de katılabilseydik.
Yeniden yazmak zorunda hissederek nicel varlığınız tükenmekte iken nitelik aramak yerine müfredat böyleyse bu yeni arkadaşları nasıl kazanabilirsiniz bunu konuşalım.
Saygılarımla,
H.Kazım Sivri
TA1IXU
Sarıyer / İstanbul
-
Öncelikle her ne kadar siz kendinizi sürekli konu cahili olarak adlandırsanız da ben bunu sadece tecrübesizlik ve bugüne kadar duyulmamis bir merak olarak adlandırmayı tercih ederim. Sizin yaklaşımınız bence çok doğru. Eksik noktalarınızı görüp önce öz eleştiri ile başlayıp araştırmaya okumaya başlamışsınız.
"Bizim nezih cemiyetimiz"!!! kendini amatör hisseden herkese sonuna kadar açık. Bilgi isteyen, öğrenmek isteyen , ya da bilgisini paylaşan kimsenin dışlandığını görmedim bugüne kadar. Ama bilgisi olmadan fikir sahibi olan insanların "her yerde olacağı gibi" dışlandıklarına şahit olmuşluğum var.
Konuya gelecek olursak , karşımızdaki lisanslı arkadaş eğer bu hobiyi gerçek anlamında bir hobi olarak almayıp sadece el cihazıyla diğer hobilerine destek amacıyla aldı ise buna yapacak bir şeyimiz yok.
Bu forumda gözlemlediğim kadarıyla çok temel konulardan, çok uç konulara kadar her konudan bahsedilmekte. Her konuyu herkesin anlamasının ya da bilmesinin, ya da ilgisini çekmesinin mümkünatı yok.
Radyo amatörü denilen canlı türü :) elektronik ve rf bilgileri ile doğmadı. Bu hobi'nin amacı haberleşme tekniklerini , biraz elektronik, biraz anten, biraz rf vs ile yoğrulmak aslında.
Yeni emeklemeye başlayan birinin koşmasını beklemiyoruz tabii ama ayağa kalkmak için ufak ta olsa bir gayreti olduğunu görmeyi isteriz.
Radyo amatörlerinin birbirinin bilgi birikiminden faydalanması için dernekler var. Bu forum sayfaları yokken onlar vardı. Gidip hiç tanımadığım koca koca amcaların arasında hiç anlamadığım teknik terimleri dinleye dinleye öğrendim ben. Çünkü öğrenmek istedim, çünkü meraklıydım.
Zorla kimseyi meraklandıramazsınız..
Bu forumda madem okumaya başlamışsınız bir çok farklı konu var. Digital haberleşmeden anten yapımına, cihaz üretiminden devre çizimine kadar. Elbet ilginizi çeken bir şeyler olur ve kendinizi o konuda biraz daha geliştirmeye başlarsanız zaten amatör olursunuz.
benim ilgimi 97 yılında paket radyo çekmişti. Telsizle ücretsiz internet mi. aa nasıl olur diye başlamıştım. Şimdi az da olsa birşeyler yapabildiğimi gözlemliyorum. Hala öğrenecek çok şeyim olduğu da yadsınamaz bir gerçek..
Mesela her gün rölede duyduğum bir sürü radyo amatörü olduğunu iddia eden insanın çok büyük bir çoğunu bu forumlarda görmüyorum. Arada birbirlerine verdikleri teknik danışmanlıklardan da maalesef kendilerinin "konu cahili" olduklarının hiç ama hiç farkında olmadıklarını da üzülerek fark ediyorum. Bir de öyle bir anlatıyorlar ki, yeni başlamış biri olarak o bilgileri dinlesem o hataları düzeltmek için çok çaba sarf etmem gerekir :) Bu yanlışlara rastladıkça araya girip bazı bilgilerini düzeltmeye çalışıyorum ama , nereden çıktı bu adam şimdi yaklaşımını da gayet net seziyorum.
Nitelik değil nicelik aramayın diyorsunuz ama, atalarımız demiş ya nerede çokluk orada QRM diye.. Bırakın çok QRM olacağına biraz daha az olsun.
Ama yapan doğru amaçlarla yapsın.
Sınav sisteminin zor olmasının ise bence şöyle bir avantajı vardı. Yavv.. bizim kahveden ahmet emmi almış telsiz. ben de alayım. Almışken benim hanımla çocuk ta alsın arada konuşuruz diyen adam kazanamıyordu bu sınavı.
Biraz daha ilgisi bilgisi olan adam girmek için çaba harcıyordu.. Kazanmak için çaba harcıyordu. Çaba harcanmayan şey değersiz olur...Şu an kazanan çoğu insan için de bu hobi öyle işte. değersiz. Ama bu hobi pul koleksiyonu gibi evde tek başınıza yaptığınız bir hobi de değil, bu arkadaşlar ile aynı frekansları paylaşıyoruz maalesef.
Umarım diğer arkadaşlar da, sizin yaptığınız gibi, eksik noktalarını görüp bunları geliştirmek için bilen birilerine sorar, okur araştırır ve sadece bir kağıt üstünde değil, gerçekte amatör olur.
73
-
Oğuzhan Bey, teşekkür ederim.
Temel konuları yakaladık, inşallah ipin ucunu bırakmayacağım.
O haberi çok iyi hatırlıyorum 16,6k 36k dial uplar varken baudlar seviyesindeydi çok heyecanlandırmıştı beni de.
Kısmet bu güneymiş.
Yanlış, heyecanlı yazdıysam kusura bakmayın.
Saygılarımla,
H.Kazım Sivri
TA1IXU
Sarıyer / İstanbul
-
Söylenecek hemen her şey söylenmiş ama bu konu başlığındaki serzeniş; yeni belge alan arkadaşlar kötü eskiler iyi yada tam tersi değildir. Zaten belge tarihine göre ve kişi bazında bir değerlendirme yapmakta mantık dışıdır. Asıl konu sınavın ölçme konusunda yetersiz olduğu düşüncesidir. Bu tartışma da gayet doğal ve gereklidir. Her şey değişirken belgelendirme sisteminin revize edilmesini tartışmakta bir yanlışlık yoktur.
Bir konuya itirazım var. Niceliğiniz tükeniyor. Bu tür ifadeleri sınavla ilgili değişiklikler esnasında da argüman olarak çok duydum. Amatörler, henüz bu ülkede telsiz yasakken ve hatta bir kristal adliye yolunu açıyorken dahi tükenmediler. Sayı dalgalansa da tükeneceklerini de sanmam. Amatör sayısı az mı? Az. Bu durumun amatörlüğün bitmesi ile ilgili değil, genel yaşam şartları ile ilgilidir. İnsanlar paralarını ve enerjilerini öncelikle zorunlu gereksinimlerine harcar. Sonra artan kısmı hobilerine kanalize eder. Bizde bu oran düşük ve bu durum her hobi için geçerli. RC hobisinde de sayımız az, denizcilikte de az, doğa sporlarında da az.Ama elimizde olan şuan bu.
Yeni belge alan arkadaşların, bilmiyorum vs diye düşünmelerine hiç gerek yoktur.Mevcut sınav sistemini eleştirmemizin de kendileri ile ilgisi olmadığı gibi onların eksiği de değildir. Şuan geçerli olan sistem ne ise o kullanılacak elbette. Kimse amatör olarak doğmadı. Bugüne kadar ne Türkiyede ne Dünyada gidip yardım istediğim,bilgilenmeye çalıştığım dernek yada amatörden soğukluk görmedim.Sayelerinde hep çok şey öğrendim.
Birbirimizi kırmadığımız sürece, bu tür etik ve mevzuat konularında fikir alışverişinde bulunmanın faydalı olacağını sanıyorum.
Saygı ve sevgilerimle
Barış
-
Hoş görünüze sığınan bir taze amatör olarak bende görüşümü yazmak isterim.
2018 1. dönem sınava girip lisansımı aldım ve aranızdayım.
Sınav öncesi trac izmir şubesinin düzenlediği eğitime katıldım. Yakınlarımda amatör telsizci ve derneği olmadığı için yol katedip İzmir'e mesafeli olmama rağmen eğitime gittim.
Öncesinde hazırlanmış olmama rağmen ( soruların cevaplarını ezberlemiş ), bu işin içinde bulunan değerli dostlarla tanışma imkanı buldum. aklıma gelmişken, eğitimde bize yol gösteren başta TAEL aliriza bey, TA3GL mehmet bey ve tüm gönüllü eğitmenlerimize teşekkür ediyorum. Sadece eğitim vermekle kalmadılar sınav saatinden önce sınav yerinde hazır bulunup biz heyecanlı adaylara moral verdiler.
öncesinden de halkbandı ( cb ) kullanıcısı olarak 9-92 yıllarında telsizciliğe başladım.
Bu gönül işi, hobi, merak diye tanımlaya bileceğimiz bir meşguliyet. Cihazlara, antenlere , kablolara ve meydana gelen ufak büyük arızalara para ayırma işi. Boş vaktinizden yeri geldiğinde sevdiklerinize ayırdığınız vakitten zaman ayırma işi. telsize olan sevgiyi bir taksimetre gibi ölçecek cihaz veya tam kaşılığı olacak bir ölçü kanaatimce yoktur. Yani mükemmel sınav da olmayacaktır.
Sınav sisteminin çok sağlıklı olduğunu düşünmüyorum ( ilk sınavda A lisansı aldım ). Her ayrıntıyı gözetecek mükemmele yakın bir sistem ne zaman oturur onuda bilmiyorum.
Bu durumda biz amatörlerin yapması gereken ara boşlukları doldurmak. Sınav sisteminin kolaylığından dolayı vasıfsız amatörler lisans alıyorsa. usta çırak ilişkisi içinde bizim gibi acemi amatörlerin vasıflarını yükseltmek siz sayın tecrübeli arkadaşlarımızın elinde.
bunun en güzel şekilde uygulamak içinde vasıflı vasıfsız diye bakmadan amatör arkadaşların sayısını artırmalıyız ki, benim gibi kimden ne öğrenirim diyen kişiler yakınlarında tutunacak bir dal bulabilsinler.
bu konuda yukarıda bahsettiğim İzmirli gönüllü eğitmenler iyi bir örnek. birde dikkatimi çeken bir abimiz vardı, TA3BS hasan bey aynı şekilde sınav günü gelerek meraklıların bin bir sorusunu cevaplamış bizlere zaman ayırmıştır.
73