Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA1BT - 07 Haziran 2017, 09:27:14
-
Değerli arkadaşlar, istanbulun en eski semtlerinde (samatya, fatih, taksim) halen çatıların üzerinde terkedilmiş olarak duran bu cisimler nedir? bazen kare bazen de yuvarlak olan bu cisimler, sanki loop antene benziyor belki de karasal yayın için moxon anten olabilir. bilgisi olan var mıdır?
-
İstanbullu olmasam da ;
Radyo antenleri diyebilirim. Yanlız onların dolaştırılmış tel tertibatı da olmalı ancak zamana yenik düşmüşler.
-
Belki biliyorsunuz..
Eskiden Elektrik projeleri ile birlikte Radyo antenleri projelerinin verilmesi gerekiyordu.
Yani evlerin çatılarına anten çekme mecburiyeti vardı.
ve her kes kendine göre bir anten dizaynı oluşturmuştu. Tabii ki çatının pozisyonu anten sekilleri için değişiklik göstermekteydi.
saygılarımla
Yasae gocet
TA3D
-
Arkadaşlarıma katılıyorum. Bunlar ticari A.M. yayınlarını ve öncelikle orta dalga / uzun dalga TRT istasyonlarını dinlemeye yönelik yapılmış radyo alıcı antenleri.
Bu hobiye dedemin evindeki çatı anteni üzerinden lambalı radyo ile DX yayınları dinleyerek başladım. Sonra 60 lı yıllarda ailecek taşındığımız apartman dairesinde, duvarda elektrik prizinin yanında bir de radyo anten prizi vardı. Antenin gerçekten çalıştığını görünce çok şaşırmıştım. Sonra bu antenin çatıda kiremitlerin altına monte edilmiş longwire anteni olduğunu farkettim. Gerçek çok damarlı litz telinden yapılmış longwire anteni ve ucundaki porselen izolatörleri görünce bayağı heyecanlanmış ve mutlu olmuştum. O yıllarda yapı kullanım ruhsatı alırken bu antenlerin binada olması gerekiyormuş. TV nin olmadığı, radyoların kral olduğu yıllardan bahsediyoruz. 90 lı yıllara kadar oturduğumuz o evde, o anteni kullanarak BBC, VOA ve başka bir çok ülkenin kısa dalga A.M. yayınlarını çok net şekilde dinlerdim. O anteni bugünlerde çok arıyorum. 73
-
Ahmet Mete Bey
O günlerdeki propagasyonu da arıyorsunuz sanırım. :)
Saygılarımla.
-
Salih bey, evet doğrudur. Aslında aradığım o... Nerde o eski propagasyonlar :)
73
-
Ankara Altındağ ilçesinde ara sokaklarda bazı evlerin çatılarında da halen var.
-
Evet arkadaşlar o antenler radyo antenidir. Bendeniz de Manisa'nın Demirci ilçesindenim. Orada da da bu antenlere çok rastladım. 1950 De büyük bir yangın yaşanmış. 1969 da Demirci büyük bir depremle çok hasar görmüştür. Bu olayların ardından Demirci'de yangın ve deprem evleri yapılmış, onların üzerlerinde bu antenlerden mevcuttu.
İki türlü anten gördüm. Birinci tip bir direk üzerinde büyükçe yuvarlak bir halka bulunuyor. Bu direkten iki tane. Birinden diğerine kablolar geriliydi. İkinci tip ise; direk üzerinde artı biçiminde bir kısım ve dıştan içe doğru köşeden köşeye sarılmış çıplak telden oluşuyordu.
Herkese kolay gelsin. 73
-
Eh bende birşeyler ekleyeyim bari :)
Birde bu antenlerin ev giriş tarafında bıçaklı kesme şalteri bululunurdu. Bu şalterlerde yıldırımlı havalarda anteni radyodan ayırmak için kullanılırdı.
Selamlar
Emin
-
Çalıştığım iş yerinin çatısında yıllardır duruyor. Konu açılınca aklıma geldi.
https://drive.google.com/file/d/0B8Qund0jFWWaOElJc0FfM3ZLT28/view?usp=drivesdk
(https://drive.google.com/file/d/0B8Qund0jFWWaOElJc0FfM3ZLT28/view?usp=drivesdk)
-
Emin bey haklısınız. Dedemin evinde o şalterden vardı, normalde hep açık devre şeklinde bırakılırdı. Radyoyu dinlemek isteyen kolu indirirdi. Yağmurlu ve fırtınalı havalarda radyo dinlemek yasaktı. Ben hep radyoyu açmak isterdim ama yüksekte olduğu için boyum yetişmezdi. Rahmetli dedem bir kolu ve bir bacağı olmayan bir harp gazisi idi, ayağa kalkamazdı, dedemden izin alıp bir de şalteri açacak bir yetişkin insan bulmam gerekirdi. Sonra kullandığım apartman dairesindeki antende ise şalter yoktu, sanırım anten kiremitlerin altına monte edildiği için ihmal edilmişti. Anılar... 73