Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Eksantrik Çalışmalar *** => Konuyu başlatan: TA8A - 29 Mart 2017, 13:45:28
-
Kıymetli Arkadaşlar,
TA2MUN, Mustafa Tan arkadaşımızın APRS balon çalışmasına https://picoballoon.ist/2017/03/28/pbf-4/#more-258 linkinden ulaşabilirsiniz. Balonu ise https://aprs.fi/#!mt=roadmap&z=11&call=a%2FTA2MUN-11&timerange=259200&tail=259200 linkinden takip edebilirsiniz.
Kendisine çalışmalarında başarılar diliyoruz. 73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Daha çookk yolumuz var dan bir ekmek eksiltiyorum. Çalışmayı yapan arkadaşımıza başarılar diliyorum.
Şimdi
-
Yabanci amator sitelerde bu tur calismalari gordukce imreniyordum.
Ne mutlu ki ulkemizden,kendi vatanimizdan bir abimiz,arkadasimiz bize bunu kanitladi..
Tek kelime...TEBRIKLER...
-
Arkadaşı tebrik ederim 16:03 te son olarak görünmüş,baya bir yol kat etmiş.
-
Öncelikle herkese güzel düşünceleri için teşekkür ederim. Yabancılar da görünce neden biz de yapmıyoruz diye başladık bu hobiye. Hatta ben Amatör Telsizcilikle bu sayede tanıştım :)
Biz de bu tip şeyler çıkmamasının sebebi başarısız olmaktan korkmak ya da hemen sonuca ulaşamayınca kolayca pes etmek. Yeterince çabalayınca her şey oluyor.
Bu arada maalesef balonumuz amatör telsizciliğin çok az olduğu ya da hiç olmadığı bir rotada (Kuzey Afrika -> Orta Doğu) şu an. İlk yollarken ki tahminler tekrar Türkiye'den geçecek gösteriyordu ama balonu yolladıktan sonra Orta Doğu'dan geçecek şekilde bir rota çizdi. Oradan da Orta Asya'ya geçecek gözüküyor.
(https://picoballoonist.files.wordpress.com/2017/03/pico-balloonist-pbf4-kuzey-afrika-path-kucuk.jpg?w=1198&h=524)
Belki bir ihtimal İsrail'deki GateWay'ler sinyal alır diyorduk ama şu ana kadar bir ses yok. Zaten güneş enerjisi ile çalıştığından sadece öğle saatlerinde sinyal gönderebiliyor.
Bir sonraki balonu değişken frekanslı yapmayı planlıyoruz, bu sayede Çin veya Amerika'dan geçerken de takip edebileceğiz.
-
Mustafa Bey,
Öncelikle ellerinize ve emeklerinize sağlık. Çalışmalarınızın resimlerine baktığımda anteninizin tel ile yapıldığını gördüm. Fakat nasıl konuşlandığını pek göremedim. Yani sistem havada iken antenin pozisyonu yeryüzeyine paralel mi yoksa yeryüzeyine dik mi? Sağlıcakla kalınız. 73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Cok guzel bir calisma. Gercekten tebrikler.
-
Mustafa bey merhaba
Bilal beyin yazıyı yazdığından bu yana takip ediyorum, web sayfanızdaki yaptıklarınızı zevkle okudum,
PBF-1'den PDF'4 kadar bayağı uğraşıp emek vermişsiniz, sizi kutlarım, başarılarınızın devamını dilerim.
PBF-4 cihazdan en son veri 29 Martta gelmiş gözüküyor, 2 gündür veri gelmiyor zannedersem,
inşallah cihaza birşey olmamıştır, hergün bakıyorum acaba nerede bu cihaz diye, inşallah dünyanın etrafını
dolaşırda bizim guru kaynağımız olur.
73..
-
"Çalışmalarınızın resimlerine baktığımda anteninizin tel ile yapıldığını gördüm. Fakat nasıl konuşlandığını pek göremedim. Yani sistem havada iken antenin pozisyonu yeryüzeyine paralel mi yoksa yeryüzeyine dik mi?"
Antenimiz yer yüzüne dik bir şekilde duruyor. Tüm uçuşlarda bu şekilde kullandık. Şu ana kadar da sıkıntı yaşamadığımız için aynı şekilde devam ettik. Yani LOS (Line of Sight) sınırına kadar sinyal gönderdiğini tecrübe ettik.
-
"PBF-4 cihazdan en son veri 29 Martta gelmiş gözüküyor, 2 gündür veri gelmiyor zannedersem,
inşallah cihaza birşey olmamıştır, hergün bakıyorum acaba nerede bu cihaz diye, inşallah dünyanın etrafını
dolaşırda bizim guru kaynağımız olur."
Aslında balonumuz büyük ihtimal halen her öğlen sinyal yolluyor ama maalesef şu an geçtiği yerlerde pek iGate veya Digipeater olmadığı için takip edemiyoruz. Ülkemiz bu anlamda ters bir konumda. Çünkü hava akımları genelde hep batıdan doğuya doğru. Geçen şansımıza bir batıya akım oldu ama tekrar doğuya dönmesi uzun sürmedi. Eğer kuzeyden yani Avrupa'dan dönseydi takip şansımız daha fazla olacaktı çünkü Avrupa'da iGate çok.
Kuzey Afrika'da, Orta Doğu'da ya da Orta Asya'da nerdeyse hiç yok. Çin'de (144.60MHz) ve Japonya'da (144.660MHz) çok var ama onların frekansı farklı. Daha sonra Amerika'dan (144.390MHz) geçecek ama onların ki de farklı :(
Uzun süreli takip için en iyisi değişken frekanslı (frequency agile) modül kullanmak ki bundan sonra öyle bir modül kullanacağız, fakat üzerinde çalışmamız gerekiyor bir miktar.
Eğer balonumuzun başına bir iş gelmez de tekrar Avrupa'ya gelirse o zaman tekrar sinyal alırız. Fakat 6500 metre çok yüksek değil haftalarca yaşaması için :) Kesin bir fırtınaya denk gelir okyanuslar üzerinde.
-
Mustafa Bey,
LOS'a kadar sinyal gönderebiliyorsa bir sorun yok. Trabzondaki arkadaşlarımızın bir kaç defa balon çalışmaları olmuştu.
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,23943.0.html
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,3848.0.html
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,14168.0.html
Birinde orada bulunma imkanım oldu. Onların anteni tel ile yapılmış J-pole anten idi. Sizin çeyrek dalga tel antene göre daha kazançlı. Bilgi için hatırlatayım dedim. Sağlıcakla kalınız. 73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Kesinlikle haklısınız Bilal Bey,
J-pole anten çok daha iyi. Fakat aşağıdaki linkte detaylı açıkladığımız gibi bizimkisi piko balon, yüksek irtifa balonlarında ağırlık ve ebat o kadar problem olmuyor. Lakin bizim balonda ağırlık çok önemli, payload da oldukça küçük. Bu yüzden tam istediğimiz gibi bir anten kullanamıyoruz.
https://picoballoon.ist/faq/ (https://picoballoon.ist/faq/)
-
Merhaba.
çok güzel ve gurur verici bir çalışma
başta sizi ve tüm ekibi tebrik ederim.
Web sayfasını okudum çok güzel.
bizde her aprs yi açınca balona bakıyoruz nerede diye.
sinyal gelirse emin olun sizin kadar sevineceğiz.
İzmir den 73
Ali -TA3EL
-
Tebrikler çalışmayı yapan arkadaşımıza başarılar diliyorum. Aydın'dan 73