Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA4SO - 23 Şubat 2017, 09:05:51
-
Merhabalar, bu günlerde foruma hep ben yazıyor ve bir şeyler soruyormuşum gibi oldu, sıkıyorsam öncelikle özür dilerim.
İstasyonu komple salona taşıdım, akşam ve sabah erken saatlerde fırsat buldukça CW görüşmeleri dinliyorum. Benim Yaesu 857 dinleme ve almada başarılı, DSP filtreleri de artık etkin bir şekilde kullanıyorum ama bir süre sonra ses resmen kulağımı ağrıtıyor. Şu an orta kalite PC için üretilen kulaklıklardan birini kullanıyorum. Sormak istediğim bu konuda kulaklık tavsiyesi olan var mı ? SSB için sanırım TA3EP Mete Bey idi, bir R ve C elemanından oluşan basit bir filtre önermişti bunu standart bir hoparlörle kullanıyorum ve epey faydasını gördüm buna benzer bir çözüm de olabilir.
Değerli görüş ve önerilerinizi bekliyorum, 73...
-
Heil Pro7 kullan hocam :)
Hele bir de hediye geldiyse super dinletiyor :)))
-
Şadan Bey Selamlar,
Oğuzhan bey ile aynı konuda mutabıkız. heilsound bu işin hakikaten doğru noktası. Bende şu an 2 adet var. Birçok malzemeyi denedim ama en iyisi bu derim .
Bu arada Metin TA1ED e ben getirmesi için rica etmiştim . Hala elinde olabilir bir görüşmenizde yarar var . Ben alırken biraz uğraşlı olmuştu :)
Selamlar
Emin
-
Metin beyin elindeki son Heil pro'yu ben aldım :) Yeni parti gelecekti, geldi mi bilmem. Heil HF de bariz bir şekilde harcıalem bilgisayar kulaklıklarına fark atıyor.
Şadan bey, alt ve üst kesim frekansları ayarlanabilen bir "aktif bant geçiren audio filtre" + "kulaklık amfisi" güzel ve şık bir çözüm olur. Basit bir çözüm istiyorsanız, önceki mesajlarda bahsi geçen LC pasif filtreler en iyisi. Vaktiyle aynı soruyu foruma sorduğumda Bilal bey bana pasif filtre içeren HİFİ hoparlör kutularındaki filtrelerin kullanılabileceğini söylemişti. Zaten sonra paylaştığım ucuz pasif filtre devresini de o bilginin ışığında arayıp bulmuştum. Gerçekten işe yarıyor.
Bu filtrelerdeki süzme bobinleri için en güzel kaynak bildiğimiz tasarruflu ampuller. Bu ampullerin dibinde bulunan elektronik balast devreleridir. Bu devrelerin içinde genellikle 2 mH lik şok bobinleri vardır. Tam bizim amacımıza uygundur.
73, Mete, TA3EP.
-
Bu arada heil icin, wimo 'dan aldim ben. Almanyadaki %19 kdv'yi dusup hesapliyorlar. Burada gumrukte %18 geri oduyorsunuz. %1 kar :D
Almanya fiyatina geliyor. Az biraz da kargo parasi. Kapiniza kadar da 1 haftada teslim.
-
Değerli Arkadaşlarım,
3 yıldır HEİL kullanıyorum.
Özellikle yarışmalarda benim gibi 20 saat hatta 46 saat kulaklık kulağınızda kalıyorsa ve birde Gözlük kullanıyorsanız..
gözlük sapı korkunç denecek kadar acıtıyor.
çivi çiviyi söker misali kulaklığı çıkartıp kulaklarımı ovuşturuyorum..
Yeniden takıyorum fakat bir iki dakika rahatlık veriyor...
ARRL CW Contest pazar günü bitmesine rağmen bugün Perşembe hala acıyı hissediyorum..
Eğer bir çözümünüz varsa lütfen bana da yardımcı olun...
selam ve sevgilerimle.
Yaşar GÖÇET
TA3D
-
Oğuzhan Bey,
wimo'dan alış-veriş prosedürünü daha detaylı açıklayabilir misiniz?
Kulaklık haricindeki ürünlerde de, kargo+KDV ödeyerek almak mümkün mü?
Teşekkürler, 73
-
Murat bey,
Herhangi bir ozel proseduru yok.
Sepete ekliyorsunuz..
Adres olarak Turkiye adresini verdiginizde sizden kdv'siz fiyat+ kargo parasi tahsil ediyorlar sadece.
Daha sonra posta memuru kapinizi caliyor.
Bu kutunuz , bu da %18 kdv makbuzunuz, lutfen odeyin diyor.
veriyorsunuz, kutuyu acip kullanmaya basliyorsunuz.
Ithalati yasak olmayan tum urunler icin de gecerli bu.
-
Yaşar hocam
Ben aynı sıkıntıyı PHILIPS in bir modeli ile aştım...Tavsiye ederim..
Hürmetlerimle...
-
Yaşar Abi,
Aşağıdaki resme benzer sapı olan gözlük çerçevelerinden bulmanız lazım diye düşünüyorum. Bu tür çerçeveleri pilotlar kullanıyor. Sorunları sizinki ile aynı. Sağlıcakla kalınız. 73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Yaşar bey merhaba.
Heil pro kapalı bir kulaklık, kulağı sıkması doğal. Aşağıdaki resimde gözüken ayarlamayı zaten biliyorsunuzdur ve yapmışsınızdır diye düşünüyorum. Bilal beyin önerisi güzel, bir sonraki gözlüğümü o modelden almaya çalışacağım.
73, Mete, TA3EP
-
Oğuzhan Bey Şadan Bey Selamlar,
Yurt dışından malzeme getirmek tabiki mümkün ama bunun zorluklarını çekmiş bir amatör olarak öncelikle kendime sorduğum soru Burada satan yetkili firma varmıdır ?
Eskiden bu soruya malesef çok az malzeme için evet diyebilirken artık bir çok malzemeyi bulabilmek mümkün.
Kendi örneklerimden çok verebilirim ama sadece yazı metnini uzatır :)
Fakat Şadan beyin çözümü için daha kolay bir yöntem var ?
Nasıl mı ?
WIMO firmasının Türkiye de reseller olarak malzemelerini resmi satan bir firma var.
Teknikelektronik. Üstelik sahibide amatör bir arkadaşımız. TA1ED Metin .
Size tavsiye edeceğim yada daha önce getirmiş olduğu benim ve Mete beyin temin ettiği kulaklık
WIMO Firması PSE-6 Heil Proset Elite with HC-6 dyn. element 213.00 € orjinal satış fiyatı.
Türkiye de faturalı Metin arkadaşımızın satış fiyatı HEIL PRO SET ELİTE PSE-6 KULAKLIK MIKROFON (HC-6 DINAMIC MIKROFONLU MODEL) 277,00 Euro (KDV dahil)
Üstelik burada teslim alıyorsunuz isterseniz taksit imkanı var ve hiç riske girmiyorsunuz.
Tercih edilmez mi ?
Gümrük kapılarında çok vakit kaybetmiş bazı malları gümrüğe terk etmiş olana benim tarafımdan tercih edilen birşey.
Üstelik hep üzerinde konuştuğumuz Niye Amatör malzemeler burada satılmıyor ve satılıncada çok yüksek fiyatlar isteniyor konusundaki şikayetlere son vermek adına destek görmesi gereken bir konu.
Dolayısı ile ikili ilişkilerim kullanıp ben bu malları temin eden arkadaşlarımdan malzeme almayı tercih ediyorum .
Hatta biraz naz yapıp ne var ne yok isteklerimi yazdırıp getirtiyorum . Hal böyle iken bence çok uzaklara gitmemek benim tercihim olmakta.
Yeni bildiğim kadaı ile WIMO firması ile yaptığı alışveriş ve görüşmeler neticesinde fiyatlarda da bir düşme meydana geleceği yönünde.
Siz yine dışardan temin etmeden önce bir Teknikelektrik internet sayfasını ziyaret edip telefon ile de kendisi ile görüşün derim .
http://www.telektronik.com/?product=4441324&pt=HEIL+KULAKLIK+MIKROFON
Saygı ve sevgilerimle
Emin
-
Emin beye katılıyorum. Yurt dışı alışveriş işlemini çok etkin olarak kullanabiliyorum. Vaktiyle gümrükte takılan ürünlerimi alabilmek için taa Balıkesirden Bursaya gitmek zorunda kaldığım çok olmuştur. İlgili memuru ikna edip onayını almak ayrı bir sorun, ek vergiyi gidip 10 km uzaktaki vergi dairesine yatırmak ayrı bir sorun. Sonra dönüp depodan teslim almak ayrı bir sorun. Eğer şanslı iseniz bu işlemi bütün bir mesai gününde ancak halledersiniz. En son MFJ 993 tuneri bu yolla almıştım, yok yere 1 günüm gitmişti. Şimdi aynı tuneri Metin bey de satıyor. Bugün ihtiyacım olsaydı direkt ondan alırdım. Kulaklık belki denetime takılmaz ve doğrudan kapıda tahsilat yaparlar ama burada da amatör malzeme satışı yapan ve kendileri de gerçek birer telsiz amatörü olan arkadaşlarımıza destek olmak gereklidir diye düşünüyorum. Zaten bu işi internet mağazası yoluyla yapan iki kişi var, TA1ED Metin bey ve TA0B Hayri bey. Her ikisi de çok dürüst ve güvenilir satıcıdır, gözümü kırpmadan alışveriş edebileceğim kişilerdir.
-
Mesajı yazdıktan sonra derse gittim geldim. Bir sürü cevap yazılmış, çok sevindim. Öncelikle tavsiyede bulunan yorum yapan herkese teşekkürler.
Heil konusunda önceden biraz bilgim vardı ve SSB konusunda daha çok öne çıktığını düşünüyordum ama burada yazılanları okuyunca anladım ki bu işi hakkıyla yapmak için bir tane alınacak. Fakat maddi durum gereği bir yıl kadar daha bekleyecek. Yurt içi alışveriş meselesine gelince geçen yaz öncesi smps güç kaynaklarımın gürültüsünden v.s. sıkılınca Diamond marka bir trafolu güç kaynağını Metin Bey'den temin etmiştim. Sağ olsun çok ilgilendi ve cihaz iki gün içinde elimde oldu. Bu hafta da konnektör, kablo v.s. gibi ekipman alışverişim oldu. Kendisi amatörlüğü kadar firma sahibi biri olarak ta hepimizin takdirini kazanmış bir büyüğüm. Alışveriş söz konusu olunca ilk tercihim yine kendisi olacaktır.
TA1PB Murat Bey sosyal medya üzerinden attığım bir mesaja karşılık geçen haftalarda bir akşam sağ olsun aramış ve sohbet etmiştik. Bu kulaklık konusu orada da geçmişti. Üstadım mümkünse bu Philips kulaklığın modelini v.s. paylaşabilirseniz sevinirim.
Mete Bey, geçen hafta filtre üzerine açtığım konuda bahsettiğim ve TA2AD Şua Abi'nin şiddetle tavsiye ettiği NEScaf filtreyi tamamlamak üzereyim, biraz zor bulunan switched capacitor filter entegresini de hatfondan bulup temin ettim. Onu da tamamlayınca sonuçları becerebilirsem bir video ile birlikte forumda paylaşacağım. Yine bunun dışında önerdiğiniz gibi basit bir ara devreyi de yapmaya çalışacağım bakalım nasıl sonuç verecek.
Yine konuyu görünce aklına bir şeyler gelen, eklemek isteyen olursa lütfen yazsın. Bakın bir sürü şey öğrendik. Ben henüz gözlük kullanmıyorum ama kırkı devirdiğim için ve yakını görmede biraz zorlanmaya başladığım için yakında gözlük tavsiyeleri de işime yarayabilir.
Hepinize değerli katkılarınız için teşekkürler, selam ve saygılarımla 73...
-
PHILIPS SHS4700
-
Ben de vaktiyle trafolu Diamond'umu Metin beyden almıştım. Yıllardır hiç sorunsuz çalışıyor.
Benim kullandığım cep tel. kulaklıkları da gayet iyi. Kulağı örtmüyor, fakat dış kulak yolunu da tıkaç gibi tıkamıyor. Minik lastik tırnakları ile kulak kepçesinin içine oturuyor. Face'deki resimlerimde görülen kulaklık budur. Gerçi bu kendinden mikrofon da içeriyor, fişi de 3+1 uçlu ama sizin gibi bir üstad için ucunu dönüştürmek sorun olmasa gerek. Üstelik kulaklığı aldığınızda yedek lastik de geliyor, o lastik benzer ebatlarda her kulaklığa takılabiliyor ;)
Marka ve modeli Philips SHQ1305WS.
-
Cevaplar için teşekkürler şu an orjin kulakla :-) sonraki günlerde güzel fikirlerinizi değerlendireceğim
Aydın'dan 73.
-
Merhaba. Heil pro set elit kullanıyorum üzerindeki revers özelliği süper fakat profesyonel "sure" kulaklık deneyimim oldu harika bir ses kalitesi vardı bilginize.73
-
Şadan bey tekrar merhaba.
Şöyle bir kit buldum: HI-PER-MITE Active Audio CW Filter
Designed by David Cripe, NMØS
Bu kit, ABD de "4 State QRP Group" isimli, sadece QRP üzerine çalışmalar yapan bir amatör telsizciler grubuna ait. Grup kit olarak CW dinleme amaçlı aktif audio filtresi satıyor. Ne yazık ki paypal engeli nedeni ile kit ısmarlanamıyor, ama bu konuya arşiv amaçlı bir not düşmek istedim. Ayrıca devre şeması ve montaj açıklamaları da aynı sayfada mevcut, tabii ki İngilizce.
http://www.4sqrp.com/HiPerMite.php
73
-
Şurada bu filtre ile ilgili videolar var:
https://youtu.be/pk184CB6RgE
https://youtu.be/Pk_GFJsux24
-
Murat hocam, bahsettiğiniz Philips kulaklığı dün aldım ve akşam deneme fırsatım oldu gerçekten önceki kulaklıklara göre daha temiz bir dinleme sağlıyor fakat en güzel yanı kulakta neredeyse hiç bir ağırlığı yok. İnternette marka modelle arama yaparken kulağı rahatsız ettiği ağrı yaptığı v.b. yazılmış ben de tereddüt etmiştim ama alakası yok uzun süreli bile olsa rahatça kullanılabilecek bir kulaklık. Değerli tavsiyeniz için tekrar çok teşekkürler. Edinmek isteyen olursa diye ek bilgi; bu kulaklık teknoloji mağazalarında rahatlıkla bulunabilen bir ürün, ben Muğla'da bile bulabildim, fiyatlarda 40 - 50 TL arasında.
Mete hocam, size de hem kulaklık hem de kit tavsiyesi için teşekkürler. Meşhur yürüyüşleriniz ve ona eşlik eden kulaklığı biliyorum. Hi Per Mite filtreye gelince bir hafta kadar araştırma yapmış ve bu filtreye de ulaşmıştım. Hatta NEScaf entegresini bulamazsam diye bu devrenin quad opamp entegresini de almıştım. NEScaf filtreyi bitirince bu devreyi de yapmak istiyorum çünkü daha basit ve az maliyetli bir devre. Ne duruyorsun helva yapsana diyenler olacaktır :) maalesef şu aralar zaman bulamıyorum.
Mert bey, Coşkun Bey sizlere de tavsiye ve mesajlarınız için çok teşekkürler 73...
-
İyi günler,
CW, SSB ve SWL ile ilgili kulaklık seçiminde bakılması gereken ana kriter nedir acaba ?
Frekans tepki aralığı mı, yoksa empedans değerine mi bakmak daha doğru veya başka değerlerde önemli mi ?
-
Suat Emre bey, ben kendi yanıtımı kısaca verip sonra hemen dinlemeye geçeyim müsaadenizle.
Amatör telsiz haberleşmesi ile ilgili kulaklık seçiminde benim kriterlerim şunlar:
1-Ergonomi ve konfor açısından: Kulağa tam uyumlu olmalı. Kulağı sıkmamalı terletmemeli vb. Eğer bir kaç saatlik QSO yapacaksam bu kriteri göz ardı ederim ama çok uzun süre kulaklık takılacaksa bu durum önem kazanır tabii.
2-Audio özellikleri: Telsiz haberleşmesinde sadece duymamız gereken sesleri duymak, bunların dışındaki gereksiz sesleri zayıflatmak ve mümkünse yok etmek iyidir. Fazlası zararlıdır, çünkü fazlası pembe gürültü, haşırtı, huşurtu, vınlamalar, çatlama patlama sesleri gibi HF deki olağan QRM ler ve QRN leri de içeriyor olacaktır. Sadece duymanız gereken sesleri size duyuran bir düzenek yaparsanız tüm bu istenmeyen seslerden kurtulmuş olursunuz.
CW audio bant genişliği sadece 700 Hz kadardır. (Ya da cihazın audio pilot çıkışını kaç Hz e ayarlarsanız o kadardır ama usta amatörler arasında pek yüksek tonları seven görmedim. 700 Hz civarı iyidir. Mors öğrenirken 1 KHz lik bir buzzer kullanmıştım, sonra cihazların CW sesinde 700 Hz civarına inince bu frekansta mors dinlemenin çok daha rahat olduğunu farkettim) Kullandığımız hoparlörün veya kulaklığın sadece bu frekanslar civarını vermesi iyidir.
SSB haberleşmede kullanılan bant genişliği ise, 100 Hz ile 3.000 Hz (3 KHz) arasındadır. Cihazımızın audio çıkışını bu aralıkta tutmak ve diğer frekansları zayıflatmak iyidir.
SWL deyince işin içine A.M. broadcast istasyonlar da girer, orada bant genişliği biraz daha fazladır. (Yanılmıyorsam 7-8 KHz lere çıkar) Ancak 3 Khz lik bir üst kesim frekansı eğer müzik dinlenmeyecekse, sadece konuşma dinlenecek ise tüm HF istasyonlar için yeterli olmaktadır.
Bu AF frekans sınırlamaları cihazın içinde, HF veya AF katlarında çeşitli teknikler kullanarak yapılabilir, cihazın dışında kulaklık veya hoparlör tarafında yapılabilir, veya sadece kulaklık ve hoparlör içinde yapılabilir. Bu amaçla aktif veya pasif filtreler kullanılabilir.
3-Empedans uyumu: Evet, tabii düşünülmeli ama HF cihazlar söz konusu olduğunda bu kriter önemlilik açısından bence en son sıralardadır. Eğer empedans uyumsuzluğu çok fazla ise her amatör bir şekilde bu uyumu sağlamayı başarır diye düşünüyorum (Direnç, kondansatör, trafo eklenmesi gibi yollar bir çoğumuzca zaten bilinmektedir)
Eğer aynı soruyu müzik dinlemek için sorsaydınız ve kulaklıklar HF telsizlere değil de hifi ses sistemlerine bağlanıyor olsaydı bu sorunun yanıtı bambaşka olurdu.
73
-
İyi günler Ahmet Bey,
Yanıtınız için teşekkür ederim.
-
Mete Hocam,
Sizin önerdiğiniz (eğer yanlış hatırlamıyorsam) basit bir RC filtre vardı (5W 10ohm taş direnç ve 4.7 mikro farad elektrolitik kondansatör).
Ben de basit bir 8 ohm harici hoparlöre uygulamış ve iyi sonuç almıştım, hala da kullanıyorum. Dün ses frekansı bandı için bu filtrenin geçirgenliğini analiz etmeye çalıştım, sonuç aşağıdaki gibi. Belki ilgisini çeken olur diye paylaşayım dedim. Üst skala dB olarak geçirme eğrisi alt grafikte R ve C elemanları arası faz açısı. Yaklaşık 700Hz sonrası çıkışda zayıflama başlıyor.
-
Şadan hocam, değerli araştırmanız ve paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Böylece bir amatörün düşünüp tasarladığı basit bir amatör devre yapısının gerçekten işe yaradığı gerçek bir bilim adamı tarafından kanıtlanmış oluyor. (Ne mutlu bize ki bu bilim adamı aynı zamanda amatör telsizci) Hem amatör hem de profesyonel alandaki başarılarınızın (ve tabii ki paylaşımlarınızın) devamını diliyorum.
Bu arada bahsi geçen direnç ve kondansatörden oluşan audio filtre devresini kolay ulaşılabilirlik açısından burada tekrar vereyim izninizle. Devre aslında basit bir LC band-pass filtre. Burada kolaylık olması açısından L yani bobin yerine tel sargılı yüksek watt'lı bir direnç kullanılmış. Bu dirençler ülkemizde "taş direnç" adıyla bilinmekte. Devreyi basit ve ucuz yapan da bu zaten. Bu "bobin yerine tel sargılı direnç kullanma" düşüncesi bu devrenin can alıcı noktası ve bu bir amatörün aklına gelen bir şey. İlk kez düşünüp uygulayan kişi Lyle Douglas Blake, VE3VDC. Kanadalı bir amatör telsizci. Kendisi bu konudaki makalesini şu linkte yayınlamış:
http://www.hamuniverse.com/speakernoisecircuit.html
Şu linkten pdf formatında indirilebilir:
http://xa.yimg.com/kq/groups/9075700/1273815284/name/noise%20reducing%20speaker.pdf
Hepsi zamanla kaybolursa burada şema kalsın diyerek şemayı da paylaşıyorum. İlk resimde devre şeması, ikinci resimde de hoparlör empedansına göre en az etki elde etmek için gereken R ve C değerleri görülüyor. Bobin etkisi elde etmek için R nin tel sargılı yüksek wattlı taş direnç olması gerekli. C de yüksek dayanma voltajlı kutupsuz elko olmalı.
Bu değerleri değiştirerek filtrenin geçirdiği frekanslar ile oynayabilirsiniz. Herkesin kulak hassasiyeti farklı olduğu için herkesin hoşuna giden değerler de mutlaka farklı olacaktır. Çeşitli direnç ve kondansatörleri seri veya paralel bağlayarak deneme yanılma yoluyla size en güzel dinleme sağlayacak değerleri bulabilirsiniz. Ya da bir komütatör kullanarak devre elemanlarının değerlerini istediğiniz zaman değiştirecek bir düzenek yapabilirsiniz. SSB dinlerken daha geniş, CW dinlerken daha dar bir frekans aralığı seçebilirsiniz. Piyasadaki filtre frekansı ayarlanabilen harici telsiz hoparlörleri de buna benzer bir prensiple çalışmaktadır. Örnek olarak istasyon donanımıma yeni eklediğim Yaesu SP-2000 böyle çalışmaktadır ;)
73
-
Yukarıdaki devre hakkında kısacık bir dip not daha: Bu devre aslında bir LC filtre mi, yoksa RC filtre mi? Galiba her ikisi de. Öyle ya da böyle, sonuçta çalışıyor.
Burada meraklı arkadaşlara bir esin kaynağı olsun diye Yaesu SP-2000 hoparlörün devre şemasını da veriyorum. Bu devre gerçek bir LC filtre içeriyor ve mükemmel çalışıyor.
www.yaesu.com/jp/manuals/yaesu_m/SP-2000_EJ.pdf
Devrenin özü aslında sadece sağ üst köşede yer alan filtre bölümü. Geri kalanları çeşitli aksesuar eklentilerinden ibaret.
73
-
Mete bey paylaşımınız için teşekkürler.
Şemadaki elemanların değerleri çözünürlükten dolayı okunamıyor. İlgilenen arkadaşlar için kondansatörler 33uF/50V kutupsuz, alttaki yatay duran bobin 1.5mH, en sağdaki dik duran bobin ise 680uH
73 ta3mha Ateş
-
Ateş bey ilginiz ve yardımınız için çok teşekkür ederim.
Şemanın filtre bölümünü okunabilir şekilde yeniden paylaşıyorum.
Bu arada bu tür bobinler artık elektronik malzeme satıcılarında rahatlıkla bulunabiliyor. Daha ucuz ve basit olarak bulmak isterseniz, bildiğimiz tasarruflu ampullerin dibinde bulunan elektronik balast devrelerine bakınız. Örnek olarak benim söktüğüm devrede bir tane 2 mH lik bobin, bir tane de 2,2 mH lik bobin var.
Eğer kutupsuz elektrolitik kondansatör bulamazsanız veya pahalı ise iki tane 68 mikrofarad 50V luk normal kondansatörü ters-seri bağlayıp kullanabilirsiniz. (- uçları birbirine bağlanacak, + uçları da devreye bağlanacak.)
73