Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site

Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA3ALS - 11 Ocak 2017, 13:35:28

Başlık: Lambalarda mavi ışıldama, flaş, anot ısınması vs.
Gönderen: TA3ALS - 11 Ocak 2017, 13:35:28
Üç adet FU50(Sovyet GU50 nin Çin versiyonu) lambası ile QRP için lineer amplifikatör yaptım. 15 watt giriş için 200W güç veriyor.Yüksek gerilim için trafo kullanmadım, 220 volt AC yi üçe katlayarak 900 volt DC ürettim. 1200 volt ile 10 metre bandında istikrarsızlık gördüğümden 900 volt ile yetindim.
Aklıma takılan bazı şeyler var.
Tüpler yüke bindiğinde camlarında mavi ışıldama görülüyor.Bu normal midir?
Bir iki kere tüplerin içinde flaş patlaması gibi durumlar oldu. Normal bir durum mu?
Daha önce sovyet üretimi GU19-1 (100Watt) kullanmıştım bu durumları hiç görmedim.
Tüplerin paralel bağlanmasında neye dikkat etmemiz lazım?
Anot kuplaj kapasitesi olarak 1nF 15KV mavi seramik kondansatör kullandım. Sıkıntı çıkarabilir mi?
Başlık: Ynt: Lambalarda mavi ışıldama, flaş, anot ısınması vs.
Gönderen: TB6BHK - 11 Ocak 2017, 14:54:06
 Ali Şahin Bey

Yaptığınız devrenin tabii ki şeması ortalıkta değil.  Acaba lambaları 3 kat  olarak bağladınız ve aralarında 15000 voltluk kondansatör var.  Tabii ben üyle düşünüyorum.

Lambanın tam datasheetini bulamadım ama  kullanıcılar 13 watt  ifadelerini kullanmışlar. Böyle küçük güçlü bir güç birimi için 15000 volt  kapasitenin  hiçbir tehlike  çıkarmaması  düşünülebilir.

Beni asıl  düşündüren  bu lambanın literatürlerde 300 volt civarı anot voltajlarının olması.  900 volt beni endişelendirdi. 900 volt küçük güçlü lambalarda şerare yapabilir.
Şerare  ciddi  bir hata kabul edilir. Güçlü bir şerare lambanın içerden bir parçasını aşındırabilr, eritebilir ve devamlı hırıltı çıkmaya sebep olabilir.
 Sanırım lambayı 440 volta kullansanız bir problem kalmayacaktır.

Mavi  ışınlar, ufak tefek az miktarda ise mesele yok,  ama etraf masmavi ise  akla parazit osilasyon çıkma ihtimali getirebilir.  Lambalar Hakkında  sanırım Yaşar Goçet beyin fikrini almak lazım.
Keşki lambanın tam datasheetine ulaşabilseydim!!!!


73   sağlıcakla      Hüsnü Köktürk     husnu66tr@yahoo.com
Başlık: Ynt: Lambalarda mavi ışıldama, flaş, anot ısınması vs.
Gönderen: TA3ALS - 11 Ocak 2017, 17:16:16
Hüsnü Amca,
GU50 yaygın bir lambadır. Datasheeti heryerde var.
http://www.goldenmiddle.com/files/GU50.pdf
Bahsettiğim kondansatör  lamba anodu ile Pİ devresi arasında bulunan kapasitör.
Yaptığım devre aynı olmamakla beraber aşağıdaki devreye benziyor. Maalesef şemayı henüz birleştirmedim.

(http://s018.radikal.ru/i501/1504/99/bcc9f2b81132.jpg)

Anot şokunu devredeki gibi pi bobinine seri olarak değil, paralel kullandım. Bu devrede kullanılan şekli daha mantıklıdır.Düşük empedanslı noktaya bağlandığı için şok bobininden kaynaklı problemler azalır.Ama bu sefer de pi bobini üzerinden yüksek gerilim geçmesi nedeni ile çarpılma riski artar.Bu nedenle klasik bağlantıyı seçtim.
Başlık: Ynt: Lambalarda mavi ışıldama, flaş, anot ısınması vs.
Gönderen: TA3ALS - 11 Ocak 2017, 17:39:00
Bu da bir başka şema, Burada lamba  gridleri toprağa bağlı kullanılmış.
(http://salomatlik-uzbek.ru/photos/ajnjuhfabb-um-na-lampe-gu-50-69110-large.jpg)
Pentodlar pentod olarak kullanılmalı diye düşündüğüm için ilki gibi kullandım. Ama o devrenin burada verdiğime göre çok avantajı yok.tek avantajı daha yüksek kazanç ve iyi linearite gibi görünüyor.
Başlık: Ynt: Lambalarda mavi ışıldama, flaş, anot ısınması vs.
Gönderen: TB6BHK - 11 Ocak 2017, 20:47:41
Ali Şahin Bey

Datasheet e baktım.   Anot voltajı  max 800 volt diyor.  Maksimum 800 olursa haliyle daha düşük voltajlarda kullanmak lazım.   
Halk diliyle takoz tabir edilen ticari linerlere gelince, bu devrelerde sürekli kullanım bulunmadığı, yani konuş bırak mantığı ile kullanıldığı için yüksek volt verenler olabiliyor. Devamlı kullanımda yüksek volt lamba ömrünü kısaltabilir. Bu son cümle bilhassa ikinci şema için geçerli.
İkinci devre biraz klasik. Gridi topraklı parelel bağlı 3 lamba. Bazıları L1 bobini ile şasi arasına bir şok bağlarlar ki , kazara 15000 volt  bobin  patlarsa, yük şoka binsin ve sigorta atsın.

Birinci devre biraz daha modern.  Lamba sağlığı için bir trafo aracılığı ile  -49 volt grid voltajı verilmiş. Bu negatif voltaj lamba ömrünü uzatır, normalleştirir. Aşrı negatif volt gücü düşürür.
Vaktim kalmadı. Kısa keseceğim.   
 Aşağıdaki devre üzerinde yıllar öncesi bir miktar çalışma yapmıştım. Şu an ise malesef ne lambalı ne de transistörlü vericilerle bir irtibatım yok. Aklımda kalan hatıraları  söylüyorum
    http://www.geocities.ws/husnu66tr/zjv.htm (http://www.geocities.ws/husnu66tr/zjv.htm)

Sağlıcakla    Hüsnü Köktürk     husnu66tr@yahoo.com
Başlık: Ynt: Lambalarda mavi ışıldama, flaş, anot ısınması vs.
Gönderen: TA2GC - 13 Ocak 2017, 11:49:15
Grid'lerin tümü şasede olan tek lambalı PL509 bir ampli yapmıştım,AM modülasyonda istediğimiz %90 modülasyonu bir türlü alamamıştık,o dönem Süreyya Babür hoca'ya danıştık ,tüm gridleri çözdük kimine 150v kimine -50V verdik ne ısınma nede mavi spot ışıklar kaldı,birde lambanın Anot şok bobinine seri bağlı 10Ω 5W direnç bağladık mini bir akım sınırlama direnci olsun diye,ilginçtir 84'de yaptığım bu devre hediye ettiğim arkadaş tarafından hala aynı lambayla kullanılıyor olması,trafoyu sardırırken hem girişe hemde çıkışa 10V'luk step sargılar sardışmıştım arzu edilen voltajı yakalayabiliyim diye..
Başlık: Ynt: Lambalarda mavi ışıldama, flaş, anot ısınması vs.
Gönderen: TA8A - 13 Ocak 2017, 12:25:25
Benim lambalı cihazlarla MESAFELİ bir ilişkim olduğundan çok detay bilemiyorum. Fakat yazılanlardan anladım ki lambaya fazla eziyet etmemek gerekiyor. Sen ona eziyet etmezsen o sana yıllarca çalışıyor. Fazla eziyet edersen hemen gece lambası ayaklarına yatıyor. HI Başlıyor renkli ışıklar saçmaya!! 73

Bilal Ekmekci, TA8A
Başlık: Ynt: Lambalarda mavi ışıldama, flaş, anot ısınması vs.
Gönderen: TA3ALS - 13 Ocak 2017, 12:52:33
Sorumun mavi ışıldama ile ilgili olan kısmının cevabını  burada buldum.
http://www.rru.com/~meo/Guitar/Tubes/blue_glow.html
Dediğine göre sorun yokmuş.
Bilal Amca,
3 tüp ile 330 watt alabilmeme rağmen 200 watt kullanıyorum, ama şeytan dürtüyor.
200 watt ile  kesintisiz olarak ne kadar çalışırsa çalışsın sıkıntı olmuyor. Bu cihazı lamba deneyimim olsun diye yaptım, GU43B düşünüyorum. Lambaların dayanıklılığına hayran kaldım...
Engin Amca,
Grid 2 250 volt ile besleniyor. Grid1 ise stand by -118volt, TX -45volt.
Beni ürküten olay HV trafosu olmaması, yüksek gerilim şebekeden elde ediliyor. İki adet seramik kondansatör ile izalasyon var. O kondansatörler kısa devre olur mu, bilemiyorum, ama olursa kötü olur...


Başlık: Ynt: Lambalarda mavi ışıldama, flaş, anot ısınması vs.
Gönderen: TA2BN - 16 Ocak 2017, 12:37:18
Ali bey size kayıtlı adresinize mail yolladım.
Bu zamana kadar muhtelif lamba vericileri ve çıkış katlarıyla uğraştım zaman zamanda  uğraşa devam.Sorduğunuz konuda tek lamba size çalışma şartlarını sağladığınızda örnek: 807  lamba olsun, 35 watt verir, ikinci lambayı veya üçüncü lambayı paralel bağladığınızda  bu sefer güç önce 60  , daha sonra 95,100 wata çıkar. Bunda dikkat edilecek olan paralel bağlanan lambalar mümkünse aynı cins  ve emisyonda olması , biri  az diğerleri çok güç verebilen durumda   dediğiniz morluklar çıkar morlanma  ve mor ışık vermesi  bir anorlallik başlıyor demek daha sonra ise anod kızarması  başgösterir.Yani   fazla sürülünce de bu iş olmaya başlıyor demektir.Seramik lambada bunu göremezsiniz, çok aşırı drive ederseniz de   çıkış belli değer üstüne çıkmaz ,  çok daha sonra lamba tüter, elinizde kalır.
Paralel bağlanmış lambaların katod dirençleri de aynı olmalıdır, aynı şekilde ve noktadan da sürülmüş olmalıdır. Sorunuzun cevabı: Piyasadaki 30L-1 COLLINS  Amplilerde   bulunuyor. Bu cihazlarda: 811A   lambası 4 adet olup paralel  çalışır , maunalleri heryerde olup inceleyebilirsiniz.Besleme  kaynagı için trafaolu olana ait bir şema yolladım bakarsınız.
73 de TA2BN/TC0F
Başlık: Ynt: Lambalarda mavi ışıldama, flaş, anot ısınması vs.
Gönderen: TA1LC - 16 Ocak 2017, 14:09:03
http://www.radio-electronics.com/info/data/thermionic-valves/vacuum-tube-theory/tube-tutorial-basics.php   
Başlık: Ynt: Lambalarda mavi ışıldama, flaş, anot ısınması vs.
Gönderen: TA3ALS - 16 Ocak 2017, 23:30:36
Rebi bey, eşsiz bilgiler için teşekkürler. Herhalde aşağıdaki gibi grid1 voltajına ayar imkanı koyup bütün tüplerin anot sukünet akımını aynı değere ayarlamam lazım.

Daha önce  bir yazıda "Lamba kadına benzer. Eğer bi tane ise sorun yok,  sizi üzmez. İki tane ise  ve ayrı mekanlarda iseler birbirinden habersiz gayet iyidirler. Eğer aynı mekanda ve uyum için yaşamasını beklersen işin çok zor" tarzında bir şeyler okumuştum.
Başlık: Ynt: Lambalarda mavi ışıldama, flaş, anot ısınması vs.
Gönderen: TA1LC - 17 Ocak 2017, 19:24:22
belli bir çalışma saatinden sonra sonra mavi ışık kesilir. ilk zamanlar anod voltajını nispeten düşük tut.
Başlık: Ynt: Lambalarda mavi ışıldama, flaş, anot ısınması vs.
Gönderen: TA2GC - 17 Ocak 2017, 21:57:07
CRT televizyonlar zamanla elekron tabancasının okside olmasından dolayı,kapatınca tam ortaya kuvvetli bir spot ışık bırakırlardı,spot aynı noktaya izdüşüm yaptığı için zamanla ön fosfor tabakayı yakardı,çaresi flaman'ı full izole edip -50V hattına seri neon lambalar koyarlardı,,lambaları selanik han'dan ve TA1G Kadri Doda abimizden alırdık,RCA,Ultron,ve telefunken olmasına gayret ederdik,bunların en dış iskeleti grafit kaplı daha dayanıklı idi,6146 maceram netrolizasyon ilaveli soket hiçbir zaman bulamadığım için lambalar benim için geride kaldılar,6CW4 nuvistörleri TA2N Nursun abiden temin etmiştim,bunada soket bulamadım,soketi kendim imal etmiştim..