Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site

Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA4AWS - 04 Nisan 2016, 14:38:43

Başlık: Raspberry Pi İle I-Gate yapımı
Gönderen: TA4AWS - 04 Nisan 2016, 14:38:43
İyi günler hayırlı çalışmalar.

Yakın civarımdaki Dilektepe APRS digisi(sanırım?) çalışmadığından, amatör telsizcilik dünyasındaki her konuya olan ilgimden ve ISS'a beacon atabilir miyimi görmek için kendi evime Aprs I-Gate kurmaya karar verdim. Selim Ölçer'in anlatımıyla Raspberry Pi (http://selimolcer.blogspot.com.tr/2015/01/amator-radyocular-icin-raspberry-pi-ile.html) ile sistemi kurdum. Gerekli cihazları aldım (Raspberry pi ve usb ses kartı) yine Selim Ölçer beyin verdiği image dosyasını hafıza kartına yazıp sistemi açtım. Xastir içerisinden ayarları da yaptım. İstasyon aprs.fi üzerinde görünüyor. Fakat istasyon dinleme ve havaya data atma işini şimdilik el cihazım olan Baofeng Uv-82 ile yapayım dedim. Selim bey'in blogundaki yazıda "Raspberry pi üzerindeki aşağıdaki resimde işaretli olan bağlantı noktalarından telsizinizin PTT ucuna arabirim devresini hazırlayarak bağlantıyı yapın." cümlesindeki arabirim devresini bir türlü kafam almadı. Blog üzerindne selim beye yorum olarka sordum ama bir cevap alamadım. Baofeng kulaklık girişlerine baktım başka şemalara baktım ama işin içinden çıkamadım. Usb ses kartını direk Uv-82 ye mikrofon ve hoparlör girişlerine bağlasam VOX'u açsam Xastirin göndereceği sinyalleri telsiz direk havaya atmaz mı? Neden PTT tuşu bağlantısı yapıyoruz?

Bir de Uv-82 5wattlık bir cihaz olduğundan daha uzak mesafelere ulaşmak için en az 25 wattlık mobil bir cihaz ile sistemi nihayete erdirip kutulayıp çatıya koymak istiyorum. Önerdiğiniz uygun fiyatlı bir cihaz var mıdır? Onda da bu PTT bağlantısı yapılacağından bağlantısı kolay yapılan bir cihaz önerirseniz sevinirim. :)

Teşekkürler
73
Başlık: Ynt: Raspberry Pi İle I-Gate yapımı
Gönderen: TA3E - 05 Nisan 2016, 02:14:35
Merhaba.

sistemi incelediğim ve anladığım kadarıyla

usb ses çıkış kartı hoparlör çıkışını ara birim ile  telsizin mic girişine bağlamanız gerekmektedir.

tx içinde Raspberry üzerindeki RTS ve GND(sase) uçlarını kullanacaksınız.

telsizin wox özelliğini kullanarak sadece ses çıkış kartı üzerinden cihaza tx yaptırabilirsiniz

ayrıca resimdeki arabirimler işinizi görecektir.

En alt resimde Baofeng mic bağlantı şeması bulunmaktadır.

bu uçta + voltaj bulunduğu için bağlantıyı yanlış yaparsanız cihazınız zarar görebilir.

kolay gelsin başarılar dilerim.

73
Başlık: Ynt: Raspberry Pi İle I-Gate yapımı
Gönderen: TA3E - 05 Nisan 2016, 02:52:27
telsiz bağlantı şekli
Başlık: Ynt: Raspberry Pi İle I-Gate yapımı
Gönderen: TA4AWS - 09 Nisan 2016, 14:09:59
Alirıza hocam verdiğiniz devreyi yaptım raspberry ve telsize bağladım. Yalnzı devredeki RTS ucundaki kırmızı led (aslında kırmızı ama ben onu yeşil takmışım.) devamlı yanıyor. 2-3 defa devreyi şemaya göre kontrol ettim. Problemi bulamadım.

Ayrıca anladığım kadarıyla devredeki PTT ucunu telsiz mikrofonunun(2,5mm jaktaki) GND ucuna, aynı devrenin GND ucunu da telsiz hoparlörürün(3,5mm jaktaki) GND ucuna bağlayacağız. Doğru mudur?
Başlık: Ynt: Raspberry Pi İle I-Gate yapımı
Gönderen: TA4AWS - 09 Nisan 2016, 15:39:49
Optocoupler liyi de projeboard üzerinde yaptım. Bu da aynı oldu. Aynı led devamlı yanıyor. Telsizi bağladığımda TX de kalıyor. Xastir'den Transmit Now dediğimde TX kesiliyor daha sonra TXden çıktı ama bi daha TX yaptırmadı devre. Transmit Now komutu verildiğinde kırmızı led sönüyor 1 sn sonra tekrar yanmaya başlıyor.
Başlık: Ynt: Raspberry Pi İle I-Gate yapımı
Gönderen: TA1KC - 11 Nisan 2016, 12:09:33
Merhaba,

Ben bir süredir RPi vasıtasıyla Digi/IGate çalıştırmaktayım. TA1ISO ile aynı yazılımları kullanmakla beraber, PTT devresini seri dönüştürücü üzerinden USB yoluyla bağladım. GPIO pinleri de devre üzerinde hazır fakat RPi'yi yeni yeni tanıdığımdan henüz ilgili portları açamadım. Lakin şunu tecrübe ettim, kullandığınız ses kartı modem yazılımının parametrelerini doğru ayarlamazsanız; xastir üzerinden "interface" ayarları aktif hale geldiği anda cihaz transmisyona geçiyor. GPIO üzerinden çalıştırmadan önce USB/Seri dönüştürücü ile deneyip bir süre test yapmanızı tavsiye ederim.

Ayrıca basit ve sağlam bir cihaz olarak APRS uygulamalarında sıkça kullanılan Aselsan 4822'yi bu çalışma için düşünebilirsiniz. Mobil VHF cihazlar içerisinde nispeten en ekonomik alternatif.

İyi günler.