Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Haberiniz var mı? *** => Konuyu başlatan: TA5AE - 09 Aralık 2015, 14:54:34
-
ÇOK BASİT DDS KONTROLÜ
http://www.vk5tm.com/homebrew/dds_vfo_8/dds_8.php (http://www.vk5tm.com/homebrew/dds_vfo_8/dds_8.php)
GELİŞMİŞ DDS KONTROLÜ
http://www.vk5tm.com///homebrew/dds/dds.php (http://www.vk5tm.com///homebrew/dds/dds.php)
GELİŞMİŞ DDS KONTROLÜ-2
http://www.vk5tm.com///homebrew/dds/dds2.php (http://www.vk5tm.com///homebrew/dds/dds2.php)
Bilgi zenginliğinde fayda var
-
Merhabalar,
Ben geçen yıl bu devreyi (http://www.vk5tm.com//homebrew/dds/dds.php) yaptım ve hiçbir sorun olmadan kullandım, hatta VK5JST Jim Tragellas ile de bir süre mesajlaştık. Bildiğiniz gibiAD9850 vb. DDS entegreleri ile her frekansta aynı genlikte sinyal elde edilemiyor, arkasından bir ALC devresi yapmak lazım. Jim bunun üzerinde çalıştığını söylüyordu ama anlaşılan hala çözüm bulamamış. Ben de bir ALC devresini adapte etmeye çalıştım ama çok başarılı olmadı. Yine de, boyut olarak küçük ve yapımı basit bir DDS kontrol devresi arayanlara tavsiye ederim. Sitede plaket, şema ve farklı
versiyonları ile yazılım veriliyor.
73,
Çağlar Akgüngör
-
Çağlar Bey merhaba,
Yaptığınız dds in ekran görüntüğleri fotoları var mı? Yani lcd de neler var? Menüsü nasıl merak ettim. Duruyorsa fotolarını çekip yayınlarsanız sevinirim. Ben de yapmak niyetindeyim.
Kolay gelsin. 73... www.ta3en.com
-
Hüseyin Bey merhaba,
Yüreğimi ağzıma getirdiniz, cuma günü o DDS'in ekranını başka bir projede kullanmak için sökmüştüm, neyse ilk yaptığımda fotoğrafını çekmişim yoksa tekrar lehimlemem gerekecekti. Benim yaptığım plaketin ilk versiyonu o yüzden alan olarak daha büyük. VK5JST geçen aylarda küçültülmüş bir versiyonu da sitesini koydu. Kendinden butonlu bir enkoder ya da ayrı iki butonla yapabilirsiniz, bunlara göre yazılım versiyonları da var web sayfasında. Fakat ben bunu sökerek VU3CNS'ninkini yapmaya karar verdim, ek fonksiyonları olduğu için. Yine de bana göre en kolay yapılacak DDS.
Menüsü falan da yok gibi, çözünürlük ayarı yapabiliyorsunuz (1Hz'den 1 MHz'ye kadar) çünkü ben 7.4 versiyonunu yüklemiştim. Sonradan daha çok işlevi olan bir tane koymuş. Bir ara MMIC kullanarak sinyali kuvvetlendirmeye falan da çalıştım ama bunu sinyal jeneratörü olarak kullanmak için en önemli şey üzerinde kontrolünüz yok: genlik. Fotoğraflarda 3.5 ve 21 Mhz arasındaki farkı görüyorsunuz... Böyle bir devrenin peşi sıra mutlaka genliği kullanıcının istediği düzeyde tutacak bir devre gerek, onu da tasarlayacak bilgi bende yok...
73,
-
devam
-
.
-
Yanlışlıkla Probu 1X konumunda kullandığınızı görüyorum, zira RF uygulamalarında Prob 1X konumunda kullanılmaz. Çünkü prob kapasitesi yüzünden ölçtüğünüz frekans yükseldikçe genlik düşük görünecek, sinyal şekli bozulacaktır.
-
Ali Bey merhabalar,
Dediğiniz doğru, ilk osiloskobumu aldıktan ancak birkaç ay sonra öğrendim x1 kullanılmayacağını. Ne yazık ki hatayı düzeltmek için çok geç, fotoğrafları çekeli 2 yıldan fazla oldu. Sonradan osiloskop kullanımı hakkında güzel birkaç kaynak buldum.
Bu arada mesaj yazmanıza da sevindim, hazır konu açılmışken, sizin gibi elektronik bilgisi iyi olan birisi şu ALC konusuna bir çözüm getirmeyi düşünmez mi acaba? Böylece şu DDS'leri de iyi-kötü referans olarak kullanmak şansımız olabilir.
73,
Çağlar Akgüngör
-
Ali Bey, AGC ye gerek yok. Resimdeki devre 10MHz de 14mW, 40 MHz de 10.5 dBm 11,5 mW çıkış veriyor.AGC distorsiyona neden olur ve yavaştır.
(http://www.telsizciler.org/index.php?action=dlattach;topic=32433.0;attach=44013;image)
-
Bu arada, devredeki trafo FT37-43 veya tasarruf lambası toroidi üzerine trifilar 8-10 tur(kritik değil) sarılacak.
Bu DDS modüllerle ilgili bir durum var, üzerinde SMD 125MHz lik osilator olanlar 3.3 volt ile beslenmeli, 5 voltta osilatörün zarar gördüğünü söylüyorlar.Oysa AD9850 5 volt ile beslenmeli, aksi takdirde 25 MHz üzerinde çalışması kötüleşebilir.Ben eski tip büyük osilatör içerenleri seçip, 5 volt ile besliyorum.
Bu 5 volt işini bilgisayar işlemcilerini overlock yapanlar hatırlayacaktır, besleme voltajını azıcık ayağa kaldırınca işlemciler daha yüksek frekanslarda rahat çalışırlar, aynısı DDS çipleri için de geçerli.
-
Bende bu DDS modüllerle ilgili bir deneyimimi paylaşayım. Bu modüller bence kalite kalite iki farklı arkadaştan gelen ad9850 modülleri yaptığım devreye takıyorum biri 28 lerden sonra sinyali bozuyor ve sinyal kayboluyor diğerinde ise 38 MHz e kadar sorunsuz çalışıyor besleme 3.6 volt her ikisindede.
-
İşte güzel bir çalışma daha.Uğraşmışlar ve 3.5mhz lik bir vfo olmuş.
http://www.sm7ucz.se/DDS/DDS.htm (http://www.sm7ucz.se/DDS/DDS.htm)
-
Ali Bey çok teşekkürler ilginiz için. Bir şey sorabilir miyim? Şemasını vermiş olduğunuz devre, 0-30 MHz arasında hep 10-11 dBm seviyesinde mi veriyor? O durumda bu devreyi kullanarak bir amatörün işini görecek bir sinyal jeneratörü yapılabilir sanırım. Kafamdakini anlatayım, bu tip bir üretecin çıkışına kademeli bir zayıflatıcı koyarak örneğin alıcı hassasiyeti testi yapabilmek istiyorum. Eğer bu devre ile modülün çalıştığı tüm frekans aralığı üzerinde, farklı frekanslar arasındaki seviye farkı 1 dBm'i aşmıyorsa, çok güzel. Sonuçta alıcının hassasiyetini 2 µV yerine 1.8 ya da 2.2 µV ölçmesi bence çok önemli değil. Bir de, devrenin çıkış empedansı 50 Ohm'mu ?
Modüllerde 5V ve 3.3 kullanma konusunda benim de bir sıkıntım oldu. Yaptıktan sonra bu DDS devresi hemen çalışmadı, tuhaf sinyaller üretti. Bir süre ne olduğunu anlayamadım. Sonra yine VK5TM'nin sitesinde bu konuda yaptığı uyarıyı fark ettim. Elimdeki modüldeki osilatöre baktım ve 3.3V kullanan tipte olduğunu gördüm, fotoğraflarda da göreceksiniz. Araya 2 diyot koyarak gerilimi azaltınca DDS çalışır oldu. Üstelik bendeki osilatör SMD tipi falan da değil. Bilemiyorum AD9850'nin çalışması gerçekte sıkıntılı mı şu anda benim devremde?
-
Ben 10-40 MHz arası için yapmıştım.Zira IF 10MHz kullandım.Ama hatırladığım kadarıyla 2-3 MHz den yukarıda iyi çalışıyordu, daha düşük frekanslar için ferrit trafonun sarım sayısı artırılmalı. Dediğim gibi, 10MHz de 14mW alırken, bu değer 40MHz de 11,5 miliwata düşüyor.
AD9850 5 volt ile beslenirse kesinlikle stabil çalışmaktadır. Osilatörü uygun olan modül seçilmeli.Yaptığım devrede Modülün 9 no'lu filtresiz çıkışını kullandığımı özellikle belirtmek isterim.Bu modüllerde kullanılan filtreler gelişigüzel yapılmış, ölçme imkanı olanlar ölçebilirler. Çıkış frekansına göre genliğin azalması çoğunlukla bu filtre yüzünden oluyor.
-
Merhabalar Ali Bey.
Resimdeki Sinyal jeneratörünü yaptım. Yazılım çalıştı. Ekrandakii fonksiyonları çalışıyor. Çıkışa
frekans metre bağlı. 9.890KHz yi gösteriyor. Enkoderi çevirince rakamları değiştiriyor. Ama dds ten çıkan
frekans hiç değişmiyor.9.890KHz sürekli aynı duruyor.Acaba gözden kaçırdığım bir şey mi var? dds kiti 5v
ile besliyorum. dds, vfo devremde çalısıyor.
Hayırlı günler...
-
foto
-
Hocam, gördüğüm kadarı ile farklı yazılımlar var.Doğru yazılımı yüklediğinizden emin olun. AD9850 için olan yazılımı seçin. Bu devreyi yapmadım, nasıl çalışır bilemiyorum.Selamlar...
-
Aşağıda pcb sinin fotosu ve hex proramın yazılı olduğu link var. 73...
-
Hexi doğru yerden yükledim sanırım arkadaşlar değil mi?
-
Hüseyin Bey kutudan çıkarıp bakmam lazım ama bendeki galiba şu versiyon idi: PEGen7_1a_AD9850.hex
Yukarıdaki versiyonlardan, mekanik enkoder için olanları birer birer deneyin derim.
73,
Çağlar
-
Super Vfo DDS for monoband transceivers
(http://i.ebayimg.com/00/s/NDgwWDY0MA==/z/TzgAAOSwAuNW7-RV/$_12.JPG)
YENİ BİR DDS VE AYNI ZAMANDA PROGRAMINDA CW MODDA DECODER İÇERİYOR SANIRIM.
İşte videosou
https://youtu.be/7YdWItQ_n2U (https://youtu.be/7YdWItQ_n2U)
Meraklısına ve uğraşacak arkadaşlarca incelenmeye değer.
http://www.ebay.co.uk/itm/Super-Vfo-DDS-for-monoband-transceivers-/121937108695?hash=item1c64049ed7:g:TzgAAOSwAuNW7-RV (http://www.ebay.co.uk/itm/Super-Vfo-DDS-for-monoband-transceivers-/121937108695?hash=item1c64049ed7:g:TzgAAOSwAuNW7-RV)