Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Haberiniz var mı? *** => Konuyu başlatan: TA1D - 11 Mayıs 2015, 13:12:19
-
10-05-2015 günü T. Saatiyle 12.00 cıvarında Yunan Amatör telsizciler Alıcı verici kros transponder taşıyan bir yüksek irtifa Helyum balonu
( J43VHF işaretiyle ) Mora yarım adasının ortasından atmosfere saldılar .
Balon yaklaşık 35000 metreye kadar yükseldi ve 30 bin metreden sonra istanbuldan da sinyalleri alınmaya başladı, T. Satiyle 12.55 cıvarında Balon test operatörüyle karşılıklı görüşme QSO yapıldı ve teyid edildi.
Balon VHF sinyalleri yaklaşık 30 dakika süreyle istanbuldan duyulabildi.
Balon Transponderi SSB olarak 144.220 MHz den diğer istasyonların girişi sağlandı, balon yer kontrol itasyonu ise SHF 23 cm bandından uplink yaparak diğer istasyonlara cevap verdi.
Balontransponderinin APRS yer belirleme işaretleri UHF den aktarılarak internettende açılmış olan web sayfasından yükseklik ve koordinatlar takip edildi.
Balona ulaştığımda aramızdaki mesafe 701 km idi, diğer görüşme sağlayan istasyonların listesi henüz belirlenmedi ancak en uzak istasyon sanırım APRS QRB hesabına göre 701 km ile benim yaptığım görüşme olabilir.
Balon çıkış gücü SSB olarak 2 Watt ve istanbuldan 9 Eleman yagi ile 53 duyuldu. 35 Bin metrede ana balon patladı, düşme başlayınca paraşütü açıldı ve resimdeki bölgeye indi.
(http://2.bp.blogspot.com/-Zg6OkUSGsAk/VU-03OTwRbI/AAAAAAAAI00/i9mjARoMHfs/s1600/20150510_163004%5B1%5D.jpg)
Cihaz sağlam ve tek parça halinde indiği yerde bulundu.
Benzer çalışmalar Türkiyede de TRAC Trabzon şubemiz tarafından iki kez başarılı şekilde gerçekleştirilmiştir.
TA1D Kadri Mehmet Başak
-
Keşke önceden haberimiz olsaydı. Trabzon'daki çalışmayı takip etmiştim ama duyamamıştım. Bu sefer yakınmışız.
-
TRAC ana sayfaya haberle ilgi ön bilgi mevcut ancak ben olay anında SV istasyonlarından öğrendim çalışmayı.
8 ci bölgeden duyulamazdı, son yükselti 35 Bin metre idi bu yükseltide 750-800 km mesafeden temas sağlanabilirdi sanırım.
Konuyle ilgili SV sayfasının adresi:
http://2mdes.blogspot.gr/2014/05/blog-post_27.html
TA1D K.M.B
-
Kadri Mehmet bey TRAC'ın sayfasında yayınlandığından bilgim yoktu. İşaretim 8'inci bölgeye ait ama 5 yılı aşkın zamandır İzmir'de ikamet ediyorum. Daha önceki yıllarda SV istasyonları ile 2m.'de TA3 istasyonları ile DX çalışmalarımız olmuştu ama bu çalışmalarından haberimiz olmadı.
-
Mutabıkız, keşke haberiniz olsaydı.
Daha önce Trabzon şubesinin yaptığı çalışma bulunduğum bölgeye uzak olduğundan bağlantı kuramamıştım, bu ilk oldu. Ayrıca SSB simplex çıkış ve giriş aynı frekansta olması da farklı bir yaklaşım, bu sistemde herkez birbirine çağrı yapmıyor, sadece yer kontrol istasyonuyle temas sağlayıp RS Rapor verip alarak QSO yapmış oldu. Bir nevi yarışmada olduğu gibi hızlı rapor alış verişi çağrı işareti tekrarı yapılarak çok istasyonla temas sağlandı. İzmir aslında bu test sırasında en uygun TA bölgesiydi, Lokator olarak daha uzakta olduğumdan, son yarım saatlik yüksek irtifalı seviyelerde dinleme konuşma imkanına ulaştım.
TA1D
K.M.B