Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site

Ana Sayfa => Geçmiş Zaman Olur ki ...... *** => Konuyu başlatan: TA2AD - 02 Nisan 2015, 10:44:20

Başlık: Samual Morse
Gönderen: TA2AD - 02 Nisan 2015, 10:44:20
Gelmiş geçmiş en güzel nağmelerin yaratıcısını ölüm yıldönümünde saygı ile anıyoruz . --... ...--
1843 yılında Samuel Morse, telgraf mesajlarında nokta ve çizgilerden oluşan ünlü Mors Alfabesi' ni geliştirdi. Morse, Baltimore' den Washington'a uzanan 60 km lik bir telgraf hattı kurarak, hattı başkanlık seçimleriyle ilgili haberleri iletmek için kullandı.
Başlık: Ynt: Samual Morse
Gönderen: TB5CIV - 21 Nisan 2015, 23:52:48
Şua Abi Selamlar.
Yine Buralarda Bir Yerlerde Okumuşumdur.
Dünya Dalga Geçmişte, Osmanlıyı İkna Edip Patentini Osmanlıdan Almış Morse.
Aslı Nedir Acaba Bu İşin.?
73s de tb5civ
Başlık: Ynt: Samual Morse
Gönderen: TA2AD - 22 Nisan 2015, 10:00:50
Açıklaması ekdeki yazıda ,
patent olayı doğru değil lakin Padişah ın takdirine mashar olmuş .
Başlık: Ynt: Samual Morse
Gönderen: TB5CIV - 02 Mayıs 2015, 02:27:11
Aklım Karıştı Daha Önceden Okuduğum makale İle Çok Zıt Oldu Bu Yazılar.
Neyse Bu Konuyu Okunmadı Olarak Hatırımda Bırakayım.
Teşekkürler Şua Abi.73s
Başlık: Samuel Morse ve Osmanlı- İki Bilimsel Makale ve kısa bir değerlendirme
Gönderen: TA1BU - 02 Mayıs 2015, 17:52:04
Ben de daha detaylı bir bilimsel makalenin linkini aşağıda arz ediyorum.

2GB boyutu sebebiyle ilişikte göndermediğim, "Osmanlı İmparatorluğuna Elektrikli Telgrafın Girişi" başlıklı bu makalede de, daha mufassal, ama benzeri ilginç bilgiler var.

Aslında telgraf, belki diğer bütün ülkelerden evvel bizde kullanılmaya başlayabilecekken, bir şanssızlık sebebiyle biraz geciktiğimiz anlaşılıyor: Telgrafın bir prototipi, keşfedildiği 1839 senesinden tam üç yıl sonra İstanbul’a geliyor, ancak hükümete bir gösteri yapma hazırlığındaki Chamberlain, Tuna’da garip bir şekilde ölüverince, bu ilk sunum gerçekleşmiyor.

Samuel Morse 1847'de ilk mesajını tel yoluyla Baltimore'dan Washington'a gönderiyor.
Telgraf Amerika’da resmi amaçlarla ilk kez 1849’da kullanılıyor.
Bununla birlikte, ilk mesajdan tam dört yıl sonra, telgraf İstanbul’da İstanbul’da tanıtılıyor ve derhal yönetiminin bir parçası oluyor.

Böylece diğer devletlerle neredeyse aynı zamanlarda kullanılmaya başlanan telgraf, çok kısa sürede Osmanlı birliğinin yürütme aracı haline geliyor.
1861’e gelindiğinde, Bağdat/ Basra’dan, Viyana’ya, Libya’dan Ege Adaları’na, tüm Osmanlı hükümranlık alanı, telgraf ağı ile kapsanmış halde.
1863’de ise, 3607 çalışanı olan devasa bir kurum.

1859’da ilk yerli telgraf makinası üretiliyor, 1869’da iki ayda yüz telgraf makinesi üreten fabrikamız var.

Ulusal mors alfabesinin gelişimi bilgisi de de enteresan, 1855’de ilk Türkçe mesaj gönderiliyor.
Mustafa Efendi’nin geliştirdiği kodlamada Türkçe mesajlar için önce uzunca bir süre, elif harfine a harfi karşılık gelecek şekilde sıralı düzen kullanılıyor.
20 yıl bu mors kodu kullanıldıktan sonra, İzzet Bey bu kod üzerinde çalışarak ve Türkçede sık kullanılan harflere daha kısa mors kodlarını karşılık getirerek, haberleşmede %20 hız sağlayan ulusal mors alfabesini geliştiriyor.

Bu özel konuda linkini aşağıda verdiğim, “Osmanlı Telgrafında Dil Konusu” başlıklı makalede daha tafsilatlı bilgiyi, hatta, makalenin içinde bahse konu "Osmanlıca Mors Alfabesi"ni bulabilirsiniz.

Yine ilginç bir şey, bize kendi insanımız tarafından tâ o dönemde zarar verildiğini ve bunun doğrudan saray içinden kaynaklanabildiğini görüyoruz.
Mesela Smith ve Hamlin, Sultan Abdülmecid’e telgrafı ilk kez canlı olarak sunarken, sadece bir telgraf gönderebilmişler.
Abdülmecid’in öngörüsüne ve heyecanına rağmen, bir bürokrat, kaşla göz arasında, sarayın odaları arasında kurulan telgraf hattını sabote edivermiş: Hamlin diyor ki: "ikinci bir telgrafa gerek yoktu, çünkü biz telgraf tellerinden birinin koptuğunu keşfettik. Bunun, telgrafın tanıtılmasını istemeyen kötü niyetli biri tarafından yapıldığından kuvvetle şüphelendik".
Hamlin hatıratında bu hadiseyi, "paşaların buna karşı birleştiği ve böyle bir aracın hergün yaptıklarını iletmesini istemedikleri" şeklinde yargılıyor.

Tabii, telgrafçıların suiistimali ve telgraf ağına başından beri yapılan suikastler de tarihimizde önemli yer işgal ediyor.
Bu konuda "Suçluluk ve Suçsuzluk Arasında Osmanlı Telgraf Memurları" başlıklı makale bulunarak incelenebilir.
Osmanlı’nın yıkılmasına doğru, telgrafçıların çoğunun farmason olması da, ilişikte linkini gönderdiğim makaleden çıkarılabilecek önemli bir bilgi.
Bu telgrafçıların içinde en meşhuru olan Talat Paşa, hızla yükselerek İttihat ve Terakki içinde en önemli üç kişiden biri durumuna gelmişti.
Telgrafın, dolayısıyla bilginin yıkıcı maksatlara yönelik kullanılması, böylece çöküşümüzü ve mesela Rumeli’nin elden çıkmasını hızlandıran en önemli etkenlerden biri olarak görülüyor.

Makaledeki bir alıntıda, 1874’de Beyrut'da bir Amerikan misyoneri olan Henry Harris Jessup’un bir şikâyeti yer alıyor: "Bir telgraf servisi var. Bu servisin yeterince eksiği olmakla beraber İstanbul'daki merkezi gücün tüm bir imparatorluğu makina gibi işletmesini sağlıyor" demiş.

Denizde geçimini senelerce telsiz telgraf ile kazanan biri olarak, dikkatimizi Samuel Morse’a çeken ve bir vefa örneği sergileyen Aziz Bey’e teşekkür ediyorum. Geçmişimizde haberleşmeye ve iletişimin desteklediği kalkınmaya vasıta olan tüm isimsiz kahramanlar da, benzeri bir vefayı hak ediyor; en azından hatırlamalı, övünmeli, gayret gösterip bilimsel yayınlarla geçmiş emekleri ve emektarları tanıtmalıyız diye düşünüyorum.


Linkler:
1- Osmanlı İmparatorluğuna Elektrikli Telgrafın Girişi : http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/19/1271/14639.pdf
2- Osmanlı Telgrafında Dil Konusu : http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/37/731/9324.pdf
Başlık: Ynt: Samual Morse
Gönderen: TA5FA - 02 Mayıs 2015, 18:21:44
Bilal Bey tarih kokan çok değerli bilgiler için teşekkürler.

73
Başlık: Ynt: Samual Morse
Gönderen: TA3CB - 03 Mayıs 2015, 14:40:00
Herkese teşekkürler.
Başlık: Ynt: Samuel Morse
Gönderen: TA1BU - 28 Mayıs 2015, 22:29:12
1874 yılı Osmanlı telgraf hattı haritası : 1874 Telgraf Hattı
(Daha kaliteli versiyonu için: http://i.imgur.com/lz7PJN3.jpg)

Haritada içi komple dolu siyah noktalar, uluslarası iletişimin mümkün olduğu istasyonları, yarısı dolu siyah noktalar ise sadece ulusal iletişimin sağlandığı istasyonları belirtiyor.