Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA7R - 23 Mart 2015, 20:11:20
-
Merhaba ,aslında ilk qrp olarak Forty2 yapmaya niyetlenmiştim ancak bir türlü gelmeyen bazı komponentlere göre pcb çizimimde değişiklik yapmam grekebilir diye baskı devreyi çıkartmadım bu arada hesaplı olarak değerlendirdiğim bitx20 v3 pcb aldım ve elime ulaştı. Bismillah deyip Bitx20 ye önce jumber atlamaları lehimleyerek başladım. Manuelinde kat kat yapmanın hata bulmada ve ayar yapmada daha isabetli olacağı yazıyor sanırım .Anladığım kadarıyla da ilk önce "bant geçiren filtre" katının yapılması önerilmiş. Bu katın kontrolü için "sweep generatör" ve skop öneriliyor. Sweep Generatör nedir bilmiyorum muhtemelen sinyal jeneratörü bunu bulamayacağım , osiloskop ise 15-20 gün sonra elimde olması lazım.Sorularım şöyle :
a)- Bant geçiren filtreyi kontrol etmek için sweep generatör yerine dds-vfo yu kullanabilirmiyiz ?
b)- Kullanacağımız if trafoların içindeki kondansatörleri forty2 deki gibi kırmamıza gerek varmı ?
c)- Devreyi dds-vfo ile çalıştırmak istediğim için bitx20-v3 kartındaki vfo devresini yapmama gerek yok diye düşünüyorum bu doğru mu?
Teşekkür eder , iyi çalışmalar dlerim. 73
-
Önce hangi bantta yapacaksanız onu belirtmeniz lazım.Belirttiğim sıra ile yaparsanız, ayar için özel cihazlara gerek duymazsınız.
Sondan başa doğru gidin.
1-Önce BFO katını, sonra mikrofon ve ses katını yapın. BFO nun çalıştığından emin olun, frekansını ölçüp not edin.
2-Modülator / demodülator mikserini yapın. RX konumunda çalıştırın. DDS' yi BFO frekansının 1KHz yukarısına ayarlayıp mixer e yanaştırın. Düdük sesi duymanız lazım.
3-Modulator/demodülatör katı ile kristal filtre arasında kalan ara frekans katını kurup dds'yi girişine yaklaştırın. Düdük sesini daha kuvvetli duymanız lazım.
4-Kristal filtreyi kurun. Büyük boy, aynı marka ve aynı üretim partisi kristal kullanın.
5-Ring mikser ile kristal filtre arasındaki arafrekans yükselteçini kurun. Bu noktada modulatörün taşıyıcı bastırması ve bfo ayarlarının yapılması lazım, osilaskop varsa daha iyi olur.buraya kadar dizin, devamına yardımcı olurum.Kolay gelsin.
-
Ali Şahin hocam çok teşekkür , yazmadan önce Bfo ile ilgili bitx dökümanlarını araştırdım, bfo frekansını frekansmetre ile ölçebilirmiyim ölçemezmiyim diye baktım ancak bulduğum osiloskop görüntüsünü yorumlayamadım 50ns kademesix2cm kac hz veya mhz eder çözemedim , umarım dijital osiloskoplardaki measure tuşu tahmin ettiğim gibi frekansı otomatik olarak yazar yoksa bu hesap işiyle derdim var. 73
-
Şimdi bir daha baktım sanırım bfo frekansı 10 mhz civarında olması lazım.
-
BFO 9.996KHz-ile 10.000KHz arasında oluyor.LSB veya USB kullanılmasına ve - veya Kristal filtrenin geçirme eğrisine göre tam frekansı değişiyor.Frekans sayıcı ile ölçebilirsiniz.
Bitx40 daha önce yaptım.Burayı iyice okursanız faydalı olabilir.
http://www.telsizciler.org/index.php?topic=24447.0
-
Ali Şahin hocam, teşekkür ederim.Linkteki konuyu okudum , npo kondansatör olayını da fark ettim burdan , bluemaviye mesaj yazarak kondansatörlerin npo olmasını rica ettiysem de cevap yazmadan kargo yapmışlar ne gelecek Allah bilir üstünde npo da yazmaz sanırım, bu ciddi sorun olur mu? Ayrıca 23pf trimmer yok , 22pf takıyorum . Aklıma takılan diğer bir soru da uygulama manuelinin başında yazan :
" 4 pinli soketin değişik pinlerinden voltaj girerek test yapın" şeklinde anladığım açıklama orijinali
"We will be applying voltage to different pins of the 4 pin power connector to test the receiver and transmitter."
Ancak bundan sonra da şöyle bir şey yazılmış :
"The R and T pins should never be powered at the same time!" Ben bunu" R ve T pinlerinden hiç bir zaman güç uygulamayın" olarak anlıyorum.
Burdaki R ve T pinleri ne için kullanılacak .
73..
-
Ahmet bey iyi çalışmalar.
Yazı ''R ve T pinlerine asla aynı anda güç verilmeyecek'' diyor.
Ayrıca İstanbuldan her hangi bir malzemeye ihtiyacınız olursa yardımcı olmaya çalışırım.
73...
-
Hakan bey , çok teşekkür ederim sağolun. Aslında "same time !" ifadesinden anlamam lazımdı ancak google saçma sapan çevirince , ben nasıl olsa anlamam diyerek irdelemedim sanırım , İngilizcede bu her zamanki sorunumdur bilmek ve anlamanın arasındaki fark mı yoksa jeton düşmedi meselesi mi ? Ben onu bazı zaman diye anlamsız bir şekilde düşündüm. same = aynı bu kadar da bilirim üstelik !
Tekrar teşekkür eder hayırlı akşamlar dilerim 73 ..
-
NPO kondansatorlerin tepesi siyah olur.
trimer 22pf kullanabilirsiniz.
4 pinli soketten güç uygulayacaksınız. GND ve +12 volt her durumda bağlı olacak. Gönderme(TX) durumunda çalıştıracaksanız, bu uca +12 volt uygulanacak, RX ucu boşta kalacak. Alıcı konumda çalıştıracaksanız, RX ucuna +12 volt uygulanacak, TX ucu boşta kalacak.
Hakan Beyin dediği gibi, "Rx ve Tx pinlerine aynı anda asla güç verilmeyecek'' .
Anlatılmak istenen budur.
-
Ahmet bey işallah bu cihazı bitirdiğinizde çalışma videosunuda yayınlayabilirseniz, bizde ev yapımı cihazın
görüntüsünü ve sesini video sayesinde izleriz.
İyi çalışmalar
-
Ali Şahin Hocam çok teşekkür ederim sayenizde Npo olayını da öğrenmiş oldum , bu gün kondansatörler geldi üstte siyah nokta olanları kullandım (seramiklerin) , Bfo katını bobinler hariç hemen hemen bitirdim , bir de pcb de kare şeklinde bir yer var yerleştirme planında buraya iki adet 1n4148 bağlanacağı görülüyor ancak vatandaşın pcb resmine baktığımda burda 4 diyottan köprü yaptıklarını görüyorum, ben nasıl yapayım.
Hakan bey , çok teşekkür ederim umarım siz de yapıp çalıştırırsınız , Ali Şahin hoca gibi yol gösteren, yardımcı olanlar olduktan sonra çok sorun olmaz diye düşünüyorum , selamlar iyi çalışmalar. 73
-
Modülatörde iki adet 1N4148 kullanacaksınız. O belittiğiniz 4 diyot diğer mixerde kullanılıyor. Dizgi yaparken şemayı inceleyerek montaja devam edin.Dizgide hata yapılırsa sonrasında tespiti zor oluyor.
Bir yanlışı da düzeltelim, sonrasında hataya neden olmasın. Mixerde kullanılan diyotların bağlantısı halka şeklindedir. Köprü bağlantısı değildir. Şemayı incelerseniz farkedeceksiniz.
-
Şöyle ayrıntılı bir resim buldum, işinize yarayabilir.
(http://golddredgervideo.com/kc0wox/bitxver3/completeboardlarge.gif)
-
Hocam teşekkür ederim, şu an atelyemde çalışıyordum , bobinlere takıldım ft-37-43 yazmış T2 için ancak bunun içinden 8 tur tel geçmiyor , bırakın network kablosu tellerini daha incedir diye eski telekom telleriden denedim yine olmadı, ft50-43 var elimde onlarla sarsam olur mu ?
-
FT37-43 ile F50-43 aynı malzemeden yapıldığından sorun çıkmayacaktır.
73
-
Benim kullandığım toroid 'in delik çapı 5 mm. 0,4 mm bobin teli kullanıyorum. Yapay çiçek malzemesi , incik boncuk satanlarda değişik renkleri var. 0,3mm tel de kullanabilirsiniz. Telin kalın olması o frekansta çok fazla bir avantaj sağlamaz. İki telin şarjlı matkapla birbirine cm'de 2-3 tur yapacak şekilde burulup, bu şekilde sarılması lazım.
-
Aşağıdaki resimde kullanılan tororid, elimde o zamanlar ft37-43 mevcut olmadığından bildiğiniz 10mmX10mm ebatlarındaki 10.7 MHz muayyenlerin içindeki kömürün taşlanmasıyla yapılmıştı.Geçirgenliği az olduğundan 20 ye yakın sarım sarmak zorunda kaldım. Sonrasında bunları ekonomik lamba toroidleri ile değiştirdim.Bu toroidler piyasada da bulunabiliyor.
(https://lh4.googleusercontent.com/-dxuT0LGu1oM/T6oPx9vWFSI/AAAAAAAAAXY/eTTpy0d7ajY/s800/29042012255.jpg)
-
Merhaba Ahmet bey.bu resimdeki basit agc+sinyalmetre devresini eklerseniz,çalıştığınız frekansta bir sinyali antene yakın bi yerden gönderip skalada maksimum sapma olacak şekilde anten bobinlerini kolayca ayarlıyabilirsiniz. Ali Şahin beyden bende çok yardım aldım kendisine teşekkür ediyorum.
-
Arslan ,Ahmet Fikret ve Ali Şahin hocam , teşekkür ederim .Benim açımdan en sıkıntılı iş bu ince tellerle uğraşmak lehim yapmak vs... 0.3 Bobin teli kullansam o kadar ince telin bir de uclarını kazıyıp lehime hazır hale getirmek var , hangi tel hangisiydi ölç biç lehimle ... Bu gün sadece iki bobin ile uğraştım birini çok şükür tamamladım zar zor 7.6 uh yi tutturduk diğeri yarına kaldı ...
İyi akşamlar 73 ..
-
"Benim açımdan en sıkıntılı iş bu ince tellerle uğraşmak lehim yapmak vs... 0.3 Bobin teli kullansam o kadar ince telin bir de uclarını kazıyıp lehime hazır hale getirmek var , hangi tel hangisiydi ölç biç lehimle ..."
demişsiniz ama bu tel o kadar ince ve dayanıksız değil. Elimdeki 0.25 watt lık standart dirençlerin bacaklarından(0.4 mm) azıcık daha ince.
-
Bu da bir başka yöntem.Eski Harddisk yassı kablo (ince olan)şeritlerinden ikili veya üçlü kısımlar ayrılır ve bununla sarılır. İyi tarafı bobinlerin olabildiğince özdeş olması.
-
Hocam bu gün önce L5 ile uğraştım , evvelki yıl bobinajcıdan 05 tel istemiştim , bana verdiği tel insan saçı belki de daha ince , görmek ve tutmak için büyüteç kullandım , tabi uç açma da yapılamıyor havya lehim ile iletken hale getirmeye çalıştım , sonra olmadı 7.5 mh yi tutturamadım , Allahtan daha sonra eski kaablolarımın içinde bir trafodan sökülmüş tel parçası buldum o sanırım 0.2 gibi bişeydir L5 i onunla sardım en son .
Bobinajcıların tel isimlendirmeleri farklı , geçen yine 0.5 tel istedim "olmaz çok ince ne yapacaksın" dediler sonra 1 mm in yarısı deyince iş düzeldi onlar sanırım yarım milime 0.50 veya 0.500 gibi bir şey diyorlar ,...
Manuellerde renkli plastik kılıflı tellerden sarıldığını gördüm T2 yi büyük kolaylık , ft-37-43 e sığdırabilseydim büyük kolaylık olacaktı. Sizin bahsettiğiniz teller bobin teli gibi sanırım gerçi plastik kılıflı ince de olsa , burda arayıp bulma imkanım yok .73
Not : Hdd kablosu ,iyi fikir teklimi idi onlar , elimde olması lazım yarın keseyim birini artık .
-
Ahmet bey, Bitix te kritik veya zorlanacak bir nokta gerçekten yok.İlk başlarda bende neyi nasıl yapacağımı bilememiştim.Ancak malzelmeleri yerleştirirken biraz dikkatli olunca,bilen arkadaşlarda yardım edince her katı sorunsuz çalışıyor.Ben sadece osilatörünü ddsli yapmıştım.kendi osilatörü kayma yapıyordu,belkide kondansatörlerine dikkat etmemiştim.Şimdi gönderme kısmınıda tamamladım ama anten sorunum olduğu için sesimi duyuramadım henüz.
-
Siz o.5mm istemişsiniz, onlar 0.05mm tel vermiş...o.30mm(sıfır otuz mm) diye isteyin. İnce verirlerse anlatırsınız.
Bahsettiğim kablo bu;
(http://www.pcguide.com/ref/hdd/if/ide/z_000553idecable80.jpg)
Ortadaki fişi yan tırnaklarından açarak çıkarın, böylece uzun kablo elde edersiniz.
Bifilar ise ikili, trifilar sarım ise üçlü olarak ayırıp sarıyorsunuz.
-
Ali Şahin bey merhaba.Bu arada ben çıkış katını yapalı bayada zaman oldu.Bir adet 12volt lamba bağladım.Dirençli dummy loadı bilerek bağlamadım.Bias ayarını dediğiniz gibi yaptım.Cihazın mic girişine preanfi bağladım.Ancak o zaman çıkış vermeye başladı.Ben konuştuğum zaman lamba yanıp sönüyor.Ama seste distorsiyon olduğunu düşünüyorum..
-
Ahmet bey, 12 volt lambanın empedansı 50R değildir. Denemelerinizi 50R yükle yapmalısınız.
Çıkış almak için mikrofon girişine harici preamplifikatör koymanıza gerek yoktur. Yeteri çıkışı alamıyorsanız mikrofonu kontrol edin. Elektret mikrofon kullanmalısınız.
Sesi başka bir alıcı ile uzaktan kontrol ederseniz daha iyi olur. Mikrofon girişinden aşırı sürmek distorsiyon oluşturabilir.
-
Ali abi merhaba,nasılsın?
Abi öncelikle lamba kullanmamdaki amaç modülasyonu görsel olarak alabilmem.Yoksa çıkışı ayarlamak için koymamıştım.Bi tane basit entegreli ssb alıcı yapıp onunla dinledim.Baskı devresini aresle kendim çizdim.Sitede paylaşmayı düşünüyorum.Çok basit bi devre ama belki arkadaşların işine yarayabilir.
Preanfi koymadaki sesbep çıkışı besliyemiyor gibi geldi bana onun için bende modülasyonu yükselterek verdim.Bu sayede çıkış alabildim.
-
Merhaba ,bu gün eski bir trafoyu sökerek bitx20-v3 ün T2 bobinini de sardım. Enerji vererek test ettim .
Osiloskop henüz yok , frekansmetre cıvızladı sadece avometre kullanabildim.
Takip ettğim user manulde bfo devresi için verilen değerler şöyle :
V Girişine 13.25 v uygulayın .
Devrenin çektiği akım : 98.6 mA
Transistör voltajları :
Q8 e : 6.32 Volt b: 6.41 volt
Q9 e: 5.81 b: 6.30 volt
Bendeki sonuç ise şöyle :
Uyguladığım test voltajı 13.4 volt
devremin çektiği akım : 15 mA
Q8 emitör 7.5 volt ,base 7.19 kollektörler 12 v.
Q9 emitör 7.3 volt ,base : 7.48v gibi ...
Devredeki 100 ohmluk trimpot da voltajı kontrol etmiyor.
Yalnız şöyle bir durum var , kullandığım manuelde bfo katı sonradan yapılıyor , ben Ali Şahin beyin önerisi ile ilk kat olarak yaptım , acaba aradaki fark , eksik diğer katların etkisi midir ?
-
Devrenin çektiği toplam akım 98 miliamper. Siz sadece BFO katını yaptınız. Durum normal.
100 Ohmluk trimpot, mikserin simetri ayarı için, voltajla bir alakası yok. Bu trimpot ve trimer kondansatör ile taşıyıcının bastırılması ayarlanacak. Ayar işini sonraya bırakın. Şimdi trimporun ucundaki 2 adet 220R ve 22R direnci takın.
Sonrasında Mikrofon ve alıcı ses katlarını dizin.
Bu arada montajı da fotoğraflayıp buraya koyarsanız iyi olur. Önerileri daha sağlıklı yapabiliriz.
-
Ali Şahin hocam transistörlerde 1.2v gibi fazla voltaj var , girişten uygulanan 0.15 v fazlalık bu farka sebebiyet vermemesi lazım , ses katının da bu transistörlere yük bindirebileceğini zannetmiyorum , bunların yükü xtal gibi görünüyor , bu sorunu halletmeden diğer kata geçmesem diye düşündüm , xtalin şase tarafında voltaj ölçülür mü? Yarın oraya bir bakayım diye düşünüyorum. Xtal lehimli değil projection headere sıkıştırma takmıştım olmazsa yarın onu lehimlerim , teşekkürler 73 ..
-
Transistorlerin voltajı normal, dert etmeyin, sıkıntı yok. Beyz polarması tek dirençle verildiği için voltajlarda bir miktar fark olması normaldir. Çünkü her transistörün akım kazancı farklıdır.Z aten tampon katın voltajları da ilk transistöre bağlı .Yani sorun yok.
Taktığınız trafoyu sökün. BFO çıkışına frekans sayıcıyı bağlayın. Yaklaşık 10MHz görürseniz BFO tamamdır.
Trafonun BFO tarafına L/C metreyi bağlayın, (Trafo sökülmüş ve diğer uçları boşta olmalı.)Değerini ölçüp, yazın. Sonra diğer tarafı iki uçtan ölçün(orta uç boşta olsun), eğer ilk ölçtüğünüz değerin 4 katı ise trafo doğru bağlanmıştır. Eğer sıfır gösterirse trafoyu ters bağlamış olmalısınız, bağlantıyı düzeltin ve yerine takın.
Sonrada belirttiğim gibi ses katlarını yapın.
-
Ali Şahin hocam , T2 bağlantısı sökmeden de kontrol edilebiliyor , ölçerek taktım, pcb üzerinde de kontrol ettim. Pcb den parça sök tak ile aram pek iyi değil mutlaka pad kaldırıyorum berbat oluyor, ayrıca kesik bacaklı bobini bir daha aynı yere takamam yeniden sarmam gerekir bununla uğraşmaktansa frekansmetremi tamir eder veya skopun gelmesini beklemeyi tercih ederim.Bu zamanda bfo yu etkilemeyecek katları monte edeyim mesela Tx veya rx gibi ... Teşekkür ederim 73
-
BFO nun çalışmasını hiç bir kat etkilemez. Çalışması için kritik bir durum yok. O bobinle de o kadar uğraşmanıza şaşırdım. 10mikrohenri direnç tipi bobin işinizi görürdü.
Bu tip devreleri sondan başa doğru monte etmek gerekir, çünkü her katın kontrolü kolay olur.
İsterseniz elinizdeki montaj klavuzuna göre de devam edebilirsiniz. BFO yu 100R direncin bir ucunu çıkararak devre dışı bırakabilirsiniz.
Selamlar...
-
Ali Şahin hocam , bu gün frekansmetre ile ölçüm yapabildim . F.metrenin anten telini tam xtalin üstünde tuttuğumda 10 mhz ölçüyor . Ancak T2 tarafında ve başka bir yerde ölçüm yapmadı . Hiç eleman sökmeden ölçüm yapabilmenin bir yolu yok mu? Manuelde 1nf lik kondansatörün bacağından skopla ölçüyorlar gibi anladım.
-
Frekansmetreye 50R bir kablo bağlayın.Şasesini GND ye irtibatlayın.Kablonun canlı ucunu 1K dirençle seri bağlı 10nF kondansatör ile Q9 transistörünün emiterine irtibatlayın.
BFO nun trimeri ile frekansın değişim aralığını belirtirmisiniz?
(BFO çalışıyor ise,montajda sonraki aşamaya geçebilirsiniz.Frekans ayarı sonra yapılacak. )
-
Ali Şahin hocam , testi az önce gerçekleştirdim fakat fazla bir frekans değişimi izleyemedim . 9.9997 den
10.0013 Mhz aralığında kontrol ediyor trimmer . 73 ..
Not: Resimleri atelyeden yükleyemiyorum diğer eve geçtiğimde yükleyeceğim.
-
resim
-
test
-
Elinizde varsa trimere alttan 60 pf trimer palalel takın . Ordaki kondansatörün değeri kabaca netleştiği zaman (cihaz bittikten sonra) uygun değerli bir kondansatörü trimere palalel bağlarsınız. BFO nun 9.996 lara kadar inebilmesi gerekir.Eğer yine inmiyorsa taktığınız o bobini söküp 10mikrohenri-22mikrohenri arası uygun bir bobin(hazır bobin)takarsınız.
-
Bobini 7.6 uh olarak takmıştım , onun değerini arttırabilirim 10 veya 15 uh yapayım mı ?
-
Ayar aralığını belirttiğim frekanslar arasını kapsamasını sağlayabilirseniz iyi olur.Öncelikle geriş aralıklı bir trimer takın. Olmazsa bobini de değiştirin.
Ama daha önce dediğim gibi, BFO nun ayarı sonra yapılacak. Ben olsam bu işle şimdi uğraşmam. Kullanacağınız filtrenin aralığına göre belki de mevcut aralık yeterli gelebilir.
-
Anladım hocam ben de skopsuz ne yapıp ayarlayabilirim diye bakıyorum ama galiba skopsuz ayar yapılabilecek bir katı da yok .
Bu meayyen konusu , şemada 2uh takın diyor ,band geçiren filtredekiler .
Bendeki muayyenlerin üzerinde 42if123 yazıyor ve 3.5 uh civarında , vida havşası olan üst kısmı plastik , alttaki siyah nüveye yapıştırılmış bunlar olur mu ve acaba bunların içindeki kondansatörleri kıracakmıyız?
-
Bu akşam T5 bobini söküp önce hazır 10uh bobin taktım yine olmadı , sardığım bobini söküp 16uh yeniden sardım ve 9.9945 lere kadar indirebildim , frekans sabit kalmıyordu aşağı yukarı oynuyordu ama sanırım bobinin lehimsiz tutturulmasından veya fmetreden kaynaklı bir durumdu. Şimdi başka bir kata başlayacağım kısmetse .. 73
-
Ses Katı ile 1.if amp katını da monte ettim, yapabildiğim transistörlerin voltaj kontrolü sadece şimdilik , sorun yok gibi görünüyor.
-
Modülator trimerinin yanında yer alan 2 adet 220r ve 1 adet 22R direnci takın. 22R direncin post if amplifier tarafında kalan ucuna 20cm bir tel irtibatlayın. Masa telsizinizin frekansını 10 MHz civarına alın .BİTX i TX durumuna alın . Telsizden frekansını bulun. Modulator trimpotu ve trimeri ile en düşük çıkış yapacak şekilde ayar yapın. Sonra Kondansör mikrofon takıp seeinizi telsizden dinleyip test edin.
Bitx i alıcı konumuna alın. Telsizinizin çıkışına 50R suni yük takın.Mandala basıp konuştuğunuzda az da olsa duymanız lazım.
Bu test tamamlanınca Post IF amplifier kısmını monte edin.sonra kristal filtreyi monte edin.
Fitre için aynı marka ve aynı seri kristalleri kullanın . Bir osilatöre takıp frekanslarını ölçün, birbirine en yakın değerdeki kristalleri kullanın.
Bu aşamayı halledin, onu da test edelim.
-
Ali Şahin hocamın verdiği ödevlerden bir kısmını tamamladım. Diğer kısmı yarına kaldı. Bu günkü durum .
1- Çıkış tam 10 mhz de bulundu
2-Modülatör trimpotu ve trimmeri ile çıkışı zayıflatmak mümkün olmadı , bunun için gerekli uzun plastik tornavidayı yapmaya çalışsam da malzemem iş görmedi .
3- Yine de bitx20 kapasitif mikrofon kapsülünden konuşmamı telsizden dinleyebildim .
4-Ses alış testinde istemeden 2 aşamalı test yaptım , L5 bobinsiz (soketinden çıkmış farkında değildim) 10.140 mhz den gönderdiğim (dummy üzerine) lsb ses sinyalini zayıf duydum , L5 i yerine takınca güçlü bir ses duydum.
5- Şemada , pcb de ve manuelde belirtilmeyen audio trimpotunu lm386 datashettine bakarak 10K olarak takmıştım.
Diğer kısmı yarın . Teşekkürler 73
-
Bitx20 yi 14 mhz için yapıyorum , xtallerin hepsi 10 Mhz. mi olacak ?
"Bir önceki mesajda yazdığım 10K Trimpot değil , potansiyometre "
-
Evet, BFO ya 10 MHz kullandıysanız, filtreye de eynısını kullanmalısınız.
-
Merhaba bitixte birşey daha değişse iyi olacak oda lm386 nın beslemesi 22 ohm dirençle yapılıyor.Buda sesi açınca değişik uğultulara yol açıyor.Ben iki tane aynı direnci paralel bağladım şimdi bu sorun yok gibi.Kolay gelsin.
-
Ahmet bey, yeşekkür ederim. Siz sanırım Versiyon 3 den önceki bir versiyonu yaptınız , bendeki kartta 6.pin vs 10 ohm dirençle yapılıyor.
Bu gün post if katını da monte ettim, transistör voltajları normal her ne kadar biraz korkuttuysa da ! kart üzerinde q3 ile q3a transistörleri yanlış yazılmış transistörler aynı seri olduğundan sorun yok ama , ölçüm değerleri çok farklı . q3 yazılı olan aslında q3a , q3a da q3 ...
-
LM386 nın değişik voltajla beslenen çeşitleri var. LM386-N4 takarsanız daha iyi olur. Bunun beslemesi 5-18 volt. N1 tipi motorbot tabir edilen gürültüye neden olabilir. 6 nolu bacakta kullanılan 50uF kondansatörü, 220uF ile değiştirmek te yararlı olur.
-
Xtal leri kontrol etmek için iki gündür TA3EN Hüseyin hocamın devresini çalıştırmaya çalışıyorum , olmadı dün devreyi yeniden yaptım yine çalışmadı !
Bağlantı krokodillerini iptal edip xtali pcb ye lehimledim yine olmadı . Frekansmetre 0.0580 mhz okuyor 10 mhz lik xtali ... Elimde UT-70A var 10mhz kadar ölçüm yapabiliyor , o da 0.001 mhz ölçtü !
Çift yüzlü pcb ,eleman tarafı gnd kullanıyorum.
Bir farklılığım var , 300pf kondansatörüm olmadığından iki pcb de de 3 adet 100pf ı paralel bağladım , bunları ölçü aleti tekini 80pf okuyor. Bundan dolayı da sorun olmaması lazım ama böyle !
Çok da basit 7-8 elemanlı bir devre anlayamadım gitti , bazen böyle oluyor . O devreden vaz geçtim ilk fırsatta aşağıda şemasını verdiğim G3PTO nun xtal kontrol devresini yapacağım.
Not : TA3EN xtal kontrol osc için çizdiğim pcb yi de ekliyorum
-
BFO ya takıp ölçebilirsiniz.
-
Transistörün beyz polarma dirençlerini göremiyorum.
-
Bfo daki trimmer ve bobin frekansı etkilese de xtallerin arasındaki farkı tesbit için kullanılabilir , tamam olmazsa öyle yapacağım teşekkür 73 .
-
Şemadaki gibi hocam ben bir hata fark etmedim , 2.2k lık olan kondansatörlerin altında diğeri de 82k
82k nın beysle bağlantısı var resimde görünmüyor veya pcb basılmadan düzeltildi.
-
şema hatalı. NPN transistorün emiteri +uca bağlanmaz. Kristal beyz'e bağlanmalı, burada VCC ucuna bağlanmış
Ekteki şemayı yaparsanız çalışacaktır.
-
Huseyin hoca bu devre calışıyor diyorsa bir denemek lazım ezberlediğimiz devrelere ve uygulama bicimine pek uymasada .73
-
Hüseyin hocam çizerken yanlışlık yapmış ve bunu fark etmemiş olabilir. Bazen ben de yapıyorum.
-
Bu xtal kontrol meselesine kafayı taktım , bu gün ilk önce G3PTO nun xtal test devresini breboard üzerinde kurdum ve çalıştırdım, daha sonra pcb sini çıkarıp monte ettim. Ölçtüğüm 10 adet xtal içinde birbirine en yakın 4 adedini ayırdım .
Gelelim xtal test devresine , Hüseyin hoca kendi devresi ile en fazla 12 mhz kadar ölçüm yapabildiğini ,daha yükseğini bilen varsa haber vermesini istemişti.
G3PTO xtal kontrol devresi bence iyi çalışıyor , 20Mhz. xtal ölçtüm test resmi aşağıdadır. Ayrıca elimde olan 40Mhx xtali de ölçtüm ancak 40mhz de frekans metrenin gösterdiği değer 13.300 kusur idi bu sanırım Hüseyin hocanın konusunda arkadaşların bahsettiği harmonik meselesi , yani doğru bir sonuç ölçtüğünü düşünüyorum 40 MHZ de de ...
İhtiyacı olan arkadaşlara bu devreyi tavsiye edebilirim.
73 ..
-
10 Mhz xtaller de monte edildi . Skop , dds modül , if trafosu bekliyorum. Malzeme gelene kadar tatil de edebilirim . Eğer ölçüm sonuçlarını etkilemeyecekse RF amp. veya Mixer katını da monte edebilirim. DDS kullanacağımdan vfo yu yapmayacağım .
Band geçiren filtrede kullanılan 3 adet İF Trafosundan L2 olan şemaya göre sadece primerden ibaret bir trafo , Ben de tek sargı trafo kullanacağım ( 2uh civarına ayarlayarak)
73 ..
-
Kristallarin kılıfını topraklayın. Lehimler kristalin köşe noktasından hızlı bir şekilde yapılmalı.
-
Bant geçiren filtre ve Rf Amp. katlarının montajlarını tamamladım.Mixer katındaki iki bobin T1 ve T1a epeyce uğraştırdı beni , önce Ft-37-43 üzerine eski çoklu telefon akblolarının plastik kaplı içinden kullandım , çok kaba oldu hoşuma gitmedi (resimde takılı gibi olanlar) bunların indüktansı 30uh idi daha sonra bunları çıkarıp Binocular cores (çift delikli düdük nüve) üzerine 0.30 bobin teli ile sardım . Burda da 0.30 telleri bobin dibinden kazıyıp lehim yapılabilecek hale getirmek mümkün olmadı , bir bobini kısa devre oldu diye söktüm diğerini de bağlamadım. Binocular nüve üzerine sardığım bobinlerin endüktansı 200uh den epey fazla oldu , ölçü aletim 200uh ye kadar ölçebiliyor bunları ölçemedim. Hade sıyırma lehimleme işini hallettik diyelim ama bu kadar büyük endüktans farkı düşündürücü . Sanırım en son ft37-43 üzerine 0.30 bobin telinden saracağım.
-
FT37-43 üzerine trifilar 8 tur yeterli.
Aşağıda daha önceleri sardığım mixer bobinlerine örnekler var.Bir tanesinde hard disk data kablosu, diğerinde burulmuş 3 lü 0.35 tel kullanıldı.Sıyırma, lehimleme vb. sorun yaşanmadı.Bobin teli kullanmakta tek sorun sararken izolenin ferrite sürtünüp zarar görmesi. Bunu engellemek için de tellerin dış kısmına teflon bant sardım.
Sarım sayısı çok kritik değil, ama sarımların özdeş olması önemli. Hard disk data kablosu kullanırsanız sorun biter.
-
Aii Şahin hocam çok teşekkürler , önceden de bu bobinler hakkında bilgilendirme yapmıştınız , güzel bir montaj yapma kaygım var , sök tak yapmak istemiyorum biraz da onun için çok irdeledim bu konuyu , aslında ilk yaptığım bobinler olmuştu . 12 dolara kargo dahil aldığım bu pcb seti şimdiye kadar çalıştığım en kaliteli pcb çıktı lehim yapması çok kolay ve lehim noktaları çok sağlam . Tamamladığım katların manueldeki kontrollerini yapayım daha sonra yine yardımınızı talep edeceğim . Selam ve saygılarla iyi çalışmalar dilerim.
-
Rf Amp. katının montajını bitirdim , Transistör voltajları kontrol edildi q13 collektördeki pcb hatası kısa devre biraz uğraştırdıysa da sorun çözüldü , voltajlar normal. Firts mixer katının T1 , T1a bobinleri monte edildi diyotlar henüz bağlanmadı . Kaldı geriye Rf driver katı . Osiloskobun önümüzdeki hafta gelmesi lazım , şimdi beklesem mi ne yapsam, Ali Şahin hocamdan yönlendirme bekliyorum. 73 ..
-
Madem elinize aldınız, hepsini bitirip tamamlayın.
-
Anlaşılmıştır hocam , şimdi manuele tekrar baktım boncuk diyotlar takılmadan q7 transistöründen osiloskop ölçümü vermiş , diyotlar hariç diğer kısımları tamamlayacağım. Teşekkür ederim 73 ..
-
Merhaba , firts mixer katındaki diyotları takmadan Q7 transistörünün kollektöründen osiloskopla ölçüm yapmak istedim. Vfo katında sadece Q7 transistörü ve onu ilgilendiren elemanları monte etmiştim. Varyabl ve diğer Vfo ekipmanı bağlı değil.
Q7 kollektörde 9.6v düzgün bir dc ölçebildim , manueldeki dalga şekli yok maalesef ancak sanırım dalga şekli tüm vfo monteliyken ve variable bağlıyken elde edilebiliyordu. Osiloskop acemiliği de var , bir hata var mı yok mu anlayamadım. Ali Şahin hocamdan yardım bekliyorum .
-
VFO çalıştırılırsa veya DDS ile sinyal girilirse sinyali görebilirsiniz.
-
Hocam tam olarak nerden gireceğim dds sinyali , ayrıca dds i kuvvetlendirmeye gerek var mı ? şaselerini de birleştirecekmiyiz?
-
Şöyle girebilirsiniz;
-
Ali Şahin hocam , çok teşekkür ederim , devreyi bu şekilde tamamlayıp bir Rx testi yaparım artık . 73 ...
-
LO sinyali zayıf gelirse, girişteki 1k direnci 150R a kadar düşürebilirsiniz.
-
Osiloskop probunu 10x e ayarlayın. Osilorkopun menüsünden prop u 10x, voltaj ölçümünü vpp durumuna alıp Q7 kollektöre bağlayın. auto tuşuna basın, tepeden tepeye 1.2-1.7 volt sinyal görmeniz lazım.
-
Merhaba, bu gün vfo katındaki Q5 ve Q6 Transistörlerini de bağladım , VFO katı nerdeyse tamamlanmış olacaktı belki ilerde dds siz vfo ile kullanırım düşüncesi ile Q5 -Q6 devre elemanlarını şemaya göre bağladım ( 560 pf leri de ) , Dds girişini önce 1k sonra 470 ohm sonra da direk olarak Q5 in base inden uyguladım. ( hoca duymasın, coaxla uğraşmadan normal montaj kablosu ile) Probagasyon vardı yaesu 5.9+ sinyal alıyordu 20 metrede ancak bitx ile bir sinyal duyamadım ( hışırtı vs var ) Q7 collektöründe de söylendiği gibi bir sinyal izleyemedim .
En kötüsü Q7 kollektörde 10 HZ ölçüyordu skop , 10x zayıflatmada , autoset ve measure tuşları kullanılarak yapılan skop ölçümü aşağıda .
Ölçümü 100ns ye çektiğimde parazitten başka görünen bir şey yok .
-
Girişte Ali Şahin hocanın ilave ettiği 10nf kondasatör gözümden kaçmış kullanmadım.
Son ölçüm yapıldığında mixer katındaki diyotlar bağlı idi ...
-
DDS çıkışını 4.2 MHz civarında ayarlayın (Osiloskopla bakarsanız görebilirsiniz).
DDS yi nasıl bağlayacağınız daha önce verdiğim şemada vardı. Şemada sildiğim elemanlar kullanılmamalı.
Eğer bu kısımları doğru bağlarsanız, Q7 kollektöründe sinyali görmeniz lazım.Görmüşseniz dahi yine çalışmayabilir, çünkü bant filtresi ayarlı olmayabilir.
Bant filtresini düzgün ayarladığınız zaman ssb sinyalini "donald duck" vak-vak'laması olarak duymanız lazım. BFO frekansını sesler normale gelecek şekilde ayarlayarak işlemi tamamlıyoruz.
-
Ali Şahin hocam , ilk fırsatta değişiklikleri uygulayacağım . Kandiliniz mubarek olsun 73 ..
-
Q5 emitördeki 560pfleri söktüm , girişe 10nf kondansatör ilave ettim . 14 mhz de skop bağlıyken temiz bir band sesi , skop ayrıyken parazit duyorum ,( cw prabagasyonu mevcutken) . 4.200 mhz de o sesi duyamadım ancak 4.400 lerde vakvaklama gibi bir ses var. 3.5 - 4.5 mhz arası bazı yayınları alıyor ancak usb-lsb-am temiz bir decode olmadı .
Q7 collektörde sanıyorum vpp 2.6 v civarında bir sinyal ölçebildim .
Not: Skopun Q7 Collektörden ölçtüğü sinyalin frekansı sürekli değişiyor. Mesela dds 14.000 mhz girmişken Q7 emitörde 14.900 mhz ile 10hz arası değişik değerler okunuyor.
-
1V hassasiyetindeki dalga şekli ve ölçüm sonuçları ...
-
Bitx-20 rx testi bu gün epeyce uğraştırdı beni , Ali Şahin hocam sağolsun iki defa telefonla arayarak yapacaklarımı anlattı ve sonunda bu kadar da acemi olduğumu düşünmemesine rağmen skop görüntüsünden sanıyorum DDS ile girdiğim frekansı soguladı , ben 3.5 - 4.5 mhz arası taramıştım ama sağlıklı bir sinyal bulamayınca 14 mhz girerek aramamı sürdürüyordum , meğer 4mhz girilecekmiş dds ile , if 10 + dds4 = 14mhz bunu bilmiyordum gerçekten . Yine olmadı , benim dds devresi de zaman zaman sapıtıyor , o da meğer 80 metre 4 mhz de 0.4 mhz sinyal veriyormuş , onu da düzeltip ilk başarılı testi gerçekleştirdim.
-Ses kalitesi iyi değil , düşük sinyaller çok zor duyuluyor .
-Malum düdük sesine ulaşamadım hala ..
Biraz kafayı toparlayıp sağlıklı ayar yapabilmek için tekrar hocaya mürecaat edeceğim.
Ali Şahin hocama çok teşekkür eder , selam ve saygılarla iyi çalışmalar dilerim.
Test videosu link :
https://www.youtube.com/watch?v=DY-VTPAd7bs
-
The power supply section has 2 options.
1 - AC input and a higher voltage on the IRF510 and +12 volts to the bitx.
2 - +12 volts applied to both the final and the exciter.
Linear Amp devresi için ,
Yukarıda yazılandan anladığım şöyle ;
1- Ac voltaj uygulanacak aynı zamanda +12 volt uygulanacak
2- Ac voltaj kullanılmazsa +12 voltla hem anakartı hem linearı besleyebileceğiz .
Özellikle 2. şık doğruysa , zaten yüksek amper güç kaynakları kullanıyoruz , AC ile uğraşmayayım diyorum.
-
Ahmet bey merhaba,
Video kaydını izledim.Öncelikle BFO frekansının tam ayarlı olmadığını belirteyim.Diğer sorunlarda çoğunlukla ayarlardan kaynaklı.
Düzeltmek için;
1-DDS ile ses şiddetinin en yüksek olduğu frekansa ayar yapın.Sesin bozuk veya düzgün olması önemli değil, sadece maximum ses olsun.
2-BFO ayar trimeri ile sesi net elde edecek şekilde ayar yapın.
3-Muayyenler ile maximum alış olacak şekilde ayar yapın.
4-Yaptığınız DDS kartının çıkışı 5-10mW olacak şekilde yükselteç konulmuş.Bu nedenle dds çıkışına 47R direç yerleştirin ve daha önce kullandığınız 470R direncin değerini artırın. Q7 nin kollektöründe 1.5 volt AC görün.(Mixeri yüksek güçle sürerseniz bol gürültü dinlersiniz)
Güç katına gelince;
Belirtilen kartı kuracaksanız tüm cihaz için 15 volt AC ile beslemeniz yeterlidir.Bunu tavsiye ederim. 8 watt civarında bir çıkış gücü alırsınız.Sakın switch mode güç kaynakları kullanmayın.Bol miktarda parazit yayıyorlar.
-
Ali Şahin hocam , çok teşekkür ederim,sağolasın. Kartları kutulamak için uğraştım biraz yarın biter sanıyorum , dağınıklığı bir toparlayayım ayarları bahsettiğiniz gibi yapacağım.
Linear kartından pek bir şey anlamadım , açıklamasından da ... Şimdiden sormamın nedeni kutuyu ona göre ayarlayabilmek içindi , eğer sadece DC 13v ile işi halledebileceksem bunu tercih ederim . Kartta sanki hem DC hem Ac girişi var yarın fotografını çeker eklerim.
Aslında bende HLA 300 de var . Hiç linear yapmasam HLA 300 ile kullansam diyorum ama o zaman da roleleri nasıl yaparım , mayktan TX/RX meselesini nasıl hallederim diye düşünüyorum. Saygı ve selamlarla ...
-
Çıkış katı mutlaka yapılmalı, çünkü BİTX20 kartının çıkışı hazır Pow. Amp. devrelerini sürmeye yetmez.
Cihazı isterseniz regüleli 13,8 volt ile besleyebilirsiniz. Bu durumda ıkış katı üzerine yerleştirilen LM317 yi takmıyorsunuz. PCB üzerinde LM317 nin çıkışını doğrudan girişine bağlıyorsunuz.Doğrultucu diyotları ve el-ko da takılmıyor.
-
Ali Şahin hocam çok teşekkürler. Bu gün bitx-20 kartını + dds i bir şase üzerine aldım . Q5 base ten dediğiniz gibi 10nf+1k ohm dirençle dds i girdim.
Hemen dds çıkışında da 47 r direnç bağladım . toplam 1047 ohmluk bir direnç oldu q5 --- dds arasında .Osiloskopla baktım sonuçlar şöyle ;
Önceki gibi bir sinyal göremedim yoğun bir parazit görülüyor , yine de tepeden tepeye 2 mv ölçüyor.
Duyduğum ses sinyalleri çok zayıfladı , sesi sonuna kadar açmama rağmen güçlükle bir kaç istasyon duyabildim . Başka bir hata da yapmış olabilirim yarın bakacağım tekrar , ancak kolayına kaçmak için yaptığım uygulamalar şunlar , bunlar bu sonucu doğurmaz diye düşündüm ama siz bilirsiniz .
--Anten ve dds bağlantılarında rg58 kazık gibi ,dönmüyor kıvrılmıyor diye blendajlı mic kabloları kullandım 15 -20 şer cm.
--Ground iletiminde kısa yol alüminyum şaseyi kullandım.
-
Ahmet bey, devre önümde olmadığı için şudur diyemiyorum. Mixer yaklaşık 1.5V Vpp ile sürülecek, ayarlarınızı buna göre yapınız.Selamlar...
-
Hocam haklısınız . Bana 1500 km uzaktan kumanda ile Qrp yaptırdınız , çok sağolun . Direnç değerini arttırmak , önceden söylediğiniz gibi Q7 base den girmek dahil değişik yolları deneyeceğim .Teşekkür ederim , saygı ve selamlar.
Bir kaç resim
-
Keşke DDS devresini ekranın hemen arkasına monte etseydiniz, o lcd, buton, encoder kablolarının hepsi gürültü kaynağıdır.
-
Hocam dds in orda olmadığının farkındayım , hele lineer katı da geldi mi hiç olmayacak . Kutuya başlarken ön paneli fazla delmeyeyim dedim onun için böyle oldu ama zaten ön panel de istediğim gibi temiz olmadı , bu geçici olsun dds i öne alayım .
Tb5x Mehmet hoca " bu dds i sevmedim" demişti , çok haklı ... Devre çoğunlukla saçmalıyor , ekranda başka frekans yazıyor çıkışı başka ( şift ayarları normalken de) Bitx-20 için başka bir dds de yapmak istiyorum zaten , teşekkür ederim 73 ..
-
Dds modülünü kesip lcd boyutlarına getirdim sontra arkasınada dds i ekledim..Ancak bir yıldır bu dds ve modülü kullanıyorum, pek çok ayrı devrede kullandım forty2, juma direct conversion recevier ve daha pek çok. Bundan verimli ve kararlı devre görmedim. Saçmalamasının başlıca sebebi 1. Statik elektrik, 2. Elektrik kıvılcımı. Bu sebeple ekran kaybolabiliyor, sinyal kesilebiliyor. Ancak bunlar test esnasında olan şeyler. Kutuladıktan sonra hiç bir problem yaşamadım. 73
-
Dündar hocam ,uygulamanız çok güzel. Hangi dds i kullandığınızı anlayamadım ama .73 ..
-
Kullandığm dds ad9850 entegreli dds, kumanda devreside LU5DJV' nin devresi. Yani sizin uyguladığınız devre. Ancak kontrol devresinde sadece 16f628 olan devre. Zaten sizde 74HC li entegreleri kullanmamışsınız. Yani 74 HC olmayan devre biraz daha küçük. Birde onun yarısını kesince lcd kadar oluyor.
-
Dündar hocam anladım , siz pcb yi de yeniden çizdiniz sanırım , dds modulü pcb nin arkasından monte etmişsiniz , gayet de güzel ve işlevsel olmuş .
Teşekkür ederim. 73 ..
-
Modül lehim yüzünden takılıyor , TC1602D displaye göre , display kablosuz direk sokete bağlanıyor , atlamalar can sıkıcı ama lcd kablolarıyla uğraşmaktan iyidir .
-
Düzeltme
-
Güzel bir çizim olmuş.
-
Merhabalar. Uzunca bir süredir Bitx mail grubuna üyeyim. Bugün e-mailime düşen bir linki sizlerle paylaşmak istiyorum, yararlı olabilir.
http://golddredgervideo.com/kc0wox/bitx20a.htm
Ahmet Nevzat bey ve konuyla ilgilenen tüm arkadaşlara başarılar dilerim.
73
-
Hulusi hocam teşekkür ederim ,iltifatınız için ancak ben de pcb olarak beğenmedim , iş görürse sorun yok daha da uğraşamam dds pcb işiyle ... Kartını bastım test edeyim , proteus dosyasını yayınlarım , güzel değil ama işlevsel diyelim. Selam saygılar ...
-
Ahmet Mete bey , çok teşekkür ederim. Sitedeki Bixx-20 yi biraz inceledim , benim yapmakta olduğum pcb den epeyce farklı sanırım tx de anakartta , sinyal takibi gibi konularda faydalanacağım . Selam ve saygılarla ...
-
Hulusi Dündar bey çok sağolsun onun gösterdiği gibi , dds pcb sini yapıp çalıştırdım bu gün , kablo kargaşasını önemli ölçüde azalttım . Tepeden tepeye 1v civarında sinus skopta görünüyor . Bu zannedersem tam bitx e göre oldu .
-
Yeni dds i kutuya aktardım , Bitx ayarlar tam olarak yapılmadı , çektiğim video linki ;
https://www.youtube.com/watch?v=MqzjMOGrpHQ&feature=youtu.be
-
Montaj sırası Linear amp. kartına geldi , bu gün power supply kısmını monte edip test ettim. Bluemavi den aldığım rolelerin uyum sağlayıp sağlamayacağı açısından önemliydi , test sorunsuz geçildi , role tetiklenince tx voltajı izlendi.
Devrede AC voltaj kullanmayacağımdan dolayı Lm317 ve bazı elemanlar monte edilmedi .
-
Bana gelen Linear amp&psu kartı manueldekinden biraz farklı gerçi bobinleri aynı ancak bobinler ile ilgili sorun var . L3 ve L4 ü T37-6 nüve üstüne #28 telden 13 tur sararak .55 uh elde edin diyor ancak t37-6 üzerine 0.3mm telden 13 tur sardığımda 1.9 uh ölçüyorum. Sarımı tek tura kadar düşürdüm tek turda 0.8 uh ölçtüm , ölçü aleti ile ilgili de sorun olabilir ancak şimdi ne yapayım diye düşünüyorum , burda kırıtik olan endüktansmıdır yoksa sarım sayısımıdır ?
-
Önemli olan endüktans, ama böyle bir durum varsa, kullandığınız toroid t37-6 değildir., rengine aldanmayın. 14MHz ye uygun başka bir nüve kullanabilir veya nüvesiz sarabilirsiniz.
Tasarımcısı prototipte naylon musluk contası üzerine 0.38mm emaye telle 20 tur sararak 0.55mikrohenriyi elde etmiş.
(http://www.phonestack.com/farhan/bitxlinear.jpg)
-
Ali Şahin hocam, teşekkürler . T37-6 yı tarifte yazmış , malzeme listesi verirken T50-6 yazmış ...
""" 2 inductor 12 turns #28 T50-6 .55uh L3, L4 """
Elimde T50-2 de vardı onunla da denedim olmadı , ölçü aletine yeni bir pil takıp bir daha bakayım. Hayırlı Ramazanlar 73 ..
-
T37-6 ileT50-6 aynı malzemeden yapılmıştır. Sadece boyutları farklıdır. T50-6 üzerine 12 tur sarmalısınız. T50-37 kullanıyorsanız 13 tur sarın. T50-2 çok uygun değil, üst sınır 10 MHz olarak belirtilmiş.
-
Hocam , T37-6 üzerine 8 tur ile .6 ---- .5 uh ölçtüm böyle bağlıyorum .
-
Bitti sayılır , irf510 un değişik bir soğutucusu var , ebayden gelmesi 1 ayı bulur , bekleyeceğim.
-
Merhaba Ahmet bey cihazda son durum ne oldu acaba istediğiniz gibi çalıştırabildinizmi
-
Ahmet Bey merhabalar,
Çalışmanızı takip ediyorum. İnşallah yakın zamanda bitirirsiniz. Videolarda dikkatimi çekti. LCD ekranda 80m , USB ve 4.166 yazıyor. Bunu anlamlandıramadım. Ama 80m'de yayınlar LSB üzerinden yapılır. Merakımı mazur görün lütfen. Bitix ile veya diğer qrp lerle uğraşmak insanın bilgi ve tecrübesini mithiş arttırır. Tebrik ederim.
QRP ile uğraşmak ayrıcalıktır. Çalışmanızda kolaylıklar dilerim. 73...