Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA2OQ - 19 Mart 2015, 08:58:19
-
Merhabalar.
Hafta sonu elimde mevcut bulunan RG-213 kabloya UHF erkek konnektörü takmak istediğimde, koaksiyelin canlı ucunu lehimledikten sonra, konnektör şasesi üzerindeki lehim deliğinden kablo blendajı ile şase arasına lehim yapma girişimlerim başarızlıkla sonuçlandı. Daha sonra yeni bir konnektörle, bu sefer blendajı geriye doğru kıvırarak konnektörü üzerine geçirip çevirmek suretiyle sıkı geçme tarzı irtibat denedim ama konnektör gövdesi kablo üzerine çok sıkı oturduğundan, konnektörü çevirirken şase blendajı zarar gördü ve her turda daha çok parça koparak şase iletkeni zarar gördü. Elimdeki kablonun veya konnektörün standart olmadığını düşünmeye başladım, ama, belki de ben yanlış bişeyler yapıyorumdur diye düşünmeden edemedim. Sizler koaksiyel kablo ve konnektör montajını hangi yöntemle yapıyorsunuz? Lehim yöntemini kullanıyor musunuz? Kablo izolatörlerini yakmadan konnektör içine lehimi doldurabilmek için püf noktası nedir? Sıkı geçme montaj tek başına yeterli olur mu? Bu konuda yardımcı olabilecek var mıdır? Teşekkürler.
-
Gökhan Bey ,
Malesef konektörlerin kalitesizliğinden kaynaklanıyor üzeri nikelaj türü birşeyle kaplı siz onu eğe ile üzerinden talaş almaz iseniz lehim tutmuyor çoğu zaman alsanızda tutmuyor.
Şayet şase sıkı sıkı girdiyse gücünüzde KW seviyelerinde değilse sıkınyok .
Bu nedenle ben genelde sıkmalı tip konektör kullanmaya gayret ediyorum. Yılda kaçtane konektör sıkacaksam sırf bunun için ik ayrı boyutta sıkma pensesi aldım o da benim aç gözlülüğüm olmalı :(
(http://www.eham.net/data/articles/19257/index1n.jpg)
73
-
Gökhan bey, linkteki videoda doğrusu gösterilmiş... https://www.youtube.com/watch?v=_jlPcBVg45E
Püf noktası:
Öncesinde zımpara veya benzeri şeyle oksidi temizlenmiş PL259 a yüksek güçlü havya ile kısa süreli lehimleme işlemi,
ve
Kaliteli PL259, (mesela Amphenol). Kaliteden kasıt, yalıtıcısının yüksek sıcaklığa dayanıklı teflon (PTFE),
kaplama malzemesinin kolay lehimlenebilir olması (Nikel).
Elinizdeki konnektör bu özellikleri taşımıyorsa sıkı geçme yöntemi en iyisi.
Sıkı geçme yöntemi çok iyi yapılmamışsa, büyük ihtimalle UHF de SWR ye neden olacaktır.