Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA1JA - 05 Ocak 2015, 17:51:31
-
Herkese merhaba,
QSO için gerekli teknik ekipmanları dörde ayırdım.
PSU, Cihaz, Tuner, Anten
Daha önceki sorularıma vermiş olduğunuz cevaplar ve tavsiyeleriniz doğrultusunda, HF cihaz konusunu hallettim.
Anten için de yerim olmadığından, şimdilik, "balık oltası" anten ile idare edeceğim.
PSU için, şu ana kadar bulabildiğim DIAMOND GSV3000 var. Ya da 12-13.8V SMPS alıp, bir kutuya, filtre, ölçü aleti vs. ekleyip kullanacağım.
Anten Tunere gelirsek;
Yine önerilerinizden yola çıkarak, antenin hemen altına koyabileceğim, dolayısıyla dış ortamda çalışacak bir tunere ihtiyacım var.
Bunun için de fazla alternatif yok gibi görünüyor. Sıfır alacak bütcem yok.
2.el ICOM AT-120 ve AT-130 dışında henüz bir şey bulamadım.
Anten tarafında 1:9 unun kullanıp, tuneri içeride kullanarak manuel veya otomatik tuner çeşitliliği arttırılabilir belki. (racona ters, biliyorum)
Çok zorda kalmadıkça bunu istemiyorum.
Tuneri kendim yapsam diyorum, araştırmalarıma ve hesaplamalarıma göre benim kullanacağım anten empedansı için L tipi filtre işimi görecek gibi. Bobin seçimini röle ile, kondansatörü de servo veya step motor ile yapmayı düşündüm. Test için ayrıca bir RF kaynağım olmadığından şu an için bunu da yapamadım.
PSU ve tuner konusunda, fikir ve önerilerinizi rica ediyorum. Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
73
-
Murat Bey,
Güç Kaynağı HF de SMPS OLMAMALIDIR!! (Üzerinde marka olan ve gerçekten HF için yapılmışlar müstesna)
Tuner için doğru yoldasınız. Anten dibine bağlamalısınız. 1:9 balun falanı boş verin.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
1-Diamond GSV 3000 kullanıyorum. Memnunum. Trafolu olduğu için ağır ama sağlam ve güvenilir. Fotografı şuradadır:
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,31332.msg96733.html#msg96733
2-Avair AV-825NF switch mode güç kaynağı kullanıyorum, memnunum. Hafif, sağlam, güvenilir. Portable işlerde kullanıyorum.
Bu cihazları şu iki mağazadan tedarik ettim:
http://www.telektronik.com/?newUrun=1&Id=796673&CatId=bs402946&Fstate=&/DİAMOND-GSV-3000-GÜÇ-KAYNAĞI
http://www.mobilcom.com.tr/asp/product/29957/Avair-AV-825NF-110-220VAC-6-15VDC-25A-Ayarlanabilir-Parazit-Filtreli-Guc-Kaynagi
Her iki mağazanın sahibi de TA amatör telsizcidir, bu mağazalar sağlam yerlerdir. Bir çok istasyon malzemesini kendilerinden almışlığım vardır, her iki firma sahibi de ticaret zihniyetinin ötesinde amatörlere yardımcı olan kişilerdir. Kendileri ile herhangi bir şekilde irtibatınız olursa bunu siz de anlayacaksınız zaten :)
Şu bilgisayarlarda veya led ışıklı tabelalarda kullanılmak üzere yapılmış ucuz güç kaynaklarına rağbet etmeyiniz. İstasyonunuza yazık etmeyiniz.
3- Icom AH-4 kullanıyorum memnunum. (AT-130 un amca oğlu olur)
Başlangıç için ucuz yollu ama işe yarar bir tüner alayım diyorsanız, şurada tüner inceleme yazım var, kolayca ABD den ısmarlamak suretiyle getirtebilirsiniz. Racona uyar mı bilmem, raconla işim yok kendi halinde bir amatörüm :)
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,28826.0.html
-
at 130-140 için bence izmir aliağa gemi söküm tesislerine bir bakmak gerekebilir oradaki hurdacıları kontrol etmelisiniz muhtemelen işinize yarayan anten tunerler bulabilirsiniz
-
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Avair, küçük olması nedeniyle daha cazip görünüyor.
100W Tx'de yaklaşık 20 çekileceğini düşünürsek, 25Amp. modeli mi almalı, yoksa 40Amp. modeli mi?
Mete Bey, tuner inceleme yazınızı daha önce okumuştum, ancak Bilal beyin önerdiği ve sizin de kullandığınız gibi, "su geçirmeyen" bir tuner
ile başlamak niyetindeyim, uygun bir çözüm bulamazsam, dediğiniz gibi ucuz yollu bir tuner edineceğim.
Daha yeni olması dışında AH-4'ün AT-120/130'a göre tercih edilecek bir üstünlüğü var mıdır?
Bu işin en ucuz tarafı anten oldu, o da hayal kırıklığı yaşatmaz umarım :)
-
Murat Bey;
LDG firmasının çok ekonmik tunerleri var. Gerçi bende şu an LDG-1000 var. Biraz pahalı olanı ama bence fiyatına göre çok büyük iş yapıyor. Hem ekonomik hemde her türlü anten ve cihazla kullanılabiliyor. Tekirdağdan Metin Bey (http://www.telektronik.com/?product=2276194&pt=ANTEN+TUNERLER) LDG firmasının tunerlerini satıyor. Fiyatları yaklaşık 325 usd civarında. Kesinlikle kullanmanızı tavsiye derim. Manuel tunerle uğraşmayıp, işi hafızalı otomatik anten tunere bırakıp cihazlarını ve antenlerinizi korursunuz.
1/9 unun ve ldg automatik anten sistemini yıllarca sorunsuz kullandım, kullanıyorum..
-
Burak Bey,
Öncelikli tercihim, outdoor bir tuner kullanmak. LDG'nin bunun için bir ürünü yok sanırım.
-
Murat bey, LDG nin outdoor bir tuneri var, RT-100.
http://www.ldgelectronics.com/c/252/products/20/69/1
Burak bey, Metin beyin tüner sattığı gözümden kaçmış, hatırlatmanız için teşekkür ederim.
73
-
Ahmet Bey,
Teşekkürler, bunu görmemiştim. Türkiye'de bulabileceğimi sanmıyorum.
Biraz daha bekleyeyim bakalım.
Bu arada PSU konusunda bir sorum olacak, siz kullandığınız için;
Avair AV-825NF sabit cihaz kullanımı için yeterli olur mu? (max.100W, SSB ve dijital mod kullanımı için)
-
Fazlası ile yeterlidir. Zaten bu amaçla yapılmış bir güç kaynağıdır. Basit biçimde şöyle söyleyeyim: Ben QSO lara başlayınca bazen cihaz ağlıyor ama Avair'den tık çıkmıyor. Fanı otomatiktir, yazın bazen fan açar kapatır, kışın onu da yapmaz. Parazit filtresi etkilidir. Parazit hissederseniz filtre ayarları ile oynayarak kesebilirsiniz.
Genel bir kural olarak evde kullandığımız 100 w lık cihazlar için 25A lik beslemeler yeterlidir. Ancak bu 25A gerçek 25A olmalı, piyasadaki markasız cihazların bazen üzerinde yazan bu rakamların yanlış çıktığı da olur. Ama Avairde böyle bir durum yok, denediğim için biliyorum.
40A lik Avairi de alıp rahatlıkla kullanabilirsiniz, daha ferah ferah çalışacaktır :) Fan açma durumu da çok nadir olacaktır. Üstelik ileride 200w lık cihazlar alırsanız bu PSU ile onları daha randımanlı kullanırsınız.
-
Yine önerdiğinizin tersini yapıp bu kez ucuz olanı tercih edeceğim :) 25A, şimdilik beni idare etsin, 200W cihaz alacağım günleri görürsek
40A alıp ferah ferah çalışırım :)
-
Murat Bey;
Eğer mobilde kullanmayacaksanız veya arazide kullanmayacaksanız, indoor bir tüner tavsiye ederim. LDG tunerlerde automatic tüne özelliği olduğu gibi manuel olarak da tüne edebilrsiniz Cup-down ve Lup-down tuşlarıyla istediğiniz değerleri yakalayabilirsiniz. Bence amatörün hertürlü ekipmanı elinin altında - gözünün önünde olmalı. Çünkü üzerindeki ışıklardan swr başta olmak üzere diğer değerleri de kontrol edebiliyorsunuz. Dışarıya bir cihaz koyup sonra onu unutmak aslında bana ürkütücü geliyor.
Aman dikkat asıl cihazlar bozulmasın....
-
Burak Bey,
Ben de cihazın gözümün önünde olması taraftarıyım ancak kullanacağım anten nedeniyle,
bu şekilde kullanılması önerildiği (zorunluluk değil) için, öncelikle outdoor tuner arayışına girdim.
Sizin önerinizi 2.tercih olarak düşünüyorum ve biraz daha bekliyorum.
-
Catıda kullanmak istediğiniz frekansa göre boyu ayarlanmış fakat , cevresel faktörler ,kullandığınız kablo boyu yada herhangi bir neden ile swr sinde ufak bir bozukluk var ise cihazınızın yanına bir tuner ister hazır alıp ister kendiniz yapıp kullana bilirsiniz .
Fakat kullanacağınız frekansa uygun olmayan bir teli anten olarak kullanmayı düşünüyorsanız antenin hemen dibine takılan tuner ceşidini kullanmanız gerekir peki neden :
eğer cihaz yanına takılan anten tunerden kullanırsanız tuner cihazın cıkışını istenilen swr oranına getirerek cihazı hem koruyacak hemde maximum cıkış yapmasına izin verecektir ama unutmayın aslında sizin swrniz duşuk değil sadece tunerin cihaz kısmında düşük bunu tuner sağlar ama bu yuksek cıkışı kullandığınız kablodan antene aynı gucte ulaştıramaz yine swrden dolayı kayıp yaşarsınız yani cihazdan cıkan guc antene kayıpsız ulaşamaz oysa anten tuner cihazın yanında değilde antenin dibinde olsa arakablo da swr yine düşük olacağı için gucunuz tam olarak antene uygulanmış ve kayıp yaşamamış olacaktır .
Aynı orantı dinleme içinde gecerli yukarıdan bozuk empedans ile gelebilen sinyal sonradan düzeltilerek cihazınıza girecek tabiiki gelebildiği kadar
Aslında anten tuner işi çok basit fakat bir odakar da önemlidir .
Tuner nerde olursa olsun qso gercekleşir qrp ile bile konuştuğumuza göre ama randımanlı kazanclı bir istasyon isterseniz o zaman uygulama önemli . unutmamak gereken bir konuda en kaliteli anten tunerde kullansanız kendi frekansında buyutları ayarlanmış bir antenin yerini hic bir zaman tutamaz ...... 73
-
Mesut bey yine mutabıkız. :)
Burak bey, her ne kadar Mesut beyle mutabık olsam da, çok şahane bir Icom AH-4 tunerim olsa ve onu da zaman zaman kullansam da, sizin önerinizi de uyguluyor, evdeki asıl istasyonumda cihaz dibi tünerler kullanıyorum. Çıkış yaparken, genellikle otomatik tunerlerin otomatik ayarı ile yetinmiyor ve elle müdahale yapıyorum. Otomatik ayar diyelim ki 1:1,5 SWR ye kadar ayar çekmiş olsun, ben elle müdahale yaparak bu ayarları çoğu zaman 1:1 e kadar düşürebiliyorum. Bu da hoşuma gidiyor.
Murat bey, yukarıda sorduğunuz bir sorunuzu gözden kaçırmışım özür dilerim. Biraz elektroforez yapmakla meşguldüm de :)
Daha yeni olması dışında AH-4'ün AT-120/130'a göre tercih edilecek bir üstünlüğü var mıdır?
Şimdi ikisini tokuşturmayalım, iyidir kötüdür demeyelim, bakarsınız her ikisine de sahip olanlar arasında bir tartışmaya neden oluruz :)
AH-4 kara araçlarında kamçı antenler ile beraber kullanılmak üzere ve karasal mobil uygulamalarda kullanılmak üzere yapılmış bir anten tunerdir.
AT-130 ise deniz taşıtlarında kullanılmak üzere yapılmış bir anten tunerdir.
(AT-130 un el kitabında kara mobil uygulamalarda da kullanılabileceği yazar, ama AH-4 ün el kitabında denizde kullanılabileceği YAZMAZ.)
Devam edecek...
-
AH-4 için max dayanma gücü 120W olarak verilmiştir,
AT-130 için max dayanma gücü sürekli 100W, PEP olarak 150W dır.
Aşağıda kendi el kitabından alınma resimlerde bu konuyu görebilirsiniz.
İki tuner birbirine oldukça yakın, ancak sanki denizde kullanılacak olanı daha zorlu şartlara dayanmak üzere yapılmış gibi.
Her iki tüner elimde olmadığı için, kişisel fikrimi söyleyemiyorum. Ancak aramızda her iki tuneri kullanmış arkadaşlar da vardır, onların da bu konuya katkı yapacaklarını umuyorum.
73
-
Mete Bey, elektroforez konusundaki çalışmalarınız için sizi tebrik ediyorum.
Beni çok ilgilendirmediği için (sanırım :) ) bilgi amaçlı okudum.
AH ve AT modelleri konusunda ayrıntılı açıklamalarınız için de teşekkür ederim.
Mesut Bey, kullanacağım anten tipi için tuner seçimi konusunda sizinle aynı fikirdeyim, Bilal Bey de, nedenlerini
gayet güzel anlatmıştı. Çok soru soruyorum ama anladığımı da unutmuyorum.
Burak Beyin ısrarlarına rağmen, outdoor tuner kullanma konusunda direniyorum :)
Ayrıca, anten tuner nasıl yapılır? konu başlığına da, değerli katılımlarınızı beklerim.
73
-
anten tuner bir varyabıl kondansatör bir troid ben bununla 1 yılda 360 yabancı qso yaptım ama bu işin ucu acık nasıl isterseniz yapabilirsiniz cok zor değil . http://www.telsizciler.org/index.php/topic,27901.0.html
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,27951.0.html 73
-
istediğiniz başlıkta cevap veremedim kusura bamayın 73
-
AT-130 ve AH-4 arasında tercih derseniz daha önce kullanıcı yorumlarından ve daha sonra benim her iki tuneride kullanmam neticesinde size şu bilgileri verebilirim.
Öncelikle
AT-130 1.6- 30Mhz arası
AH-4 3.5- 54Mhz ararı çalışmaktadır. (kullanacağınız frekansları düşünmek lazım)
AT-130 -30 ila artı 60 santigrat derece arası
AH-4 -10 ila artı 60 santigrat derece arası çalışmaktadır. ( Türkiye'de hava şartlarını düşünmenizi öneririm) Nitekim soğuk şehirlerimizde AH-4'ün çalışmadığını duydum.
AT-130 pep 150W. güce kadar çalışır iken
AH-4 pep 120W. güce kadar çalışmaktadır.
AT-130 2.5kg ağırlığında ve ebat olarak AH-4'ün 2.5 katı boyunda iken
AH-4 1.2kg ve daha küçük ebatlardadır.
Ayrıca
Her iki tunerinde çalışma prensibi ve devre şemaları hemen hemen aynıdır. AT-130'da bobin kondansatör kombinazyonunu gösreren içeriden ilave led ışıkları var.
AT-130'un E versiyonlarındada ilave dışarıdan remote kontrol için manuel tuner kartı mevcuttur.
AH-4 smd malzemelerden üretilmiş iken AT-130'da kullanılan komponentler standart büyük boy elemanlardan üretilmiştir.
AT-130'da kullanılan özellikle roleler ve elektronik malzemelerin kalitesi AH-4'e göre daha iyi. (kullanıcı yorumları ve şahsi kanaatim)
AT-130'da gemilerde kullanırken olası yıldırım ve statik elektriğe karşı AH-4'e göre ilave şu tedbir alınmış; Bu tür otomatik anten tunerlerde AT-130 ve AH-4'de cihaz ile tuner arasında kullanılan kontrol kablosu (Artı,Eksi, Key ve start ucunun olduğu) çıkarıldığında yani tunerin enerjisi otomatik kesildiğinde mach olmuş tunerin otomatikman ayarı bozulur. Ama AH-4'de tune edilmiş durumda iken kontrol kablosunu cihazdan çıkarmayıp cihaz üzerinden sadece rf kablosunu sökerseniz tunerin mach ayarı bozulmaz aynı anteni tunerle birlikte başka bir cihazınıza bağlayarak kullanabilirsiniz. Oysa aynı işlemi AT-130'da yapamazsınız. Tuner kontrol kablosu takılı iken rf kablosunu sökerseniz tunerin enerjisi kesilir ve ayarlanmış tune işlemi bozulmuş olur. Yani AT-130 da tuner şaseyi rf kablosunun blandajından alır. Bu durum yağmurlu havalarda gemide aşağıdan rf kablosunu sökerek cihazın enerjisini tamamen kesmek için alınmış bir önlem olup istenildiğinde tunerin içerisinden bir küçük jamper ile bu koruma devre dışı kalabiliyor.
Ayrıca AT-130'da askeri tunerlerdede gördüğüm nem alma vidası mevcut olup AH-4'de böyle bir vidaya gerek görülmemiştir.
Benim görüşüm her iki cihazıda gördükten ve aynı anda kullandıktan sonra özellikle kullanılan role ve devre elemanlarının kalitesi , çalışma sıcaklığından, çalışma frekans aralığından, maksimum güç bakımından dolayı AT-130 diyorum ve tercihim bu yönde olmuştur.
Bu açıklamayı konu açılmışken bilgi amaçlı yapma gereği duydum.
Tabi herkesin yorumuna ve tecrübesiyle seviyeli eleştirisinede saygı duyarım. O ürün kötü bu iyi demiyorum.
Anten tuner nasıl yapılır sorusuna hiçbir tecrübem olmadığından yorum yapamam.
Yeri gelmişken bende sorayım manuel tunerlerde kullanılan kw güçlere dayanıklı varyabıl kondansatör ve ayarlı bobinler nereden nasıl temin edilir?
-
Mesut Bey sorun değil, yazdıklarınızı hangi başlıkta olursa olsun takip ediyorum :)
Onur Bey,
verdiğiniz detaylı bilgiler için teşekkürler. Bunlar, nette arayarak bulunacak bilgiler değil.
Cihazları yakından görmüşken hemen sorayım, cihazlardaki röleler, standart röle mi?
-
Oy oy oyyy... TA8AT Onur bey Allah sizden razı olsun, cihazlarınıza ve antenlerinize zeval gelmesin, vallahi uzun süredir böyle zıpkın gibi fişek gibi bir Türkçe açıklama yazısı okumamıştım. Ülkem amatörlüğü hakkında içimin yeniden hevesle dolmasına neden oldunuz. Sağolun varolun. Bir konu bu kadar açık, basit ve net anlatılabilir. Bu yazınızı arşivliyorum.
Zaman zaman ebayda anten tüner yapmak için kullanılabilecek geniş aralıklı varyabl ve ayarlı bobinler satılıyor. Şu anda tek bildiğim yer orası.
73
-
1KW üzerinde hava aralıklı varmıdır bilmiyorum ancak vakum kapasitörler var.
http://www.ebay.com/itm/20-1000-pF-10-kV-50-A-30-MHz-VACUUM-VARIABLE-TRIMMER-CAPACITOR-KP1-4-1-4-/271601841871?pt=Vintage_Electronics_R2&hash=item3f3cbb36cf
-
Ahmet Mete bey sizin forumda daha önceleri paylaştığınız gerek contestler ve gerekse diğer konularda yazdığınız açılayıcı ve bilgilendirici yazıların yanında bu hiç sayılır. Nitekim o yazdıklarınızdan kendi payıma çok şey öğrendim. Yazdıklarınızı ilgi ile takip ediyorum.
Roleler Türkiye piyasasında satılan standart rolelerden değil. Özellikle rf'den etkilenmeyen tamamen kapalı tip büyük boy 12 volt kaliteli rolelerdir.
Verdiğiniz link içinde ayrıca teşekkür ederim. Ben biraz daha hazır değilde sökebileceğimiz eski ekipman konusunda temin edilebilecek pratik yol varmıdır diye düşünmüştüm.
Bu arada Aliağa gemi sökümde bana Bergama'ya çok yakın. Oradan çıkan tunerleri gördüm. Resmen spiral ile kesmişler ortalıklarda değersiz bir şekilde sürünen, elinize aldığınızdada değere binip 400 USD fiyat çekilen, görselliği bir okadar kötü , çalışırlığıda belli olmayan cihazlardır. Alan bir pişman almayan bin pişman...
-
Bu arada, her nekadar masanın üstünde 1 adet ldg 1000 ve 1 adet ldg 100 wattlık tunerim olsada, bende icom cihazımla field day ve mobilde kullanmak üzere bir outdoor tuner arayışındayım, bilginize..:-)
-
Bir sorum daha olacak;
AH-4 tipi tuner ile cihazı haberleştiren kabloyu seçerken hangi tip kablo kullanmalıyız ve maximum uzunluk ne olabilir? aynı tip kabloyla rotor da çalıştırmak mümkün müdür?
Belki: orjinal kablosunun üstündeki spectler bize yardımcı olabilir...
-
Burak bey haberleşme kablosundan artı 13.8 Volt, GND, Start, Key uçları geçiyor. Ben blandajlı (1şase-3canlı uçlu) kablo kullanarak; şaseye GND ucunu bağlayıp diğer uçları ekranlı bir şekilde toplam 30 metre kablo ile kullanıyorum. Data alışverişinde herhangi bir sıkıntı olmuyor. 30 metrenin üzerini denemedim ama sanırım kaliteli bir ekranlı kablo ile 50 metreden haberleşir.
Aynı tip kablo ile rotor çalıştırmak sorunuza gelince bence cihazınızdan çıkan tuner kablonuz ile aynı anda rotor kullanmayın. Zira rotorunuzun beslemedeki çektiği akım direk telsizinizden çekileceğinden dolayı hem cihazın içindeki tuner için besleme katının gereksiz yere ısınmasına sebep olacaktır, hemde rotorunuzda oluşabilecek arızada telsizinizin yine tuner besleme katınıda arızalandıracaktır.
Rotor için ayrı bir kablo kullanmanız daha mantıklı olacaktır.
-
Onur Bey;
tabiki ayrı bir kablo kullanacağım, sadece aynı marka model kablo olur mu diye sormak istemiştim. ama galiba olur...
-
Soruyu yanlış anlamışım kusura bakmayın. İyi çalışmalar dilerim.
-
Onur Bey merhaba;
Nasıl bir kablo kullanıyorsunuz bilgi verebilir misiniz?
piyasada; kumanda kablosu, enstruman kablosu ve data kablosu diye 3 çeşit kablo var. Hangisini tercih etmeliyiz? Ekranlı kablo daha mı iyi olur?
piyasada siyah + beyaz + kırmızı + yeşil olup da PE kılıflı kablo var mı?
ben aynı kablodan uzun metraj alıp hem rotorlarım için hemde ah4 için kullanmayı planlıyorum..
-
Burak bey selamlar. Şuan için elimde 20 metrelik blandajı olmayan kumanda kablosu diye tabir edilen 4*1.5mm kablo var onu kullanıyorum. Herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum. Ama benim görüşüm blandajlı kablo kullanırsanız özellikle 20 metre ve üzeri uzunluklarda daha sağlıklı olacaktır. Zaten AT-130 tunerin manuelindede bundan bahsetmiş. Uzun mesafelerde tuner ile cihaz arasındaki data haberleşmesinde kayıplar olacaktır.
Linkini verdiğim kablo işinizi görecektir. Burada Reçberin blandajlı 0.75mm kablosu var ama siz blandajlı 4*1.5mmlik data kablosu bulabilirseniz daha iyi olur.
-
Özür dilerim yukarıda linki vermeyi unutmuşum.
http://www.hatfon.com/04-L-BLENDAJLI-KABLO-4X075MM-LIYCY-KUMANDA-KABLOSU-REBER-203106-pId18107.aspx