Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA1JA - 12 Aralık 2014, 11:03:46
-
Merhaba,
Henüz bir cihaz temin edebilmiş değilim. HF veya All mode cihaz satışı da çok yok maalesef.
Ayrıca olan cihazlarda da seçim yapmak benim için zor. Bu konuda tecrübelerinizden yararlanmak ve
sizlerden fikir almak istiyorum. Yardımcı olacak tüm amatör arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Nasıl bir cihaz arıyorum?
Sabit istasyonda kullanacağım.
HF ağırlıklı kullanacağım.
(VHF/UHF olmasının HF kabiliyetine olumsuz etkisi yoksa all mode cihaz tercihimdir. Daha önce, ayrıca VHF/UHF cihaz alırım diye düşünüyordum ama gördüğüm kadarıyla VHF/UHF cihazların hepsi FM ve hiç SSB cihaz yok. O nedenle all mode almak daha cazip geliyor)
SSB kullanacağım ancak yakın zamanda CW de çalışmak istiyorum.
Anten kuracak yerim yok, balkonda kullanabileceğim bir çözüm bulacağım. "balık oltası" veya screwdriver (yapabilirsem) anten kullanacağım.
Cihaz seçiminde aklıma takılan bir soru şu.
Cihazların bazılarında dahili anten tuner var.
Bu benim durumumda avantaj mıdır? yoksa kullanacağım antenler için dahili tuner yetersiz mi kalır? (SWR oranı ve tunerin bulunduğu yer itibarıyla)
Bir diğer soru:
Cihazların bazılarında DSP özelliği var, anladığım kadarıyla DSP hem AF hem de IF için kullanılıyor, cihazın DSP özelliğinin olması, tüm filtrelerin olduğu anlamına gelmiyor. Öncelikle SSB için kullanacağımı düşünürsek, filtre olması ne kadar önemlidir?
Araştırdığım cihazlara gelirsek;
Yaesu FT-847 (HF kabiliyetinin çok iyi olmadığı tavsiyesi üzerine bunu eledim)
Yaesu FT-897 (897 ve 897D olarak 2 model mi anlamadım, DSP var diyor ancak filtreler opsiyonel satılıyor) Tuner gerekli
ICOM-IC7000 (DSP var, filtreye ihtiyaç yok) Tuner gerekli
Kenwood TS-480SAT (sadece HF, dahili tuner var, DSP ama SSB filtre opsiyon)
Kenwood TS-2000E (favorim bu, dahili tuner ve DSP var, ancak yakın tarihli üretim bulamadım)
Kenwood TS-590S (dahili tuner ve DSP var, sadece HF)
All Mode olması avantajı ile sıralamam aşağıdaki gibi;
TS-2000E
IC7000+tuner
Kenwood TS-480SAT (590S'den daha ucuz olduğundan)
Kenwood TS-590S
Değerli öneri ve yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim.
73 de TA1MRT
-
Alıcılardan/arayıcılardan ziyade kullanıcıların değerlendirmesi anlamında çok güzel konu.
İlave olarak sadece HF all mode olan Yaesu FTDx1200 modelini hatırlatmak isterim (VHF ve UHF yok). FFT-1 kartı ile anlık spektrum görünümü ve CW kod çözümlemesini kendi ekranında gösterebiliyor. Dinlemesini test ettik. 480sat, 480hx, 756pro3, ic-718, 706mkIIg ... vb cihazları kullanan arkadaşlarımız karşılaştırlı olarak FTDx1200'ü gayet güzel buldular.
Takip açısından mesajım bulunsun istedim.
-
Hf-Vhf-Uhf All mode düşüncenizden vaz geçerseniz 7410'u tavsiye ederim.
-
Yabancı sitelerde bolca cihaz karşılaştırma konuları var ancak bizde yok.
FTDx1200 ve IC7410 güzel cihazlar. Ancak ikisi de bütçemin çok üzerinde.
Sıfır alamayacağımı düşünürsek, TR'de 2.el bulsam bile fiyatı yüksek kalır.
Cihaz için ayıracağım rakkam 3000-4000TL civarında.
All mode dan vazgeçmeli miyim?
Açıkcası VHF'yi yine propagasyonla DX görüşme yapabilirim düşüncesiyle istiyorum. Yoksa simplex/röle görüşmesi için bir mobil/el cihazı
zaten yeterli olacak.
Bu arada yeni bir soru daha sorayım :)
Yurtdışında cihazı buldum ve birisine aldırdım diyelim. Bu cihazı yanında getirirken sorun olur mu?
-
Murat Bey,
1- Ağırlıklı HF çalışacaksanız HF cihaz alın.
2- Bütçeniz el veriyorsa YENİ NESİL IF DSP li olan cihazlardan alınız. Dikkat AF DSP değil. IF DSP li cihaz alırsanız konvansiyonel cihazlardaki opsiyon filtre derdinin çoğundan kurtulursunuz.
3- Cihaz içerisinde bulunan tunerler kafanızı karıştırmasın. Bunlar bir banda ayarlı anteni yine aynı bantta kullanırken oluşacak ufak empedans farklarını düzeltmek için tasarlanmıştır. Eğer balık oltası falan kullanıp balkona takılacaksanız içinde tuner olan cihaz düşünmeyin. Boşa para vermiş olursunuz.
4- Balkona takılacaksanız mutlaka AH-4 AT-130 v.b. gibi harici tuneriniz olsun.
Şimdi burada marka söyleyeceğim, fakat konu marka tartışmasına gidecek. Onun yerine almaya karar verdiğiniz cihazla ilgili Eham sitesindeki yorumları okuyun. Dikkat!! Olumlu yorumları değil, mutlaka olumsuz yorumları okuyun.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Bilal üstad merhaba;
Amatör radyo üreticisi firmalarının (Icom, Kenwood, Yaesu ... ) neredeyse hepsi Japon firması. Hiç birisi Türk firması değil. Türkiye'de distrübütörler mevcut ama kaç kişi bunlar üzerinden cihaz alıyor? Sormak istiyorum; günümüzde kaç kiçi icom 7100'e 7bin TL verdi de aldı? Türkiye'de bir nedenden dolayı fiyatlar çok yüksek ( Bu konunun amacı cihaz fiyatları neden yüksek olmamalı. Bu bizi ilgilendirmiyor.). Bundan dolayı da ya kişinin kendisi, ya da yakını vasıtasıyla bir şekilde ediniliyor cihazlar. Edinemeyenler de uygun fiyatlı 2.el cihaz arayışına giriyor.
Marka tartışmasına girsek ne kaybederiz ki? Icom karşı komşunun dükkanı değil ki eleştirdiğimizde küssünler bize. Yada Yaesu kendi firmamız değil ki övdüğümüzde birisinin aklına başka birşey gelsin.
Bence yeri gelmişken marka tartışması da yapmalıyız. Hatta aynı markada model tartışması. Bir cihazın bana güzel gelen tarafları olabileceği gibi başkasına uymayan tarafları da vardır (dinlemesi, göndermesi, filtre hassasiyeti, ses tonu ... saymakla bitmez). Herkes olumlu, olumsuz bildirse görüşünü güzel olmaz mı?
Bunları yapamadığımız, gerekli gördüğümüz her durumda yabancı sitelere yönlendirildiğimizde bu konularda ki bilgi birikimimiz hiç olmayacak. O zaman bitlik neden var?
İnanın ben de HF peşinde koşuyorum ama cihaz tespiti konusunda yeterli düzeyde karşılaştırmalı bilgiye sahip değilim. Tamam, herkesin evinde birden fazla HFolmadığını bende biliyorum. Ama eminim ki konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımız var aramızda.
Şimdiden teşekkürler herkese...
-
Bilal Bey Merhaba,
Mutlaka harici bir tuner almalıyım yani.
Peki bu tuner antenin yanında olmak zorunda mı?. (başka bir konuda konuşmuştuk, antende 9:1 unun kullanacağım)
Marka/model tartışması konusunda Ali beyin yazdıklarına katılıyorum. Eminim ki marka vermemenizin haklı sebepleri vardır ancak
bizde de bu tartışmalar yapılıyor olsa güzel olmaz mı? Bu konuda fikri olan bir çok amatör arkadaşımız/büyüğümüz olduğuna eminim.
-
2008 den beri Ft-897 kullanıyorum , hem mobilde hem sabitte kullanılabilecek hem işlevsel hem de dayanıklı bir cihaz bence , D modelinin bir kaç artısı daha vardı ama aklımda değil hem daha yeni versiyonu sanırım , fiyat da makul fiyat/performans kıyaslamasında önde olması lazım.
Ben tunersiz kullanıyorum ama kullandığım bandlarda değişik antenlerimin swr leri uygun . Balık oltası antenim de var 40m de kullanıyorum ancak radyal tellerinin direk toprağın üstünde olması lazım , direğe kaldırmak istedim , radyalleri havaya gerdim swr bozuldu . Balkondan balkona kullanacağınız bandlar için birer tel çekip dipol anten yapabilirsiniz , 3-5 değişik dipolü tek bir balunda toplayıp tek bir kablo ile cihaza bağlayabilirsiniz. Kolaylıklar dilerim . 73 ...
-
İyi cihaz - kötü cihaz yoktur. Sağlıklı olarak çalışan her cihaz bir şekilde iş görür. "X cihazını alan amatörlükte ileri gider de, y cihazını alan geri gider" diye de bir kural yoktur. Tek koşul cihazınızın sağlıklı olarak çalışıyor olmasıdır. Gerisi teferruattır. Cihazın sonu da yoktur. Bugün maydanozlu cihazlar geçerlidir, yarın soğanlısı çıkar, öbür gün sarımsaklısı. Bu gelişme hiç bitmez. Cep telefonu örneğini vereceğim, herkes kullanıyor diye. Aramızda 10 sene, hatta 5 sene önceki model cep tel kullanan kaç kişi var? Fırsat buldukça yenilemiyor muyuz? Telsiz de böyledir. Teknoloji gelişir, maddi imkanlar müsaitse eskiler devredilir, yeni modeller alınır. Değilse aynı cihazla yola devam edilir. İyi haberleşme yapmak için cihazınızdan çok, sizin işletme bilginiz ve anteniniz daha önemlidir. Şimdi 25 milyarlık Icom 7800 cihazını ben alsam, sonra da şu an kullandığım balkon antenime getirip bağlasam bana artısı ne olur? Hiç. Kocaman bir sıfır. Çünkü antenimin gücü sınırlı. İnşallah ne demek istediğimi anlatabilmişimdir.
-
Hf te önemli olan cihazın göndermiş olduğu gücü rahatlıkla kaldırabilen bir anten,çok iyi bir transmisyon hattı.cihazın çekmiş olduğu
akımı çok rahat karşılayan güc kaynağı,mümkünse profesyonel bir anten tuner,hakiki konnektör ile kablo bağlantılarını yapmak,
eğer mikrofon orjinal değilse cihazın kabul edebileceği,sağlıklı modulasyon üretebilen bir mikrofon,ve en önemlisi bence güç
konuştuğun zaman 50-60 wattan yukarı çıkamayan cihaz değilde konuştuğun zaman 100-150 wat seviyesinde çıkış verebilen
dağda bayırda acil olarak kurulabilen ağır şartlara dayanabilen,sağlam,birazda masanın üstünde ben cihazım diyebilen cihazlara
bakmak en iyisi galiba siz ne kullanıyorsunuz diye soracak olursanız ıcom700 yine ıcom diğer serisi ıcom m710 cihaz kullanıyorum
profesyonel olması benden tam not aldı dinleme deki netlik,göndermedeki güç kullanmadaki kolaylıklar,cihazın fazla teferüatlı olmaması
sadece ve sadece kısa dalga olarak imal edilmeleri güç olarak 175 wat ve 200 watlık güçleri ile şu ana kadar beni yarı yolda
bırakmadı.mandala bastığımda benim sesim duyuldumu duyulmadımı diye bir endişeye kapılmıyorum sonra fiyatlarındaki uygunluk
tercih sebebim oldu. iyi çalışmalar
-
Ahmet Nevzat Bey,
FT-897 de almayı düşündüğüm cihazlar arasındaydı. Ancak fiyatlarına baktığımda 3000TL civarında satılıyorlar ve filtreleri opsiyonel. Öyle olunca da fiyat yükseliyor. Diyorum ki o zaman, opsiyonlarıyla bu rakkamı vereceksem, 200-300 fazla veririm X marka/modeli alırım, onun herşeyi tam. Bu sefer onu bulmaya çalışırken ya onun bir eksikliği çıkıyor ya bulamıyorum, önerilmiyor vs.
Anten konusunda seçeneğim yok maalesef. Başka bir noktaya tel çekmem mümkün değil, dışarı uzatabildiğim balık oltası veya başka bir anten kullanmak zorundayım. en azından da 40-10m arası çalışabileyim istiyorum.
Ahmet Mete Bey,
Eminim ki el yapımı QRP cihazım olsa onu da büyük bir heves ve zevkle kullanacağım. Dediğiniz gibi sağlıklı çalışan herhangi bir cihaz benim işimi görecek. Belli bir bütçem var ve onunla alabileceğim en doğru cihazı bulmaya çalışıyorum. Aldığım cihazın da beni uzun zaman idare etmesini istiyorum.
Hayati Bey,
IC-710 gerçekten güzel ve sade bir cihaz. Bahsettiğiniz, masanın üzerinde "ben cihazım" diyen cihazlar da çok güzeller, ancak benim boyumu aşıyorlar :)
-
Yaesu FT-857 kullanıyorum ağırlıklı olarak (hatta nerdeyse tamamen)HF kullanıcısı oldum diyebilirim.Benim fikrim ftdx 1200 dahili tuner var.VHF UHF hepsinin aynı bünyede bulunması iyi bişey ama aynı anda kullanmayacağınıza göre 100 er TL ye birer tane uhf vhf hurdadan temin cihaz alın koyun.hem istasyon kalabalık gözükür :) hem komplike cihaza girmemiş olursunuz.bir koltuğa 3 karpuz gözönüne getirin taşınır ama karpuz küçülür tatsız olur.Bilmem anlatabiliyormuyum.
-
Eğer bende fikrimi söylemek istersem. ..
Kenwood TS-590SG derim.
Selam ve sevgilerimle. ..
TA3D
Yaşar gocet
-
Bende bir soru sorarak konuya dahil olmak istedim.
Bu aralar HF cihaz almayı bende düşünüyorum. 1000 tl civarında cihazlar bulmama ve bütçemide ayarlamama rağmen, 20 yıl civarı cihaz almanın uygun olmadığını bir çok amatör abimizden duydum
Mesela yaesu 747, ts 430 gibi cihazlara bakmıştım ama almadım, şu anda beklemedeyim 2000 tl ye çıkıp yeni model cihaz almayı düşünüyorum.
Teşekkürler
73s de TA1O
-
Yaesu ft 897d var arkadaşlar, sıfır cihaz arıyanlara duyurulur ilanım bu sitede mevcuttur. 05395170764 adana incirlik
-
Murat Bey,
Anteniniz o band için değilse mutlaka anten tuner antenin dibinde olmalıdır. Yani, 1:9 balunla balık oltası yapmış iseniz, ya da long vire anteniniz var ise, ya da bir frekansa uymayan bir loop'unuz var ise, mutlaka anten tuner antenin dibinde olmalıdır.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Bilal amcam, antenin dibinde derken, tuner evin içinde olsa mesela 20m kablo ile antene bağlasak olmaz mı ? dibinde derken ben hemen antenin yanında olarak algıladım :)
-
Kıymetli Arkadaşlar,
Cihaz yorumu yapmak için ve bu yaptığımız yorumun diğer arkadaşlarımıza faydalı olması için her markadan benzer seviyede en az bir cihaz kullanmış olmamız lazım. Her markadan aynı seviyeden en az bir cihaz kullanmadan yapacağımız yorumun kimseye faydası olmaz, ancak ahkam kesmek olur. O sebeple her markadan o seviyede en az bir cihaz kullanmış değil isek yapacağımız yorum taraflı olur, doğru olmaz.
Peki ben ancak bir tane cihaz sahibi olabildim. Yorum yapamaz mıyım? Yaparsınız. Fakat yapacağınız yorum cihazın eksileri yönünde olursa daha gerçekci olur ve arkadaşların işine yarar. Bir kaç örnek vereyim.
- Kenwood TH-78-79 türü el cihazında dikkat edin. Cihazı açıp kapattığınızda flex kablolar çabuk kırılıyor.
- Kenwood TS-120 cihazlarda çıkış katı çabuk osilasyona geçiyor. Çıkışları yakabiliyorsunuz.
- ICOM IC-251 IC-751 serisi cihazlardan alırsanız içindeki hafıza pili olan kısımla oynamayın. Pili bile sökmeyin. Yoksa cihaz elinizde kalır.
- Yaesu FT-747 cihazı nemli ortamda tutmayın. Çünkü içindeki baskılı devre epoxy değil, üzerindeki yollar çürüyebiliyor. Tamir için açarsanız çok oynamayın. Elinizde kalır.
Bakın yukarıdaki bütün yorumlarım herkese faydalıdır. Aşağıdaki yorumlara da bakalım.
- Yaesu FT-757 cihaz kullandım. Dünyada görüşmediğim yer yok. Tavsiye ederim dediğinizde ben sorarım. Başka cihaz kullandın mı? Kenwood'un Icom'un aynı seviyedeki cihazlarından kullandın mı? Eğer kullanmadıysanız bu yorumunuz bizi yanlış yönlendirir. Evet kullandım, Kenwood ICOM cihazlarım da var derseniz o zaman yine sorarım. Kıyaslamayı aynı antenle mi yaptınız? Aynı mevsimde mi yaptınız? Her cihazın kitabına uygun ALC ayarını yaptınız mı? Bu soruları artırabilirim.
BİTLİK tartışma yapmak için değil, doğru bilgilerimizi diğer arkadaşlarla paylaşmak için vardır. Bu bilgilerin doğruluğundan da emin olmamız gereklidir. Yoksa arkadaşlarımızı yanlış yönlendiririz.
Yeterli ve doğru bilgiye sahip olmadan yapacağınız yorumlar ve yönlendirmeler diğer arkadaşlarımızın yolunu uzatmaktan başka bir işe yaramaz. BİTLİK'in, çöplük haline dönüşmüş internetten farkı kalmaz.
Yapacağınız yorumları üç defa, beş defa düşünüp yazarsanız arkadaşlarımızın daha çok işine yarar. Hatta üç beş defa düşündükten sonra emin değilseniz yazmayınız. Bu durumda da arkadaşlarımıza iyilik yapmış olursunuz.
Sağlıcakla kalınız.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Kadir Bey,
Antenin dibinde demekteki kastım, antenin tunere doğrudan bağlanmasıdır. Tuneri antenin bir parçası olarak düşünmeniz her şeyi kolaylaştıracaktır. Anteni nasıl evin içerisine çekmiyorsak, tuneri de evin içine koymamamız lazımdır. Tekrar ediyorum. O bandda ayarlı bir antenin az bir şey ayarlanmasına yarayan cihaz üzerindeki tunerlerden bahsetmiyorum. Zaten tuner olayını anlamamızı zorlaştıran da cihaz üzerindeki anten tunerlerdir. Benim cihazımda anten tuner var. 7 MHz. antenimi çok güzel 14 MHz. kullanabiliyorum diyebilirsiniz. Fakat bu durumda anten iniş hattınızın bile anteninizin bir parçası olarak RF yayacağını, ortaya çıkan toplam sistemin anten ismi ile adlandırılamayacağını bilmek lazım. Şimdi arkadaşlar " ama ben bu şekilde fizanla görüşüyorum" diyeceklerdir. Görüşebilirsin. Ama işin raconu bu değildir.
Anten tuner antenin dibinde olur.
Cihaz üzerindeki anten tunerler, hiç alakasız frekanstaki antenleri tune etmek için yapılmamışlardır. Küçük ayarlamalar için yapılmışlardır. Aslında antenin bir parçası değil, telsizimizin çıkış katının bir parçası olarak düşünmek lazımdır.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
mutlaka anten tuneri antenin alt kısmına mümkün mertebe en kısa mesafe ile bağlantısını yapmalı
bunlar su geçirmeyen,hatta güneş ışığına karşı izalosyon sağlanmalı mümkünse fabrikasının üretmiş
olduğu anten tuneri kullanmalı.
başka bir sorun ise,otamatik anten tuneriniz yokda manuel bir anten kullanıyorsanız mecbursunuz
cihazın yanına koymaya dış ortamlara göre hazırlanmamış en azından benim kullandığım rf 302 anten
tuner şimdilik cihazın yanında duruyor SWR ve çıkış WATI mı sürekli takip edebiliyorum
kullandığım cihazda SWR Metre nin olmayışı,güç ve swr yi sürekli takip etmeme sebeb oluyor.
otamatik anten tuner kullanmadım şimdiye kadar aklıma gelen sorular şunlar
otomatik anten tuner keza arızalanırsa bunun farkına cihaz üzerinden anında farkına varılabilirmi
otamatik antent unerlerni böyle bir dezavantajı var anteni tun ettimi etmedimi
SWR metresi ve Çıkış gücünü gösteren skalalı veya dijital cihazlarda bu belki anında
fark edilebilir ama göstergesi olmayan cihazlar için en ideali göstergesi üzerinde olan anten
tuner kullanmak çözüm sayılabilir.
-
hayati abi, bendede MFJ 949 E mauel tuner var, bilal amcanın dediğini düşündükçe kafam karıştı, band değişiminde nasıl çatıya çıkıp tune ederim diye düşünüp durdum :) ama sonradan aklıma geldiki bazı cihazlara uygun dışarı takılan tunerler vardı diye :)
şimdi kendime gülüyorum :)
-
Bazı anten tünerler cihaz dibinde kullanılmak üzere imal edilir. Örnek: MFJ 949, LDG Z11, MFJ 933 ve daha yüzlercesi gibi... Bunları ayarlamak ve üzerindeki göstergelere bakarak durumu görmek kolaydır.
Bazı anten tünerler de cihazdan uzakta, yukarıda, antenin hemen dibinde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bunlara örnek Icom AH-4, Icom AT-130, SG-230 vb. dir. Bu cihazlar tabiri caiz ise "kablo ile uzaktan kumandalı" dırlar, cihaza bir özel kumanda kablosu ile bağlanırlar ve cihaz üzerinde bir düğmeye basınca otomatik olarak ayar çekerler.
En iyi anten tüner hangisidir dersek, anten dibinde bağlanıp kullanılan tünerlerdir. Çünkü bunlarda anten kablosu antenden ayrılmıştır, sadece anteni ayarlarsınız ve ayar daha hassas olur. Cihaz dibinde duran tünerler anten kablosunu da anten olarak görüp ayar çekmeye çalışır ki, bu da ayarların şaşırmasına sebep olur. Bu sakıncaları yok etmek için kablonun hem cihaz ucuna, hem de
anten ucuna 1:1 balun takarız.
Bunların eksik tarafı da şudur: Cihaz dibi tunerlere otomatik olmalarına rağmen elle müdahale etmek ve manuel ince ayar çekmek mümkündür. Anten dibi tunerlerde ise hiç elle müdahale imkanı yoktur.
-
"Cihaz dibinde duran tünerler anten kablosunu da anten olarak görüp ayar çekmeye çalışır ki, bu da ayarların şaşırmasına sebep olur. Bu sakıncaları yok etmek için kablonun hem cihaz ucuna, hem de anten ucuna 1:1 balun takarız."
Üstat burada yine çelişki çıkıyor.
Benim, sorularıma istinaden, Bilal Beyin yazdıklarından anladığım bu.
long wire anten + 1:9 balun + tuner + kablo + cihaz
Diyorsunuz ki, böyle de olur. (olurdan kastım, racona uygun mudur?)
long wire anten + 1:9 balun + 1:1 balun + kablo + 1:1 balun + tuner + cihaz
doğru mudur?
-
1:1 balun bir nevi şok bobini gibi görev yapmaktadır. Takılması mutlaka gerekli değildir. Sistem o olmadan da mutlaka çalışır. Ancak koruma etkisi yüzünden takmak iyidir. (Anten ve kabloyu, ya da anten ve cihazı birbirinden ayırır ve tunerlerin şaşırmasını önler, ayrıca SWR üzerine de olumlu etkisi olur). Bazen tek bir uca takmak yeterli olur, bazen de kablonun her iki ucuna birden takmak iyi olur. Anten ucu tarafında herhangi bir balun kullandığınız zaman o uca bir de ayrıca 1:1 balun takmanız gerekmez. Çünkü zaten istediğimiz etki meydana gelmiş ve anten ile kablo ayrılmış oluyor.
Anten ile cihaz arasına bağladığınız her bir parça üzerinde "insertion loss" yani bağlantı kaybı dediğimiz kayıplar meydana gelir. Her parça sinyali biraz da olsa zayıflatır. O nedenle mümkün mertebe minimalist davranmak lazım.
Burada 1:1 balun yerine "ugly balun" dediğimiz basit bir bobin yapıp kullanabilirsiniz. Ugly balun, anten kablosunun fazla olan 3-4 m lik bir kısmının bobin şeklinde sarılması ile elde edilir.
http://www.ad4c.us/Other%20assorted%20manuals/Conferencias%20en%20la%20rueda%20de%20la%20amistad/Build%20an%20All%20Band%20HF%20Air%20Core.pdf
http://www.youtube.com/watch?v=tVVCbaRAUWk
-
"long wire anten + 1:9 balun + 1:1 balun + kablo + 1:1 balun + tuner + cihaz doğru mudur?" diye sormuşsunuz.
1:1 balunu izah ettik ama daha önemli başka bir durum var...
Bir longwire anteni niye araya anten kablosu bağlayıp kullanıyorsunuz ki? Adı üstünde longwire, yani uzun tel... Uzatın gitsin. Eğer longwire anteni çatıya veya bahçeye kurmayı düşünüyor iseniz ben de size madem anten takacak doğru dürüst bir yeriniz var, o zaman niye longwire kuruyorsunuz diye sorarım. Dipol yapın, loop yapın, delta loop yapın. Bunlar hepsi bant spesifik antenlerdir ve tüner muner, balun malun kullanmadan anında çalışır. İmal ettiğiniz bantta SWR leri (ekleme parça takmaksızın) 1:1 olur zaten.
-
Benim şu andaki anten sistemim:
HF Cihaz --> 1 m RG58 kablo --> Otomatik anten tüner --> 25-30 m elektrik kablosu.
Bu kablo anten tunerin "wire" yazan ucunda takılıdır, pencerenin altından çıkar (pencere çerçevesini delmek gerekmez, o kablo varken pencere kapanabilmektedir), balkonu dolaşır, balkonun öbür ucundan uzanarak yandaki odayı da çepeçevre dolaşır ve o odanın pencere kenarında bir yere düğümlenerek durur :)
No 1:9
No 1:1
No anten kablosu
No teferruat
No sıkıntı...
Bu anteni kullanarak bugün sadece 20W SSB güçte İspanya, Rusya, Hollanda vb ile QSO yaptım.
-
Balkon antenimin son halidir...
-
"Long wire" anten ile balık oltası anten benzer olduğu için öyle söylemiştim.
Sonuçta ikisi de yok zaten. Bahçe, çatı vs. yok. küçük bir balkonum var.
Dışarı doğru uzatabileceğim (45 derece açı ile) "balık oltasından anten" en mantıklı çözüm olarak
gelmişti bana.
Sizin anten de güzelmiş :)
-
Bazı latince kelimeler ve anlamları:
Vertical: Dikey, yeryüzüne dikey.
Horizontal: Yatay, yeryüzüne paralel olarak uzanan, eski deyimle "ufkî".
Amatör arkadaşlara bakıyorum, özellikle yeni başlayan arkadaşlarda daha belirgin, hep dikey (vertikal) anten kurmaya çalışıyorlar. Belki de göklere doğru bulutları delercesine uzanan bir antenin radyo dalgalarını tıpkı bir füze rampası gibi fırlatacağını ve taa uzaya kadar atacağını düşünüyorlar. Oysa gerçek tam olarak böyle değil.
Dikey antenlerin bazı iyi tarafları vardır. Yönsüzdürler, dört bir yandan gelen radyo dalgalarını eşit şekilde alabilirler, ancak olumsuz tarafları da vardır. Yön seçmedikleri için her bir yandan gelen parazitleri de (QRM, QRN, QSB vb vb) eşit olarak alırlar. Stabil çalışmak için radyal dediğimiz parçalara ihtiyaç duyarlar. Doğrudan tek başına gökyüzüne uzanan, radyali olmayan bir vertikal antene tunerle falan ayar çekmeniz imkansız olmasa bile oldukça zordur. Dikey antenleri balkona kuramazsınız, balkonun tavanı engel olur. (Eğik takınca ne olur bilmiyorum ama eğik bir anten de artık dikey diye isimlendirilmez.)
Yatay antenler yönlüdür. Ucunun uzandığı yerin sağına ve soluna doğru hassastır. Bu yönlerde sinyali daha kuvvetli alır ve daha kuvvetli atarlar. Diğer iki yönde (ucunun uzandığı yön ve o yönün tam tersi) ise sağırdırlar. O yönlerden gelen parazitleri de almazlar. Bir yatay anteni, üzerinde "wire" yazan bir ucu bulunan bir anten tunere doğrudan hiç aracısız olarak bağlayabilirsiniz. (Tıpkı benim anten gibi)
Benim ilk antenim, annemin çamaşır ipini söküp onun yerine gerdiğim bir elektrik kablosu idi. Annem onun üzerine çamaşır asmaya devam ederdi. Dedemin evinde, çatının altında yatay uzanan bir radyo alıcı anteni vardı, ondan esinlenmiştim. O anten çok kuvvetli idi, dedem o anteni kullanarak lambalı radyosu ile dünyanın her yerini dinlerdi. Ben de öğrenci harçlıklarımı biriktirip Amerikan Pazarından bir Sony ICF SW-7600 alıcı radyo satın almıştım. Çamaşır ipi antenim ve Sony radyom ile yıllarca hem amatörleri hem de profesyonel yayınları dinledim.
Sonra balkon anteni kurmam gerekince de hiç "dikine dikine" anteni yükseltmeye uğraşmadım. Çünkü yatay antenin gücünü biliyordum. Biz Markoni'den böyle gördük :)
-
Elektromanyetik dalgaları yaymak veya yakalamak için kullanılan elektronik devre elemanı. Antenler vericilere bağlı olarak kullanıldıklarında, enerjilerini, frekansı ayarlanabilir bir "güç osilatörü"nden alırlar. Küçük bir kısmı ısıya çevrilip harcanan enerjinin geri kalan bölümü, anten tarafından boşluğa yayılır. Alıcılarla birlikte kullanılan antenlerin vazifesi ise, boşluktaki elektromanyetik enerjiyi yakalayıp, bunu bir transmisyon hattı vasıtasıyla alıcı devreye iletmektiranten
Alıcı ve verici antenleri, fiziki özellikleri nazara alındığında, farksızdırlar. Hatta, bir anten aynı anda hem alıcı hem de verici vazifesi görebilir.
Uzun mesafeler arasında bilgi (ses, görüntü vb.) taşınması kablo ile yapıldığında zor ve masraflıdır. Ayrıca, uzun hatların çekilmesi ve daimi bakımının getirdiği bir çok teknik problem vardır. Bilgi taşınması işinde elektromanyetik dalgalardan istifade edildiğinde, bu dalgaları yüksek enerji ile atmosfere (veya uzay boşluğuna) bırakabilecek elemanlar gerekir. Yine, boşlukta yayılmakta olan elektromanyetik dalgalardan maksada uygun olanını yakalayıp kuvvetlendirdikten sonra alıcı cihaza aktarmak icabeder. İşte anten, bu iki temel ihtiyaca cevap veren elemandır.
Antenlerin genel çalışma prensibi, alternatif akımın bir iletkenden geçerken elektromanyetik alan meydana getirmesi ile ilgilidir. Paralel iki iletkenin meydana getirdiği elektromanyetik alanlar, birbirlerinin te’sirlerini yok ederler. Bu duruma mani olmak için antenler hususi şekilde ayarlanmış bir çift iletkenden imal edilirler.
Elektronik özellikleri açısından anten, seri rezonans devresine eşdeğerdedir. Seri rezonans devresinde en fazla akım rezonans frekansından geçer. Akımın fazla olması, anten etrafındaki elektromanyetik alanın fazla olması demektir. dalga boyu ile yayılan elektromanyetik enerjinin frekansı arasında şu bağıntı vardır: C/f= ?
Bu formülde, ? (Lamda) yayılan enerjinin dalga boyunun metre cinsinden değeri; C, ışık hızı (3.108 m/s); f ise hertz cinsinden frekans değerini ifade eder.
En fazla elektromanyetik enerji antenin boyu dalga boyuna eşit olduğunda yayılır. Düşük frekanslarda kullanılan antenler daha basit ve yapımı kolaydır. Buna karşılık boyları büyük olur. Frekans yükseldikçe antenler küçülür; fakat karmaşık bir hal alır ve yapımı zordur.
Antenden, elektromanyetik enerjinin uzaya yayılışı: Alternatif akım, yönü ve şiddeti zamana göre değişen bir akımdır. Yani antenin boyu dalga boyuna eşit olduğundan antenin bir ucu zamanla hem artı (+) hem de eksi (-) olmaktadır. Bu durumda, antendeki akım da bir ileri, bir geri doğru akmaktadır. Elektron akışı eksiden artıya doğru iken, elektriki alan artıdan eksiye doğrudur.
Antende akım ortada en fazla, uçlarda (açık devre olduğundan) sıfırdır. Buna karşılık gerilim uçlarda en fazla, ortada sıfırdır.
Antenler teoride şu beş kritere göre sınıflandırılırlar: 1. Kullanılma şekli: Alıcı, verici;
2. Kullanılma yeri: Radyo, TV, radyoteleskopi v.b.; 3. Fiziki şekil: Parabolik, Vi vb.;
4. Yayın yönü: Omnidireksiyonel (Her yöne dönük), direktif (tek yöne dönük); 5. Yayın frekansı: VHF, UHF vb.
Pratikte ise antenler iki ana bölümde incelenirler:
1. Çeyrek dalga antenleri (Markoni anteni): Uzunluğu dörtte bir dalga boyunda olan antenlerdir. Diğer dörtte birlik kısımları ise topraktan tamamlanır. Antenin özelliği kısa olması ve taşınabilen verici ve alıcılarda kullanılmasıdır. Antende meydana gelen elektriki ve manyetik alanlar yarım dalga antenin aynıdır. Fakat 1/4’lük kısmı toprak altında imiş gibi devresini tamamlar. Anten giriş dirençleri yaklaşık 36 ohm civarındadır. Genellikle dikey olarak kullanılırlar.
2. Yarım dalga antenleri (Hertz anteni): Bu antenler yarım dalga uzunluğundadır. Genlik modülasyonlu alıcı ve vericilerde kullanılır. Yerden oldukça yükseğe yatay olarak kurulurlar. Bunlar orta ve yüksek frekanslarda geniş kullanma alanları bulurlar. Yüksek frekanslarda dikey olarak da kullanılabilirler.
Yarım dalga antenleri çok yerde kullanıldığından bazı ilaveler yapılarak değişik tipte yarım dalga antenler geliştirilmiştir. Bunlardan en önemlisi birçok TV yayınlarında kullanılan Dipol antendir. Dipol anten: Ortadan beslemeli yarım dalga boyunda bir antendir. Frekans modülasyonlu FM/UKW alıcı ve vericilerde de yaygın olarak kullanılır. Yatay ve dikey olarak kullanmak mümkündür.
Dipolun empedansı 73 ohm’dur. Antenin kalınlığı arttıkça dipolun empedansı azalır. Antenin giriş uçları arasındaki mesafe arttıkça empedansı artar.
Katlanmış dipol: Katlanmış dipol antenin uzunluğu bir tam dalga boyundadır. Empedansı yaklaşık 300 ohm kadardır. Antenin yapıldığı iletkenin çapı (d), iletkenlerin eksenleri arasındaki mesafe (a) arttıkça empedans azalır. Giriş uçları arasındaki mesafe (s) arttıkça empedans artar.
Yagi dizisi: Katlanmış dipolle birlikte iki veya daha fazla elemana sahip olan diziye "çok elemanlı yagi dizisi" denir. En basit dizi; üç elemanlı bir yansıtıcı, bir dipol ve bir yönlendiriciden meydana gelir. Diziye ilave edilen elemanlar genellikle yönlendirici elemandır ve dipole belirli mesafelerde yerleştirilir. Bu elemanlar antenin kazancını arttırır, fakat yön önem kazanır. Yani, dizinin alış yönü tek yöndür, yansıtıcı, gelen sinyali esas antene yansıtır. Antenlerde bulunan önemli özellikler:
Yön: İstenen en önemli özelliklerinden biri olup, yayının olduğu doğrultu ile ilgilidir. Özellikle yüksek frekansta ve yönlendirilmiş vericilerde, alıcı anteni verici antenine doğru olmalıdır.
Güç: Antene gelen sinyallerin kayba uğratılmadan alıcıya tam güçle nakledilmesi, antenin direnci, antenle alıcıyı birbirine bağlayan iletken(transmisyon) hattın, direnci ve alıcının giriş direncinin birbirine eşit olması ile mümkündür. Eğer bu üç elemandan (yani anten direnci, iletkenin direnci, alıcının giriş direnci) biri diğerine uymuyorsa, araya empedans (elemanın alternatif akıma karşı gösterdiği direnç) ayarlayıcı transformatörler koymak gerekir.
Polarizasyon: Yayınlanan dalganın polarizasyonu elektriki alanın hareket yönü olarak tarif edilir. Elektriki alan toprak yüzeyine dik olarak hareket ediyorsa "dikey polarizasyonlu anten" denir. Elektriki alan toprak yüzeyine yatay olarak hareket ediyorsa buna da "yatay polarizasyonlu anten" denir. Verici anteni yatay polarizasyonlu ise alıcı antenin de yatay kurulması gerekir. Aksi takdirde verimli bir alış yapılamaz. Düşük ve orta frekanslarda dikey polarizasyonlu antenler kullanılır. Çünkü yerden yansıyan dalgalar da bu durumda iş görmektedir. Yüksek frenkansta ise yatay polarizasyon tercih edilir. Sebebi ise, tabii ve kaynağı insan olan gürültü ve parazitlerden daha az etkilenmesidir. VHF (çok yüksek frekans) ve UHF (ultra yüksek frekans)da yatay veya dikey polarizasyon yeterli gelmektedir. Dikey polarizasyonlu bu antenlerde, diğer istasyonların karışmaları daha az olur. 100 MHz’in altındaki frekanslarda dikey polarizasyonlu antenler daha faydalı olmaktadır. Engebeli arazide daha çok dikey polarizasyon etkilidir. Yatay polarizasyonda antenin yerden yüksekliği çok önemli değildir. Özellikle frekans modülasyonlu ve puls (darbe) modülasyonlu sinyallerin yayılmasında yatay polarizasyon çok kullanılır.
Anten sistemindeki kayıplar:
1. Antene yakın olan bina, ağaç, dağ ve benzeri maddeler antenden alınan enerjinin bir kısmını emerler. Bu elemanlar özellikle antenin uç kısmından uzak tutulmalıdırlar.
2. Antenden yayılan güç, antenin yayın direnci (antenin yayılan frekansa gösterdiği direnç) ile
orantılıdır ve akımının karesi ile yayın (radyasyon) direncinin çarpımına eşittir. (I2a.Rr). Antenin yayın
direncini azaltan tesirler, yayılan faydalı gücü de azaltır.
3. Antende ısı olarak harcanan kayıp güç vardır. Bu da antenin omik direnci denilen (doğru akıma
karşı gösterdiği direnç) dirençle anten akımının karesinin çarpımına eşittir. (I2a.Ro). Bu direnç ne
kadar küçük olursa boşa harcanan enerji de o kadar az olur.
4. Bir ucu topraklı antenlerde iyi topraklama yapılmadığında da kayıplar meydana gelir. Bunun için topraklamanın, büyük bakır levhaları toprağa gömerek yapılması gerekir.
5. Anten yakınlarındaki iletken yüzeyler antenden çıkan enerjiyi antene geri yansıtır. Bu sebeple anten, mümkün olduğu kadar metal çatı ve binalardan, direklerden uzak bulundurulmalıdır.
6. Anteni yalıtan izolatörler, elektrik akımını mümkün olduğu kadar az geçirmelidir. Tam yalıtkan yoktur, her yalıtkan belli frekans ve voltajda bir sızıntı akımı geçirir. Rutubetli havalarda izolatör kayıpları artar. Bu sebeple iyi cins yalıtkanlar kullanılmalıdır. En iyi yalıtkan iyi porselendir.
7. Anten etrafındaki hava, yüksek voltaj te’siriyle iyonize olarak antenden toprağa akım geçirir. Buna "krona kaybı" denir. Antenin uzunluğu arttıkça uçları arasındaki voltaj farkı azalır.
Her tip antenin kendine göre faydalı ve zararlı tarafları vardır. Bu sebeple ilim adamları çalışmalar yaparak çok değişik tipte (fakat temeli yukarda anlatılan iki esas tipte olmak üzere) antenler geliştirmişlerdir. Radar antenleri, parabolik antenler, horn antenler bunlara misaldir. Antenin boyunu uzatmak için antene seri bobin; boyunu kısaltmak için ise seri kondansatör bağlanır. Bunlar ayarlı yapılarak, anten uzunluğu hassas olarak ayarlanabilir.
Kaynak: http://anten.nedir.com/#ixzz3Lojcve7Y
-
(Sonra balkon anteni kurmam gerekince de hiç "dikine dikine" anteni yükseltmeye uğraşmadım) Mete hocam antenin yerden yuksekliği ne kadar artar ise antene yuklediğiniz elektrik de okadar artar hatta bunun bir tarifi ve oranı var ama hatırlayamadım bilen arkadaşlar katkıda bulunacaklardır .Alcaktaki randımanlı anteninizi birde yukarıda görün bakın ozaman neler olacak neler .73
-
Mesut ustam seninle uzlaşalım.
Anten gökyüzüne doğru olabildiğince yükselsin, hatta çelik bir kule üzerinde yer alsın. Ama yatay durumda olsun. Yatay uzanan kolu (boom) üzerinde de o kola diklemesine bağlanan çubuklar (radiatorlar, reflectorlar ve directorlar) olsun. Şu aşağıdaki resimler gibi bir şey olsun.
Sonra da oturup Antartika ile QSO yapalım...
Ne dersin, olur mu?
-
Faydalı bilgileri okuduk, eksikleri giderdik öğrendik. Bazı cihazların çalışmaları, antenler tunerler vs. gibi konular bolca geçiyor.
Kristalli cihazlar hakkında ne düşünüyorsunuz ? Frekans kayıklıklarının bulunduğu konuşuluyor. Kristalli cihazlarda dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir özellikle satın alınırken nelere bakılmalı?
-
Mete hocam sizinle beraber yanyana bir calışma yapmak şerefine nail olabilirisem antenin ucunu elimle bile tutarım .
kristalli cihaz varmı bilmem ama neden kaysın şimdi kullandıklarımızda kristal yokmu kayıyormu bilmem kayarsada ayarlarız sıkıntı yok 73
-
Balkona ilk anten arayışına girdiğimde yatay dipol yapıp, balkona paralel şekilde, çıkartabildiğim kadar dışarı uzatırım diye düşündüm. Ancak multi band çalışacak dipol bulamadım, balık oltası da yapım olarak daha kolay geldi.
Buddipole olarak anılan anteni, multiband çalıştırabilir miyim tunerle? Veya başka bir anten öneriniz olur mu?
-
Allah razı olsun Mesut ustam, RF enerji almaya hiç gerek yok, inşallah ömrüm yeter de yagi antenimi kurarsam gelirsin birlikte çalışırız.
Suat bey, kristalli cihazlardan HF olarak el yapımı QRP ler var, bir de profesyonel cihaz olarak eski VHF ve UHF ler var. Siz hangilerini kastettiniz? Cihaz modelini frekansını vb söylerseniz bu forumda size daha çok bilgi verebilecek çok değerli usta arkadaşlarımız vardır.
-
Murat bey, buddipole hiç kullanmadım. Ama resimlerden anladığım kadarı ile traplı kısa dipol türü bir anten. Eğer doğru anlamışsam ve bu antenin başka bir gizli numarası yoksa, anten tüner vasıtası ile başka bantlarda kullanabilirsiniz. Tabii cihaz içinde gelen o zayıf anten tunerlerden bahsetmiyorum, hakiki bir anten tuneriniz olmalı.
-
Kenwood 590 veya İcom 7410 gibi yeni nesil cihazların içerisindeki dahili anten tunerlerinin Matching yaptığı yani 50 ohm'a çekebileceği kablonun empedans aralığı 16.7 ile 150 ohm iken
İcom AH-4'ün matching empedans aralığı 10 ile 5000 ohm civarıdır.
Cihaz içi dahili tunerlerle mukayese edilmesi için bu hususu belirtmek istedim.
-
Evet, yeni başlayan arkadaşlar Onur beyin yazdıklarını biraz daha açıklayayım. Bir anten tunerin ayar gücünü anlamanın en kolay yolu şudur:
Tunerin imalatını yapan firmanın kendi sitesine gidilir. Bu site içinde almayı düşündüğümüz tünerin özel sayfası bulunur. Bu sayfada "tunerin ayar çekebildiği empedans aralıkları" na bakılır. Bu aralık ne kadar geniş ise, tunerin ayar gücü o kadar fazla demektir.
Örnek olarak, bendeniz geçen sene MFJ-993B otomatik anten tunerini satın almaya karar verdim. Ama bana bir elektrik kablosundan imal edilmiş uzun tel antenime ayar çekebilme gücü olan kuvvetli bir anten tüner gerekiyordu. Çuvalla para yatıracağım, acaba bu tüner hakikaten işimi görür mü, verdiğim paraya değecek mi?
Bunu anlamak için tüner firması MFJ nin internet sayfasına gittim.
http://www.mfjenterprises.com
Sonra o sitede MFJ-993B sayfasını buldum.
http://www.mfjenterprises.com/Product.php?productid=MFJ-993B
Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi, bu tüner 6 ohm ile 3600 ohm arası empedansa sahip antenlere ayar çekebiliyormuş.
Sonra durdum düşündüm. Benim antenim olsa olsa 1500-2000 ohm empedansa sahiptir.
(Hemen hatırlatayım, band spesifik antenler, örnek: tam ölçüsünde yapılan bir yarım dalga dipol anten, çalışmak için yapıldığı frekansta 50 ohm empedansa sahip olur. Bizim telsizlerimizin çıkış da 50 ohm empedanslı olduğu için, bu anten telsize takılınca tüner falan istemeden direkt çalışır. Ama biz burada dandik bir uzun tel antenden söz ediyoruz)
Dolayısıyla bu tüner benim işimi görür dedim.
-
Bu tuneri almadan önce bakmam gereken bir kaç husus daha vardı:
1-Tuner benim kullanacağım telsizin çıkış gücüne dayanır mı? Bazı tünerler QRP cihazlar için imal edilirler. Ben ise bu tuneri 100 Watt güç veren cihazlarda kullanacağım. Yine aynı sayfaya bakıyorum, dayanma gücü 300 Watt imiş. Güzel, bana uyar.
2-Uzun tel antenler ile kullanılabilecek özellikte olan tunerlerin arka tarafında normal anten soketinin yanında "wire" yazan bir çıkış bulunmalıdır. Normal anten soketlerinin iki adet bağlantı ucu olur, bu soket ise tek uçludur. Anten yapmaya niyet ettiğiniz kablonun bir ucunu buraya tutturursunuz ve bağlantı olayı biter. Ne anten kablosu, ne balun, ne de UHF anten soketi gerekli değildir. Kabloyu buraya tutturursunuz, sıkılarsınız, o kadar.
Bana anten tunerin arka taraftan çekilmiş bir resmi lazım şimdi. Onu da Google sayesinde buluyorum ve bakıyorum ki "wire" yazan bir soket mevcut... İyi... Demek ki bu tüner benim işimi görmek için gereken tüm özelliklere sahip. Artık tuneri satın alma aşamasına geçebilirim.
-
Balık oltası anten (long wire ile aynı sanırım) empedansı 450 ohm civarında. (belli bir frekans için mi?)
9:1 balunla bunu 50 ohm'a yaklaştırıyoruz.
Koaks kablo ile tunere veya cihaza getiriyoruz. Cihazın dahili tuner aralığına baktım, 17-150 ohm görünüyor.
"Band spesifik" anten kullanıyorsam bu çalışma şekli doğru mu?.
(bunu da tam anlamış değilim, diyelim ki sadece 40m bandını kullanacağım, ama yine balık oltasına çeyrek dalga boyunda teli sardım, oldu mu? yoksa bu band için tam dalga boyunda bir anten mi olması gerekir?)
-
Ahmet Bey,
Peki balkona/pencereye uzaksanız, cihazdan çıkan tel, oda içinde de anten görevi görmüyor mu? Yüksek güçlerde bunun
zaralı etkisi olur mu? Yoksa bu şekilde kullanılacaksa, çıkışa yakın noktada mı olmalı?
-
Evet, her çıkış yaptığımda bir miktar HF enerji alıyorum. Ancak tüner çıkışı pencereye çok yakın olduğu için beni fazla etkilemiyor. Eskiden anten kablosu odayı boydan boya dolaşarak balkona çıkardı. Sonra usta ağabeylerimizin uyarılarını dikkate aldım ve tuneri hemen pencerenin dibine getirdim. Normal QSO larımda 20-30W civarı güç kullanıyorum. Yarışmalarda ve DX ülke kovalarken 100w a yükseliyorum. HF frekanslardaki enerji kanserojen değil ama enerji enerjidir, enerji ile şaka olmaz. Mümkün mertebe uzak durmak gerek.
Daha önemli bir konu da odada oluşan enerjinin internet modemini, bilgisayarı vb elektronik cihazları olumsuz etkilemesidir. Örnek, önceden her mandala bastığımda modem internetten düşüyordu. Bunu da şok bobinleri, ferit nüveler, topraklama gibi bazı tedbirler alarak çözdüm.
-
Empedans frekans ile değişir, güç ile değişmez. (Amatör lisans sınavının en beylik sorularından biridir.) Dolayısıyla bir empedanstan bahsediyorsak eğer, mutlaka bir frekans değeri de vardır. Balık oltası anteni hiç kullanmadım, fizikçi de değilim, bu nedenle balık oltası anten hakkındaki sorunuzu tecrübeli ustalarımıza paslıyorum.
Ancak anten tüner hakkındaki sorunuza yanıt vereyim:
1-Eğer 450 ohmluk bir anteni balun kullanmadan doğrudan 150 ohm kapasitesi olan bir anten tunere bağlarsanız (cihazın içindeki tüner) açıkça belli ki bu tüner yetersiz kalacaktır.
2- 1:9 balun ile bu anteni tüner kullanmadan telsize bağlayabilirsiniz, çünkü balun size gerekli olan 50 ohmu tek başına verecektir.
3- Balun + anten tuneri birlikte kullanırsanız anten tüner gayet güzel ayar çeker ama bu sefer de insertion loss (bağlantı kayıpları) önemli hale gelir. Ben bu sistemi denedim (1:9 balun + güçsüz anten tüner) swr ye net ayar çekebildim ama ve 59 güçlü istasyonlar dışında zayıf istasyonları alışta sıkıntı oldu. Randıman alamayınca vazgeçtim. Belki balunum dandikti bilemiyorum.
-
1:9 Balun direk bağlayınca neden randıman olmadı cünkü cıkış 50 ohm olmadı nasıl olur anten 450ohm du evet ama bu anten kurulum şartlarında değişiklik olunca 450 ohm söylendiği gibi olmuyor acısı cevresel etkenler antenin katolog omajını etkiliyor , dolayısı ile sizin kullandığınız 450 ohm olmasını beklediğiniz anten 650ohm cıkıyor veya aşağıya iniyor balun neyi bulursa onu 9a bölüyor cıkış 50 olamıyor bu yuzden ne kadar yaklaştırabilirsek kardır diyerek balun takıyor ve yaklaşan empedansı aşağıdan anten tunerle ayarlıyoruz .73
-
Murat Bey,
Yalnız 40 metre bandını kullanacaksanız tuner falan ihtiyacınız yok. Fakat balık oltası anteni 40 metreye ayarlı hale getirmeniz lazım. Eğer anten analizörünüz ya da analizörü olan bir arkadaşınız varsa işiniz biraz kolaylaşır.
Balık oltasını balkon demirine yalıtıma dikkat ederek bağlayın. Bunu bağladığınız noktadaki şase kısmından aşağıya 10 metre bir kablo sarkıtın. Sonra bu antenin hangi frekansta çalıştığına anten analizör ile bakın. Eğer anten analizörünüz yok ise cihazınız ve SWR metrenizi kullanarak tespit etmeye çalışın. Tespit ettiğiniz frekansı 40 metreye getirecek şekilde balık oltasındaki kablonun tur sayısını azaltıp artırın. 40 metreye gelince sabitleyin. Bu frekanstan fazla sağa sola sapmadan oralarda çalışın. Eğer cihazınızda anten tuner var ise aynı band içerisindeki küçük ayarlamalarda kullanın.
Ben daha önceki evimde anten imkanım olmadığından bu yöntemi kullanmıştım. Balık oltası yerine http://www.telsizciler.org/index.php/topic,5701.0.html adresinde Hüseyin hocamın yaptığı antene benzer bir mobil anteni balkon demirine bağlamıştım. Aşağıya doğru 10 metre kablo sarkıtmıştım. Bu antenin üzerindeki ayar çubuğundan SWR ayarını yapıp kullanıyordum. Anten tuner kullanmıyordum. İşim bitince de aşağıya sarkıttığım kabloyu toplayıp balkonun köşesine saklıyordum.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Bilal Bey teşekkür ederim.
Bir aksilik olmazsa 1-2 ay içinde cihazıma kavuşacağımı umuyorum.
Maalesef analizörüm yok, henüz anteni de yapmış değilim. En uygun çözümü bulmaya çalışıyorum,
o yüzden de çok soru soruyorum :)
Cihaz dışındaki ekipmanları hazır almak istemiyorum, analizör ve swrmetre yapmak için çalışmaya başlamıştım.
Dediğiniz şekilde 40m için anten yaptım ve gerekli ayarlamaları yaptım diyelim, sonrasında (önerdiğiniz) harici tunerlerden birini aldığımda
antende bir değişiklik yapmama gerek olmadan kullanabilir miyim?
-
Murat Bey,
Bu anteni yapar iseniz anten tuner ihtiyacınız olmayacaktır. Siz yalnızca 40 metrede çalışacağınızı söylediğiniz için bunu yazabiliyorum. Fakat diğer frekanslarda da çalışmayı düşünüyorsanız, bu kadar uğraşmadan bir balık oltası ve dibine bir harici anten tuner ile bu işi tamamlayabilirsiniz. Hatta http://www.telsizciler.org/index.php/topic,32257.0.html adresindeki HF cihaz ve tuner sizin işinizi haydi haydi görecektir diye düşünüyorum.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
http://www.eham.net/reviews/detail/11164
bu radyo hakkında ehamdaki yorumlara ve fiyatına bir bakın derim
ft 1200 dx
-
Bilal Bey, teşekkürler.
Önerdiğiniz ilanı görmüştüm ancak daha yeni bir şey almak istiyorum.
FT1200DX'e bakmıştım, güzel ama bulmak zor.
Faydalı paylaşımlarınız ve önerileriniz için herkese çok teşekkür ederim...
-
MURAT BEY'İN CİHAZ ALMA NİYETİ YOKTUR. KENDİSİNE, KENDİSİNİN İSTEDİĞİ, BENDE BULUNAN 4 ADET CİHAZI RESİMLERİ VİDEOSU VE UYGUN PİYASANIN ALTINDA FİYATLARIYLA CİHAZLARI ÖNERDİM. FAKAT HEP TEŞEKKÜR ETTİ. SÜREKLİ CİHAZ BİLGİLERİ İSTEDİ GÖNDERDİM. CİHAZ ALMA NİYETİ VAR MIŞ GİBİ DAVRANIYOR. FAKAT ALMIYOR. ARKADAŞLAR BENCE ARTIK CİHAZ TAVSİYESİNDEN VAZGEÇİLMELİ DİYE DÜŞÜNÜYORUM. DİKKAT EDİLDİYSE KENDİSİYLE İRTİBATA GEÇİLECEK TELEFON NUMARASIDA VERMEMİŞ. CALL BOOK KAYDINDA DA ADRES TELEFON BİLGİSİDE YOKTUR.