Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA2VW - 04 Kasım 2014, 12:14:18
-
Değerli arkadaşlar heliax kablolar hf transmisyon kabloları olarak kullanılması tavsiye edilebilirmi
diğer rg 58-213-214 kablolar mı kullanılmalı yoksa 0-30 mhz de heliax kablolar daha mı performanslı
olup kayıpları diğer kablolara göre çok dahamı düşüktür. yine bu kablonun 80 metre bandında davranışı
nasıl olabilir frekans düştükçe bu kablo aksi bir davranış gösterebilirmi
-
Hayati Bey Selamlar,
Öncelike daha formülsel açıklamalar muhakkak ki gelecektir ama ben bendeki bilgileri aklıma geldiği kadar paylaşmaya çalışayım .
HF frekanslarda Heliax kablo bira lüks olmakta. Ama olmaz diye bir şey yok eğer çok güç istenir ise zaten mecburiyet haline gelebilir. Tabi böyle bir güç bizim kullanım sınırlarımızın dışında olacaktır.
RG 213 kaliteli olmak kaydı ile HF te gayet yeterli olacaktır. Hatta VHF ve UHF de de uzun mesafe olmaz ise ekonomi/ fayda maliyetinde kullanılabilir.
RG 214 ise sanki isminden daha kaliteli ve iyi olabilecekmiş gibi gelsede malesef teknik değer olarak mesafe /kayıp tablosunda RG213 ten kötü durumdadır.
Ama çift shield olması sebebi ile etrafa yaılım açısından daha verimlidir. Genelde kısa duplexer bağlantılarında tercih edilir. Eğer iyi kalite RG 214 ten bahseder isek zaten konnektörüde biraz farklılık gösterecektir. Biraz daha byük olacağı için özel konnektör kullanmanız gerekebilir.
RG 58 HF frekanslarında çok uzun olmamak şartı ile kullanılabilr. Hatta düşük frekanslarda çok daha rahat kullanabilirsiniz.
Yanlız bu şartlar 100 watt veya daha düşük güçler için geçerli olacaktır. 100 watt üzerinde bil güçlendirici ile beraber kullanılan RG 58 izalasyon değerini aşacağı için kablo içinde kısa devre yapmasına sebep olacaktır. Hatta RG 58 kaliteli değil ise bu 100 watt civarında bile olabilir.
Özellikle geri dönenin çok olan anten sisteminde bu kaçınılmaz olacaktır. Kablo üzerindeki artan gerilim kablonun zayıf yerlerinde izalasyon zaafına bağlı olarak kısa devre olacaktır.
Benim herzamanki tavsiyen en kötü halde dahi kaliteli bir RG 213 kullanımı olacaktır. Tabi bu kalite sadece kablo ile bitmiyor konnektör burada çok önemli. Yüksek güç sırasında ortaya çıkan ozon kokusu artık burnuma yer etmiş durumda.
Hal böyle iken ebay sağ olsun bir yığın konnektör almış durmdayım .
Evet şimdilik aklıma gelenler bunlar . Başka bir sorunuz varsa cevaplamaya çalışayım .
Selamlar
Emin
-
Kablolar her frekansta bir miktar kayıp göstermekte ancak frekans yükseldikçe bu kayıp oranı artmaktadır. Kablo kesiti ve kalitesi yükseldikçe bu kayıplar her frekans için azalmaktadır.
Tabi ki her frekansta heliax vb. kablolar rg58 ve benzerlerine göre daha düşük kayıp oluşturur. ancak bu kayıp frekansın düşüklüğü sebebiyle eğer çok uzun mesafeler kullanılmayacaksa göz ardı edilebilir.
Teknik verileri bir kenara bırakırsak, daha kolay anlaşılması için şöyle açıklayabiliriz:
UHF frekansta: RG58 20 birim kayıp yaratıyorsa heliax 5 birim kayıp yaratır.
HF frekansta: RG58 3 birim kayıp yaratıyorsa, heliax 2 birim kayıp yaratır.
Frekansın düşük olması herhangi bir sorun teşkil etmez, isterseniz dc dahi aktarabilirsiniz.
-
Arkadaşlar Radyo amatörlüğündeki Heliax tabiri aslında profesyonel piyasada 1/2' Feeder olarak geçer Örneğin 900 mhz 'de bu kabloyu 15mt 'den fazla bir sistemi beslemek için kullanmazlar.
Emin Beye bende katılıyorum 1/2' Feeder (Heliax) HF bandlarında 1KW güce kadar olan kullanımlarda pek bi fantezi ve lüks olur.
Yok eğer gücüm 3KW ve üstü diyorsanız zaten şimdiye kadar RG213-214 kablonuzu eritmiştiniz.
Bilimsel anlamda aşağıdaki tablolara bakar isek db değerleri yüksekdikçe o frekansda o kablonun uygunluğu azalmaktadır.
(http://2.bp.blogspot.com/--IqFNu81_dU/VFjB5mOkt5I/AAAAAAAAdo8/_2BhGb74mF4/s1600/04-11-2014%2B13-46-47.jpg)
(http://4.bp.blogspot.com/-BnxSKtzInlU/VFjB5QC8gEI/AAAAAAAAdo4/IjRbnXaLjks/s1600/04-11-2014%2B14-00-40.jpg)
kaynak : http://ta5fa.blogspot.com.tr/