Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA2OEJ - 02 Ekim 2014, 23:37:37
-
resimdeki bu alet nedir hiç bir döküman vs. bulamadım. ne için kullanılır? nasıl kullanılır ?
-
serdal bu alet sınyal jenaratorune benziyor
-
Abi sinyal jeneratoru değil sanırım dalga metre diyor ama hiç bir dokuman yok nasıl olçum yapılıyor çözemedim .
-
Bir sökelim anlarız . Dalga dikinemi giriyor ,yoksa dikinemi çıkıyor .73
-
Soktum abi içi anten tunerine benziyor bir varyabl var
-
biraz Anten analyzere benzettim,antenin hangi frekansta çalıştığını gösteriyor sanki
anten analiz cihazı ise output yazan yere güzel bir uhf konnektörle değiştirirsen pratik olur.
birkaç tane anten tak bakalım antenin çektiği akımları dolayısıyla anten empedansını mı ölçüyor.
eğer öylese güzel bir cihaz gibi tabiki benim tahminim bu
-
Varyabıl varda osilatör varmı yoksa sadece bobinle kondansatörlermi var acmışken bir fptograf cek me imkanınız olsaydı güzel olurdu .sonra cıkışına bir frekans sayıcı veya bir osiloskop bağlayıp neler oluyor anlamaya çalışa bilirsiniz ama içerine bakmak osilasyon yapıp yapmayacağını anlamamıza yetecektir sanıyorum .73
.
-
Hayati abi çalışma frekansı 300 khz-110 mhz miş. dünanten girişi gibi olan konnektöre antende denedim af output çıkışınada kulaklık taktım birşeyler olurmu diye çokaz bir inilti sesi geliyor arka tarafında iki tane 1,5 voltluk büyük pil yuvası var osiloskopla hiç bir şey görünmüyor ne anten çıkışından nede af output tan sinyal üreteci olsa sinyal çıkışı olur diye düşünüyorum ama değil sanki bir çeşit frekans metre ama nasıl çalışır nasıl ölçüm yapılır hiç bir dökümanı yok internette de bir kaç konu var hakkında pek detay yok 1960 model olduğu felan yazıyor .
-
iç resimler sanırım osilatörü mevcut mesut abi.
-
üzerindeki mıkroampermetrenin durumu muhtemelen sana yol gösterecek yapılan işlemi tahmin ediyorum mikroampermetrede sapma meydana gelecek elinde bir veri oluşturabilir fark etmez bir iki metrelik tel tak propyuvalarına sonra skalayı yüksek frekansa doğru çevir bakalım
mikroampermetrede hareketlenme olacakmı,eğer olmazsa arıza olabilir içindeki elamanlara bakmak lazım eğer dediğim gibi bir cihaz ise işine yarayabilir ama dediğim gibi benimkisi bir tahmin
-
abi cihazın anten konnektörü ne 27mhz ve 7,92 mhz ayarlı antenleri bağladım söylediğiniz gibi ibrede bazı noktalarda sapma tespit ettim :) cihaz anten analizörü sanırım peki bunda ölçümlerimi nasıl yapacağım istediğim frekansta bir anteni ayarlamak istediğimde ibrenin en çok saptığı noktayamı ayarlamam gerekiyor çok teşekkür ederim bilgiler için
-
en çok sapmanın olduğu nokta bana kalırsa bağladığın antenin renozansının yakalandığı yerdir.
bu nu daha farklı antenler takarak görmek gerekir bir önce taktığın antenin bir sonraki taktığın
antenle göstergeler aynı mı değilmi yoksa ne takarsan tak aynı mı kalıyor yani belli bir miktar
sapmayı bütün taktığın antenlerde gösteriyormu büyük kandranı sağa sola çevirmeden
yoksa büyük kadran frekansı değiştirdikçe mikro ampermetrede değişme yok hep dip
taraftamı kalıyor. yoksa antenin rezonsına yaklaştıkça mikroampermetre hareketleniyormu
aşağıda yabancı dilde hazırlanmış bir dosyası var istersen ona da bir bak
-
Country: Czechoslovakia (until 1992)
Manufacturer / Brand: Tesla; Praha, Bratislava etc.
Brand
Supraphon
Year: 1960 ??
Type: Service- or Lab Equipment
Semiconductors (the count is only for transistors) 3:
Wave bands Wave Bands given in the notes.
Details
Power type and voltage Storage and/or dry batteries / 2 × 1,5 Volt
Loudspeaker - - No sound reproduction output.
Power out
from Radiomuseum.org
Model: Wavemeter M-117 - Tesla; Praha, Bratislava etc.
Material Metal case
Shape Tablemodel, with any shape - general.
Dimensions (WHD) 250 x 170 x 190 mm / 9.8 x 6.7 x 7.5 inch
Notes Frequency range 30 kHz - 110 MHz.
Net weight (2.2 lb = 1 kg) 3.6 kg / 7 lb 14.9 oz (7.93 lb)
Source of data -- Original-techn. papers.
-
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/main.nsf/wdownload?OpenForm&docid=STO-76748603
Yukarıdaki adreste kısa bir bilginin yanında aşağıya eklediğim Slovakça dökümanda ürünün kullanımından ziyade kullanım amacına yönelik bilgiler mevcut.
-
Ufak boyutta bir fotoğraf...
-
Serdal bey
mikroampermetrede maksimum sapma yaptığı yerler
büyük kadranda 7 mhz civarını ve 27 mhz antendeki
mikroampermetre sapmaları büyük kadranda olması
gereken yerde mi yoksa gelişi güzel rakamların bulunduğu
yerde mi sapıyordu ibre diğer bir konu kazanç ayar potu
nun durumu ne idi belli bir miktar açtığında mikroampermetre
sona dayanıyormu,eğer potu sona kadar açmayla ibre
sona dayanıyorsa bu da yine tahminim antenin çektiği
akımı akımı gösteriyor gibi anten ne kadar kazançlı ise
okadar sapma olabilir
-
Arkadaşlar, bu cihaz ilgimi çekti. Cihazın kullanıldığı yılların (WW2) (World War 2) 2.Dünya Savaşı Yılları ve hemen öncesi olduğu anlaşılmakta.
Şimdi digital cihaz ve frekasmetreler ile frekansı istediğimiz değere tam olarak ayarlayabiliyoruz. (Burası tercüme) Ancak o tarihlerde frekanslar, ısı, titreşim, nem ve daha pek çok olumsuz faktör frekansta sapmalar meydana getirir. Frekansı gercek değerine ayarlamak için bu cihaz kullanılır. Bu cihaz içinde bir adet 2500-5000 kc/s arası çalışan ve 1000 kc/s çalışan kristal kontrollu osilator vardır. Cihaz frekansı ile aşağıdaki tablo frekansina göre ayar yapılır. Cihaz trimmeri doğru frekans bulunana kadar çevrilir. Ve böylece ayar kalibre olur. (Bunun için beat (vuru- tını) sesi kaybolana kadar ayarlanır. Bu cihazda belki mikro ampermetre sesle yapilanı yapıyor. Sıfıra gelince kalibrasyon bitiyor. Belki yanlistir ama benim inceledigim "wawe metrede böyle yazıyor.73
-
Google dan tercüme etmedim ancak cep telefonundan yazıyorum, önce okudum,anladım sonra çevrenin olumsuz faktörleri kafamı karıştıra karıştıra biraz düşük cumleler oluştu kusura bakmayin.
-
Burada bahsettiğim "cihaz" ayar yapılacak, yani frekansı sapmış cihaz. Ayar yapılacak cihaz wavemetrede "beat" frekansı oluşturuyor. Ayar yapılacak cihazın trimmeri ile oynayıp bu"beat"vuru sesi kaybolana kadar ayarlıyoruz. WAVE METREDE ayrıca bir frekans tablosu mevcut. Bu referans tablosu. V.S. bayağı karışık bir kalibrasyon. Ama frekansı tam değerine getirmemizi sağlıyormuş.
-
bu cihaza 40 mt un-un anten bağladım af çıkışınada ses amplifikatörü bağladım, radyo yayınlarını dinleyebiliyor ve varyabl'ı çevirerek değişik radyoları seçebiliyorum ilginç bir cihaz :)
-
bulunan yayındada mikro ampermetre sesin şiddetine göre müsbet olarak sapıyor ama hala nasıl kalbrasyon yapıldığını anlamış değilim ama radyo yayınlarını dinlemek çok güzel:)
-
Cihaz içerisinde 2 adet osilator var birisi değişken, diğeri sabit frekanslı. Degişken frekanslı osilatör sinyali ile antenden gelen sinyal karışıyor "heterodin" olayı ile karışan iki sinyalden oluşan ara frekans ( if ) 2. Osilatör tarafından demodüle ediliyor ( çünki 2. Osilatör freksnsı if ile aynı) ve dinlenebiliyor. 73.
-
Hulisi abi bilgiler için çok teşekkür ederim saygılar hayırlı bayramlar. 73
-
Serdal Bey,
Bu cihazı basit olarak sinyalin relatif seviyesini de gösteren frekansmetre gibi düşünebilirsiniz. Anten girişi ne bağlı bir tank devresi, bu devrenin çıkışında bir germanyum diyot ve buna bağlı mikroampermetre olarak şemasını gözünüzün önünde canlandırabilirsiniz. Tank devresinden sonra veya diyottan sonra bir yerlerde de bir adet amplifikatör olabilir.
Siz basit bir radyo alıcısı olarak kullanıyorsunuz. AM modunda yayın yapan istasyonları dinliyorsunuz. Dinlediğiniz istasyonun frekansını da skalada görebilirsiniz. Fakat bu cihaz genelde vericilerin çıkışlarının temiz olup olmadığını görmek için kullanılır. Yani ürettiğimiz sinyalde harmonikler var mı? Var ise esas sinyal seviyesine kıyasla ne kadar?
Diyelim 7 MHz. de bir kristalli osilatör yaptık. Bu osilatörün çıkışında diğer harmonikler de var mı yok mu görebilmek için bu cihazı kullanabiliriz. 7 MHz. de bizim ozilatörün sinyalini buluruz. Ayar yaparak ampermetreyi maksimuma getiririz, daha sonra frekansımızın katlarına giderek buradaki sinyal seviyelerini de ölçüp kıyaslarız. Bazan 7 MHz. kristalle yaptığımız osilatör devresinin bobinlerini yanlış sarmış isek, harmoniklerin esas sinyalden daha güçlü olduğunu görebiliriz. Belki bu cihaza manuel spektrum analizör de diyebilirsiniz.
İyi çalışmalar dilerim.
73
Bilal Ekmekci, TA8A