Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA1CH - 02 Ekim 2014, 22:16:18
-
sizce telsiz beslemelerinde kullanılan regule devrelerinde zenner diodlu regule devresimi daha kararlıdır entegre lermi selamlar .
-
Mesut Bey Mehaba
Yazınızı gördüm
İhtimal telsiz denince osilator veya alıcı devreleri gibi düşük amperli parçaları kastetmiş olmalısınız diye düşündüm. Aksi halde yüksek güçlü verici regülator devrelerinde ana geçiş notasında ya 2N3055 bankası veya son yıllarda modul transistor dediğimiz yüksek amperli karma transistorlü parçalar kullanılmakta. Böyle güç ortamlarında şimdiye kadar hiç diyotlu cinsine raslamadım.
1 amper ve altındaki devrelerde ise 7812 tipinde 3 ayaklı voltaj stablizator entegreleri internet ortanında zenerlere nispetle fazlaca üstün tutulmakta.
Şahsımın va bazı bitlik arkadaşlarımın kanaati ise bu 3 ayaklıların biraz fazlaca akım harcamaları. Cihazlar pil ile besleniyorsa ciddi besleme promlemleri olacak. sağlıcakla
73! Hüsnü Köktürk husnu66tr@yahoo.com
-
Hüsnü bey değer verip cevap yazdığınız için teşekkür ederim . Yuksek guc elde etmek için guc transistörünü buyukten kücüğe doğru örneğin cıkışta 2x3055 sürücüsü 1x 3055 sürücüsü bd135 sürücüsü bc 237 ve beyzinde 1k direnc ile 1x 12 zenner diod buyrun size yuksek amperli dc guckaynağı . engegre voltaj reglatörleri özellikle yuksek fr enerjisine mağruz kaldığında zenner diod ile karşılaştırrılmaz bir kararsızlık yapıyor hatta cıkışlarında fazla voltaj verip cihazı bozmasın diye guclü zenner ler ile koruma bile sağlanıyor en azından ben öyle yapıyordum .... Bir zamanlar .
Bir kücük not elektronik öğrenmek istiyorum diyen genclere malzeme öğrenin diyorum çünkü malzeme öğrenmek elektronik öğrenmenin en önemli yanı ben bilmiyor olabilirim ama zennerden daha kararlı voltaj kontrol entegreleride olabilir sadece 78 serisi ve 723 serisi ile yaşadığım olumsuzluklardan başıma gelen tatsız hadiselerden cıkardığım sonucları paylaşmak istedim . 73
-
Mesut Bey merhabalar,
Tabiki zener diyot yerine mini regüle entegresi olan78L05-06-08-12 vb tipleri var. Eğer çok akım çekmeyecekseniz bunlardan kullanmayı tavsiye ederim. Giriş şine ce çıkışlarına10uF ve 100n bağlanırsa çok güzel ve kararlı çalışıyor. Ben yıllar önce Forty-1 qrp diyotları kaldırmıştım. Stabil voltaj sağlıyor. Çok akım çekilecekse büyük tiplerinden kullanmak daha iyi olur.
Kolay gelsin....
-
Kıymetli Mesut Öz Bey
Hüseyin Karagöz ve Yaşar Karaman beylerin açıklamaları ardından sizin de ifadelerinizle konu çıkış transistörlerinin korunmasına doğru meyl etti. Voltaj yükselmesi olayını bizzat gördüm diyebilirim.
Bir verici devresi düzgün akortlanmış ve anten de bağlanmışsa problemsiz bir gönderme yapılıyor. Çıkış transistörünün kollektör voltajı, besleme devresi voltajı civarı oluyor. Ciddi akort bozulmaları, SWR yükselmesi veya anteninin yuvadan çıkması, kopması, kırılıp yere düşmesi gibi durumlarda, transistör enerjiyi dışarı gönderemiyor. Kollektör voltajı power supplay voltajının üzerine çıkıyor. Genelde verici kollektör voltajının son noktası olan 36 volt aşıldığında transistör bozulabiliyor. İşte bu durumu bilen telsiz imalatçıları transistörün kollektör ile emiter arasına 33 veya 36 voltluk 1 watt gücünde zener diyot bağlıyorlar. Kollektöre 3 ayak regüllator bağlayan devreye henüz hiç rasgelmedim.
Zener diyot bağlama olayını Bazı MOSFET lerde de görebiliyoruz. Bilhassa yüksek voltaj üreten vibrator devre mosfetlerinin çıkışlarında dahili, yüksek voltaj lı zenerler bağlı.
Ayrıca alıcı anten giriş Fet' leri de iki adet 1N4148 diyotları ile korunabiliyor. vesaire vesaire
Şu regülator devresinden memnun kaldım diyebilirim.
http://www.geocities.ws/husnu66tr/power-supply-for-ssb-transmitter.htm (http://www.geocities.ws/husnu66tr/power-supply-for-ssb-transmitter.htm)
Sağlıcakla
73! Hüsnü Köktürk husnu66tr@yahoo.com
-
Hüsnü bey qrp yapan arkadaşlar 78 serisi entegreleri önermişler sağolsunlar cıkış 5 vat iken bir sıkıntı yasanmayacağını bende düşünüyorum fakat 50 vatlarda cıkış katlarıda qrp lere ekleyen arkadaşlar var .eski hf telsizlerde 78 serisi entegreler kullanılıyormu diye bir soru geldi aklıma acaba o zmanlar yoklarmıydı yada bu gun ki modern hf lerde durum ne acaba.
Benim tecrübelerim bu serinin yuksek vatta voltaj kacırması mevcut şeklinde . mandala basınca gecirmesi gereken üstkısmı kacırıyor 12 voltsa 15 e cıkabiliyor buda kullandığınız cihazı tehlikeye atıyor kullanan arkadaşların dikkatine .. 73
-
Mesut Bey
78 stablize entegre serisi yeni bir devre değil. Netzteil firması tarafından 7805--7812--7815--7824 1A şeklinde üretimi vardı. AF ve AC transistörlerinin kullanıldığı yıllarda vardı.
Bir üstte verdiğim linkteki power supply bu voltaj düşme ve yükselme problemlerini en aza indirecek şekilde dizayn edilmiştir. Besleme en fazla 18 volt olduğu için bir çökme durumunda cihaz ciddi bir zarar görmez. Prensip olarak benim besleme kaynağının AC giriş voltajı en fazla AC alternatif voltaj 18 volttur.
Durum daha ciddi ise İstanbulda yeterli ebatta 12 volt aküler var. Niçin adaptör kullanayım.
Linkteki adaptörden isteyen arkadaşlar olmuştu. Adaptörü kısa devre yaptırarak bozan çok oldu ama cihazım bozuldu diyen hiç olmadı.
Sağlıcakla
73! Hüsnü Köktürk husnu66tr@yahoo.com