Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA1CD - 19 Nisan 2014, 09:38:58
-
Merhaba,
Ekte çizimi bulunan antenlerde hava nüveli, bol sarımlı bobinler bulunuyor. Bunların imali gözümü korkuttuğundan hiç denemedim. Acaba bu bobinlerin yerine aynı induktans değerinde toroid ile hazırlanmış az sarımlı bir bobin konulsa iş görür mü? Bilgisi olan, deneyen arkadaşlar tecrübelerini paylaşabilirler mi?
Selamlar,
Recep.
-
unutkanlık işte:)
-
Recep Bey,
PVC veya HDPE malzemeden (Hırdavatçılarda bulabileceğiniz temiz su borusu) dış çapları tutsun yeter tutmasada bir tornacıya götürüp üzerinden talaş kaldırarak gerekli çapa ulaşırsınız, daha sonra üzerine kullanacağınız tel çapına gore bir de vida dişi çektirin, bu vida dişlerine de tellerinizi (bobini) sarın, bobbin başlangıç ve bitiş noktalarını da paslanmaz M3 ..M4 somunlu vidalarla sonlandırıni üzerine de ısıyla daralan makorun giydirip ısıttığınız da işlem tamamdır.
Selamlar.
Elgin SAYINALP
TB2NDY 73
-
Toroidler veya ferrit nüveler sarım sayılarını azaltmak için kullanılır, hemde iyi bir manyetik kuplaj sağlarlar. Ancak bununda bir sınırı var. Sistemin rezonansa gelebilmesi için asgari sarım sayısı önemli.
Yaptığım deneyde örnek::osilatör havalı bobinle 20 turda 20Mhz osilasyon üretiyorsa. Toroide sarınca 10 turda aynı frekansı üretiyor. AL değeri yüksek toroide 5 tur sarınca aynı indüktansta olmasına rağmen osilatör çalışmıyor. Yani asgari bir bobin sargısı şart.
Yani sistemin o frekansta rezonansa gelebilmesi için (F= 1/ 2pi kök LC) formülünde nüvesiz bulunan indüktans değeri bizim gerçek indüktansımızdır. Toroid kullanarak bunu azaltabileceğimiz azami sarım sayısını bulan formülde var ancak nüvelerin AL değerini bilmediğimiz için bir işe yaramaz. Ancak bunun yöntemi, kullanılacak frekansta bir osilatör yapıp asgari bobin değerini bulmak, veya kullanılacak frekansı üretip, osiloskoptan maksimum sinyali geçiren nüveli bobini bulmak.
Bunlar uzun iş. Hazır değerler yoksa, en iyisi havalı bobin kullanmak. 73..
-
sorumu değiştiriyorum. Burada kullanılan bobinin induktansı mı yoksa bobindeki telin uzunluğu mu antenin rezonansa gelmesinde etkendir?
Teşekkürler.
recep
-
O zaman bu antendeki (loading coil) bobini mH değeri ile değilde şu şekilde tarif ederlerdi sanırım,
Çapı önemli olmaksızın herhangi bir yalıtkan silindire şu uzunluktaki teli sarınız .
yada
Şu uzunluktaki emayeli teli yumak yapıp gerili tel arasına bire uçlarını lehimleyin .
Özetle bu tip antenlerde önemli olan bobinin endüktif değeridir.
-
Ustalar benim bu konu ile ilgili bir sorum var müsadenizle. Rezonansa gelmiş kısa boylu bir anten mi daha randımanlıdır yoksa uzun boylu bir antenmi yani boyun işlevde etkisi nedir .73
-
hava nüveli bobinde telin uzunluğu ile induktans arasında oran nedir diye üç deneme yaptım. aşağıdaki sonuçlar ortaya çıktı. Bobinin ölçülerini değiştirsek bile istenen değerdeki bobin için tel boyu sabit kalıyor. (hatam varsa lütfen uyarın)
tel boyu-------Tur---------Karkas--------uzunluk-------uH----
314cm 10 10cm 5cm 10,4uH
345cm 55 2cm 10cm 10,9uH
348cm 37 3cm 10cm 10,7uH
Hal bu iken bobinin tipini değiştirsem, toroid ile eşit değerde ama daha az uzunlukta tel ile hazırlanmış bir bobin kullansam aynı işi görür mü? diye aklıma amatörce bir soru takıldı.
-
Mesut aradığını burada http://w4rnl.net46.net/ (http://w4rnl.net46.net/) bulabilirsin.
selamlar.
recep
-
Mesut bey,
Çeşitli hileler ile boyu kısaltılmış antenlerin verimi gerçek boyutlu antenlerden düşüktür.
-
değerli radyo amatörü arkadaşlarım,
Sayın TA2AD SUHA Beyin ,( Çeşitli hileler ile boyu kısaltılmış antenlerin verimi gerçek boyutlu antenlerden düşüktür.), bilgisine ilave olarak ; (antenin fiziki boyu,frekansın dalga boyuna ne kadar yakınsa , (misal,7MHZ= 40M.gibi) alacağınız verim + bant genişliği ve antenin yayılımı daha fazla olacaktır,) bilgisini de ilave etmek isterim. selam ve saygılarımla
TA1ED
METİN KORKMAZ
TEKİRDAĞ
-
Recep Bey;
Arkadaşlarında belirttiği gibi bu tür antenlerde verim düşüktür ve biraz daha dar band çalışırlar.
Bobinin değeri ile ilgili olarak şunu söyleyebilirim;
40mm lip pvc plastik boruya 1mm emaye telden 25 tur boşluksuz sararak sabitleyin.
Ben şöyle bişey yapmıştım denemek isterseniz Resimdeki gibi yapınız:
https://plus.google.com/photos/109702068533357288020/albums/5240636621630975393?banner=pwa
Ölçüler 7 Mhz için şöyledir:
(http://www.ta3en.com/kisa.dipol/sema.jpg)
Traptan sonraki kablonun boyu ile SWR istediğiniz yerde tutar.
Başka bir deyişle traplardan sonraki kabloyu kesip uzatarak SWR yi bir yerde tutturursunuz.
Dediğim gibi biraz dar band çalışır.
-
Recep Bey merhabalar,
Teorik olarak hava boşluklu nüve üzerine sarılmış bir bobini herhangi bir malzemeden yapılmış nüve üzerine sararak daha az sarımlı bir bobin elde etmek mümkün. Her ikisi de aynı işi görür ancak bunu teoriden pratiğe çevirdiğiniz zaman bazı zorluklar ortaya çıkıyor. Birincisi kolaylık, herhangi bir şeyin üzerine basit bir bobin sarabilirsiniz bu ağaç dalı bile olabilir ama toroide sarmak isterseniz biraz hesap kitap yapmanız gerekir. İkincisi sarım sayısı azalınca hata oranınız artar verdiginiz örneğe göre yaklaşık olarak bir sarım da 1/120 hata olursa toroide 10 tur sardığımızı farz etsek bir sarımda 1/10 hata oluşur (aslında oranlar sarım sayısının karesi ile orantılıdır), toroide .63462727 gibi bir küsüratı olan sarım yapmanız gerekebilir. Ayrıca aynı malzemeyi kullansanız bile hiç bir elektronik malzeme sadece kendisi değildir hepsi eş değer bir özellik taşır. Aynı telden 180 santim uzunluğunda bir hava nüveli bir bobinle aynı malzemeden 10 santim uzunluğunda telden toroid üzerine sarılmış aynı endüktanstaki bobinler aynı işi görmezler çünkü dirençleri farklıdır, hava nüveli olanın direnci 18 kat fazladır. Farklı tellerden sarılmış aynı değerdeki bobinlerin ESR değerleri farklı olduğu için birbirlerinin yerine kullanılamayabilirler. Filtre osilatör vs yaparken bu konu çok önemli doğru malzemeyi bulamazsanız hesabınız doğru olsa bile çalıştıramazsınız.
Bu arada anten boyu konusunda en verimli anten uzunluğu fiziksel olarak dalga boyuna en yakın olan rezonanslı antendir
-
Tüm bilgiler için teşekkürler.
Aşağıda benim balkon için yapmayı planladığım kısa 20m anteni görülüyor. Pratik ve sağlam olması için alüminyum borular kullanılmış, ama kablo ile yapılmasında da hiç bir sakınca yok. Boru bulamam diyen, aynı ölçülerde kalın kablo kullanabilir.
"Trap" adı verilen boy kısaltma bobinleri de 22 mm çapında plastik (içinde folyo olmayacak) su borusu üzerinde plastik izoleli elektrik kablosu (kalın tek damarlı olacak, 1,5 mm olabilir) ile 18 tur sarılacak. Kablonun uçları imkan varsa borulara lehimlenebileceği gibi, vida ile de tutturulabilir.
Her iki uçta ana borudan biraz daha ince çaplı borular kullanılacak ve SWR nin en düşük olduğu yere aygaz hortum kelepçesi ile sıkılanarak sabitlenecek. Tüm anteni kablo kullanarak yaparsanız, SWR yi doğrudan kablonun ucunu önce uzun bırakıp, sonra azar azar keserek de ayarlayabilirsiniz.
Son olarak 1 ft = 30,48 cm
Kaynak:
http://www.zerobeat.net/g3ycc/shorty.htm
-
İngilizce bilenler için traplı kısa dipol antenler hakkında her şey, bobin hesabı da dahil:
http://www.k7mem.com/Electronic_Notebook/antennas/shortant.html
-
Değerli arkadaşlarım,
Hava aralıklı. Empedans denkleştirici, tek sıra sargılı bobinlerde bulunacak değer bobin çapının ve sarım sayısının karesiyle orantılıdır.
Burada önemli faktörlerden bir tanesi Q faktörüdür. Bunun için özellikle trap olarak kullanılmak istendiğinde. Kaldı ki boy kısaltmak için kullanılan bobinler "Trap" değildir. Trap için iki elemanın yani Bobin ve Kondansatörün olması gerekir.
L=(D2*N2)/(18D+40L) formülünden faydalanabilirsiniz.
Not: D2 demek bobin çapının karesi
L Bobin Boyu, N, sarım sayısı
Ben yıllardır bu yöntem ile çok bobin sardım.
Burada başlangıç değeri olarak Bobin Çapı, ile uzunluk arasında 2/3 oranı uygundur. Tel çapına gelince onunla ilgili frekansa ve güce bağlı olarak çeşitli Diyagramları Kitaplarda bulabilirsiniz.
Toroid Gauss faktörü hava karkaslı bobine göre çok yüksek olduğundan hesaplanması imalatçı firma verilerinden bulunabilinir. Ama görmüş olduğum bazı home made anten tunerlerde bir sarım iki sarım ile yapılan sarımların RF enerjisinin ısıya dönüşmesinden başka bir işe yaramaz.
Saygılarımla
Yasar GOCET