Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Haberiniz var mı? *** => Konuyu başlatan: TA5FA - 01 Ocak 2014, 23:27:13
-
Morse denince akla Kovboy filmlerindeki kollarına birşey geçirilmiş başlarında güneşlik şapkalı tiplerin masalarındaki maniple gelir aklıma tabi o dönemde telli sistemlerin kullanıldığı dönemler. Aslında telli sitem olduğundan TX maniple + RX 'de bobinli manyetodan oluşuyor (Bobinli manyeto derken apartumanlarımızdaki kapı otomatiğin çalışma prensibinden enerji gelince bobin çeker ve enerjili olduğu sürece vız vız öter morse 'a uyarlarsak uzun-kısa ) yani yok öyle kulaklık hoparlör .
(http://i146.photobucket.com/albums/r260/ta5fa/key01-01-201422-25-21.jpg)
Bizi enterese eden telsiz sistemleri Alıcı + Verici yani günümüzdeki Ham Radio kullanımı; yani QRP nin doğuş mantığı
(http://i146.photobucket.com/albums/r260/ta5fa/key01-01-201422-38-50.jpg)
burada maniple olmazsa olmaz bunu çeşitli yöntemler ile yapanlar var bunlardan Sayın TA1PB Murat Bey DIY mantığıyla her evde bulunan çatal ile işi çözmüş ;
(http://i146.photobucket.com/albums/r260/ta5fa/bitmi15F0.jpg)
O mesajın devamına yazayım istedim ancak maniple arayan arkadaşın konusunu dağıtmak istemedim di
Sayın TA1PB Murat Bey kendilerinin de dediği gibi önemli olan görsellik değil işlev tşk. eline sağlık bana da birazcıkta mikirobu o bulaştırdı diyebilirim hernekadar maniplem iyi olmasada :)
Öte yanda aynı düşünceyle herbişiden maniple olur yeterki iste diyerek yola çıkan maniple fantazicisi, neden fantazi kelimesini kullandığımı tüm videoları izlediğinizde anlayacaksınız iş işlevsellikten çıkmış çıkışmış artık OH6DC CW Key Fantazi Show yapmış videolarında ;
Muzdan Maniple olurmu ?
Eldivenden Maniple olurmu ?
Kol kası geliştirme yayından Maniple olurmu ?
Testereden Maniple olurmu ?
Ofis delgeç inden Maniple olurmu ?
Sallama daldırma çaydan Maniple olurmu ?
Krema çırpmadan Maniple olurmu ?
Penseden Maniple olurmu ?
Çukulatadan Maniple olurmu ? Eeee olurrr işte izleyin : http://www.youtube.com/user/oh6dc/videos (http://www.youtube.com/user/oh6dc/videos)
Maniple maniple dedik durduk cihazlar geliştikçe maniplede evrim geçirmiş yani blek ve vuruş hareketleriyle dit-dat değil duble paddle ve cihazlardaki keyer yöntemiyle yapılır olmuş, Key olmuş sizde paddle
(http://i146.photobucket.com/albums/r260/ta5fa/key01-01-201422-25-53.jpg)
(http://i146.photobucket.com/albums/r260/ta5fa/key01-01-201422-26-35.jpg)
(http://i146.photobucket.com/albums/r260/ta5fa/key01-01-201422-26-59.jpg)
6.7.8. videodaki vibrolex paddle kullanan teyzeye diyecek sözüm yok http://ta5fa.blogspot.com/2013/04/yl-cw-operate-speed-wonderfull.html (http://ta5fa.blogspot.com/2013/04/yl-cw-operate-speed-wonderfull.html)
Morse Key ve Paddle marka çeşitlilikleri için link'e tıklayınız yok yok http://www.mtechnologies.com/keys.htm (http://www.mtechnologies.com/keys.htm)
Herşey bir kenara bu işin yıllanmış şarabı "VIBROPLEX" olmalı Sayın Başkanım bu konuda diyecek birkaç şeyiniz olmalı
Sağlıcakla
-
Benim 817 li takım eksik kalmış....:)
İlk fırsatta.....
-
Tek kollu ve çift kollu çırpma manipleler (Iambic keys), tek başına mors sinyali üretemez. Bunların nokta ve çizgi üretmesi için mutlaka özel devreler olmalı. Bu devreler bazı gelişmiş cihazların içinde mevcut. Bu cihazlara çırpma maniplenizin fişini takıp hemen çalışmaya başlayabilirsiniz.
Ancak, cihazınızda bu devre fabrikasyon olarak yoksa, veya kendi yaptığınız bir QRP cihazda iambic keyer (çırpma maniple) kullanabilmek için, cihaz ile maniple arasına, nokta ve çizgi üreten özel devreler bağlamak zorundasınız. Bunlara ecnebiler "keyer" (anahtarlayıcı) adını vermiş. Örnek: MFJ-407C Deluxe Electronic Keyer
http://www.mfjenterprises.com/Product.php?productid=MFJ-407D
Sonra bunların hafızalıları falan çıkmış, teknoloji yürümüş gitmiş...
http://www.mfjenterprises.com/Product.php?productid=MFJ-492X
Vibroplex'ler ise biraz daha değişik, nokta ve çizgileri kendi içlerindeki yaylı bir mekanizma ile kendileri üretiyor. Diğer aletlerin elektronik olarak yaptığını bunlar mekanik olarak yapıyor. Elektronik keyer'leri dijital saate benzetirsek, bunlar da eski kurmalı saatler gibi... Ek devre olmadan nokta ve çizgi sinyali üretebiliyorlar. Çok gelişmiş bir mekanikleri var. Bu nedenle biraz daha pahalılar. Günümüzde bu firma da mekaniği olmayan yeni tip çırpma manipleler üretmekte, ama tabii eskiler artık klasik olmuş:
http://www.vibroplex.com/
Ben hiç vibroplex kullanmadım. Ama ülkemizde vibroplex sahibi usta amatörler olduğunu biliyorum. Sözü artık onlara bırakıyorum....
-
Bendeniz yıllar önce iambic maniple ile kullanmak üzere bir ABD li bayan amatörün imal edip sattığı "Piko Keyer" isimli kiti getirtip monte etmiştim. Bu devre bir adet özel programlanmış PIC içermekte. Şimdi bu kit "piko keyer plus" oldu, hala satışı devam ediyor. N0XAS Dale iyi bir amatör, iyi bir homebrewci ve dürüst bir satıcıdır.
http://www.hamgadgets.com/PICOKEYER-PLUS
-
Hazır devre K1EL nın sattığı K14 hazır kiti tavsiye ederim ,
Ben halen bir önceki versiyonu olan K12 yi kullanıyorum en önemli özelliği keyer dan programlanabilir 6 adet memorye sahip olması .
http://k1el.tripod.com/index.html (http://k1el.tripod.com/index.html)
Yeni yılda aramızda yeni CW cular görmek dileği ile Mikrop yayma çalışmalarınızda başarılar temenni ediyorum :)
-
OH6DC nin you tube kanalındaki videolara bayıldım vallahi :)) aklıma kötü kötü fikirler geliyor :)))
-
Kulakları çınlasın TA1HZ Tevfik hocanın ''ince'' jesti ile iambic key ile tanıştım.. RSGB 100.yıl için 250 adetle sınırlı vibroplex özel serisinin 103 nolu keyine kendisinin sayesinde sahip oldum.. Sanırım TA3SA Ali Bey de de bir adet bu keyden mevcut... Kendime ait birisi SK diğeri iambic olmak üzere ayrıca 2 vibroplex im var..İambic keylerimi 817 ve 897 cihazlarımdaki mevcut keyerler sayesinde kullanıyorum...Kullanımı kolay ve yorulmadan yazabiliyorsunuz....Süratinizi arttırdığı muhakkak.... Ancak iambic keyleri uzun süreli kullanım bana kendimi olayın dışında kalmış gibi hissettiriyor...Oysa klasik sistem SK kullandığımda süratimi noktamı çizgimi her şeyimi ben kontrol ediyorum...Yani birince davulu çalan benim , diğerinde drum machine kullanıcısıyım...Memleketimin Trakya olması hasebiyle kendi çalan kendi oynayan biri olmak tabiki benim kişisel tercihim...:) Mekanik olarak işaret üreten vibroplex hiç kullanmadım...Lakin SK kullanımının tam bir meditasyon olduğunu söyleyebilirim... Zaman zaman iambic key kullanıyor olmakla beraber sıkı bir SK fanatiği olduğum aşikardır.... Kronikleşmiş bu hastalığın bulaşıcı olması hususunda duacı olmanın yanısıra elimden geldiği kadar MİKROP yayma çabalarım devam etmekte olup aynı şekilde MİKROPLUK yapanlara bilvesile saygılar sunarım.....
TOPLU GÖSTERİM:
-
Mehmet Murat bey ben de sizin gibi çırpma maniple sevmiyorum. Sınava girerken düz maniple ile çalışmıştım belki ondandır, belki de yatay hareketi pek sevmiyorum, düğmeye dikleme vuruşlar daha çok hoşuma gidiyor. Ancak şu bir gerçek ki, iambic ile yazılan mesajlar daha düzgün nokta/çizgi oranlarına ve sabit boşluk sürelerine sahip oluyorlar. Tecrübeli bir CW ci, karşı tarafın kullandığı maniple türünü bu orantılar yüzünden hemen anlayabilir. Bazen de sinyal gönderme esnasında cihazın gönderim hızı ile oynuyorlar o zaman çok acayip oluyor :)
-
Ümit bey de( ta5awa)bir tane var uğradığınız zaman ona da bir bakın. selam ta5e.
-
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,29634.0.html
Çataldan SK projesine çakıdan iambic ilave edilmiştir....
Mikropluğa devam...............:)
-
Bendeniz A sınıfı lisans için sınava girdiğim zamanlarda mors uygulama sınavı da vardı. Yazılıdan sonra aynı gün uygulama sınavına girerdiniz. Hem mors alma, hem de mors gönderme şeklinde sınav olurdunuz. Başarılı olanlara A sınıfı lisans verilirdi.
Sınava hazırlanırken kullandığım maniplenin resmini aşağıya ekliyorum. Yurt dışından satın aldığım bu maniple çok ucuz, Japon malı bir maniple. Amerikan J38 lerin taklidi olarak yapılmış. ABD ve Avrupa'da amatörler bu manipleyi ucuz bir taklit diye hep tebessümle karşılamışlardır. Ancak o zamanlar söylenenlerin tersine, çok güzel işleyen bir mekanizması var. Yay sertliği dahil her şeyini ayarlayabiliyorsunuz ve çok hassas çalışıyor. Japonlar orijinalinde olmayan bir güzellik de eklemişler, vurma kolunun eklem yerlerine bilyalı yataklar koymuşlar. Bu sayede maniple tüy gibi hiç takılmadan çalışıyor.
Plastik düğme orijinal değildir, orijinal düğmesi daha küçüktür. Bu düğme gemilerde kullanılan "navy" tipi bir düğmedir. Tarafımdan yine yurt dışından satın alınarak orijinali ile değiştirilmiştir.
-
Manipleye bağlı mavi kutuya gelince: O günlerde satılmakta olan bir sakızın plastik kutusu bu. İçinde kendi imalatım "mors sounder" yer almakta. Sağ alt köşedeki minik siyah zımbırtı da 3V ile çalışan bir buzzer (elektrik verilince düüüt diye öten bir düdük) Manipleye basıp pilin devresini tamamlayınca buzzer ötüyor, elinizi çekip devreyi açınca da susuyor. Her ne kadar 1KHz lik frekansı ve yüksek sesiyle ustalar tarafından "kafa ütüleyici" olarak nitelense de, o zamanlar sınavı kazanmak için bana yeterli olan bir aletti.
Volüm olarak iki konumu var:
1-Yüksek sesli konum: Sakız kutusunun kapağı açık.
2-Daha düşük sesli konum: Sakız kutusunun kapağı kapalı.
-
Çevremde bulunan insanlar ve XYL ben mors çalışırken çıkan tiz seslerden (haklı olarak) rahatsız olup çeşitli söylem ve eylemler yapmaya başlayınca, bu cihazın bir de sessiz ve ışıkla çalışan versiyonunu geliştirdim. Bu versiyonda her şey aynı, ancak buzzer yerine büyükce boyutlu bir adet kırmızı LED geldi. Bu cihazı da XYL yakınlarda mevcutken ve gece geç saatlerde çalışmam gerekince kullandım.
Tüm mors düzeneğim bu kadar değil. Zaman içinde ebay vb yerlerden bir kaç tane daha maniple aldım. Bir dostum tornada çok güzel bir el yapımı maniple imal edip bana hediye etti. Ayrıca bir Rus ustadan alınma el yapımı çift kollu çırpma maniplem de mevcut. Ancak onlar toz geçirmez ambalajlar içinde saklanmış durumdalar. CW çalışmaya başlayınca hepsini çıkarıp fotolarını buraya ekleyeceğim.
73
-
Elinize sağlık
Bu CW size epey vivdent çiğnetmiş anlaşılan hi hi .
Şu anda web sdr'dan 160mt dinliyorum CW LY istasyonu japon ile QSO yaptı hep 24 ve 18 mhzleri sihirli sanırdım meğer 160m de sihirliymiş :)
Sağlıcakla
-
Arkadaşlar.Bir çalışmada benden.A sınıfı imtihanı için telzımba dan( Küçüklerinden) maniple yapmıştım.Sınava önunla hazırlandım.73.
-
Ahmet Mete Bey ;
İki yıl kadar havaya çıkarken çatal vurduktan sonra Sanayi sitesinde bir hurdalıkta karşıma çıkan ve eksiklerini tamamlayıp kullanmaya başladığım SK.....Seyirlerinize...... :)
-
Yazının tam açık hali: "Signal Electric Mfg. Co., Menominee, Mich" Buradaki Mich : Michigan eyaleti oluyor. ABD ordusu için ihale ile sipariş verilerek yaptırılan büyük parti J-38 modeli maniple çeşitlerinden birisi bu. Tam bir antika, iyi günlerde kullanın.
Menominee: Michigan'da bir şehir. Aynı zamanda bu şehirde yaşayan ve günümüzde 8700 nüfusu kalmış bir Kızılderili kabilesinin adıdır. Uzun yıllar yok sayıldıktan sonra, 1970 li yıllarda ABD parlamentosunun onayı ile kabilenin varlığı tanınmıştır. Signal Electric firması bu şehirdedir.
Merak edenler için şurada bu firmanın tarihsel gelişimi mevcut:
http://k8ir.com/signal/history.htm
Maniplenizi iyi günlerde sağlık içinde kullanın.
-
Madem ki konu CW , o zaman her hafta pazar günleri duyuşabildiğimiz arkadaşlar ile qso yaptığımız 7003,5 khz 'e sizleri davet ediyorum... Maksadımız, mikrobu daha fazla radyo amatörlerine, özellikle de yeni amatör arkadaşlara bulaştırmak, CW yi yeni nesile güzel bir şekilde tanıtmak olmalı... 73 de TA3SA
-
Sayın 1PB Muray Beyin masa üzerinde duran hazinelerini görünce maniplenin pek önemsiz olmadığı nı öğrendim.
Her TA amatörü için eğer işi morse-telgraf değil ise sınav daki korkulu rüyası idi hoş şimdilerde sınavlarda o da kalmadı da .
Neyse bir maniple arşivine rastladım 200 civarı resim hemen blog ladım bakmak isterseniz buyrun http://ta5fa.blogspot.com/2014/01/morse-cw-maniple-paddle.html (http://ta5fa.blogspot.com/2014/01/morse-cw-maniple-paddle.html)
Mete Bey uyarana kadar vibrolex'in çalışma mantığını anlamamışım desem yeridir. 1900 yıllarının başlarında keyer yok tabi serilik kazandırmak adına olabilir mükemmel bir çözüm olmuş. Tabi her key-maniple-paddle neyse adı kullanıcısı ve fanatiği farklı oluyor .
40mt CW pratik yapmak isterdim ancak malesef balkonculuk dalga boyuma izin vermiyor yani o band boyumuzu aşıyor :(
Sağlıcakla
-
Pardon isim yanlış yazmışım "Mehmet Murat "Bey olacaktı.
-
Arkadaşlar Vibrolex tarzı mekanik enteresan bir makina orjinal vibrolexler sadece kısa vuruşları ard arda mekanik olarak otomatik gönderirken bu videoda izleyeceğiniz alet uzunlarıda otomatik ard arda gönderiyor https://www.youtube.com/watch?v=DnNhtlsq9dQ&feature=player_embedded (https://www.youtube.com/watch?v=DnNhtlsq9dQ&feature=player_embedded)
Atladığım bir noktamı var diye defalarca izledim bişi çıkmadı adam yapmış :) Vibrolex mekaniği hakikaten enteresan cin işi birşey ....
Maniple adına ilginç video ve resimler eklenmeye devam ediyor http://ta5fa.blogspot.com/2014/01/morse-cw-maniple-paddle.html (http://ta5fa.blogspot.com/2014/01/morse-cw-maniple-paddle.html) Burada yayınlamanın imkanı yok 200 civarında resim yanlış anlaşılmasın.
Sağlıcakla
-
:) :) :)
-
iambik bardak :) http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BXav0AyUi-o http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BXav0AyUi-o#t=2