Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Haberiniz var mı? *** => Konuyu başlatan: TA2AD - 11 Aralık 2013, 12:41:33
-
İzlemenizi tavsiye ederim
Bilmeyenler öğrenir, bilenler bilgi tazeler .
http://youtu.be/Ql6Vkw5wswU (http://youtu.be/Ql6Vkw5wswU)
vatandaşın diğer videolarıda izlemeye değer .
-
Lehim nerden geliyor havyanın içinden mi?
-
Sanırım havya ucuna bulaşan bir minik damla lehim tüm entegreye yeterli olmakta. Burada asıl işin sırrının "flux" denen sıvıda olduğunu düşünüyorum. Bu sıvı hem lehimi bacaklarda eşit ve düzgün olarak dağıtıyor, hem de iki bacak arasında kısa devre köprüsü oluşmasını engelliyor. Bu flux Türkiyede satılır mı?
-
Çok güzel videolar lehim yapmasını bilmiyormuşuz ah birde kullanılan havyalardan olsa .
Fulux direnç. com yada blue mavide olacak oradan almıştım
-
Buldum, teşekkür ederim.
http://www.bluemavi.com/vitrin/kategori_vitrini1_new.asp?p=2 &kategori=196
Pahalı bir şey de değilmiş.
Kullandığım cihaza filtre ekleyeceğim, 2 adet smd kondansatörü önce sökmem, sonra da tekrar lehimlemem gerekiyor. Ayrıca dar alan üzerine 2 adet ek kablo lehimlemek de gerekli. Sanırım bu iş flux olmadan olmayacak.
-
Arkadaşlar çocukluğuma denk gelen 1-2 yıl haricinde hiç pasta tarzı malzeme kullanmadım ,
Elime havyayı aldım alalı hep reçine hep reçine videodaki flux ile aynı etkiyi yapar
lehim sonrasında temizlemeseniz bile direnç ve korozyon etkisi yapmaz hatta lehim üzerinde
yıllarca koruyucu bir tabaka olarak durur .
-
Bu reçine çam ağaçlarından akan ve sonra sertleşen sıvı mıdır, başka bir imalat süreci var mıdır?
-
Aynen tariflediğiniz malzeme başka bir süreç yok tamamen doğal organik :)
-
Bizim buralarda çam sakızı diye bilinir, bazen pazarda falan satılıyor, fiyatı da oldukça ucuz oluyor. Ya ormana gidince toplamalı, ya da pazara gelince almalı biraz...
-
Cep telefonu teknik malzemesi satan ( toptancı telefoncu değil ) bir uğrayın ne malzemeler bulacağınıza inanamayacaksınız
havya ceşitleri flax cımbızlar lehim telleri sıvı lehimler mikroskoplar yanmaz malzemeler adaptörler sıcak hava tabancaları
cennetten bir köşe fiyatlarda cok ucuz nedeni hem çinmalı olması gerci herşey çin artıkya hemde garip bir rekabet anlayışı var
ekip manı ucuz satayımki telefon malzemelerini benden alsınlar . e tabiki bu iş bize yarar sağlıyor . size uygun vermezler se bir telefoncu arkadaş bulun ona sorun o size yardım edecektir .el sürmeden sıcak hava ile alttan ayaklı entegreler nasıl sökülüyor takılıyor neler neler evet evet (Şua abi calışıyorum tıkırtılar var)
eskiden telefoncuydum ondan biliyorum bu işleri 73
-
Selam
Bir süre cep telefonu servisliği yaptım, bu tekniği gayet iyi bilirim yalnız orada gösterilmeyen püf noktaları var. Havya olarak dijital ısı kontrollü ERSA kullanırdım, linkte gösterilen uç içe doğru çok hafif çukurdur, lehim teline dokundurduğunuzda oraya belli miktar lehim dolar.
Flux denilen şey aslında bir nevi lehim pastası, normal lehim pastası hem lehimin akışmasını sağlar hemde korozyonlu zemine lehimin tutunması sağlar, bir nevi aşındırıcıdır, flux ise korozyonlu yerde bir işe yaramaz, aşındırıcı özelliği yoktur. Hem macun şeklinde hemde sıvı şekilde bulunuyor. Kullandıktan sonra temizleme gerektirmiyor çünkü korozyon yapmıyor. Piyasada bolca bulunur fakat kaliteli ürünlerin gramı oldukça pahalı. Ben yanılmıyorsam 30 cc lik şırıngada olanları 85-90 liraya alıyordum o zamanlar.
Burada işin püf noktası lehimleyeceğiniz komponentin lehimlenebilirlik durumu! Fabrikalarda komponentlerin kutularının üzerinde uygun depolama ortamında olmak kaydı ile son kullanma tarihleri bile vardır. Bu tip SMD parçalar özel ambalajlarda geliyor ve raf ömürleri var. Belki garip gelecek ama gerçekten öyle, nedeni fabrika çıkışında montaj bacaklarına kaplanan lehimin zamana ve saklama ortamlarına bağlı olarak mikro korozyona uğraması dolayısı ile kolay lehim almaması veya hatalı lehim olmasına sebebiyet vermesi. Bu durum oluştuysa videoda görülen şekilde "kolay" lehim yapmanız nerede ise imkansız.
Sabrımın olduğu yıllarda en çok kenarlarında montaj ayakcıkları bulunmayan tamamen baskı devreyeye yüzeysel lehim teması ile tutunan komponentleri değiştirmeyi severdim, sonraları kasılmalardan dolayı temas sorunu artmaya başlayınca firmalar bu elemanların etrafına hiçbir kimyasalla çözemediğim bir yapıştırıcı kullanmaya başladılar bende pes ettim. O parçalar tamamen hava temassız poşetler içinde gelirdi, hayva yerine sıcak hava tabancası ile çalışmak gerekiyor. Eğer monte edeceğiniz padlerin üzerinde belli miktardan fazla sıvı lehim varsa bacaklar kısa devre olur, gerektiğinden az ise bazı padlerde temassızlık olur, herşey tamda ısıyı homojen uygulayamazsanız erimiş lehim fokurdar ve yandaki padlere bulaşır, hatta komponent lehim üzerinden kayar. Çok dikkat ve sabır gerektiren çalışmalardı.
-
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Bir sorum var. Şimdiye kadar hiç SMD montaj tecrübem yok. Kullandığım cihazda bulunan 2 adet SMD kondansatörü önce sökmem lazım, sonra iş bitince de aynı yere yeniden lehimlemem lazım. Baskılı devre plaketi 3 katmanlı ve SMD ler kurşunsuz lehim ile montelenmiş. Kurşunsuz lehim zor eriyormuş, bu nedenle havyayı yüksek ısıya ayarlamam tavsiye ediliyor. Havyam ısı ayarlı ama normal uçlu Çin malı bir cihaz, SMD havyası değil.
Kondansatörleri sökmek için koaks kablo örgüsü kullanmayı planlıyorum. Uç kısımlardaki lehimi eritip aynı anda bakır koaks örgüsünü dokundurup emmesini sağlayacağım. Parçaları sonra tekrar yerine takacağım için, ne plaket ne de parçalar zarar görmeksizin sökme işlemi bitirilmek zorunda.
Bu konuda önerilerinizi alabilir miyim? SMD parça sökmek için başka bir yol yordam var mıdır? SMD işlemler için cihaz ve uç önerileriniz nelerdir? Gerçi Ersa demişsiniz, ama biraz daha ayrıntı olursa çok makbule geçecek. Şimdiden teşekkürler.
-
Cevabı buldum, normal havya ile oluyormuş ama el çabukluğu ve marifet gerekli...
http://www.youtube.com/watch?v=iwgSSAlNJdo
-
Küçük bir ek: aşındırıcı özellikli, yani korozyonu söken fluxlar "aktif flux" adı altında satılmaktadır. R, RMA ve RA diye 3 tip vardır. R normal fluxtır. RMA içinde az bir miktar asit olan yarı aktif fluxlardır. biraz ısı altında oksidasyonu söktüğünü çok kolay bir biçimde gözle görebilirsiniz. bu fluxlarda asit olduğu için kalıntısını temizlemeniz iyi olur ama şart değildir. RA flux ise yüksek oranda asit içerdiği için kullandıktan sonra mutlaka kalıntılarını temizlemeniz gerekir.
-
Selamlar,
Arkadaşlar nasıl yaparım derseniz linki izleyin
http://makezine.com/2012/06/14/diy-solder-flux/
Emin
-
Yapmak İsteyenler için bir kolaylık
"Ben kendim yapıyorum"
(2/1 oranda reçine/izopropil alkol)
İyice ezilmiş reçineyi alkol içinde eritiyorum.
Dipte tortu kalmayınca bir kaç damla gliserin ekliyorum.
(60g alkol için 2-3 damla gliserin)
Koyu kıvamlı bir flux oluyor. Elde yaptığım montajlarda
lehim kullanımını iyice azaltıyor.
Aşağıdaki videodan öğrendim:
http://blog.makezine.com/2012/06/14/diy-solder-flux/
Bu bilgiler tarafıma ait değildir. Pic Proje.org adlı sitede Mehmet adlı kullanıcı arkadaşımıza ait. Her ne kadar kendisini tanımasamda bende açıklamalar için bu sayfa aracılığı ile teşekkür ederim .
Emin