Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Ben yaptım oldu! *** => Konuyu başlatan: TA3IHD - 28 Ekim 2013, 00:52:07
-
Arkadaşlar, ben artık Forty-1 yapmayalı neredeyse bir yıl oldu. Artık PLL devrelerle uğraşıyorum.
Ancak, PLL' dede bir yere gelip dayanınca, insan değişiklik arıyor.
Eski defterler karıştırılır denir ya, bende çıkardım emektar Forty-1'i, pekde özlemişim keratayı.
Ancak o frekans kayması varya insanı kahreden,
işte ona bir çözüm aradım. PLL karıştırmadan orjinalini bozmadan, bir kristalli VCO yaptım. şu anda 4 saati geçti VCO'nun frekansı 1Hz bile değişmedi. Sabaha kadar çalışacak, sanırım değişmez ve bu osilatörü Forty-1 lerime uygulayacağım. Onlarında keyfi sanki başka. Elimizdeki varlıkları ucuza değerlendirelim.
Şemayı çizince burada yayınlayacağım. Meraklısı kaldıysa..... :) 73..
-
Üstadım ben meraklıyım :)
Elimde bir tane Forty 1 var, Mustafa Abi'nin (TA2PW) imalatı olanlardan. Ben zaman bulup da daha ikinci versiyondan yapamadım.
Daha DDS v.s. bir çok şey var. Bari en azından halihazırdakine modifikasyon yapayım :)
Merakla kristalli VCO'nuzu bekliyorum, selam ve saygılarımla, 73...
-
Şadan Bey, bir kişi bile olsa ( benimle 2 kişi) bu VCO veya VXO ( Variable Crystal Oscillator veya Variable Xtal Oscillator) tam 12 saat çalıştı, test'e başladığım frekans frekansmetre göstergesinde 12 5659,8Khz' i gösteriyordu 12 saat sonra aynı değeri gördüm. Sinyalin osilaskop çıkış genliği 2V.
Aşağıdaki şemada özellikle varyabl üzerinde çalışacağız. Benim varyablımın değerini ölçeceğim, birde araya bir kondansatör koydum. Onuda gösterecektim ancak fotoğraf makinesinin pili bitti pil alıp tekrar son halini çekeceğim.
Ancak sanırım plastik varyabllarda oluyor. Deneyeceğiz.
Ayrıca Varikaplada çalışılabilir.
Sabah Saat 10:30 da Aydın dan Arda bey, TA4ARB, (okul callsign'ı ile çıktı) YM4XA ile yaklaşık 30 dakika QSO yaptık. Hem modülasyon hemde sinyal gayet iyiydi.
-
Kıymetli Hulusi Bey.
Yazıda Muğlalı Şadan Özden Beyin TA4ASO ismini de görünce haliyle devreye girmek icabetti. Şadan Bey gerçekten elektronik devrelerle yakinen ilgilenen bir arkadaş.
Ben de kristal kullanarak 144 MHz lik bir verici yaptığım için sizin devreye yabancı sayılmam. Ben 12 veya 36 MHz kristal kullanarak 144MHz elde ettim. 12 MHz ile başlayan vericinin 144MHz deki modulasyonu bir harika oluyor. Kendi sesini şarkı niyetine dinleyebilirsin. 36MHz 3Watt kristalli vericim 144 MHz de 100 kKz alanda ayar yapabiliyor. Yani benim 4822 de kanal 14--15--16--17 de gönderme yapılabiliyor.
Sizin osilatoru kendi metotlarımla çizip deftere geçtim. Transistörleriniz 470 ohm 1K, 1K5 dirençleriyla aşırı akımdan korunmuş, işin içinde bir de kristal olayı varsa frekans kayması şu an için problem değil gibi gözüküyor. Sizin devrede tek bilmediğim nokta kollektora bağlı şok bobininin µ henri değeri. Bu değerleri asla bilemiyorum. Ne oluyor da 100µ henri oluyor
sağlıcakla 73! Hüsnü Köktürk husnu66tr@yahoo.com
-
Dündar hocam merhaba, emin olun her zaman meraklısı olur bu işlerin :) Elimden geldiğince siz ve diğer arkadaşların çalışmalarını hep takip etmeye çalışırım.
Emekli olmanın nimetlerinden çok iyi faydalanıyorsunuz, bu işler çok vakit alıyor... Stabil çalışan bir vxo paylaştığınız için teşekkür ederim, elinize sağlık, forty için harika bir modifikasyon.
Ayrıca bir sorum olacak, forty 1 deki frekans kaymasının sebebi nedir sizce ? Ben hiç denemedim o yüzden bilmiyorum belki siz tecrübe etmişsinizdir.
Kayma varikap diyot yüzüden olabilir mi ? Yada çok turlu pot olabilir mi sebebi ? Veya başka bir şey...
Yayınladığınız şemadaki paralel 2 kristal ve varyabıl kondansatörleri mevcut forty 1 e osc ucundan direk girsek nasıl bir sonuç alırız ? Denemeniz mümkün olursa çok sevinirim.
İzmir'den 73.
-
Hüsnü Bey, HF ye başlamadan önce bende 540Mhz e kadar osilatörler yapıp bunlarla denemeler yapardım. HF ile tanıştıktan sonra ilgim tamamen bunun üzerine yöneldi.
Genlik modülasyonu, Frekans modülasyonları v.s. 540MHz i 20Mhz kristalle üretmiştim. 20x3=60
60x3=180 180x3=540Mhz. tabii sanırım 565 lerde filan oluyordu her halde 20Mhz tam 20 değil, +- 200-300Hz hatalar büyüyüp 10-15MHz lere çıkıyor. Sağlıcakla kalın 73..
-
helal olsun usta hem yarışıyon hem osilatör yapıyon hem qrp yapıyon sınavı unutmuyon değilmi bunca işin arasında 73
-
Dündar bey gibi amatörlerin gönlümüzdeki sınıfı A++. Kurumun verdiği ehliyet cepte geziyor sadece. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
-
Mustafa bey, osilatörün testlerini bitirdim, Varyabl olarak resimdeki değerler çok gelebilir. Ben 50Pf varyabl taktım eski el radyosunun plastik varyablı. Çok uyumlu oldu. Sizlerde yaparsanız elinizdeki varyablları deneyin, birisi olacaktır.
Devrenin RF çıkışını, IC 1 in 6 no'lu bacağına bir 100nF kondansatör ile bağlarsanız yetiyor.
Çıkış oldukça fazla. Malum düşük osilatör sinyali özellikle TX'i çalıştırmıyor. Osiloskopta çıkışı 2V olarak görüyorum. Gayet temiz bir sinüsoidal sinyal. Bir saattir 7103,00 da frekans aynı. TX esnasındada frekansta en ufak bir değişme olmuyor. Kendi orijinal VCOsu olsaydı şimdiye kadar 2-3 KHz değişirdi. Aşağıdaki resimde Bakır kaplı küçük plaketlerden yaptığım ekranlı kutu içinde ve plastik varyabl ile görülüyor.
Arda bey teşekkürler. 390 soruyu çalıştım, bakalım sürpriz olmazsa 75 puan alabilirsem, TA olacağız. Büyük konuşmamak lazım. Malum böyle yasal olarak her imkan kısıtlı. Güç, frekans v.s. TA olabilirsek önümüz açılacak. Bu şekilde hiç birşey içimden gelmiyor. Üzülüyorum..
Mesut kardeş sağol. 73...
-
Dündar abi tebrikler, takipteyim
-
Sağol Recep.
Konunun adında VCO var, aslında yanlış yazdım. Mantıken "Variable Crystal Oscillator". Ancak Eskiden böyleydi sanırım, nereden aklımda kaldıysa; Sonra "Voltage Controlled Oscillator" lar bulununca isim değişikliği oldu. Bizim cihaz oldu "Variable Xtal Oscillator". Yani doğrusu VXO,
Varikaplı olanlar VCO oluyor.
Bu hatamı affedin. 73..
-
Bir konu daha var; Devreyi 9V ile beslemek lazım, çünki voltaj değişiminden etkileniyor. Besleme kaynağının voltajındaki dalgalanma VXO frekansını +- 100/150Hz değiştiriyor. Bir regülatör ile 13,8V u, 9V a düşürüp beslersek stabilite mükemmel olur. 73.
-
usta bu osilatörün frekansı varyabıl ile kac khz değişebiliyor . 73
-
Mesut, önce cevap verip sonra yorum yapayım.
6992-7173 arası gayet kararlı olarak değişiyor.
Hemen bir tane yap. Hem "çok turlu pot" çabuk bozuluyor. Varyabl'ın ömrü daha uzun sanırım.
Daha büyük değerli varyabl ile 6500 e kadar düşüyor. Ancak o zaman kararlılığı bozulur sanıırım.
Ayrıca osilatör frekansı, kristalin değerinin altına düşüyor, üstüne çıkamıyor.
Birde 7200'e çıkması için TA2PW un yaptığı cihazdaki 12750 Khz kristalin 12780KHz olması gerekiyor. 12780Khz kristal özel sipariş olmalı, oda olamıyacağına göre, başka alternatif gerekir.
Yani piyasadaki kristalleri tek tek hesap etmemiz lazım.
Benim yaptığım cihazda VXO=12288Khz, IF=5120Khz.
50 pf varyabl ile Frekansmetrede okuduğum değerleri veriyorum: 12288-12111 Buna karşı gelen alma ve gönderme değerleri en üstteki paragrafta belirtilmişti.
Gerçektende yatmadan önce saat 24:00 da 7092.00 olarak bıraktığım cihaz, sabah 08:00 da 7092.00 olarak duruyordu. Daha önce 12 saat olarak denedim. yine değişime olmadı.
TX esnasındada kararlılık mükemmel.
Ancak benim VXO Ekranlı kutu içinde ve TX katından uzakta o yüzden TX , VXO'yu hiç etkilemiyor.
Yaparsan Ekranlı kutu içinde yapmanı tavsiye ederim. Ayrıca kristalleri şasele.
Forty1 in orijinal halinde sanırım TX, VXO frekansını etkilediği için genelde karşı taraf, modülasyonu bozuk, titrek olarak duyuyordu.
Evelsi gün Aydından Arda Bey ile 30 dakika QSO yaptım modülasyonu beyendiğini söyledi.
Bence bu iş oldu, Forty1 "KUSURLU" bir cihaz iken, orijinalliği bozulmadan klasik ve kusursuz bir cihaz olarak değerlendi. 73...
-
Dündar abi elinize sağlık .Aslında Forty 'nin mucidine bunu yazmanız lazım .Belki sitesinde yayınlar.
-
:)
-
Deneyen Varmı?
-
ben yaptım hic kaymıyor 73
-
Merhaba
Stabil VFO ihtiyacı olanlara güzel bir çözüm.Elinize sağlık,kutlarım
-
İzmirde bi fuar da qrp standı açalım kendin yap kendin konuş sloganıyla bulgaristanda oluyor neden izmirde olmasın hulisi abi emegine saglık ben iş sebebiyle herşeyden uzak kaldım atık cepten takip ediyorum eserlerini