Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA1CH - 24 Eylül 2013, 11:11:14
-
Arkadaşlar amatör telsizcilik hayatımda hic yabancı bir amatör telsizci ile telsizden sesli konuşma yapmadım nedenide ingilizcem olmadığı için ama psk 31 ile onlarca görüşme yaptım nedeni kalıplaşmış sözcükler olduğu için demekki sesli görüşmedede
kalıplaşmış bir kac sözcük bizim yabancı istasyonlar ile qso yapmamıza yetecektir bir aralar TA 8a Bilal beyin örneklemelerini görmüş tüm frekansta gürüşme varmı yada biz şuanda görüşme yapıyoruz yada işte malum istasyon bilgilerini verip sinyal bilgisi alıp vermeyi öğrenmek istiyorum lütfen bu konuda kalıplaşmış olan cümle leri türkce si okunuşu ve ingilizce yazılışı ile bize yazarsanız bizde bu konudaki eksikliğimizi gidermiş oluruz .frekanstan yabancı istasyonları üzerimize konuşmasını onların dilinden uyarmayıda ve özür dilemeyide öğrenmek istiyorum teşekkürler .
-
bilmiyorum öğretin öğrenmek istiyorum en az 500 kişi kalem elinde bekliyor ben cahilliği kabul ettim sıra sizde
-
http://www.telsizciler.org/index.php/topic,2022.msg8890.html#msg8890
-
Bilal amca teşekkür ederim diğer arkadaşlarda örnekleri coğaltırsa daha iyi anlayacağımı zannediyorum
-
Mesut Amca,
İşin temeli bu. Daha da çoğaltırsak gerçekten çok fazla ingilizce gerekiyor gibi düşünülür. Ben yukarıdaki linkteki mesajda yazanlar ile senelerce QSO yaptım. Daha fazla örneğe ihtiyacım olmadı. Eğer siz daha fazla söylerseniz, karşıdaki amatör sizi ingilizce biliyor zannedip, o da detaya giriyor. O zaman sıkıntı çıkıyor.
Sözün özü, bir amatör QSO yu tamamlamak için gereken ingilizce bu kadar. Sonrası artık amatörün kendisine kalmış. Zaten diğer QSO ları takip etmeye başlayınca, ufak ufak detaylandırıyorsunuz. Yani arkadaşların gözünü korkutmamak lazım.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
inşallah 7092 de karşılaşmak ümidiyle tks
-
frekansta dinlemede olan ta istasyonu varmı diye cağrı bende yapmışımdır bugün itibari ile yine duydum doğru bir cağrı şeklimidir yoksa cq cq cq diye cağrımı yapmak gerekmektedir . yurt içine cağrı yaparken zaten genel cağrı yaptığımıza göre doğrusu nasıl olmalıdır . 73
-
Doğrusu: CQ TA stations. TA only please.
Bir kez İngilizce söylendikten sonra bir kez de Türkçe tekrarlanabilir. Burada amaç tüm dünya amatörlerinin sizin kimliğinizi ve derdinizi doğru olarak anlayabilmesidir. Tabii bu çağrı yapıldıktan sonra kendi kodunuzu da tam olarak söylemeniz gerekli. Çağrıyı tam olarak tekrar yazarsak:
CQ CQ CQ TA Stations. This is TA1CH, calling TA stations only.
(sikü sikü sikü tango alfa steyşıns. Dis iz tango alfa van çarli hotel, koling tango alfa steyşıns onli)
Parantez içindeki yazılar kelimelerin okunuşudur.
Sonra bir kez de Türkçe tekrarlanabilir, çünkü tüm dünya sizi tanımış ve derdinizi anlamıştır artık. Çağrı yaparken bir kez İngilizce, bir kez de Türkçe söylenirse bence bir sorun kalmaz.
-
Mesut bey ben paylaşmak adına kendi doğru bildiğimi yazıyorum ama benim de daha taze bir amatör olduğumu unutmayın. Şurada daha altı aylık aktif amatörlük geçmişim var. Biraz bekleyelim, belki büyük ustalardan önemli düzeltmeler ve eleştiriler gelebilir. 73
-
Merhaba.
Bir zamanlar TA3BS Tahsin abimizin hazırladığı ingilizce QSO umarım faydalı olur.
73
-
Ali Rıza bey merhaba. Çok değerli bir belge paylaşmışsınız, size de, yazan amatör ağabeyimize de çok teşekkür ediyorum.
Minik bir katkım olacak, QSO ya başlayınca, karşılıklı olarak çağrı işaretleri doğrulandıktan hemen sonra, iki istasyon da karşılıklı olarak İngilizce birbirlerini kaç şiddetinde duyduklarını bildirirse, yani sinyal raporları değiş tokuşu yapılırsa QSO daha verimli olur kanaatindeyim. Böylece loglarda çok önemli bir yer tutan "sinyal şiddeti" bölümü de karşılıklı olarak doldurulabilecektir.
Bu durumda "My name is..." yazan satırdan hemen önce, bir üstteki satıra şöyle bir ilave yapabiliriz:
"What is my signal report?" (Sinyal raporum nedir?)
"Your signal report is 5 by 9 and what is my signal report please?"" (Sinyal raporunuz 5 e 9 dur, benimki kaçtır lütfen söyler misiniz?)
"Your report is 5 by 9 too." (Sizin raporunuz da 5 e 9 dur)
Buradan sonra isim sorulur vb QSO devam eder.
Saygılarımla, 73.
-
Frekans boşmu görüşme varmı ve üzerimize konuşmayapanlara. Burda görüşme var nasıl denir
-
"Is this frequency in use?" (İz diz friküensi in yuuz?): Bu frekans kullanılıyor mu?
"Yes, this frequency is in use" (Yes diz friküensi iz in yuuz): Evet bu frekans kullanılıyor.
-
"Gentlemen please stand by. This frequency is in use" (Centılmeen pliyiz stend bay. Diz friquensi iz in yuuz.): Beyefendiler lütfen beklemede kalınız, bu frekans kullanılmaktadır.
-
TA3BS Tahsin bey tarafından hazırlanan QSO metninin orjinalini buldum.
Eksik olan sinyal raporu alma verme işi ilk görüşme yapılıp çağrı işaretlerinden sonra signal report 5/9
olarak verilebilir.
Umarım QSO esnasında faydalı olur.
-
Frekans boşmu görüşme varmı ve üzerimize konuşmayapanlara. Burda görüşme var nasıl denir
Ahmet Mete arkadaşımızın cevabına ek olarak
Yabancı istasyonlardan " frequency is occupied "(frikanzi is akkipayd) yani " frekans dolu " tarzında bir cevap almanız daha yüksek bir olasalık .
-
ilgi gösteren herkeze teşekkürler şimdi calışıp pratik yapma zamanı .73
-
Mesut bey merhaba. Bendeniz kendimce bir şeyler hazırladım, çok basit bir kaç cümle örneği, selamlaşmalar, rakamlar vb. Bunun en sonunda da bir uzun bir kısa İngilizce QSO örneği ekleyeceğim. Bu sıralar yoğun olduğum için pek zaman ayıramıyorum, bu nedenle çalışma biraz yavaş geliyor, kusura bakmayın.
Temel kural: İngilizce kelimelerin yazılış ve okunuşları farklıdır. Üstelik okunuş sırasında uygulanacak belli kurallar da yoktur. A harfi bazen a, bazen e, bazen ey, bazen o, bazen de ı diye okunabilir. A harfi her zaman e okunur diye ezberlersek çok yanılırız. Onun için her kelimenin yazılışını ve anlamını ayrı ayrı ezberleyeceğiz.
Please (pliyiz): Lütfen
Thank you (tenk yu) Teşekkür ederim.
Thanks (tenks) Teşekkürler
Bu kelimeleri en başa yazdım, çünkü en çok kullanacağımız kelimeler bunlar. Muhatabına teşekkür etmeyen kişi amatör DEĞİLDİR. Hiç bir mecburiyeti olmadığı halde bizimle bir şeyler paylaşan bir insana karşı kibar olmak ve bol miktarda teşekkür etmek lazımdır, yoksa hem amatörlükten, hem de insanlıktan çıkarız.
Sayılar: Amatör kodlar rakamsız olmaz. O nedenle rakamları mutlaka okunuşları ile birlikte ezberlemeliyiz.
One (van) 1
Two (tuu) 2
three (trii) 3
four (foor) 4
five (fayf) 5
six (siks) 6
seven (sevın) 7
eight (eyt) 8
nine (nayn) 9
ten (ten) 10
Fifty-nine (Fiftinayn) 59
Fifty-seven (fiftisevın): 57
fifty-five (fiftifayf): 55
Seventy-three (sevınti-tri): 73
Eighty-eight (eytieyt): 88 (Dikkat ecnebiler için yalnız bayanlara kullanın. Yanlış anlayabilirler. Çünkü batılılarda erkek erkeğe yanaktan öpüşmek yoktur.)
Five by nine (fayf bay nayn) Beşe dokuz.
Sinyal raporu verirken söylenir.
Five and nine (fayf end nayn) Beş ve dokuz
(sinyal raporu verirken söylenir)
Signal (saynıl): Sinyal şiddeti.
What is my signal report? (vat iz may saynıl riport): Sinyal raporum nedir?
Selamlaşma
Hi (hay) Merhaba
Hello (Hello) Merhaba
Good morning (gud morning): Günaydın
Good evening (gud evening): İyi akşamlar
Good afternoon (gud aftırnun): Tünaydın
Good luck (gud lak) İyi şanslar
Good DX (Gud di-ix): İyi DX ler
Bye (baay) Allahaısmarladık
Bye-bye (baybaay) Allahaısmarladık
-
Bazı sorular ve yanıtları:
What is my report (Vat is may report) Benim raporum nedir? (Sinyal raporunu kastediyor)
Your report is 5 and 9, 59. (Yor report iz fayf end nayn, fiftinayn) : Sizin raporunuz beş ve dokuz, ellidokuz. (Her iki söyleyiş tarzı da kullanılıyor)
What is your name? (Vatiz yor neym) Sizin adınız nedir?
My name is ... (May neym iz ...): Benim adım ... dır.
What is your QTH? (Vat iz yor qutieyç?): QTH ınız nedir?
My QTH is İstanbul. (My kütieyç iz İstanbul): QTH ım İstanbuldur.
What is your setup? (Vat is yor setap?) : Kullandığınız donanımlar nelerdir?
I use a Yaesu FT-757 rig and a half wave dipole antenna. (Ay yuz e yaesu ef ti sevın fayf sevın rig end e half veyv daypıl antenna): Ben bir Yaesu FT 757 cihaz ve bir yarım dalga dipol anten kullanıyorum.
-
Kısa QSO örneği, ikimiz aramızda yapmış olalım, benim konuşmaları eğik harf, sizin yanıtları da dik harfle gösterelim:
-CQ DX CQ DX CQ DX This is TA3EP TA3EP TA3EP is calling CQ and standing by.
(Si kü de iks Si kü de iks Si kü de iks Dis iz tango alfa trii eko papa tango alfa trii eko papa tango alfa trii eko papa iz kolling ci kü end stending bay) : CQ DX CQ DX CQ DX Konuşan TA3EP TA3EP TA3EP CQ çekiyor ve beklemeye geçiyor)
-TA1CH (Tango alfa van çarli hotel)
-TA1CH 5 and 9. (Tango alfa van çarli hotel fayf end nayn)
-You are also 5 and nine. Thanks and 73. (Yuar olso fayf end nayn. Tenks end sevınti tri)
-73 bye bye. (Sevınti tri bay bay)
AÇIKLAMA: Başında pile-up olan bir istasyonla konuşurken veya çeşitli nedenlerle lafı uzatmak istemediğimiz zaman bu yöntemi kullanmalıyız. Bir QSO nun olmazsa olmazı sinyal raporudur. Karşılıklı olarak çağrı kodu ve sinyal raporu değiş tokuşu yapınca QSO görevi yerine getirilmiş demektir. Artık iki taraf QSL alış verişi yapmaya hak kazanmıştır. Gerisi teferruattır.
-
Uzun QSO: Bu QSO bol vakti olan amatörler arasında ve frekansta pile-up yoksa, ortalık sakin ise yapılır. QSO nun en önemli iki unsuru olan karşılıklı çağrı kodu değiş tokuşu ve karşılıklı sinyal şiddeti değiş tokuşu yapıldıktan sonra arazi biraz serbest ise ve taraflar da konuşmaya meyilli ise karşılıklı bilgi alışverişine devam edilir, ki bunlar sırası ile karşıdaki amatörün adını sorup sonra da kendi adımızı söylemek, karşılıklı QTH ları söylemek ve QTH yerini tarif etmek, karşılıklı olarak setupta yer alan cihazları ve antenleri saymak, karşılıklı hava durumu alışverişi olabilir. Bunların hepsi amatör QSO nun sınırları içindedir ve bunları söylediğiniz için kimse sizi ayıplamaz. Sohbete kural dışına çıkmadan devam edebilmek için bulunduğu QTH ın iklimini İngilizce uzun uzun anlatan amatörlere şahit oldum. Burada genel kural, sizin o QSO yu yaptığınız anda içinde bulunduğunuz şartları (cihaz durumu, hava durumu vb) anlatmaktır. Böylece karşıdaki amatör ve sizi dinleyen diğer amatörler hangi cihazlarla, hangi şartlarda sesinizin nereye nasıl gittiğini bire bir canlı yayında dinleyerek öğrenecek ve daha uzağa daha güçlü bir şekilde gidebilmek için kendilerini geliştirme fırsatı bulacaklardır. Amatörlüğün ana amacı karşılıklı olarak bedava boş sohbet yapmak değil, sürekli olarak bir şeyler öğrenip telsizle muhabere alanında kendini geliştirmektir. Sohbet etmek isteyenler CB ve PMR kanallarına gitmelidirler. Amatörlük kavramı içinde telsizde sohbet ederek vakit geçirmek yoktur.
Uzun QSO, aşağıda anlatılan QSO ya %99 benzer bir şekilde defalarca tarafımdan yapılmıştır. Şimdi biz ikimiz aramızda uzun QSO yapmış olalım, benim konuşmaları eğik harf, sizin yanıtları da dik harfle gösterelim:
-CQ DX CQ DX CQ DX This is TA3EP TA3EP TA3EP is calling CQ and standing by.
(Si kü de iks Si kü de iks Si kü de iks Dis iz tango alfa trii eko papa tango alfa trii eko papa tango alfa trii eko papa iz kolling ci kü end stending bay) : CQ DX CQ DX CQ DX Konuşan TA3EP TA3EP TA3EP CQ çekiyor ve beklemeye geçiyor)
-TA1CH
(Tango alfa van çarli hotel)
-TA1CH 5 and 9.
(Tango alfa van çarli hotel fayf end nayn):Tango alfa van çarli hotel 5 ve 9.
-You are also 5 and 9. My name is Mesut, mike echo sierra uniform tango. What is your name?
(Yuar olso fayf end nayn. My neym iz mesut, mike echo sierra uniform tango. Vat iz yor neym?) : Siz de 5 ve 9 sunuz. Benim adım Mesut, sizin adınız nedir
-My name is Mete, mike echo tango echo, over.
(May neym iz Mete, mike echo tango echo, ovır) : Benim adım Mete, mike echo tango echo, tamam.
-Roger Mete. My QTH is İstanbul, what is your QTH?
(Racır Mete. May kütieyç iz İstanbul. Vat iz yor kütieyç?) : Anlaşıldı Mete. Benim QTH im İstanbul. Senin QTH in nedir?
-My friend Mesut, my QTH is Balikesir. Your modulation is very good. What is your setup please?
(May frend Mesut, may kütieyç iz Balıkesir. Yor modüleyşın iz veri gud. Vat iz yor setap pliyiz?) Arkadaşım Mesut, benim QTH im Balıkesir. Modülasyonunuz çok güzel, Donanımınızı söyler misiniz lütfen?
-My setup is a Yaesu FT-757 rig and a half wave dipole antenna. What is your setup?
(May setap iz e Yaesu foxtrot tango sevın fayf sevın rig end e half veyv daypıl antena. Vat iz your setap?) : Benim donanımım Yaesu FT-757 cihaz ve bir yarım dalga dipol anten. Sizin donanımınız nedir?
-I am using a Kenwood TS-480 and a 30 feet longwire balcony antenna at the moment. Microphone is back to you.
(Ayem yuzing a Kenwud tango siera for eyt ziro rig end a tirti fiit balkoni antena et dı moment. Maykrofon iz bek tu yu.) : Şu anda Kenwood TS-480 cihaz ve 30 fit uzunluğunda bir balkon anteni kullanıyorum. Mikrofon yeniden sizde.
-Roger Mete. There is a cloudy sky in İstanbul and temperature is about 22 degrees celcius. How is your weather conditions?
(Racır Mete. Deriz e klavdi skay in İstanbul end temperatür is ebavt tventi tu digriis selsiyus. Hav iz yor vedır kandiyşıns?) : Anlaşıldı Mete. İstanbulda bulutlu bir gökyüzü var ve hava sıcaklığı 22 selsiyus derece civarında. Sizin hava durumunuz nasıl?
-It is 26 degrees celcius here and the sun is shining. It is like a summer day. Over.
(İtiz tventi tu digriis selsiyus hiyır end dı san iz şayning. İtiz layk e samır dey. Ovır.) : Burada hava 26 celsus derece ve güneş parlıyor. Hava bir yaz günü gibi. Tamam.
-O.K. my friend Mete. Thank you for the QSO. Hope to meet you again. Good evening. 73 and bye.
(Okey may frend Mete. Tenkyu for dı küeso. Hop tu miit yu egeyn. Gud ivning. Sevınti tri end bay.) Tamam arkadaşım Mete. QSO için teşekkür ederim. Umarım seninle yeniden karşılaşırız. İyi akşamlar. 73 ve Allahaısmarladık.
-Thank you. Good luck and good DX. 73
(Tenkyu. Gud lak end gud dieks. Sevıntitri.) : Teşekkürler. Bol şans ve bol DX. 73
-
Bazı ek hususlar:
-Eskiden QSO larda operatör adı, QSL lerin hangi yolla nereye gönderileceği vb. konuşulurmuş. Evet doğru ama günümüzde internet desteği yüzünden bu durum artık geçersiz kalmıştır. Bir istasyonun çağrı işaretini duyduğunuz zaman hemen Googledan araştırın. Mutlaka o amatörün internette bir kaydı vardır. Eğer qrz.com gibi bir yerde kaydı varsa, hangi QSL alış veriş yolunu tercih ettiğini de yazar. Bu sitelerde amatörlerin adresleri de mevcuttur, email adresleri de mevcuttur. eDX ödülü kazandım, şimdiye kadar hiç bir amatöre adresini, QSL alış veriş yöntemini vb. sormadım. İnternette tüm dünyaya açık bir şekilde sergilenen bir bilgiye ulaşmak için niye telsizde vaktimi harcayayım ki? Kimi amatör direkt posta ile QSL ister. Kimisi büro yoluyla QSL ister. Bazıları benim gibi eQSL kullanır. Bazıları da LOTW kullanır. Bazılarının menajerleri vardır, QSL ler bu menajerler aracılığı ile alınır verilir. Hepsini internette bulabilirsiniz.
-QSO lardan sonra mutlaka QSL yollamak şart değildir. Muhatabının QSL kartına ihtiyacı olan kişi öncelikle kendi kartını karşıya yollar (posta ile veya eQSL olarak) ve karşıdan yanıt bekler. Size (internette ilan ettiğiniz bir yolla) QSL yollayan bir kişiye mutlaka aynı şekilde karşılığını yollamanız gerekir. Eğer bunu yapmazsanız çok ayıplanır ve bazen de internette vb. afişe edilirsiniz. Herkes size kaba, nezaketsiz, yamuk amatör kişi gözü ile bakar.
-Bazen QSO yaparken işler ters gider. Muhatabınızın konuştuklarını anlayamaz ve QSO ya Fransız, hatta Japon kalmaya başlarsınız. Bazen de karşıdaki lafı uzatır ama sizin vaktiniz yoktur. O zaman suçu QRM lere atın, muhatabınızı duyamadığınızı söyleyin, teşekkür edin ve kaçın :)
Bunun yolu sıra size gelince şu cümleleri söylemektir:
-Sorry my friend, there is too much QRM here. I am loosing you. Thanks and 73. Bye.
(Sori may frend, der iz tu maç küarem hiyır. Ayem luzing yu. Tenks end sevıntitri. Bay.)
(Afedersin arkadaşım, burada çok fazla QRM var. Seni kaybediyorum. Teşekkürler ve 73. Allahaısmarladık)
-
Ahmet hocam cocuğun ingilizce ödevlerine yardım edecek kadar ingilizce öğrendim sayenizde teşekkür ederim 73
-
Ben zamanında bu kalıpları beni camiaya kazandıran hocamın dosya kağıdına yazdırdığı cümlelerle yapardım nerde bu zenginlik.
Şimdide arkadaşlarımızın paylaştıklarını bir word sayfasına kopyalayarak ayrı bir zenginlik kazandı.
Paylaşımda bulunan tüm arkadaşlara sonzuz şükranlarımı sunarım.
-
Hersey cok guzel olmus tamamda.
Ne ulkemizden bahsettik ne de bulundugumuz sehrin ayirici ozelliginden.
Amator telsizci ayni zamanda gonullu turizm elcisi degilmidir?
Elin gavuru malatyanin kaysisini ve ya corumun leblebisini ya da istanbulun asya ile avrupa arasinda
Bir kopru olusturdugunu nereden bilecek.
Abi en azindan ulkemizin tanitimi icin cok kisa bir tanitim yapilabilir.
Sehzadeler sehri amasya dan sevgiler saygilar gibi.
73
-
Uğur abi sıra onada gelecek ama bnaştan bir az öğrenelim .sonra bak qrp nasıl yapılır diyede tartışacağız yabancı amatörlerle.ama calışmak lazım . 73
-
Arkadaşlar merhaba,
İşin tanıtım tarafı ile ilgili birkaç satır ilave edeyim dedim.
Normal qso'larda genellikle tanıtım için derekli zaman olmayabilir.. Karşı istasyon merak edip sorarsa gerekli bilgiler verilebilir...İstasyonunuz nereye yakın ?, hangi şehirdesiniz?, hava durumu nedir? gibi konular olabilir... Daha önce Türkiyede bir vesile ile bulunan bazı amatörler bunu belirtmekte ve kısa sohbetlere girebilmektedirler...
Özel gün, özel çağrı işareti ile çalıştığınızda ise qrz.com gibi bir siteye önceden bilgi koymanız gerekir... burada günün anlam ve önemini ,istasyonun bulunduğu yerin de tanıtımını verebilirsiniz.. ayrıca çağrı yaparken de özel çağrı işareti ile çalıştığınızı ve maksadınızı anlatan kısa bilgi geçebilirsiniz...
Aslında yanıtımın en güzeli ve qso'nun olmazsa olmazı qsl karttır arkadaşlar... sonuçta söz uçar yazı kalır... güzel bir qsl kart dizaynı ile kendinizi ve bölgenizi tanıtmak elinizde...her qso'ya bir qsl kart göndermeniz zaten amatörlüğün etik kuralıdır...
bol qso lu günler diilerim 73 ! TA1FR
-
değerli katkılarınız için teşekkürler Ahmet abininde dediği gibi butun yazıları a4 de döküp ezberlemek ve bol pratik yapmak lazım teşekkürler sağolun .73
-
Az önce yaptığım bir QSO yu aktarıyorum:
Ulaşabildiğim tüm frekanslar boş. 14.184 de iki Rus istasyon kendi dillerinde geyik yapıyorlar. Bendeniz de Rusça bilmediğim için birşey anlamasam da, cihaz açık ve sesleri kulağıma geliyor. Aradan 5-10 dakika ya geçti ya geçmedi, birden Ruslardan birisi çağrı yapmaya başladı. (HF frekanslarda sohbet yapanlara örnek olmasını dilerim) Anten tunerim o frekansta 1:1 SWR ye ayarlı idi zaten, hemen mikrofon başına koştum ve yanıt verdim. Gerisini aşağıda sunuyorum:
-RZ6CN, RZ6CN, RZ6CN is calling CQ.
(Radio zulu siks çarli nenci, radio zulu siks çarli nenci, radio zulu siks çarli nenci iz koling sikü)
-TA3EP
(Tango alfa tri eko papa)
-TA3EA your signal is 5 by 9. My name is Eugene, echo uniform golf echo nancy echo. My QTH is Otradnaya. TA3EA this is RZ6CH over.
(TA3EA yor saynıl iz fayf bay nayn. May neym iz Öjen, eko yuniform golf eko nensi eko. May kütieyç is Otradnaya. Tango alfa tri eko alfa dis iz radyo zulu siks çarli nensi ovır.)
TA3EA sinyaliniz 5 e 9 dur. Benim adım Öjen. QTH im Otradnaya'dır. TA3EA konuşan RZ6CH tamam.
-My callsign is TA3EP. Last letter is P. You are 5 by 9 too. My name is Mete, mike echo tango echo. My QTH is Balikesir. RZ6CH TA3EP over.
(May kolsayn iz tango alfa tri eko papa. Last letır is papa. Yu ar fayf bay nayn tuu. May neym iz Mete, mayk eko tango eko. May kütieyç iz Balikesir. Romeo alfa siks çarli novembır tango alfa tri eko papa ovır.)
Benim çağrı işaretim TA3EP dir. Son harfi P dir. Adım Mete. QTH im Balıkesir. RZ6CH TA3EP tamam.
-Thanks for the contact. Very good afternoon to you and your family. Good DX and 73. TA3EP RZ6CH.
(Tenks for dı kontekt. Veri gud aftırnun tu yu end yor femili. Gud dieks end sevıntitri. TA3EP RZ6CH.)
QSO için teşekkürler. Size ve ailenize çok iyi öğleden sonra dilerim. İyi dx ve 73. TA3EP RZ6CH.
-Thanks for the contact. Good luck and 73. Paka paka.
(Tenks for dı kontekt. Gud lak end sevıntitri. Paka paka)
QSO için teşekkürler. İyi şans ve 73. Görüşürüz.
Notlar:
Burada çoğu bilginin tek mandallama ile verildiği bir QSO örneği görüyoruz.
Burada İngilizce contact kelimesinin QSO ile eş anlamlı olarak kullanıldığını görüyoruz.
Bu QSO da muhatabımın bazı hataları vardır. Çağrı işaretini kodlarken uluslarası kabul görmüş olan kodlamaya bağlı kalmamıştır. N harfi için November yerine Nancy, R harfi için Romeo yerine Radio kullanmıştır. Bu teknik bir hatadır ve amatörler arasında çok yaygın olarak yapılmaktadır. Ben çağrı işaretini doğru anladığım ve anında qrz.com dan sayfasını bulduğum için üzerinde durmadım. Ama atıyorum bir Afrika'lı ya da başka ülkeden bir amatör bu kodlamayı anlamayabilirdi.
Benim çağrı kodumu Öjen ilk dinlemede yanlış anlamıştır. Bu bir kusur değildir, QRM ve QRN ler yüzünden böyle şeyler sık sık olur. Konuşma sonlarında sözü karşıya bırakmadan önce çağrı işaretlerini tekrarladığı için bu yanlışlık tarafımdan olayı çok abartmadan düzeltilmiştir. Ben de "papa" kodlamasını tam doğru dürüst telaffuz edemiyorum galiba, geçenlerde başka birisi de benim papa'yı Japan diye anlamıştı. Bu da benim hatam ve daha dikkatli olmalıyım.
Çağrı kodunun yanlış anlaşılmasını önlemek için ya konuşmanın ilk başında muhatabımızın kodunu tekrarlayıp teyit almalı ve/veya Öjen'in yaptığı gibi her sözümüzü bitirdiğimizde iki tarafın da çağrı kodunu tekrarlamalıyız. (TNX RZ6CH 73)
QSO içerisine muhatabınızın ana dilinde bazı kelimeler kullanmak kurallara çok aykırı gelmeyecek ve onun hoşuna gidecektir. Ben burada "paka paka" yı kullandım. Rusça "sonra yine görüşmeyi dilerim" ya da "sonra görüşürüz" gibi bir anlamı vardır. İngilizcesi "see you later" dir (Okunuşu "sii yu leytır": Sonra görüşürüz)
73
-
Teşekkürler. Sayenizde. Bayağı kelime ve qso örneği öğrenme fırsatı oluyor bizler için. Sağolun ayrıca tebrikler .
-
sizlere nekadar teşekkür etsem azdır . tekrarlanan mesajlar silinir katogorisine giriyor ama cok faydanız oldu cok dersler aldım teşekkür etmesem aklımda kalır . 73
-
Şimdi aklıma gelen bir hususu daha ekleyeyim:
Uluslarası amatör haberleşmede yerel saatler geçersizdir. Gerek yarışma zamanı yapılan ve gerekse de yarışma dışında yapılan tüm QSO ların logları, UTC saatine göre kaydedilir. Bu nedenle telsiz başına geçtiğimizde mutlaka UTC saati kullanacağız. Ben şu yöntemi kullanıyorum: Bilgisayarın sağ alt köşesinde gördüğüm saatten 3 saat çıkarıp onu loga yazıyorum. Yani bilgisayar saatim 15.25 diyelim, bunu loga yazarken 12.25 olarak yazıyorum. Hep söylerim ya "ben bilgisayar saatini kullanıyorum" diye, işte bu şekilde biraz tadilat yaparak kullanıyorum.
Niye bilgisayar saati? Çünkü bilgisayar saati belirli aralıklarla internet üzerinden biz farkında olmadan otomatik olarak ayarlanıyor ve düzeltiliyor. Bu nedenle daima doğru zamanı gösteriyor.
Tabii ki UTC saatine ayarlı bir dijital saat de telsizimin yanında duruyor, ama ona çoğu zaman bakmıyorum.
Kış saatine geçince, UTC zaman farkı -2 saat olacak unutmayalım.
-
Mesut bey
Esasen çalışan bir istasyon yanında olup nezaret ederseniz sizin için daha iyi olabilir. Ben öyle yapmıştım. Her ne kadar insan ingilizce bilse bile çalışma esnasında ne söyleyeceği konusunda tıkanabiliyor. Zaman içerisinde uygulama yaptıkça açılırsınız. Ayrıca karşınızdaki insanlar (yabancılar veya gavurlar (!!!!)) bizden daha anlayışlılar. Özellikle dil konusunda gerekli nezaketi gösteriyorlar. Size başarılar dilerim.
73...
-
1B1AD Mustafa topukçunun yabancı istasyonlarla nasıl qso yapılır örnek videosu http://www.youtube.com/watch?v=IJw8CwKAxew
-
Rasim bey size ve Mustafa beye teşekkürler .cok faydalı bir video .73