Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA4AAC - 04 Ağustos 2013, 19:46:32
-
çevremdeki, amatör olmayan arkadaşlarıma eğitim amaçlı telsiz görüştürmesi yaptırmak istiyorum.
amatör olan birisinin yanında 15 dk. görüşme yapabilirler diye biliyorum...
bu konuda daha geniş bilgi verebilir misiniz ? TA4AAC , 73...
-
Akif bey yeni yönetmeliğe göre zamanda ve kişi sayısında sınırlandırma yok.
Amatör bant planındaki tüm bantlarda görüştürme yaptırabilirsiniz.
TA4AAC/ görüşme yapacak arkadaşın İsmi Aydından 73.
-
Yönetmelikten bir link verin bir öğrenelim işin aslını B sınıfı amatör telsizciler 7092. De qrp ile görüşme yapabiliyor iken Basına çağrı işaretini ekleyip süre ve frekans kısıtlaması olmadan. Serbest bırakılmışsa artık ailece sohbetler başlatmamızda sakınca yok galiba. Bizim hanım yengeden bir örgü tarifi alacaktı qrx :) 73
-
Mesut bey yenge hanım ister örgü tarifi isterse yemek tarifi alsın:))) www.resmigazete.gov.tr
-
Belge Sahiplerinin Çalışma Koşulları
Madde 25- Bir amatör telsiz istasyonun çalıştırılmasında aşağıdaki usüller uygulanır.
a) A sınıfı amatör telsizcilik belgesi sahipleri; tüm amatör telsiz istasyonlarında bu sınıfa izin verilen tüm frekansları, emisyon tiplerini ve güçlerini kullanırlar. Bu amatörler çalıştıkları istasyonun çağrı işaretini kullanırlar.
b) B sınıfı amatör telsizcilik belgesi sahipleri; amatör telsiz dernekleri, eğitim ve ögretim kurumları, acil ve olağanüstü durum haberleşmesinde faydalanılabilecek kuruluşlar, izcilik kuruluşları ve araştırma kurumlarında kurulu istasyonlarda veya bir A sınıfı amatör telsizciye ait istasyonda, istasyon sorumlu operatörünün gözetiminde ve sorumluluğunda, tahsis edilen bütün amatör frekans bandlarını ve emisyon tiplerini kullanabilirler. İstasyondan sorumlu amatör telsizcinin gözetimi dışında veya kendi adlarına kayıtlı istasyonlarda ise ancak belge sınıflarının müsaade ettiği faaliyetlerde bulunabilirler. Bu amatörler de çalıştıkları istasyonun çağrı işaretini kullanırlar.
c) A sınıfı belge sahibi amatör telsizcilere ait istasyonlarda, Amatör telsiz dernekleri, eğitim ve öğretim kurumları, acil ve olağanüstü durum haberleşmesinde faydalanılabilecek kuruluşlar, izcilik kuruluşları ve araştırma kurumlarında bulunan istasyonlarda, bir A sınıfı amatör telsizcinin hazır bulunması halinde; belge sahibi olmayan üçüncü şahısların, eğitim ve özendirilmesi amacıyla, amatör telsiz haberleşmesine katılmalarına izin verilebilir. Bu çalışmaya katılan kişilerin isimleri haberleşme kayıt defterine işlenir.
d) Özendirme ve eğitim amacı ile B sınıfı amatör telsizcilik belgesi sahibi olan telsizciler, kendi imalatları olan ve 5 W’ın altında çıkış gücündeki bir cihaz ile HF bandında 7.000-7.100 MHz ve 28.000-29.700 MHz frekans bandında haberleşme yapabilirler.
-
Kıymetli Arkadaşlar,
Coşkun beyin yukarıda bahsettiği yönetmelik eski yönetmeliktir. Artık adı "Amatör Telszicilik Yönetmeliği" olan bir yönetmelik yoktur.
Amatör telsizcilik iki ayrı yönetmelikte geçmektedir. Bir tanesi 03.02.2010 tarihinde yayınlanan "KIYI EMNİYETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AMATÖR TELSİZCİLİK SINAV VE BELGELENDİRME YÖNETMELİĞİ" dir. Diğeri ise 18.07.2009 da yayınlanan "ÖZEL TELSİZ SİSTEMLERİ YÖNETMELİĞİ" dir.
Akif Beyin sorduğu konu "Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliğiénin Dört nolu ekinin 3. maddesinin 13. fıkrasında yer almaktadır ve şöyledir:
(13) A sınıfı belge sahibi amatör telsizcilere ait istasyonlarda, amatör telsiz dernekleri, eğitim ve öğretim kurumları, acil durum ve afet haberleşmesinde görev alan kuruluşlar, izcilik kuruluşları ve araştırma kurumlarında bulunan istasyonlarda, bir sorumlu operatörün hazır bulunması halinde; belge sahibi olmayan üçüncü şahısların, eğitim ve özendirilmesi amacıyla, amatör telsiz haberleşmesine katılmalarına izin verilir.
Dikkat!!! Kullanılacak çağrı işareti istasyonun çağrı işaretidir. Başına sonuna isim falan hiç bir şey eklenmez.
Birinci yönetmeliğin son haline,
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.13769&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=amat%C3%B6r%20telsizcilik
linkinden ulaşabilirsiniz.
İkinci yönetmeliğin son haline ise,
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.13233&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=%C3%B6zel%20telsiz
linkinden ulaşabilirsiniz.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
herkese ayrı ayrı teşekkür ederim...
-
Bilgilendirmeler için teşekkür ederim.
-
Bilgilendirme için teşekkürler, her amatör yeni düzenleme ile ilgili yazıyı okumalı.
-
Teşekkürler Bilal bey yalnız ben A sınıfı bir arkadaşın istasyonundan çıkış yapan belge sahibi olmayan arkadaşın / kullanılmasının önemli olacağının düşünmekteyim.Şu bir gerçek ben size misafir olsam sizin istasyondan size ait olan ekipmanları kullansam TA8A/TA4CS/8 olarak çağrı yapmanın doğru olacağının düşünmekte ve uygulamaktayım.Sizin yazdığınız gibi belgesi olmayan bir arkadaş TA4AAC olarak çıkış yapacak bu durumda TA4AAC yi tanıyan arkadaşlar çelişkide kalacağını düşünmekteyim.amatör telsiz dernekleri, eğitim ve öğretim kurumları, acil durum ve afet haberleşmesinde görev alan kuruluşlar, izcilik kuruluşları ve araştırma kurumlarında bulunan istasyonlarda, olabilir bu benim düşüncem saygılarımla Aydından 73.
-
Coşkun hocam,
Öncelikle şunu hatırlamakta fayda var. Çağrı işaretleri amatörlere değil, istasyonlara aittir. Bu sebeple bütün muhaberelerde o istasyonun çağrı işareti kullanılır. Fakat isim değiş tokuş edilirken kendi ismimiz ve çağrı işaretimiz söylenir. Bu genel amatörlük kuralı eski yönetmelikte vardı. Fakat yeni yönetmeliklerde boşta kalmış.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Amatör telsiz istasyonunda. Amatör olmayan arkadaşlarımızı herhangibir şekilde amatör bantlarda konusturmak yerine pmr frekansında. Örnek konuşma yapabiliriz. İstasyonda konuşan amatörlerde
Burası ta 8 a grup operatör. Mesut. Seklinde çağrı yaptığımızda zaten karşı taraf. Ta8a da birden cok amatör. Telsizinin olduğunu lakin konuşan kişinin amatör olduğunu ve adının mesut olduğunu anlayacaklardır bu şekilde uygulamaları hep duyuyorum .ama istasyonda amatör olmayan kişilerin konuşturulması bahsedilen özel durumlar (eğitim kuruluşu izci topluluğu vb)haricinde yapılmamalı .73
-
Mesut Bey,
Grup'tan kasıt, yan yana olan amatörler değildir. Her amatör kendi istasyonunda olmak üzere çalışırken, bir tanesi diğerlerini de kastederek grup kelimesini kullanır. Yoksa bir odada bir telsiz başında iken değil.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Bilal bey kim ne görüyorsa onu söyler bende kendi gözlemlediğimi söylüyorum özellikle dernek toplantılarında böyle geçtiğine çok sefer şahit oldum pratik. Eksiğimiz cok anlaşılan :) 73
-
Sevgili Mesut,
Örnek 1
Burası TA2KK TRAC kadıköy şubesi kulup istasyonu . Operatör Emin Benim Çağrı işaretim ( home call ) TA2FE.
Bu örnekte kulup istasyonundan çağrı yapan bir amatörün söylemesi mecbur olmayan ama kendini tanıtması gerekli durumda söylemesi gerekeni dile getirmeye çalıştım . Özellikle HF bandında çalışırken sesten veya maniple yazma şeklinden tanımak pek zordur. ( pek zordur dedim ama mümkün değil demedim çünkü mümkün olmakta). Tabiki HOME CALL tam türkçeleşemediği için , veya anlatımı uzun olacağı için bu deyimi açıklamak istedim .
Örnek 2
TA8A ve gurup Burası TA2FE operatör Emin .
BU örnekte de aynı frekans üzerinde konuşmakta olan bir GURUP amatörün her birinin 10 dakika kuralını aşmadan kendini tanıtarak konuşmaya devam etmesini örneklemeye çalıştım. Benim hatırladığım kadarı ile eski yönetmelikte de 10 dakika kuralından bahsedilmekte idi. Şimdiki yönetmelikte var mı inceleyemedim .
İşte Bilal abinin bahsettiği "GURUP" tanımlaması burada işe yaramakta.
Saygı ve sevgilerimle
Emin
-
Bilgi için teşekkürler Emin bey