Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA3EP - 16 Haziran 2013, 13:03:10
-
Bilenler bilir, çalışma odamdan balkona doğru uzanan tel anten kullanıyorum.
Sormak istediğim konu şu: Bu tel antenleri 2 adet yapmayı ve yanyana iki cihaz çalıştırmayı düşünüyorum. Bu cihazlardan birisi sadece dinlemede kalacak ve sabit bir frekansı dinleyecek. Diyelim ki 7092 veya 14.270. Bu cihaz hiç konuşmayacak, çünkü anteni SWR ayarsız olacak. (Belki de bu cihaz bir küçük Çin malı SSB alıcı radyo olacak.) Konuşmak gerekince diğer cihazı o frekansa alıp o cihazla çıkış yapacağım.
Sıkıntı burada başlıyor. Antenler yanyana uzandığı için, ben mandala bastığımda, dinleyen radyonun anten girişinde çok yüksek voltajlar oluşacak ve radyo kesin yanacak.
Dinleyen radyonun yanmasını önleyecek bir yol ya da devre falan var mıdır? Antenleri sök tak demeyin, denedim, hiç pratik olmuyor.
Değerli yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler.
-
Mete bey,
devreleri internette var, bir BC tipi transistör, base ucuna bir anten, collector ucuna iki diyot, çıkışına bir röle takacaksınız. Röle anahtarına RX anten girişi bağlanacak. TX mandalına basıldığında röle, anında anten-RX bağlantısını kesecek, mandalı bırakınca anten tekrar bağlanacak dinleme devam edecek. Biliyorsunuz pek çok sistem böyle çalışıyor.
73..
-
Dündar bey, devreyi kafamdan çizecek kadar usta değilim. Google'den arıyorum, tam adını yazmayınca yanıt çıkmıyor. Bana bir örnek devre şeması verebilir misiniz?
-
Devre aşağıda;
C29 100p gibi, diğeri 1n, elektrolitik 4,7mikro, röledeki diyot 1N4148 olacak. Dirençler, R10 10-100 ohm civarı, R11 1K civarı.
Mandala basıldığında transistörün B ucuna bağlı antenden gelen enerji iki diyot tarafından doğrultuluyor, bu enerji transistör tarafından röleyi çalıştıracak kadar yükseltiliyor.
Bunun için B ucundaki 100p artırılabilir, veya anten boyu uzatılabilir.
73...
-
Bununla radyonun enerjiside kesilebilir, rölede 2 grup kontak var 1. grup anteni ayırır, 2. grup radyonun enerjisini keser.73
-
Çok teşekkür ederim, sağolun varolun.
-
Hulusi usta anlattığında anladım ama şema yı anlamayamadım ayrı anten yazan uc tx yapacak telsizin anten ucuna bağlanacak herhalde ayrı bir antene değil . 73
-
"Ayrı bir anten" yazan uca bir tel parçası bağlanacak sanırım, bu telin amacı yan taraftaki vericinin TX yaptığını algılamak.
-
yan yana ayrı antenlerle calışan telsiz bence yanmaz sadece alış yaptığı için ses yankı yapar cihazı antenden ayırmaya gerek yok bence bir sürü cihaz var calışan böyle kaldıki tüm cihazlar kendi alıcınısını kapatmıyor tx yaparken aynı anteni kullansanız belki böylye bir devre lazım olabilir antenler ayrı ise hoparlör ucuna bir röle ile bu devreyi kullanarak sesini kapatın böyllece alııcı cihazı sürekli acıp kapatmaktan kurtulursunuz cihazın elektriğini sıksık acıp kapatmak alıcınıza daha cok zarar verir .73
-
iki adet schottky diyotu ters olarak birbirine paralel bağlayın, yani birinin anodu diğerinin katoduna gelsin, bunu da anten girişi ile toprak arasına bağlayın. böylece gelen yüksel voltajlı sinyalleri kısa devre etmiş olursunuz. schottky diyot bulamazsanız, 1n4148 ile de yapabilirsiniz ancak koruma özelliği azalır.
-
1N4009 ile yapsam? Buralarda schottky diodu bulabilir miyim bilmiyorum. Ama 1N4009 var.
-
Bu uygulama coğu telsizlerde var ama qrp lere takmıyoruz aslında eklemek lazım bir yandanda acaba bu kadar devreyi
dizayn eden neden takmamış yoksa hf de calışmıyormu diye insanın aklına geliyor . bilen varmı 73
-
1n4009 a baktım, kapasitansı ve hızı iyi ancak ileri yön gerilimi max 1v olarak verilmiş. buda cihazınızın rx girişine 1v sinyal uygulanabilir demek oluyor. hiç yoktan iyidir.
schottky diyotlarda 0.15-0.5 volt arası olur bu değer, dolayısıyla almaç girişinize en fazla bu genlikte bir sinyal uygulanabilir.
qrplerde frekans vhf-uhf telsizlere göre daha düşük olduğundan, tam tersi, daha iyi koruma sağlaması lazım teorik olarak. neden konulmuyor bende bilmiyorum ancak qrp cihazlar minimum malzeme ile yapılmak üzere tasarlandıklarından dolayı olabilir.
-
Bir muayeni 6 euro ya satıyorlar iki diyottan kacmazlar gibime geliyor ama benimde aklıma takıldı 27 mhz cb cihazlarının hepsinde var yıldırım diodu derdik gencken tabii yıldırım düşse ne diyot kalır ne cihazda gerci havadaki ufak tefek elektirklenmeden koruduğu kesin Ahmet Mete beyde hf de kullanacak galiba . orjinal cihazlarda koruma vardır diye düşünüyorum eğer qrp kullanılacaksa onda yok takmakmı lazım denemek en iyisi dinleme ve göndermede sıkıntı cıkarmazsa koruyor diye rahat bir nefes alınabilir 73
-
Hf de kullanacağım. VHF ve UHF ile pek işim olmuyor.
-
qrp de girişteki filtre devresi muayenin antenden gelen ucu şaseye kısa devre ediyor herhalde o yüzden kullanmaya gerek kalmıyor .ama yinede deneyip sonucu paylaşacağım .73
-
gösterimi yapılan şemada anten uçlarının RÖLE deki bağlantıları anlaşılmaz durumda,Anlayan beri gelsin.rx tx yapan anten böyle çalışmazki,çalışamaz ki....
-
Buradaki röle şöyle çalışıyor:
****ÖNEMLİ NOT: Öncelikle projedeki cihaza ait anteni iptal edip 10-50p kondansatör ile TX anten çıkışına bağlayalım.****
1-) Arkadaşlar örnek olarak QRP'deki rölede 2 ayrı 3'er uçlu kontak var. Kontaklardan birinin orta ucuna anten bağlanıyor, sanırım 3lü grup kontaklardan röle bobini tarafındaki kontak enerji yokken sürekli bağlı olan taraf yani röleye enerji yokken RX devamlı bağlı, enerji verince kontak yer değiştiriyor ve bir yandaki kontağa bağlanıyor yani anteni TX tarafına bağlıyor. Tam bu anda 2. grup kontak RX in enerjisini kesiyor. Mandalı bırakınca herşey ilk haline dönüyor. yani anten RX'e bağlanırken 2. kontak RX'e tekrar enerji veriyor.
Bu mantığı kavramak için ölçü aleti ile röleyi çalıştırıp test etmeniz yeterli.
Not olarak; burada RX ve TX için tek anten kullanılacak
2-) Yok ben 2 ayrı anten kullanmak istiyorum derseniz; RX antenini TX anında devre dışı bırakmak için RX anteni ortaya bağlı, RX cihazının anten girişi ise rölenin bobin tarafındaki ucuna bağlı olacak. TX yapınca röleye enerji verilecek ve 3lü grup kontak yer değiştirip RX antenini cihazdan ayıracak.
İstenirse diğer 3lü grup kontak ile RX in enerjisi kesilecek. Başka formüllerde hayaliniz kadar çok olabilir.
Röle çalışma prensibi mantık kurallarına bağlı. Düşünün, deneyin yapın! İyi QSO ve dinlemeler...
73..
-
şemadaki uste ki anten ucunun sol taraftaki lineerin girişi,ne sağ ltaraftakide lineerin cıkışına bağlanıyor röle cekili iken lineer devrede röle cekili değilken devre dışı girşlerden soldaki telsizn antenine sağdakide catıdaki antene şimdi oldumu . 73
-
butun dışarıdan takılan tek antenli lineerler böyle calışıyor uzaydan gelmiş muamelesine gerek yok .
-
Tamam,
bende hayal et dedim....
İllaki yaparsın, uzaydan gelmiş değil, doğrudur.
-
Mesut hız kesmiyorsun bakıyorumda.