Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA3EP - 03 Mart 2013, 20:23:36
-
Havacılık bandı için anten tuner şeması arıyorum. Yanlış anlaşılmasın, bu frekanslarda yayın yapmayacağım, sadece daha kuvvetli dinleme yapabilmek için arıyorum. Bulunduğum şehirde havaalanı var, daha hiç bir şey duyamadım. Belki bir tuner ile şansım olabilir diye düşünüyorum.
-
Yanılıyorsunuz, anten tuneri hiçbir işe yaramaz amacınızda. Burada kritik nokta bulunduğunuz mevki, hava haberleşmesi amacına uygun olarak yerden yere değil yerden havaya, havadan yere saçılım yapacak şekilde anten paternine sahiptir, siz bir discone antenle uçakları daha iyi duyarsınız, kula yakınızdaysa yakınlığın avantajını kullanarak onuda duyarsınız. Benim tavsiyem kaliteli bir discone anten, mümkün olduğunca kayıpsız bir kablo ve mümkünse anten preamplifikatörü kullanmanızdır.
Kolay gelsin.
-
Yanıt için teşekkür ederim. İnternette discone scanner antenleri satılıyor, ben de bunları kim niye kullanır diye soruyordum kendi kendime, demek bu iş içinmiş...
-
Ahmet bey,
Balıkesir meydanı askeri meydan ,dolayısıyla askeri meydanlarda ,sivil hava bandı frekanslarında askeri uçak-yer haberşlemesi yapılmaz, bu nedenle konuşma duymamanız normal, çok daha yukarlarda konuşurlar önce frekansları bir şekilde tesbit etmeniz daha sonra uygun alıcı ile duyabilmeniz mümkün olabilir diye düşünmekteyim.( Tüner ile uğraşmanızı tavsiye etmem.)
73 de ta2bn
-
Sami bey,
FT857 kullanıyorum. Hava bandında sadece dinlemesi var, gönderme yapmaz.
Rebi bey,
Balıkesirde artık sivil havaalanı da var. Hergün olmasa bile, haftada 2-3 sefer mevcut.
-
bi de burayı dene http://www.indirimlibiletal.com/ucaklari-takip-etme-nerede-oldugunu-bulma.html
-
Sayın Ahmet Mete Önder
İstediğiniz kule ile uçak arası konuşmaları dinlemek ise en kolay bir iş peşindesiniz demektir.
Hava bandı 108 MHz den 136 MHz ye kadar AM modulasyon olarak devam eder. Pek çok elektronik sitede değil süperheterodin hassas bir ses frekans amplifikatörü önüne konmuş 1N34 diyotu ile bu frekansı dinlerler.
Ben Yozgat şehrinde bulunuyorum. Şemasını vereceğim alıcı ile 250 km uzaklıkta bulunan yani Ankara üzerinde bulunan uçakları (hepsini değil tabii) duyabiliyorum. Kalmış ki siz hava alanı yakınındasınız. Alınması öyle kolay bir banddır ki bir zamanlar normal bir FM alıcı içinde bile dinlemek mümkün olurdu. Niçin kolay dinlenir.
Uçaklar yüksekte oldukları için, yayın çok uzaklara çok rahat ulaşabiliyor. Yanı verici anteni yerde değil de gökte olan bir verici tasavvur ediniz.
İkinci olarak bu yayınları dinlemek çocuk oyuncağı yapmaktan daha basittir. Nedeni ise Yayınlar geniş band AM modulasyon dur, pll devresi gerektirmeyen alelade FM alıcılarla dahi rahatlıkla dinlenebilirler. Ancak konuşmalar kok kısa tutulur, istasyon yok sanabilirsiniz.
En kolay dinleme aracı ucuz çin malı bir FM radyo bulup onun osilator ve anten bobininin turlarını biraz kısaltmak. Yani bu bobinler 5 tur ise bunu 4 yapmak. Hatta telleri kesmenize bile gerek kalmaz. bir tornavida ile tur aralıklarnın arasını açarsanız bu iş hallolur. FM radyolar AM modulasyonunu dahi çok rahat alalbilmekteler. 109 Mhz de dahi hava bandı konuşmaları var.
Ancak FM bandlı radyoların bobin ayarlarını değiştirmenin kanunsuz bir tarafı var mı? Şimdiye kadar var olduğunu işitmedim.
Bu bandı dinlemenin ikinci ve daha güç bir yolu aşağıda vereceğim sitedeki regen alıcı devresidir. Bu alıcı duyarlık bakımından pek çok çin malı alıcıdan üstündür. Ancak yanlış anlaşılmasın regen alıcı şemaları basit gibi dururlar ama yapımı hayli tecrübeyi gerektirir. en ufak bir hata moral kırıklığına sebep olur. İşi kavradıysanız hataları çok rahat aşabilirsiniz.
Bu yazıları ikinci el olarak söylemiyorum. Yaşayan biri olarak birinci el olarak söylüyorum.
Şema eminim bitlikte de var ama nerede?
http://www.geocities.ws/husnu66tr/receivers/reflex-tv.htm (http://www.geocities.ws/husnu66tr/receivers/reflex-tv.htm)
http://www.geocities.ws/husnu66tr/reflex-tv.htm (http://www.geocities.ws/husnu66tr/reflex-tv.htm)
http://www.geocities.ws/husnu66tr/receivers/deniz-refleks.htm (http://www.geocities.ws/husnu66tr/receivers/deniz-refleks.htm)
http://www.geocities.ws/husnu66tr/deniz-reflex.htm (http://www.geocities.ws/husnu66tr/deniz-reflex.htm)
73 ' Hüsnü Köktürk
-
Değerli TA3EP Ahmet Mete Önder bey
Bu bantta alıcı yapmanın en basit ve en emin yolu digital göstergesi olan ucuz bir malı FM radyo bulmak. Bunun osilator ve anten bobin aralıklarını seyrekleştirmek. Yaptığınız frekans değişimini digital ekrandan görebilirsiniz. Ancak siz frekans ayarını doğru yapsanız bile Kötü alıcıların digitalleri 130 MHz nin yukarısını gösteremeyebilirler.
en iyi 73! Hüsnü Köktürk husnu66tr@yahoo.com
-
Değerli arkadaşlar.
Cetvellerde sivil ve askeri hava alan diye iki ayrı frekans tablosu görmedim. Ayrıca modulasyon tipi neden USB değil de AM ve hava frekansları neden sivil FM bandına bitişik, daha yüksek halkın ulaşamıyacağı yüksek frekanslarda değil sorusu aklıma geldi ve kendi kendime şöyle bir cevap hazırladım.
Hava trafiinde esas olan konuşmanın gizliliği, etraftan duyulmaması değil, uçakların kule ile problemsiz irtibat kurabilmeleridir. Can güvenliği birinci plana alınmıştır. Daha rahat problemsiz görüşebilmek için geniş band AM modulasyon seçilmiştir. Aşağıdaki linke bakılırsa yeni modern alıcıların konuşma irtibat güçlüklerini aşması kabulü halinde dar band AM ve FM modulasyonlarının kabulü düşünülebilir.
http://www.tatsetpa.org.tr/sayfa.php?pageID=30 (http://www.tatsetpa.org.tr/sayfa.php?pageID=30)
73 ! Hüsnü Köktürk
-
Selamlar,
Sadece bilgi için,
Askeri uçak ve sivil uçaklarının Modülasyon tipleri burada açıklandığı gibi AM Modülasyondur.
Fakat frekanslar arasında çok fark vardır (Frekansları Yazmak istemiyorum).
Kolay gelsin
Yasar GOCET
TA3D/5
-
Yaşar bey,
Askeriye haberleşmesi ile hiç işim olmaz. Aslında tüm havacılık bandında amatör olarak hiç işim olmaz da, benimkisi bilimsel merak.
Değerli Hüsnü ağabeyim,
Verdiğiniz şemaları ilgi ile takip ediyorum, ilk fırsatta yapıp deneyeceğime emin olabilirsiniz. Uçak telsizlerinde A.M. modulasyon olması acaba uçaklarda telsizin çok eskiden kullanılmaya başlamasından olabilir mi? Hani, belki de o günlerde FM ve SSB telsizler daha uygulamaya girmemiş olabilir...
Ümit Duran bey,
Link çok güzel. Çok teşekkürler.
Yanıt yazan tüm arkadaşlara çok teşekkür ederim. Bu konunun herkesin ilgisini çektiğini görüyorum. Gelişme kaydedersem buraya yazarım.
-
Havacılıkta AM modülasyonun kullanılma amaçlarından biri de AM modülasyonda aynı anda konuşan iki istasyonu da duyup anlayabilirsiniz. Bu avantaj emercensi durumlarda önem kazandığı gibi ILS gibi cihazlar için mevcut sistemde zorunludur.
ILS sisteminde aynı frekanstan yayın yapan fakat taşıdıkları sinyaller farklı olan iki adet yönlü antene sahip iki adet verici vardır. uçak tek alıcıyla bunları alır ve çözer, içindeki farklı frekans sinyallerinin oranına bakarak vericinin sağında mı solunda mı olduğuna karar verir ve otomatik pilota bildirir. FM modülasyonda böyle bir durumda iki sinyali de alamayacağınızdan farklı frekanslar kullanılması gerekir buda başka sorunlara yol açar.
Sivil havacılık için 108-118 arası navigasyon cihazlarına ayrılmıştır ve çok zorunlu haller dışında muhabere frekansı tahsis edilmez, konuşmaları yakalamak için 118-136 aralığını dolaşmalısınız.
Askeri alanlarda da bu band kullanılır ama çok nadiren.
Birde sivil havacılıkta tüm konuşmalar ingilizce yapılır, günaydın, iyi inişler gibi birkaç kelime dışında türkçe duyamazsınız bilginiz olsun.
-
Değerli TA3EP
TB2HL Mutlu dülger Bey ve diğer arkadaşlar değerli bilgiler vermişler. Telsiz elektroniği bayağı eski. Eskiden FM modulasyon bilinmezlerden biri değildi. Uçaklar AM kullanıyorken Fm kullananlarda vardı. AM band 1930 larda faaliyette iken ilk FM istasyon W1XOJ tarafından 1937 yılında kullanıldı.
1940 da regen alıcı çalışmalarıyla ünlü Edwin Armstrong FM röle tesisatını, ağını kurdu. Yani FM en azından 1936 yılında biliniyordu.
İlk FM broadcast yayınları 42-50 MHz arasındaydı. 1945 te ikinci dünya harbi sonrası 87.8---108MHz ye taşındı
http://en.wikipedia.org/wiki/FM_broadcasting_in_the_United_States (http://en.wikipedia.org/wiki/FM_broadcasting_in_the_United_States)
73! Hüsnü Köktürk husnu66tr@yahoo.com
-
Kullanacağınız cihazın am modülünün düzgün çalışması çok önemli.
mesela
vx 7 ile hayal meyal duyduğumu
vx6 ile gayet net duyabiliyorum
üstelik yayının size ulaşmaması imkansız.
ıstanbul dan kalkıp soçi ye giden uçağı soçi ye inene kadar duyabiliyorum.
ÇORUM-İSTANBUL
ÇORUM-SOÇİ
Mesafe inanılmaz.
-
Hulusi Dündar bey, link için çok teşekkür ederim. Bende de eskiden bir Uniden dinleme cihazı vardı ama tarama menüleri kullanımı çok zor gelmişti, sattım gittiydi. Uçakları dinlerken anten olarak ne kullanıyorsunuz?
Not: Bu arada Forty II de yakıyor yani :)
-
Sanırım benim sorunum antenden kaynaklanıyor. FT857D kullanıyorum, cihazın VHF/UHF anten ucunda mıknatıs tabanlık üzerinde duran 2m/70cm dual bant jop anten takılı. Galiba bu anten kendi bandı dışındaki sinyalleri baskılıyor. Bu hafta sonu kendime bir "pencere çerçevesi anteni" yapacağım. Balkona atılı telle HF - DX yapan bir amatörden ne beklenir ki :) Bu anten sorunu beni ya mucit yapacak ya da verem :)
-
Değerli arkadaşlar
Yazıdaki arkadaşlarımız kıymetli bilgiler verdiler. Ancak birisi vardı ki buna pek katılamıyorum. Uçak konuşmalarının civardan duyulamaması. Bu işler için bazı tedbirler alınmış olması.
Fotoğrafını gönderdiğim ucuz Çin malı işporta 88-108MHz Geniş band FM broadcast alıcı. Bunun osilator bobini tornavida ile biraz kaldırılmış. Haliyle frekans yükselmiş. Bu alıcı bu haliyle dar band telekominikasyon alıcı işlerinde elbette başarısız. Ama Air bant müstesna. Burada uçakların kule ile rahat problemsiz bir görüşme hedeflenmiştir. Uçak salimen piste iniş yapacak veya kalkacaktır. Görüşmeler 1-2 saniyelik olacaktır. AM Moduleyi tercih etmişler. AlıcımıZ FM olsa da bu görüşmeleri 250--500 ...km uzaklardan dahi duyabilmektedir. Hepsini değil tabii, ancak en kuvvetlilerini.
73! Hüsnü Köktürk TB6BHK husnu66tr@yahoo.com