Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA6A - 04 Şubat 2013, 14:45:26
-
Merhaba.
Düm penceremden komşunun bahçesine yaklaşık 22 metrelik bir kablo gerdim. Yapı marketinden aldığım yaklaşık 3 metre boyunda 2 adet ahşap direği birini durdurucu, diğerinide taşıyıcı olarak (antenin yaklaşık ortasına gelen bir yere) kullandım. Biraz acele etmem gerekiyordu bu yüzden taşıyıcı direkte bir hata yaptım. Normalde ahşap malzemeyi uc kısmının ortasından delip kabloyu oradan geçirecektim ama bunu atlayıp daha önceden o notkaya taktığım metal taşıyıcı halkanın ortasından geçirdim. Şimdi tekrar komşuyu rahatsız etmek istemiyorum, en azından 1 ay geçsin :)
Sizce anten elemanının ortasından geçtiği bu metal halka ne gibi bir olumsuz etki yaratabilir? Eğer ferrit nüveler gibi bir etki yapacaksa boşu boşuna güç harcayacağım ve antenin o noktasından sonraki kısmını elektriksel olarak kullanamayacağım, yok eğer öyle bir etki yapmazsa ne ala.
Tel kesiti 2.5mm çoklu bakır, halka çapı yaklaşık 2 cm ve demirin malzeme kalınlığı yaklaşık 3 mm.
Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
73's, TA6A
-
Merhaba,
Aslında halkanın toprakla/şasi irtibatı olmadığından sorun çıkartacağını düşünmüyorum. Telde zaten izoleli ..
73
-
Evet kablonun üzerinde yalıtkan var ama malzemenin halka şeklinde iletken olması midemi bulandırıyor. Bir nevi RF kapan gibi direnç gösterebilir, sonuçta havaya manyetik ve elektrik dalga savuracağız. Güç altında ısı ölçsek anlarız da o imkanımda yok. Hayırlısı bakalım.
-
Hiç kafanızı takmayın... Ben anten telini balkon demirlerine güzelce doladım, ucu da rüzgarda uçmasın diye demire düğümledim. O haliyle her gün bir avrupa QSO yapıyorum. Telsizin başından kalkınca saçım başım enerji yemekten kirpi gibi oluyor :) Benimki böyleyse, sizinkine hiç bişeycik olmaz :)
-
Şahsi fikrim; eğer kullandığınız piton(eğer malzemeyi doğru anladıysam adı piton) açık piton(kanca şeklinde) ise toprağa bağlantılı olmadığı sürece hiç bir sıkıntı olmaz. eğer kapalı piton ise(halkanın uçları birbirine değip halkayı tamamlıyorsa) üzerinde gerilim indüklenip kısa devre olacağından toroid etkisi gösterir. bu durumda elbet bir miktar kaybınız olacaktır ancak çok yüksek güçler kullanmayacaksanız gözardı edilebilir.
Bana kalırsa esas problem yağmurlu havalarda çıkacaktır. Tahta yağmurda suyu emecek ve iletken hale gelecek buda anteninize orta noktadan bir kondansatör(kablonun izolasyonu var) ve bir direnç (tahta) yani bir RC devresi bağlamışsınız gibi etki yapacaktır. Tahta/ahşap/sunta vs. malzemeler her ne kadar pratikte yalıtkan kabul edilse de özellikle yüksek frekanslarda kullanmaya pek uygun değiller. Ben kendi çalışmalarımda genellikle folyosuz pvc boru ve benzeri plastik malzemeler kullanmaya çalışırım.
-
Merhaba
Malzemenin adı Piton olabilir evet, tam kapalı halka şeklinde. Ağacın yağmur altında istenmeyen etki yapacağını bildiğimden dolayı üzerini iki kat boyadım, üzerinden akan su elbette bir direnç oluşturacak ama sonuçta izalatör bil ıslanıyor o tip hava koşullarında.
Bende sizin gibi düşünüyorum, halkanın mutlaka bir etkisi olacaktır ama dediğiniz gibi çıkış gücü yüksek olmadığından gözardı edilebilir sanırım. İlgilerinize teşekkür ediyorum.
-
Sayın Simavi Bey
Endişelerinizde haklılık payı yok değil. Bir hatıra. Çocukluğumda bir arkadaşımla elektronik birşeylerle uğraşırdık. Arkadaşım yıllar sonra doktor olup geldi Masasının üzerinde kapağı açık uzun dalga bir radyo vardı. Hışırtılı şekilde Ankara uzun dalga Polatlı vericisini dinliyordu. Beni görünce hışırtının sebebini sordu. Radyoyu incelediğimde ferit çubuğun üzerinde ve bobinin yakınında yüksüğe benzeyen bir metal bir halka gördüm, belki bir yüksük. Bu ne oluyor dedim, ferit çubuğu sabitleştitiyormuş. Hiç teretdüt etmeden halkayı çıkar vaziyet düzelir dedim ve hışırtı kesildi.
Böyle bir olay var ama sizin anten 22 metre, frekans FM gibi yüksek değil, TA5FA beyin dediği gibi önemsiz. Bana sorarsanız öküzün üstüne serçe konmuş etkisi yapabilir.
Bir hatıra . Bir köyde emaneten öğretmenlik yapıyorum. Köylü delikanlısı geldi,
--Bizim radyo anteni koptu
-- Bu da mı mesele oldu , git ve telleri bağla.
--Bağladım hocam ama radyo yine iyice zayıf, bir de sen bak.
İki tel biraz kısalmış delikanlı telleri düğümleyemeyince araya bir karış kındap ipliği yerleştirmişti.
en iyi 73, Hüsnü Köktürk
-
Fizikte bir sağ el kaidesi vardır. Ferit nüveler gibi halka şeklindeki elemanlerın içinden enerji geçerse, kablo avucunuzun içinde kalacak şekilde enerjinin akıtığı yöne sağ elinizin baş parmağınızı yönlendirirsiniz, 4 parmağınızın istikameti metal halka üzerinde oluşacak indüksiyon akımının yönünü gösterir. Halka kesikse enerji etrafa yayılma özelliği gösterir. Halkanın ucu birleşikse (kaynaklıysa) enerji kendi içinde kaybolur. Kendini yok eder.
Kısaca sinyal ( kablodaki ) halkada bir enerji oluşturur, ancak halka kabloda bir olumsuzluk oluşturmaz. Halka kıvrılmış bir tel ise, yani iki ucu varsa bu uçlar aynı frekansta, verici gibi sinyal gönderirler. Tabii bu sinyal oldukça zayıftır.
Ayrıca anten telinde, sinyallerin anten telini terk edebilmesi için tel uçlarının sivri olması gerekir. Verici antenlerinde uçlar mümkün olduğunca sivri olmalıdır. Uçlar kıvrılıp halka şeklinde bağlanmamalıdır. Enerji teli sivri uçlardan terk eder.
-
Kablo etrafındaki halka üzerinde bir EMK indükleyecektir.
Bu oluşan emk kendini oluşturan manyetik alana zıt bir manyetik alan üretecektir.
Bence bu bir kayıptır
saygılar
73
-
Kayda değer bir problem olmaz.
-
Bugün aklıma geldi ve kullandığım pitonu yakından inceledim, birleşme noktası kaynaklı değil. Benimde son kanaatim mutlaka bir etki yapacağı ama tekrar söküp yalıtkan malzeme kullanmayı gerektirecek kadar önemli olmadığı yönündedir.
Görüşlerini paylaşan tüm arkadaşlara teşekkürlerimi iletiyorum.