Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA3IHD - 25 Mart 2012, 06:06:30
-
Arkadaşlar,
Bugün, dünki saatle 04.00da ( 03.00) oluyor kalktım, QRP yi açtım, 30 a yakın istasyon kontest yapmak için sürekli anons ediyor. hemen hepsine cevap verdim, 12 istasyona sesimi duyurdum. TB3BVW olan kodumu anlıyor ve tekrarlıyorlar, ancak ilave olarak bir numara soruyorlar, Whar is your......number gibi bir soru.
Mesela IG1S, kotuna ilaveten "listening two, two, six" diyor.
Sorularına cevap veremediğim için susuyorum. kontest yaparken tam olarak neler sorulur ve ne cevaplar verilir, Q kodlaryla birlikte öğrenmek istiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.
-
Degerli radyo amatoru arkadasim,
Her Contest'in kendine gore kurallari vardir.
24-25 Mart 2012 tarihinde oldukca yogun katilimi olan WPX- Prefix [ Multiplier-on taki toplama ] burada QSO sira numarasi verilir.
bu 001 den baslar yaptiginiz her QSO'ya numara verirsiniz.
sizde karsidakine 001 den baslayip devam eden numara vereceksiniz.
WPX in kurali bu. Detay kurallari Bitligin ana basliklarinda bulabilirsiniz. veya her yarismanin kendi WEB sayfasinda kurallar daha kapsamli sekilde belirtilmistir.
Numaralandirma kisada olsa bilgi alisverisi hemde yarisma sonucu yarisma komitesi tarafindan "Cross Check" olarak kullanilir.
Yanlis alinan numara gorusmenin olmadigina karar verilir ve komite tarafindan iptal edilir hatta cezalandirilir.
cok kisa detaylara girmeden anlatmaya calistim.
dedigim gibi her yarismanin kendine gore olan kurallarini genisce web sayfalarinda bulabilirsiniz.
selam ve sevgilerimle.
Not: Siz sanirim KTU mezunusunuz Ben de KTU 1976 Makina Bolumu Mezunuyum. Insallah Izmir'e geldigimde karsilikli gorusuruz.
Yasar GOCET
TA3D/VU
-
Hulusi bey,
"Mesela IG1S, kotuna ilaveten "listening two, two, six" diyor. " demişsiniz.
40 mt. bandı, bizimde içerisinde bulunduğumuz IARU Region-1'de 7000 - 7200 Khz. iken Region-2'de (http://www.iaru-r2.org/documents/explorer/files/Plan%20de%20bandas%20%7C%20Band-plan/R2%20LF-MF-HF%20Bandplan%202010.pdf) 7000 - 7300 Khz. arasıdır.
Split çalışma yapan IG1S istasyonu sizin dinlediğiniz frekanstan gönderme yaparken 7226 Khz'de dinleme yaptığını belirtmek için çağrısının sonuna "listening two two six" ilave ediyor.
Split çalışma, genellikle Pile-up 'a maruz kalan istasyon tarafından yada sizin örneğinizde olduğu gibi farklı IARU bölge istasyonları ile YASAL sınırlar içerisinde haberleşme yapabilmek için uygulanan bir metoddur. Bu şekilde IG1S istasyonu TX yaptığı frekanstaki avrupa istasyonlarının QRM baskısından kurtulmuş oluyor.
73,
Mustafa , TA2EY
-
Mustafa bey,
Iyi gunler,
Aciklamaniz dogrudur. Bir ilave yapmak istiyorum. Cift dinleme imkani olan yani ayni anda cift frekansi dinleme olanagi olan HF cihazlarda Hem gonderme ornegin TX-7070 Khz de gonderiyorsa ayni frekansi birde sizin belirtmis oldugunuz 7226 Khz dinleme imkani mumkundur. Adi gecen istasyon ayni anda hem 7070 ve 7226 dinleyebilmektedir.( two twosix and same frequency) 7226 genellikle USA istasyonlarini dinlemek icin kullanilir. Ben yarismada iki ayri cihaz kullanirdim dinleme icin.
selam ve sevgilerimle
yasar GOCET
TA3D/VU
-
Modern dijital beyinli cihazlarda RX-TX farklı frekanslarda olacak şekilde kolayca ayar yapılabiliyor.
Eski cihazlarda da RIT (Receiver Incremental Tuning / Receive Independant of Transmit) özelliği vardı, alış ile veriş frekansı birbirinden 10-15 KHz kadar farklı yapılabiliyordu. Günümüz cihazlarında buna pek gerek kalmadı tabii. Artık çin malı el telsizleri bile alışı ayrı, verişi ayrı ayarlanabilecek şekilde imal edilmekte.
-
Benim de bir sorum var, yarışma içinde CQ-Contest çeken bir istasyona ancak yarışmaya katılan bir istasyon mu cevap verebilir / vermelidir? Yarışmaya katılmayan bir istasyonun kendi yarışma QSO sıra numarası da olamaz, bu durumda nasıl numara verecek ve numara kontrolü yapılırken kendisini nasıl belli edecek?
-
Ahmet bey, "yarışma içinde CQ-Contest çeken bir istasyona ancak yarışmaya katılan bir istasyon mu cevap verebilir / vermelidir?" demişsiniz. Yarışma içinde CQ Contest çeken bir istasyona yarışmaya katılınıyorsa cevap vermeli; yarışmaya katılmayan bir istasyon CQ Contest çeken istasyona cevap vermemelidir. Cevap vermekle yarışmaya katılan istasyonun hem boşuna vaktini almakta hem de geçersiz bir QSO yapmasına neden olmakta. Bence yarışmaya katılmayan bir istayonun, Conteste katılan bir istasyona boşu boşuna cevap vermesi de etik olmayacağı kanısındayım.
73 ler.
-
TA3HM Sayın Hakan MUTLU arkadaşın yarışma görüntüsü.Aydından 73
http://youtu.be/9AKqGnXmjsg
-
Murat bey yanıt için çok teşekkürler.
-
Degerli radyo amatoru arkadaslarim,
Karsi taraf QSO numarasi vermez ise Diger istasyon bunu LOG'una zaten kayit etmez. ornegin bir istasyon ile yapmis log una da 001 diye yazmis. Yarisma komitesi elindeki programda bunu gorur ve Butun yarismalarin degerlendirilmesi UBN denilen base program ve bu programda yazilan kurallara gore degerlendirilir. Bu programin Turkce ye cevrilmis olan anlatimi bir kac amatorun web sayfasinda var. (Eger hatirlarsam link veririm) istiyen Internetden de bulabilir. Orada hangi durumlarda ve ne kadar % olarak kesinti yapildigini yazar.
Cagri isaretinin bir harfini bile yanlis almak cezaya girer. Yarisma sonunda aciklanan CLAIMED skorlar. UBN suzgecinden gectikden sonra net puan olarak daha sonra aciklanir.
Selam ve sevgilerimle
Yasar GOCET
TA3D/VU
-
Peki bu Contestlere katılmak için A-B-C sınıfı olmak fark ediyormu? Belirli bir sınıf lisans sahibi olmak gerekiyormu? Yoksa belirtilen contest band-frekans aralığında tüm radyo amatörleri katılım yaparak log gönderebiliyormu?
selamlar...
-
Özhan Bey
Belgeniz hangi frekanslarda çıkış yapmanızı gerektiriyorsa o bantlarda yapılan konteslere katılabilirsiniz.
-
Selamlar;
Bir soru da ben sorayım.
CQ contest çağrısını duyduk. Hangi yarışmanın olduğunu nasıl tespit edip, katılabiliriz? Forum vs. duyuruluyor fakat o dönem internet erişiminin olmadığını varsaysak? Bunu contest çağrısı yapan karşı istasyona sormak yanlış olur mu?
Bildiğim kadarı ile yarışmalara katılımcı sınırlaması getirilmiyor ve tüm yarışmalara katılabiliriz diye biliyorum. Tabi başvuru tarihi gibi bir sınırlama yok ise.
Saygılar;
73;
-
Degerli Amator arkadasim.
Yarimalarin bir amaci da DXCC nin her band icin 100 veya bunu tamamlamis iseniz daha fazla ulke ile QSO gerceklestirilmesine hizmet etmesidir.
Egr Contestlere ilgi duyuyorsaniz, internet den ilgili sayfalardan bir dfaya mahsus bunu indirip veya hard copy alabilirsiniz. Dolayisiyla o gun hangi contest’in olduguna dair size bir fikir verir.
Gelelim Contest aninda karsidakine ne Contest’I oldugunu sormak. Eger karsinizdaki sabirli ise size cevap verir. Degilse size refuse edebilir.
Bir yarismada OMAN’li bir amator ile yarismada karsilastim (Kendisini sahsen ve yuz yuze taniyorum)QSO dan sonra onunda benimde iyi tanidigim ayni ulkeden diger amatore selam ve sevgilerimi iletmesini soyledim, adam burasi iyi niyetlerin gonderilecegi yer degil diyerek QSO yu kesti. Burada zamana karsi yarisiyorsunuz
Yarismalarda herhangi sinirlandirma yok. Aslinda sayiyi artirmak ve populerligini surdurmeleri icin sponsorler yardimiyla cesitli AWARDS verilmektedir.
Her yarismanin kendin gore kurallari vardir. Kurallar WEB sayfalarinda mevcuttur.
Hatta bazi yarisma komiteleri size ozel e-mail’ler ile yarismaya davet ederler.
Selam ve sevgilerimle
Yasar GOCET
TA3D/VU
-
Murat Bey,
BİTLİK'te http://www.telsizciler.org/index.php/board,3.0.html adresinden ulaşacağınız Etkinlikler Yarışmalar bölümünü ziyaret edebilirseniz temel bilgilere ulaşabilirsiniz. Yarışmalarla ilgili duyurular da yapılmaktadır.
İyi çalışmalar diliyorum.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
http://www.ta7ka.com/
-
Selamlar;
Cevaplar için teşekkürler.
Evet banada yarışmada sormak mantıklı gelmediğinden yanlış olur mu diye sormuştum.
Diğer bir konudaki sorumda internet erişimi olmayan (artık kalmadı belki ama) bir amatörü düşünerek sormuştum.
Yazdıktan sonra düşünürken aklıma gelen ise; Bu konuda da yarışma öncesi yapacağı qso 'larda da gerekli bilgiyi edinebilir di.
Fakat cevapların içinden benim açımdan önemli olan kısımlarını aldım. Beyin cimnastiği yapmış oldum.
Sitemizdeki duyurular kısmından takip ediyorum ama contest lere katılacak ölçüde bir cihaza sahip değilim.
QRP ile katılacağım yarışma kategorileri de mevcut lakin çok istememe rağmen buna da henüz ben cesaret edemedim :)
Cesaretimi topladığımda da en azından yarışma sonuncusu olmak için inşallah mandala basarım :)
Saygılarımla;
73's
-
Murat Bey, biraz cesaretinizi toplayıp yarışmalara girmenizde büyük fayda var. Özellikle bazı yarışmalara girerseniz iki birincilik birden alma şansınız çok yüksek, hem baştan, hem sondan.. Maalesef TA'dan katılım o kadar azki, bütün dereceleri siz toplayabilirsiniz.
Yarışmalarla ilgili bilgiler ve özellikle yarışma LOG programı N1MM LOG programının kullanımı ile ilgili bilgileri
http://www.svgkablo.com.tr/ta1dx/contestler/contest.htm sayfamda bulabilirsiniz, bulamadıklarınız için de her zaman yazabilirsiniz..
Havada karşılaşabilmek ümidiyle..
Atila, TA1DX
ta1dx3@gmail.com
-
Merhaba Murat.Yazini okudum,kisa cevap yazmak istedim.Yurt disinda olmasaydim CQ WPX CONTESTE biliyorsun ben de katilacaktim,Ederemitte bulunan amator-telsizci arkadaslari davet edecektim en azindan sizlerin de kontest (CONTEST) konusunda bilginiz olacaktti.Sen yine arkadaslara soyle hazirlikli olsunlar ,kismet olursa 2012 TA VHF/UHF kontestte hep biliktte Kaz daglarin tepesinden katilacagiz. Saglicakla kal Murat ..... 73! ...... de OZ/TA3IW
-
Ahmet Bey Merhaba;
Cevap için teşekkür ederim. Açılan contest konusunun altına cevabını ben gibi çoğumuzun bildiği bir soruyu konuyu yeni takip eden arkadaşlara ve conteste meraklı arkadaşlara hatırlatmak amacıyla sordum.
Diğer soru : Bir contestte katılmayı düşündüğümüz ALL Band kategorisinde hangi metrelerde yarışma mücadelesi verebiliriz?
-
HF bantlarında çalışacak, ya da yarışmaya girecek arkadaşların ellerinin altında HF Managers Handbook kitapçığı mutlaka bulunmalı. Burada sorduğunuz, yada aklınıza takılan her konuyu bu dökümanda bulabilirsiniz. (Lütfen dökümanın ingilizce oluşunu, okumamak için bir mazeret olarak ileri sürmeyiniz. )
http://www.iaru-r1.org/index.php?option=com_remository&Itemid=173&func=fileinfo&id=427
( VHF için = http://www.iaru-r1.org/index.php?option=com_content&view=article&id=914:vhfuhfmw-handbook-edition-600&catid=42:vhf&Itemid=100 )
Bu döküman, HF bandında yapılacak tüm amatör çalışmalar için el kitabıdır. Emretmez, ama "tavsiye edilir" demesi, bizler için emir niteliğindedir.
Kısaca özetlersem,
1- Kısa dalga bandında 3 çeşit yarışma yapılır:
a- Uluslararası,
b- Bir kaç ülkeyi kapsayan yarışmalar,
c- Ülke içi yarışmalar.
2- Yarışma genel Kuralları:
Aşağıda belirtilen maddelerin, yarışma kuralları içerisinde açıklanmış olması tavsiye edilir:
a- Yarışmanın adı,
b- Yarışma aralığı,
c- Yarışmacı kategorileri,
d- Yarışma bantları
e- Yarışmacıların çağrı şekli ve karşılıklı verilecek bilgiler (exchange)
f- QSO puanları,
g- Çarpanlar (multiplier),
h- Puan Hesabı,
i- Özel kurallar,
j- Yarışma sonunda gönderilecek LOG içerisinde bulunması gereken detaylar,
k- Yarışma boyunca internet kullanımı ( DX summit), ( yarışmada internet -DX Summit, dx cluster türü, kim nerede çalışıyor şeklinde bilgi veren sitelerin kullanımı serbest mi? )
l- İnternette spot etme kuralları ( k maddesi serbest ise, buralara bilgi aktarımı hakkındaki kurallar, başkasını spot etmek serbest mi, kendini spot etmek serbest mi gibi)
m- Band değiştirme kuralları ( 1 saatte kaç band değiştirilebilir, bir bandda en az ne kadar süre çalışılmalı gibi)
n- Deklarasyon, Güç kullanımı,
o- LOG formatı ( Adif'mi, Cabrillo'mu, el yazısımı?
p- LOG yollanım adresi,
q- LOG son gönderme tarihi,
r- Ödüller, (award)
s- Hatalı LOG gönderimi ile ilgili uyarılar..
3- Yarışma süreleri:
a- 1000'den fazla katılımcının olacağı tahmin edilen yarışmalar 48 saat üzerinden yapılır, Tek operatör kategorisinde çalışacakların çalışabileceği maksimum süre belirtilmelidir,
b- 500 den az yarışmacılar ve ulusal yarışmalar en fazla 24 saat süreli yapılması tavsiye edilir,
c- Uluslararası yarışmalar, hafta sonu yapılır, ulusal yarışmalar istenilen zamanda yapılabilir.
4- Kategoriler:
a- SO= Tek Operatör, ( SOLP= Tek operatör düşük güç, SOHP= Tek operatör yüksek güç, SO2V= Tek operatör, iki cihaz)
b- SOSB= Tek Operatör, tek band,
c- SOMB= Tek Operatör, tüm bantlar,
d- MO= Çok operatör,
e- MOST= Çok operatör, tek cihaz,
f- MOMT= (Multi Multi) Çok operatör, çok cihaz,
g- QRP= 5 watt altında çıkış gücü,
h- QRPp= 1 Wattın altında çıkış gücü,
i- SWL= Yarışanları dinleyerek (kaydederek) yarışma.
5- Frekanslar:
Yarışmalarda IARI Region 1 band planı KULLANILIR. http://www.iaru-r1.org/index.php?option=com_content&view=article&id=175&Itemid=127
Yarışmalar, 160-80-40-20-15-10 m bantlarında yapılır, 30-17-12 metre bantları ( bunlara WARC Bantları denilir) KULLANILMAZ.
Bantlarda, Yarışma boyunca, yarışma için ayrılan frekans aralığının dışına çıkılmaz, Yarışmaya katılmayan amatörlere SAYGI gösterilerek, onların görüşme yapabileceği boşluklar bırakılır. Yarışma için TAVSİYE edilen aralıklar:
CW= 3510-3560 Khz, 14000-14060 Khz,
SSB= 3600-3650 ile 3700-3800 Khz, ( 3780 'i kullanmakta ısrar eden amatörlerin dikkatine)
7160-7100 ( 7092 kullanımındaki ısrarımızdaki sıkıntı) ile 7130-7200 Khz araları,
14125-14300 Khz arası
6- Kısıtlamalar:
Yarışmacılar, yarışma uluslar arası da olsa, kendi milli band planlarına, sertifikalarının izin verdiği güçlere vs UYMAK Zorundadırlar.
Amatörlerin yarışmalardan haberdar olabileceği bir çok web sitesi arasında önde gelen siteler şunlardır:
http://www.sk3bg.se/contest/
http://www.hornucopia.com/contestcal/weeklycont.php
http://www.arrl.org/contests
Yaklaşık 12 yıldır contestler ve benzeri konularda haberleştiğimiz grubumuza sizleri de bekliyoruz
http://groups.yahoo.com/group/ta-club/
-
Selamlar;
Sn, TA1DX; gerekli dokümanları download ettim. Hepimize faydası olacağını düşündüğüm bu bilgiler için teşekkür ederim.
TA3IW Cevat abim; Kazdağı'na çıkacağımız günü iple çekiyorum dersem yalan olmaz. Buradaki arkadaşların da aynı düşüncede olduğunu sanıyorum. Özellikle benim senden öğreneceğim çok şey var. Mevcut değerli tecrübelerinden pratikte de bir miktar kapabilirsem ne mutlu bana ...
Mutlu yarın dileklerimle, esen kalın;
Saygılarımla,
73's;