Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA3EP - 16 Mart 2012, 16:00:21
-
Si570, bir "programlanabilen kristal osilator". Hani bildiğimiz 4 veya 8 bacaklı kristal osilatör çipleri var ya, besleme gerilimini bağlayınca kristal sabitliğinde osialasyon yapıyor, işte bu çip onların ayarlı ve programlanabilen bir türü. Yani hem frekansı değiştirebilen, hem de kristal sabitliğinde frekans üreten bir osilatör.
Buraya kadar biliyorum da, frekansının nasıl ayarlandığını bilmiyorum. Sanırım bir PIC ile kontrol sağlanıyor. Daha basit bir yolu var mı bilmiyorum.
Eğer var ise, bu çiple ucuz yollu ve basit şekilde frekansı hiç kaymayan bir vfo yapılabilir. QRP SSB vericilerin vfo ları bu devre ile yapılabilir.
Forumumuzda homebrew'ciler oldukça fazla. Bu çiple deneme yapan oldu mu?
http://home.roadrunner.com/~wa6ufq/universal_vfo_controller.html
http://www.cliftonlaboratories.com/si570_kit_from_k5bcq.htm
http://g4oep.atspace.com/si570vfo/570VFO.htm
-
Bir de bu var, Kanga firmasının si570 li VFO kiti. İki kartlı kitin fiyatı 80 USD. İki adet baskılı devre toplam 12 USD.
http://www.kangaus.com/si570_project.htm
-
Entegre I2C protokolüyle haberleşme yapıyormuş yani en azından basit bir pic veya başka bir mikrokontrolör kullanmak gerekli. Entegrenin içinde pll sistemi var. ayrıntılı incelemedim ancak anladığım kadarıyla normal pll sistemi kullanır gibi, bölücü-sayıcı değerlerini datasheette 14. sayfadan itibaren verilen formüllere göre hesaplayarak entegreye i2c veriyolu üzerinden gönderiyorsunuz.
Yalnız aklıma takılan bir konu var: entegrenin referans kristali frekansı 4850-5670MHz gibi çok geniş bir aralıkta verilmiş. Buna göre nasıl bir sistem uygulandığını anlayamadım. tahmin ediyorum ki, öncelikle bir şekilde bir sinyal ürettirip bunu ölçerek bir kalibrasyon değeri elde ederek, daha sonraki hesaplamalarınızı buna göre yapmanız isteniyor.
-
Evet kanganın kitinde de iki karttan birisi kontrol amaçlı ve galiba atmel çip kullanıyor. Diğeri de si570 li ana kart. Yani osilasyonları kontrol için 2. bir birim şart.
Bu cihazı sıfırdan kendim yapamam, o kadar bilgim yok. Kanganın kitini alayım dedim, o da 10 MHz altında çalışmıyormuş, 10-157 MHz aralığında çalışıyormuş. En çok işime yarayacak 40 ve 80 metre bandı yok yani. Vazgeçtim. Onun yerine N3ZI nin DDS kitini alırım daha iyi.
Not: Şimdi baktım, galiba meşhur softrock kitleri de si570 kullanıyor...
-
Yani si570 çipi, bilgisayarın usb portundan da kontrol edilebiliyor...
-
10MHz in altına inmek için sinyali bölmeyi deneyebilirsiniz. 74hc74 entegresiyle 4 e bölücü yapabilirsiniz. böylece 7 MHz için 28mhz, 3.5 mhz içinde 14mhz sinyal üretecek kullanabilirsiniz.
-
Doğru. Aslına bakarsanız negatif karıştırmalı superheterodin yoluyla da olur, ama n3zi'nin 0,1-34 MHz DDS kiti var iken ve daha ucuz iken, bence hiç gerek yok.
http://www.pongrance.com/super-dds.html
http://www.ebay.com/itm/N3ZI-DDS-super-fine-tuning-1Hz-steps-34MHz-COMPLETE-/140717271021?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20c36727ed