Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA5DC - 01 Ocak 2012, 18:45:33
-
MFJ 269 anten analyzerle yapılmış 1/4 balun.Burda ekranda gözüken Xs değeri neyi ifade eder.Bilen arkadaşlar yardım cı olursa memnun olurum.73s
-
Rs antene yük...Xs reaktans...anlamı taşır.
Reaktansta endüktif reaktans ve kapasitif reaktans olmak üzere iki farklı unsur vardır. Frekans arttıkça indüktif reaktans artar, kapasitif reaktans azalır. Xs 0 olduğu durumda rezonans frekansı dediğimiz noktayı bulmuş oluruz..Ben bu şekilde biliyor ve kontrollerimde buna göre yorum yapıyorum....Yanlış olabilir....En doğrusunu ben bilirim iddiam yok....İlk resimdeki analiz sonuçları bana göre uygunluğa yakın...İkinci resimdeki sonuçlar tercih etmeyeceğim bir netice gösteriyor...şeklinde özetleyebilirim...İşin bilimsel boyutu mesleki eğitimini bu yönde yapmış olan arkadaşlarımızın işi...Ben sadece Rs 50 Xs 0 ideali olması gerek diye ifade edebilirim.Yanlış olabilir...Doğrusunu bilen arkadaşlarımız daha doyurucu bilgi vereceklerdir....73
-
İyi seneler hocam. XS: Reaktif yük empedensı
-
Mehmet Murat bey iletiyi yazarken aynı anda sizde yanıtlamışsınız kusura bakmayın.Bende 269 pro kullanıcısı olarak sizin gibi biliyorum. XS nin sıfıra yakın olması gerektiğini. İyi çalışmalar.
-
Onur Bey ;
Benim halihazırda bu tarz bir müştemilatım yok..:))Sadece benzer araçları olan arkadaşlardan zaman zaman sardığım balunları test ederek üzerlerine şu balun en iyi şu frekansta işimi görür...Şuna sarım sayısını arttırmak gerek vb.notlar yazarak kullanmışlığım var...Dediğim gibi konunun çok tecrübelisi değilim....Bildiğimi sandıklarımsa Atila ve Veli'den aklımda kalanlar.....Sadece akımı gerilime göre öne alan yada geride bırakan bir değer ifade ettiğini x 0dan büyükse endüktif reaktans , x = 0 ise hiç reaktansı bulunmayan (rezonans frekansı), x 0 dan küçükse kapasitif reaktans sözkonusudur kadarlık teorik bilgiye sahibim... Pratiğe döktüğüm kadarki kısım yukarıda ifade ettiğim kadarıyla sınırlıdır...Yani ben sardım oldu sende sar demeyecek kadar bilgim var diyebilirim.....Saygılarımla...73
-
Değerli Arkadaşlarım,
Öncelikle hepinizin yeni yılını kutlarım. Bendeniz 269 kullanmıyorum fakat bir hususu dile getirmek gerekir. Arkadaşlarımın ilettiklerinin tamamına katılıyorum. Xs terimindeki X reaktans’ı ‘s’ ise Seri (Series) anlamındadır. Empedans terimi ise kompleks numaralarla ifade edilir ve bir Gerçek ( Direnç) ve birde Sanal (imaginary) ( endüktif veya kapasitif reaktans) değer barındırır. Eğer bir empedans değeri Z= 50+j50 ise 50 Ohm dirence 50 ohm endüktif reaktans seri bağlıdır. Tahmininiz üzere –j değeri ise kapasitif reaktansı temsil eder mesela Z=50-j50 50 ohm dirence 50 0hm kapasitif reaktans seridir. Eğer X=0 ise devredeki reaktanslar toplamı 0 dır. Yok demek değildir. Açalım, 50ohm endüktans 50 Ohm kapasitans ve 50 Ohm Direnç seri bağlı ise yani Z= 50+j50-j50 olur ve Z= 50 Ohm olur. benzer şekilde X=0 ise Yani ne kondansatör nede bobin var ise Z=50+j0-j0= 50 ohm olur.
Her seri devre bir paralel devre olarak ifade edilebilir. Belki seçenek olarak 269 size Xp Paralel seçeneğini veriyordur. Bu durumda ise R direncine paralel bağlı bir reaktans varmış gibi düşünmek gerekir. Her iki gösterimin duruma göre faydaları olabilir. Mesela SWR nizi minimum değere getirmek için antene seri kapasite bağlamak mı paralel bobin bağlamak mı gerek bulabilirsiniz (anten endüktif). Bu arada dikkat edilmesi gereken husus anten analizörü X değerini mutlak değer olarak veriyorsa ibrenin değişiminden endüktif veya kapasitif olduğuna bakarak karar vermek gerekir. Buda aslında TA1PB nin ifade ettiği gibi eğer X değeri frekans ile artıyorsa Endüktif azalıyorsa Kapasitiftir.
Beyin Jimnastiği: Z= 50+j50 olarak veriliyor ise Z= kaç Ohmdur? Aynı Z değerini tutturmak için 50R dirence kaç ohm Xp Paralel bağlanmalıdır?
73s DE TA8E
-
Bilgi paylaşımını esirgemeyen arkadaşlara teşekkur ederim.Bu konularda hiç bilgim olmamakla beraber Benim anladığım Xs değeri 0 a yakın olacak.Peki Bu Xs değeri 10 diyelim frekans 7060 Mhz.olsun. Aynı frekansta Xs 1 olan başka bir balun arasında çalışma olarak ne gibi fark olur.Rs 50 swr 1,1 ikisindede ama sadece XS değerleri farklı.
Soru 2:Kullandığımız toroidin çalışma frekansı üreten firma tarafından 3-10 Mhz.Arası diyor.Fakat bu toroidle yapılam çalışmalarda toroid sarımları artsada azaltsakda SWR 1,1 -1.3 arası,RS 48-54 Arası değişiyor.Fakat Xs değeri Devamlı 5 ve üzerinde Benim burda ne anlamam ve ne yapmam lazım.Şevket hocam formülü vermiş ma dediğim gibi bu konuda hiç altyapı yok.73s
-
Değerli Arkadaşım,
Sorunları parçalara ayırarak gidelim.
1) Önce Bal-Un konusunda yazdıklarımı okuyunuz. Dikkatlice okuyunuz. Resimlerdeki yapmaya çalıştığınız Balun üzerinden konuşamaya başlayalım. 50-200 yani 1:4 Balun yapmaya çalışıyorsanız yan yana saracağınız Transmisyon Hattının empedansı 100 Ohm olmalı. Sizin probleminiz bu. Nasıl çözeceksiniz? Diğer yazımda söyledim. 1mm 2 adet emaye teli alın arasına 1mm misina koyun yaklaşık 1 cm aralıklarla kâğıt bantla yapıştırarak paralel hat elde edin. Eğer 269 hat empedansını gösteriyorsa kontrol edin 100 Ohm olmuş mu? Ya da giriş empedansını 100 ohm seç ( öyle bir seçenek varsa) hattın ucuna 100 ohm direnç bağla SWR’yi kontrol et. Her şey normalse SWR 1 olmalı. Bu dediklerimi yapınız ve 100 Ohm Hattı toroide sarınız. Tabii toroidin yarısına hattın bir kısmı öbür yarısına öbür kısmı. Gerekli bağlantıları yapıp çıkışına 200 ohm karbon direnç bağlayın SWR’yi kontrol edin.
2) Aslında 269 yanlışlığı söylüyor. Xs diyorki arkadaş sistemde bobin var! Ne etsen de bunu gideremiyorsun. Gidermek için bana seri kondansatör koy. Tamam, yaptık oldu diyelim. Unutmayın rezonans frekansından sapınca tekrar işler bozulur şimdi ne olacak. Ayarlı kondansatör koy ayarla her frekansta Hoops olmadı.. Ne yapacağız. Kabloları yan yana saracağına birbiri üzerine kıvıralım böylece hat arasına kapasite atmış oluruz olmaz mı? Olur tabii…. Zaten kıvrık telin empedansı daha fazla.. Denemesi bedava.. Ama önce dediğim gibi 100 ohm empedanslı kablo ile yapın. 73’s DE TA8E
-
Resim göndermek problem oldu. Belki fikir verir.
-
Murat Bey,
Şevket hocamın yazdıklarını şöyle tekrar edebilirim.
MFJ 269 ile iki test yapmışsınız. Birincisi 1.8 MHz. de, ikincisi ise 7.0 MHz. de. Her ikisinde de MFJ nin söylemek istediği şey aynı. MFJ sizin kurduğunuz sisteme bakınca aşağıdaki devreyi görüyor ve söylüyor. Yani seri olarak bir bobin ve ona seri olarak bağlı bir direnç.
Ben frekanslardaki Xs değerinden yola çıkarak bu bobinin 0.23 mikrohenri olduğunu hesapladım. Bu durum, aradaki balunun balun gibi değil, aynı zamanda bir de bobin gibi davranmasından kaynaklanıyor. Eğer Xs negatif olsaydı bobin değil, kondansatörden bahsedecektik. X = reaktans. Eğer pozitif ise endüktif reaktans, yok negatif ise kapasitif reaktans oluyor.
Sorunun önemli bir sebebi, toroid üzerine sardığınız hattın gerekli olan empedans değerinde olmamasından kaynaklanır. Bunun için http://www.telsizciler.org/index.php/topic,21267.0.html adresindeki mesajları okumanızı tavsiye ederim. Size gerekli olan 100 ohm empedansa sahip bir hat yapabilmek. Peki bu hattı nasıl yapabiliriz. Yine Şevket hocamın verdiği bir adres var. http://www.amanogawa.com/archive/TwoWire/TwoWire-2.html Bu sayfaya ulaşınca kullanacağınız tel kalınlığı ve aralıkla oynayarak 100 ohm empedansa sahip iki telli bir hat tasarlayabilirsiniz. Ben biraz oynayınca hava aralıklı olmak üzere 1.5 mm kalınlığında tel ve tel merkezlerinden olmak şartı ile 2.9 mm aralık bırakarak 100 ohm empedansa sahip bir hat tasarlayabildim. Sizin kullandığınız telin dışarısında plastik kaplama var. O plastiğin özelliklerini bilmek lazım. Ben hava aralıklı olarak düşünerek yukarıdaki hattı tasarladım.
Linkini verdiğim BİTLİK mesajları içerisinde TA1EH yüksel beyin eklediği bir resim var. Ben onu da aşağıda ekledim. Bu resim balunun ne iş yaptığını açıkça ortaya koyuyor. Aslında 1:4 (50 ohm/200 ohm) balun bir ucu paralel bağlanmış, diğer ucu ise seri bağlanmış transmisyon hattından başka bir şey değildir. Bize düşen işte bu aradaki transmisyon hattının empedansını doğru olarak ayarlayabilmek. Çünkü yaptığımız balun 1:4 olsa da, girişin ve çıkışın empedansı tamamen aradaki hattın empedansına bağlıdır. Siz aradaki hattı 50 ohm seçerseniz balununuz 25ohm/100 ohm dönüştürme yapar, 200 ohm seçerseniz 100ohm/400ohm dönüştürme yapar.Ama ikisi de 1:4 balundur.
Size bir deney önereceğim. Sizin balununuzda kullandığınız toroidin üzerine emaye tel ile değil CAT5 veya 6 kabloların içerisinden çıkan sarmal çiftleri kullanarak balun yapmaya çalışın ve onu MFJ ile ölçün. Çünkü CAT5-6 ethernet kablolarının içerisindeki sarmal çiftlerin empedansı yaklaşık 100 ohmdur. Yalnız burada dikkat edeceğiniz şey, aynı renk çiftini kullanın ve sarmalı ne açın, ne de daha çok sıkılaştırın. Yani her bir metredeki sarım sayısı sabit kalsın. Bu deney sonucunu bizimle paylaşırsanız memnun olurum.
İyi çalışmalar diliyorum.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Şevket hocam,Bilal bey bilgiler için çok teşekkur ederim.Bilal bey uygun bir zamanda dediğinizi yapıp paylaşacağım inşallah.73s
-
Aramızda network analizörü olanlar var... Hissediyorum.
73,
Çağlar
-
Murat Bey Merhaba;
Üstadlar gerçekten çok değerli bilgiler vermiş, kitaplarda arasak bu tecrübe ve notları hiçbir yerde bulamayız ellerine sağlık. Ben birşeyi merak ettim, balunda neden NYAF kablo kullandınız ve toroidde sadece bir bölümle sararak bunu sonlardırdınız? Emaye tel ve toroidde eşit aralıklarla sarım ve dizilim ile yapacağınız çalışmanın daha sağlıklı netice vereceğine inanıyorum.
İyi çalışmalar ve kolaylıklar diliyorum.
-
Çaglar Bey Selamlar,
Hiç sesimi çıkarmamıştım. Nereden anladınız ?
Emin
-
Belki TA2FE Emin amcam, TA8E Şevket hocamın yaptığı 1:4 balunun Network Analyzer ile yapılmış ölçümlerinin bir resmini yayınlar mı acaba?
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Bilal Ağabey,
Vallahi Şevket hocamın Halil Ustanın önündeki fotosu varda balun testi fotosu yok .
Hani yayınlamayım onu . Sen anla heyecandan foto bile çekememişim .
Artık aleti Şevket hocama yollarım o bize çeker yollar.
Affınıza sığınıyorum . Darısı birdahakinin başına .
Emin
-
Şimdi sadece foto yukluyorum.Vaktim yok.Açıklamayı bilehare yapacağım.73s
-
Özhan bey NYAF kablo kullanmamın sebebi deneme amaçlıdır.Çünki bazı sitelerde o kabloytu kullandıklarını gördüm.
Bilal bey dediğiniz gibi CAT5 kabloyla sarımları yaptım.Hem artırdım hemde azalttım ama bir türlü istenen değerleri tutturamadım.Fotoğraf çekmeyi unuttum paylaşamıyorum.N YF kabloyl sarımları arttırdım ama onunlada istenen değerleri ulaşamdım.Şevket hocamın paylaşımından yola çıkarak 1.5 mm lik emaye teli 10 turdan sarımları arttırarak test ettim.21.tur sardığımda balundaki değerlerin istendiği şekilde olduğunu gördüm ve orda bıraktım.1.8-3.7ve 7 Mhz.deki sonuçlar resimdeki gibi.14 Mhz.de Xs 3 RS-51 SWR 1,2 oldu.28 Mhz.de Xs7 RS 50 SWR 1.3 Oldu.Zannedersem istenmeyecek bir durum değil.
Şimdi bir sorun dha olacak.Balunu yapıp SWR yi SWR metrede ölçtüğümde Rs ve Xs değerlerini göremiyoruz.SWR metreye göre sonuçlar tüm bantlarda gayet güzel.SWR 1.1 ve 1.5 arası.Bu balun yine çalışıyor.Fakat MFJ 269 yada başka bu tip ölçü aletleriyle ölçtüğümüzde RS ve Xs Değerlerine göre bunu ayarlıyoruz.Şimdi bu SWR metre ile Diğer ölçü aletlerinde yaptığımız balunlarda ve antenlerde çalışma bakımından nasıl bir fark olur.Balundaki yada antendeki Rs 50 Xs nin 0 olması diğer bu özellikleri bilmediğimiz arasında ne gibi bir fark var.
Konuyla ilgilenen arkadaşlara canigönülden teşekkur ederim.73s
-
Murat Bey selamlar,
Fotoğraflardan gördüğüm bir konuda uyarmak istiyorum . Balunları yada iletim hattı trafolarını ölçerken krokodil vs. kullanmayın ve ölçümlerinizi mümkün olan en kısa kablo ile direkt analizöre bağlıyarak yapın. Kablo boyu 1-2 cm'yi geçmesin. Bu şekilde ölçüm yaptığınızda pek çok şeyin değiştiğini göreceksiniz. 73.
-
Değerli Murat Kardeşim,
Fark şu. Birisi ben yaptım oldu. Diğeri ise yaptım oldu ama niye oldu ne oldu sorusuna verilmiş cevap olur. Birinde sadece taklit diğerinde ise düşünce olur.Biri Bilim diğeri Filim olur vs. Hemen söyliyeyim sadece bir işin çalışması olması değil Olmaması da bir veridir. Mesele doğru soruyu sormaktır.
Bu arada anten analizörün bağlı iken tellerin arasını açın kapayın ve dediğim gibi arasına 1mm misina koyun deneyin bakalım. Sonuçlara inanamıyacaksınız. Hem sardığınız Guenella tipimi yoksa Rutroff mu. Rutroff tel epedansına ve tellerin hemen biribirine enkısa yoldan bağlanmasını gerektirir. Bilginize. 73's DE TA8E
-
Murat Bey,
Ellerinize sağlık. En azından CAT kablolarda demekki başka bir şeyin devreye girdiğini öğrendik.
Size biraz daha eziyet edeceğimizin farkındayım. Ama siz de uğraşmayı seviyorsunuz.
Şevket hocamın dediği araya misina koymayı bir deneyin derim. Önceki yazımda "Ben biraz oynayınca hava aralıklı olmak üzere 1.5 mm kalınlığında tel ve tel merkezlerinden olmak şartı ile 2.9 mm aralık bırakarak 100 ohm empedansa sahip bir hat tasarlayabildim." demiştim. Yani 1.5 mm bir çift tel ile 100 ohm hat yapmak istersek arasında 2.9-1.5=1.4 mm. aralık bırakmak gerekir. Buna dayanarak sizin kullandığınız 1.5 mm telin arasına 1.4 mm aralık oluşturacak kalınlıkta misina ekleyip sararsak değerler daha da iyileşecektir diye düşünüyorum. Çünkü 14 MHz. de 3, 28 MHz. 7 olan Xs den yola çıkarak hesapladığımda hâlâ arada 0,04 mikrohenri bir bobin görünüyor.
TA2VO Osman beyin tavsiyesi olan bağlantıları kısa yapmak da bazı şeyleri düzeltir.
Size kolay gelsin, 4 gözle sonuçlarınızı bekliyoruz. Tekrar ellerinize kollarınıza sağlık.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Osman bey;
Tavsiyeleriniz için teşekkur ederim.10cm rg58 in ucuna krokodil lehimleyip öyle ölçüm yapıyordum.Bunu 5cm ve konnektorle yapacağım.Kullandığım dirençlerde krokodil var kolaylık oldun diye kullanıyordum.Şimdi krokodildeki kabloları değiştireceğim.
Şevket hocam ve Bilal bey;En kısa zamanda bahsettiğiniz şekilde balun sarıp sizlerle paylaşacağım.İlgilerinize ve bilgilendirmelerinize sonsuz teşekkurler.
-
.
-
.
-
.
-
(http://a1201.hizliresim.com/t/y/27pg8.jpg)
-
.
-
.
-
.
-
(http://a1201.hizliresim.com/t/y/27pjm.jpg)
-
.
-
.
-
Murat Bey,
Yaptığınız denemeler için elinize sağlık. Son sardığınız toroid üzerindeki sargı arasını misina ile açınca her şey düzelmiş görünüyor. Bu da yaptığımız toroidde bulunan sargının empedansını da unutmamamız gerektiği ortaya çıkıyor. Toroid ile uğraşan arkadaşlara bu çalışmanız yol gösterecektir diye düşünüyorum.
Tekrar elinize sağlık.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Şevket hocam;
Dediğiniz şekilde balunları sardım testlerini yaptım.Yukardaki resimlerde Tum ölçümleri paylaşamasamda bir kısmını paylaştım.Değerli bilgileriniz için tekrardan çok teşekkur ederim.
Bazı bilgileri arkadaşlarla paylaşmak isterim.10mm çap 100mm Uzunluktaki ferit çubuk üzreine 1:4 balun yapmak için 1mmkarelik telden 20 tur.1,5mmkarelik telden 17 tur sardığımız zaman sonuçlar mukemmel oluyor.11 turdan başlayarak sarımları çoğaltarak denedim.SWR değerleri 1e yakın olsada diğer değerler istenmeyecek şekildeydi.Bu ferit üzerine balun yapacak arkadaşlara SWR metreyle ölçtükleri zaman SWR değeri minimu olasada diğer değerler uygun olmadığı için balun dan istedikleri verimi alamayacakları için bu bilgiyi veriyorum.
Pempe toroid üzerine.1mmkarelik telden arasına 1mmkarelik misina sarark 16 tur sararlarsa tum bantlarda değerleri tam istenilen şekilde 1:4 balunlar elde etmiş olacaklar.Yukardaki fotolarda paylaştım.
Pembe toroid üzerine 1mmkarelik telden 3lü şekilde 14 tur sararlarsa 1:1 balunun en sağlıklı şekilde çalıştığını göreceklerdir.Yanlız benim testlerimle gördümki bu şekilde sarılan 1:1 balun 10 metrede değerleri biraz yuksek çıktı.Ama 14 mhz 7 mhz 3,5 mhz ve 1800 mhzde sonuçlar çok harika.Ayrıca Ferit çubuk üzerine yaptığım tum 1:1 balun sarımlarımda istenilen değerleri bir turlu yakalayamadım.Bu konudada fikirlerinizi bekliyorum.
1:1 balunu ferit çubuk üzerine sarılmış birçok paylaşım var ama ben ne yaptıysam bir türlü sonuç alamadım.
Şimdi pembe toroid üzerine 1:6 balun sarıp deneyeceğim.Aynı zamanda 1:9 unun da sarmayı düşünüyorum.
Bilgilerini bizimle paylaşan tum arkadaşlara tekrardan teşekkur ediyorum.Selam ve dua ile 73s
-
Bilal bey evet dediğiniz gibi oldu.Bu arada ikimiz aynı anda yazdığımız için iletinizi yeni farkettim.Bir takım bilgileri paylaştım inşallah arkadaşlara faydalı olur.
En son resimde yaptığım 1:4 balun için iki adet pembe toroidi üstüste yapıştırdım.11 tur sarımda sonuçlar çok mukemmel.73s
-
Ayrıca bu pembe toroidlerden sardığım balunları SSB modunda 10 metrede 300-350 watt diğer bandlarda 250 wata kadar denedim.Herhangi bir olumsuzluk yaşamadım.
-
Değerli arkadaşlarım,
Murat Beyin yaptığı çalışmalar Jerry Sevick'in teyit edilmesi şeklindedir. Murat kardeşim yazdıklarından daha önce söylediğim kitapları okumadığınızı çıkartıyorum. Bu işle uğraşacaksan okuyacaksın. Yoksa cebelleşir durursun. Sakın ha itiraz etme. İngilizcem yok falan fıstık deme. Jerry Sevick kitabında çubuk şeklinde yapılan TLT’ lerin neden istediğin 1:4 şeklinde çalıştırılamayacağını buna karşın 4:1 şeklinde çalıştırılabileceğini anlatıyor. 1:6 konusuna gelince nasıl yapılacağı gene kitaplarda var. Biraz çetrefilli bakalım durum ne olacak.
Yaptığın Balun un 30 Mhz civarında SWR sinin artması tur sayısının fazla olduğunu gösteriyor, üşenmeden bir tur bir tur sökeceksin sabırla. Kalın sağlıcakla 73’s DE TA8E
-
:Şevket Hocam;
Bana bir kitap okumamı tavsiye etmişsiniz ben bunun için itiraz etmem.Bunun için size kızıp darılmam.Biz bunu yıllardır kürsüden söylüyoruz okumamız lazım diye.Lakin kendimiz bu konuda duyarsız kalmışık meğerse.Dediğiniz şahsı biraz araştırdım.Bu konularda epeyce mesai harcamış.
Benim şimdi toroid üzerine balun sarma sorunum kalmadı,Yalnız ferit çubuk üzerine sardığım 1:9 unun ve 1:1 balunda istenilen değerleri bir türlü yakalayamadım.İnternet de yapılıp yayınlanmış birçok balunu denedim ama SWR dışındaki diğer değerler istenmeyecek derecede.İlginiz için tekrardan teşekkur ederim.73s
-
Değerli kardeşim,
Önce tavsiye ettiğim kitapları oku bak çok daha güzel olacak. İnternetten indirmek istersen her yerde açık kütüphanelerde bulursun.
Çubuk şeklindeki ferritler ile çalışmak biraz zordur sebeplerinden sadece birini söyliyeyim. Manyetik alan ferrit üzerinden geçip daha sonra hava ya çıkar sonra tekrar ferrite girer. Bu sırada işler karışır.
İnternette yazılan herşeye güvenmeyin. Ben bu forumda yazmaktan yoruldum. İnternette yayınlanan herşey doğru demek değil belki tersi doğru. Yabancı siteler olsalar dahi sorgulayıcı olun.. Bu formda bundan önce çeşitli şemalar yayınlandı o zamanda söyledim yazdım. Ölçüm metodları çok önemli. Mesela sizi 269 tatmin etmiş gibi görünsede aslında aletin özelliklerinden dolayı birçok konuyu atlıyorsunuz göremiyorsunuz. Benzer şekilde frekansa göre SWR grafiğini veren arkadaşlarımızı uyardım ama BEN YAPTIM OLDU denildi. Bu lafada çok sinirleniyorum bu arada. Neden oldu veya olmadı. Ne kadarı oldu? Yoksa olsada.... olmasada mı?
Şimdi bir soru. Balunların kayıpları ne kadar? Nasıl ölçeceğiz? Yüksek Watta yaptığın verim hesabını birde mikrovolt olarak düşün. Yani senin balun acaba düşük seviyelerde nasıl davranıyor?
Çubuk üzerine 1:1 sarma işine gelince. Burda arkadaşlar arasında bir laf var KISADEVRE BALUN-AÇIKDEVRE BALUN siz hangisini yapacaksınız? Açık devre için 50 =hm koaks kabloyu alın ferrit üzerine sarın oldu size 50:50
Hadi hoşçakalın 73'S DE TA8E
-
Değerli büyüklerimin tavsiyesi üzerine Jerry Sevick (W2FMI)' nın Transmission Line Transformers kitabını kitap halinde ciltlettim ve translatterdende yararlanarak yarı ingilizcemle okuyorum. Faydalı olduğunu düşündüğüm kitabın kopyasını dijital ortamda isteyen arkadaşların mail adreslerine gönderebilirim.
-
Merhaba Onur,
Bir kopyasını ta2ey@hotmail.com adresine gönderebilirmisin?
Şimdiden teşekkür ederim.
-
Onur Bey merhabalar,
Rica etsem bir kopyasını da bana gönderebilirmisiniz?
-
Mustafa bey (TA2EY), Osman bey (TA2VO) altın değerinde olduğunu düşündüğüm dosya mail adresinize gönderilmiştir. W2FMI gerçekten balun ve unun yapımı konusunda radyo amatörlüğüne büyük katkı sağlamış ve ebedi hayata intikal etmiş bir radyo amatörü imiş. Ne diyelim Allah rahmet eylesin. Aslında bende Jerry Sevick'in Building and Using Baluns and Ununs adlı kitabıda var bu konuda bayağı iddalı resimlerle açıklamalı bir kitap.Ama dijital ortamda yok. İmkanım olsaydı onuda paylaşırdım. Bu yaz izinde Malatya'da Şevket hocamın kitabından fotokopi çektirmiştim sağolsun bu bilgilerin kaynağı hocam ilgi duyan amatöre hertürlü yardımda bulunuyor.Buradan teşekkürü bir borç biliyorum kendisine.
-
Değerli Arkadaşlarım,
Bahsi geçen kitap bana TA2FE Emin Bora Demirel kardeşimden ciltli bir şekilde gelmiştir. Ben de paylaşmakta sakınca görmedim Malatyadaki arkadaşlarım fotokopi yaptılar. TA2FE size originalles bir şekilde kitabın fotokopisini gönderir ama bir şartla. Hurdalarına dokunmayacak ve kitabı okuyacaksanız. İsterseniz bende yardımcı olurum.
Bu arada Amidon sponsorluğunda yayınlanan kitapta fena değil ve elektronik ortamda mevcut. 73's DE TA8E
-
Onur bey benimde mail adresime yollarsanız memnun olurum. ta5dc@hotmail.com
Ayrıca konuyla uğraşan arkadaşlar için, gercekten hazine kadar kıymetli bilgilerini esirgemeyen arkadaşlarada tekrardan teşekkur ederim.Konunun buralara gelmesinden de son derece memnunum.73s
-
Kitabın asıl kaynağı nerelere kadar gidiyor bakıp göreceğiiz. TA2FE Emin hocam bu sizin hurdalar dillere destan oldu. Fotolarını çekip bizimle paylaşırmısın. Gerçi zaman zaman resimliyorsun yayımlıyorsun ama bizde iyice merak ettik. Ben şahsıma istemeyeceğim söz hocam. Şaka bir yana Emin hocam bu bilgiyi bizimle paylaştığın için sağol.
TA5DC Murat kardeşim; TA2FE Emin hocam kaynaklı bu değerli döküman mail adresine atılmıştır.
Bu arada dosyanın büyüklüğü 17,4 mb olduğundan benimde internet yavaş olduğundan dolayı maile yüklemek zaman alıyor. Dosya taleplerini topluca göndermeye çalışıyorum. Mailime mesaj atıp bekleyen arkadaşlar mümkün mertebe toplu gönderim yapacağım. Umarım gönderdiğim bilgiler yararlı olur.
Sağlıcakla kalın 73..
-
onur hocam rica etsem bilgin.67@hotmail.com adresine benada yollarmısınız???
-
Onur bey teşekkur ederim.Ben bunu bir yıl kadar önce indirmiştim.Zaman zaman faydalanıyordum.Ama ingilizce sınırlı olduğu için tam okuyamadım.Çeviri yapılıp basılınabilir.73s
-
Transmission Line Transformers adlı kitap bilgin.67@hotmail.com adresine gönderilmiştir. İyi günler.
-
Şevket hocam;
Dediğiniz şekilde toroide koaks kabloyla yaptığım sarımlarda sorun yok.Kapalı devre dediğiniz 3lü emaye telden sardığım balunlarda (1:1) 28 mhz.de xs 5 RS 45 SWR 1,2 oluyor.Değişik turlarda sardım ama az bir fark oluyor.Şimdi diyeceksiniz yine kitap okumamışsın:))
-
Onur bey , dosya için çok teşekkür ederim. Henüz çok yeni edindiğim MFJ-269 ile yapacağım çalışmalarda çok fazla yol gösterici olacağına inanıyorum.
Sizce bir mahzuru yoksa , bu dosyayı ihtiyaç duyan arkadaşların indirebileceği bir yere koyup sizi mail gönderme zahmetinden kurtarmak istiyorum.
EDİT: Transmission Line Transformers Kitabını indirmek için tıklayınız (http://www.4shared.com/office/cVU4Yib8/Transmission_Line_Transformers.html).
-
Mustafa hocam teşekkürler elinize sağlık iyi düşünmüşsünüz.
-
Değerli Arkadaşlarım,
Önce şunu belirteyim verilen link çalışmıyor. Bir deneme yaptım malum yazı geldi. Umarım düzeltilir.
Şimdi 3 telli 1:1 meselesine gelelim. Bu konuda Jerry Sevick üstadımız bu işi ilk yapan yani 3. sarımı ekleyen şahısları eleştiren ve hatta tartışma seviyesinde epeyi makale yayınlamıştır. Aslına bakacak olursanız bu tür sarım tam bir ALDATMACADIR. Çünkü:
1) Herhangi bir formata uymaz yani ne Guenella nede Rutroff bal-un’u olarak sınıflandırılabilir.
2) 3. sarım hep söylediğimiz transmisyon hattının empedansını bozar. Yani klasik paralel hat burada yerini 3 telli hatta bırakır. Yani paralel iki telli hattın ortasına şase konmuş gibi düşünülebilir. Bu sebeple transmisyon hattı empedansını hesaplama ve uygulamaya geçirmek açısından problemler başlar.
Şimdi size TA7KA sayfasından alınan bir şema veriyorum.
Şekil A da verilen şema eğer dikkatle incelenirse aşağıdaki şemaya dönüşür. Bu durumda 3. sarım transmisyon hattının arasından çıkarılır ve ayrı olarak sarılırsa sorun çözülür.. Bu durumda Balun un çıkışı ucu ile şase arasına fazladan bir bobin koymuş olursunuz. (5-6 Bobini) Bu bobin DC ve düşük frekanslarda düşük empedans göstereceğinden Ohm metre ile kontrol ettiğinizde çıkış kısa devre olarak görülür ( KISA DEVRE BALUN).
Yüksek frekanslarda ise tabii ki açık devredir(XL=2piFL) dolayısı ile devrede yokmuş gibi davranır yani devreden kaldırılabilir ve sonuç olarak 1:1 Guenella bal-ununa dönüşür.
Pratik uygulama olarak çubuk ferrit çubuk üzerine sarabildiğiniz kadar bobini sarın ve onun üzerine 50 Ohm koaks kablodan 5-10 tur arasında sarın. Şimdi çıkışın canlı ucunu bobinin bir ucuna bağlayın. Bobinin diğer ucunu girişin şasesine bağlayın. İşte harika bir Bul-un’unuz oldu. Hem de kısa devre. Buradaki temel nokta kullanacağınız en düşük frekansta 5-6 Bobininin mümkün olduğu kadar yüksek direnç göstermesidir. Yani bobin reaktansı en düşük frekansta Kohm civarında olmalıdır. Buda transmisyon hattı empedansının 20 katı civarı demektir.
Toroid kullanmak isterseniz 3. sarımı toroidin yarısına transmisyon hattını ise öteki yarısına sararsanız harika bir Balun elde edersiniz.
Yukarıdaki şema bu işe başladığımızda defalarca kırmızı toroide sarılmış ama tatmin edici sonuçlar alınamamıştır. Bir önceki gönderde söylediğim gibi İnternette tonlarca şema var. Hepside biz yaptık oldu diyor ama ne hikmetse biz ve Murat kardeşim yapınca olmuyor. Biz bu işi bırakalım arkadaş….Kalın sağlıcakla 73’s DE TA8E
-
Arkadaşlar size linki veriyorum link adresinden daha kolay inceleme olanağınız olur diye düşünüyorum. Bu arada alt taraftaki resime dikkat edin. 73's DE TA8E
http://www.ta7ka.com/index.php?pid=58
-
Arkadaşlar Sevick'in kitabı http://www.scribd.com/doc/36221322/Transmission-Line-Transformers-Jerry-Sevick da paylaşılmış.
(Aynı kişinin başka güzel paylaşımları da mevcut)
Ayrıca 1:1 balun ile ilgili QST de çıkan bir yazısını da http://www.svgkablo.com.tr/TA1DX/sevick.pdf adresinden indirebilirsiniz
-
Evet Arkadaşlar Atilla beyin verdiği linkteki makale konunun tam anlamı can damarıdır. Burada unutulmaması gereken elektronik ortamdaki kopyada 31. sayfa yanılmıyorsam yok haliyle konunun bütünlüğü biraz bozuluyor. Makalenin orjinali ve eksiksiz hali TA2FE de mevcut zannedersem. Çünkü ben kendinden vakti zamanında bu makaleyi rica etmiştim fakat kendisi bana kitabı gönderdi. Bu arada değişik sitelerden ve açık kütüphanelerden araştırma sonucu Sevick'in yazdığı diğer kitaplara ulaşmak mümkündür. Vakti zamanında webmaster a rica ettim elimdeki kitapları depoya koyalım diye fakat telif hakları ve coppywright kanunları sebebi ile problemler çıkıyormuş. Sonuç olarak diğer kitapları netten indirilebliyor. 73's DE TA8E
-
.
-
.
-
.
-
(http://a1202.hizliresim.com/u/8/2k0pp.jpg)
-
.
-
.
-
.
-
.
-
1:1 Balunun test sonuçları.
Fotoğrafı çektiğim yer loj olduğu için fazla net çıkmadı fotolar.
1,855 Mhz. SWR:1.0 - RS:50 XS:0
3.790 Mhz. SWR:1.0 - RS:50 XS:0
7.150 Mhz. SWR:1.0 RS:52 XS:0
14.285 Mhz. SWR:1.0 RS:57 XS:0
21.310 Mhz. SWR:1.2 RS:63 XS:0
28.670 Mhz. SWR:1.3 RS:68 XS:0
Pembe toroid üzerine 9 tur sarımlarda bu değerleri elde ettim.Aşağı yada yukarı sarımlarda 28 Mhz.de SWR ve Xs değerleri minimumda ama Rs değeri yuksek oluyor.Ayrıca yaptığım balunda.1.700 Mhz.den 21 Mhz.ye kadar RS.50-55 arası XS.0- SWR:1.0 oluyor.Karşılaştırma açısından eco nun 10-15-20 metre bandlarında çalışan rotari dipolunun sonuçlarınıda yayınlayacağım.73s
-
Bunlarda ECO 10-15-20 metrede çalışan rotari dipolun ölçümleri.
-
Murat Bey,
Pembe toroid 1:1 balun ile ilgili şunları söyleyebilirim.
- Eğer tel çapınız 1.5 mm. ise arada 0.3 mm boşluk bırakmanız gerekiyor. Böylece hat empedansı 50 ohm'a yaklaşıyor. Hesaplamalara göre eğer 1.5 mm lik teli aralıksız olarak kullanırsanız empedans 10 ohm'dan aşağı düşüyor.
- Eğer tel çapınız 2 mm. ise, aralıksız sardığınızda yine empedans 10 ohm'dan düşük oluyor. 2 mm. lik tel ile sararsanız arada 0.4 mm. boşluk bırakmanız halinde hat empedansı 50 ohm'a yaklaşıyor.
Daha önce aralığı misina ile halletmiştiniz. Şimdi de misina ile olur mu bilmiyorum. Ama bir telin üzerine aralıklı olarak bu boşluğu sağlayacak plastik yüksükler geçirilebilir diye düşünüyorum. Ya da sardıktan sonra o kalınlıkta plastik bir aparat ile aralıkları ayarlayabilirsiniz.
Size kolay gelsin, sabrınız ve azminiz için sizi tebrik ederim.
Sağlıcakla kalınız.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Bilal amca, sanırım Emaye kaplamanın kalınlığı ( 1 mm tel için ortalama 0,035 mm tek taraflı, iki tel için 0,070 mm ilave kalınlık) ve havaya göre daha yüksek olan dielektrik katsayısı ( 3-4 gibi) ve saran kişinin sıkı sıkıya saramayacak olması nedeniyle yanyana gitmesi yeterli diye düşünüyorum..
-
Atila Abim,
Murat beyin sarımlarına bakarsanız maşallahı var. Aradan bir şey sızmayacak şekilde yapmış. Sizin dediğinizden yola çıkarak belki sarımların arasını az bir şey açsa olacak gibi. Aralığın empedansa etkisi lineer gitmiyor. Hatta aşağıdaki grafikte görüldüğü gibi ilk başlarda biraz daha etkisi fazla.
İyi çalışmalar diliyorum,
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
1:9 unun.Pembe toroid üzerine 7 tur sarımda bu değerleri yakaladım.Birde bu toroid üzerine sardığım unun ve balunlarda her defasında farklı değerler elde eiyorum.Malzeme aynı toroid aynı sarım sayısı aynı ama değerler her seferinde farklı çıkıyor.3cm çap 1 cm en 2 cm iç çaplı başka bir toroide sardığım unun değerleri daha iyi.4,5 cm çap 3,2 cm iç çap 1,5 cm eni olan toroide sardığım balundada değerler tum bantlarda çok güzel.Ama bu pembe toroidde değerler aşağı yukarı resimlerdeki gibi.Zannedersem bu toroidin 10 metre civarı frekanslara pek uygun değil.Dersenizki niye pembe,çünki birçok arkadaş bu pembe toroidle çalışıyor.73s
-
Murat Kardeşim,
Gene söyleyeceğim ama darılmaca küsmece yok. En kesin yol Deneme Yanılma yoludur ama en uzun zaman alan yol da Deneme Yanılma yoludur malesef. Kitapları indirmek mesele değil onları okumak üzerinde düşünmek ( tefekkür) gerektir. Hala kitapları okumamışsınız.. Daha önceki yazılarımda söyledim döne döne söyledim mü değeri çok önemli diye ve mü değeri Frekansa bağımlıdır. Şimdi pembe toroide 5-10 tur sarıp frekansa göre Xs değerini grafik haline getirin ve nerede Xs=1 oluyor bakın. Bu frekans artık nüvenizin iş görmediği bir nevi kesim frekansı gibi düşünülebilir. Bu frekansın en az 5-10 Mhz altı sizin uygulama alanınız olur. Pembe toroit te 30 Mhz civarında problem var diye hatırlıyorum bu nedenle Sevick K meteryal kullanın diyor.
Eğer kitap okunursa orada görülürki Sevick özellikle çift kaplamalı tel kullanmıştır bunun sebebi malum. Atilla beyin dediği konu. Empedans dahada artırılmak istenirse uygulanılan yol teller üzerine teflon boru geçirmekten geçer. Bu tür borular kolay bulunmuyor ama yok demek de değil. Biz bu işe başladığımızda dalgıç pompalarda kullanılan ve üzeri plastik kaplı teller ile denemeler yaptık. Görüntü olarak çok güzel olmasına rağmen dielektrik madde meselesinden dolayı işler yolunda gitmedi. En kesin yol Amerikayı yeniden keşif etmektense teflon boru kullanmak. Teflon borular memlekette imal ediliyor fakat gidip 2-3 mt alamıyorsun. Aynı boruları biz Lab da sıvı kromografisi kolonlarını beslemekte kullanıyoruz ama fazla miktarda elimizde yok. Kısaca kimyasal malzeme satıcılarında bulunabilir çok lazım olursa.
Hepinizi kucaklarım 73's DE TA8E
-
Şevket hocam;
Öncelikle şunu bilmenizi isterim,Siz bana ne hakaret ediyorsunuz nede aşağılayıcı ithamda bulunuyorsunuz onun için kesinlikle kusura bakmam.Zaten bu şekilde yapan kişiyede misliyle cevabını veririm.Benim niyetim,siz gibi ülkemizde bu işin duayenlerinin bilgilerini paylaşmaktır. Bende acizane 8 senedir balunlarla uğraşıyorum ama konuyla ilgili hiçbirbilgim yok:).Lakin şunu iyibilirim.Ben bilirim diyen insan en cahil insandır.Çünki kişi neyi ne kadar bildiğini zannederse zannetsin mutlaka ondan daha iyi bilen biri vardır.Farklı çalışma şekillleri yada metodlarıyla bunu yapan şahsiyetler vardır.Böyle olmasaydı kullandığımız ve bizim hayatımızı kolaylaştıran keşifler olmazdı.Genelde onu keşfeden değilde onu gelişterenlerin adı var görünürde.Sizin yaptığınız ve sitelerde gezerken indirdiğim balunların resmini yuklüyorum.Ve aslında bu konunun başlığınıda değiştirsek iyi olacak gibi geliyor.Balun yapımındaki incelikler püf noktalar vsvs.... gibi.Bizlerden bilgilerinizi paylaşmayı eksik etmeyin.Selam ve dua ile 73s
-
Bana balunlarla alakalı telefonla ulaşan yada mail adresime yazan arkadaşlar, ben bildiğim anladığım kadarıyla size yardımcı olmaya çalışıyorum.Yalnız Şevket hocamın ve diğer arkadaşlarımızın paylaşımlarını ve bana cevap olarak yazdığı mesajları iyi okuyup anlamanızı tavsiye ederim.Şevket hocam hem bana cevap yazdı hemde konuyla ilgilenen birçok arkadaşımıza yol gösterdi.Sizden ricam bu konuyla alakalı bir sıkıntınız yada sorunuz olduğunda burdan paylaşmanız.Zira bilgisi olan arkadaşlarımız bilgilerini paylaşmaktan çekinmeden usanmadan sıkılmadan bize cevap yazdılar.Birde Şevket hocamın dediği gibi jeryy sevick in kitaplarını (Ben hernekadar tam olarak anlayamasamda) mutlaka inceleyin.Birçok balun satışı yapan yabancı sitede Jeryy Sevick in teorisi yada onun formülüyle diye not düşülmüş durumda.Bu kişi konuyla alakalı tüm dünyada kabul görmüş bir amatordür.Balun yapacak arkadaşlara başarılar dilerim.73s
-
Değerli Arkadaşlarım,
Bilgi paylaştıkça çoğalır çünkü paylaşma sırasında birçok soru kafamıza takılır. Murat kardeşimin sözü çok doğrudur. Oldum diyen Bitmiştir.
Yukarıda verdiğin resimleri nereden buldun bilmem ama ilk baktığımda ya bizim yaptıklarımızın aynısını yapmış aynı yolda ilerliyor dedim. Daha dikkatli bakınca bunların bizim önceki çalışmalar olduğunu anladım. Resim güzel ama bu resimlerdeki Balun'lardan sadece ortada duran koaks kablolu olan kabul edilebilir değerlerde ve oda 1:1. Diğerleri nüvenin azizliğinden dolayı problemli. Resimdeki nüveler daha önce bitlikte yayınlanan İstanbul’daki diğer elektronikçiden. Beyaz yalıtkan geçirilmiş olan ise gene nüvenin problemli olmasından ve aralık meselesinin ayarlanması için kullanılan bir durum. Bu nüvelerin Al değerleri çok yüksek ve iletkenlikleri de yüksek. Tellerin herhangi bir şekilde emayelerinin sarım sırasında zarar görmesi kısa devre etmesine sebep oluyor. Sarı toroide sarılmış olanlar ise demir tozu ( iron dust) uygun değil. Tıpkı kırmızı renkte olanlar gibi. Bu arada kullanılan kablo ( Hoparlör kablosu) arasındaki mesafe ve dielektrik malzemenim özelliğinden dolayı 100-150 Ohm empedans elde etmek için uygun değil fakat yumuşaklığı ve görüntüsüne diyecek yok.
Bu arada şunu belirtmem lazım. Bu çalışmalar sadece benim şahsi gayretlerimden ziyade Malatyadaki değerli arkadaşkarım TA8T Uçaner Taşcı(Sabır taşı) TA8J Yücel Mete ( Eleştirmen ve Kırmızı sevdalısı) TA8IA Turan Erdoğan ( Başkanımız ve Mekanik ustamız) gibi arkadaşlarımımızın verdiği desteklerle oldu. Takım çalışması güzel oluyor.
Murat kardeşimin konunun başka bir bölüme taşınması durumunu webmaster a yaklaşık bir hafta kadar önce ilettim. Bence de taşınsa iyi olacak fakat Bilal Ağbi sabit başlık altında yazmak istenirse Haberiniz varmı bölümünde bunun mümkün olduğunu söyledi. Kısaca Haberiniz varmı bölümünde yeni başlık altında bir konu açılabilir takdir sizin. Belki daha sonra konu gündeme gelebilir. Kalın sağlıcakla.73’s DE TA8E
-
Şevket hocamın yayınladığı şemadaki 3lü telden balun yapımının sonuçları.İki hat bir tarafta tekli hat,aynı sarım diğer tarafta.
(http://a1202.hizliresim.com/u/n/2w7yv.jpg)
(http://a1202.hizliresim.com/u/n/2w80q.jpg)
-
(http://a1202.hizliresim.com/u/n/2w828.jpg)
(http://a1202.hizliresim.com/u/n/2w847.jpg)
(http://a1202.hizliresim.com/u/n/2w85f.jpg)
-
Bence değerler çok güzel.Yalnız kullanılan toroid 25 mhz.üzeri için uygun değil.o yuzden 10 metrede değerler yüksek çıkıyor.73s
(http://a1202.hizliresim.com/u/n/2w85f.jpg)
(http://a1202.hizliresim.com/u/n/2w879.jpg)
(http://a1202.hizliresim.com/u/n/2w88j.jpg)