Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site
Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA1BT - 22 Aralık 2011, 14:54:19
-
Unun veya balunlarda kullanılan toroid seçimlerinde nelere dikkat etmeliyiz?
Internette yaptığım araştırmalarda genelde t200-2 toroid kullanılıyor ancak bu toroidin çalışma frekansı 250 KHz - 10 MHz iken bizim işimize yarayacak en uygun toroid t200-6 (çalışma frekansı 3 MHz - 40 MHz) değil midir?
Toroidler ve sarımları ile bilgi için http://toroids.info adresine bakabilirsiniz...
Genelde amidon marka ve sonu -2 son ekiyle biten toroidler tercih edilmiş - nedenini bilen var mı? Tecrüblerinizi paylaşırsanız sevinirim?
-
Burak amca,
İmzanızdaki söz çok hoşuma gitti. Acaba çevirisini de yazsak, diğer arkadaşlarımız da bilgilense iyi olur mu?
Toroid ile ilgili sorunuza cevabın TA8E Şevket Çetin hocamda olduğunu biliyorum. Mesajınızı görüp cevap yazacağını ümit ediyorum.
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Burak bey merhabalar,
Yanılmakta haklısınız. Toroid üreten farklı firmalar var. Başlıcaları Amidon-Micrometals-Ferroxcube-Coretech-Magnetics-Americancore-Epcos bu üreticiler bazen birbirine çok yakın kodlar kullanıyorlar özellikle Amidon ve Micrometals. Sizin verdiğiniz linkteki kodlar Micrometals kodları. Sanıyorum amatörler arasında en çok kullanılan core larAamidon firmasına ait olan T200-2 kodlu toroid. En çok buna rastlıyorum ve ben de bunları kullanıyorum. Altta Amidon firmasının ürettiği core larla ilgili kısa bilgi var daha fazlası için https://www.amidoncorp.com/pages/specifications başvurabilirsiniz. Bu arada Amidon T200-2 ile Micrometals T200-6 hemen hemen aynı özelliklere sahipler. Bukonuda başka sorunuz varsa yardımcı olmaya çalışırım. 73
-
Valla Bilal Amca imzayı tam olarak çevirmek biraz zor - bence çok anlam ifade ediyor ancak Jeff Cooper'dan özür dileyerek şu şekilde özetleyebilirim.
"Having a radio doesn't make you a communicator any more than having a guitar makes you a musician" ---- " Nasılsa sadece bir gitar sahibi olmak insanı hemen bir müzisyen yapmıyorsa, sadece bir telsiz sahibi olmak hemen herkes ile iletişime geçmek yada geçebilir olmak anlamına gelmez"
-
Burak amca,
Diline sağlık,
73
Bilal Ekmekci, TA8A
-
Çok değerli arkadaşım,
Nüveleri, üretiminde kullanılan materyalin cinsine göre sınıflandırabiliriz. Buna göre:
1) Demir ( Iron Dust) tozları kullanılanılar ki bunlar Amidon’ un kataloglarında renk kodları ile veriliyor,
2) Demir ve diğer elementlerin ( Nikel, Manganez, vs) kullanılarak yüksek sıcaklılıklarda sinterlenmesi sonucu üretilenler ki bunlara da Ferit diyoruz. Bu malzemeler ise Amidon katalogunda numara ile bazen de Harf ile veriliyor. Örneğin K materyal veya No:61 gibi.
Ne fark var? Demir nüvelerin AL değerleri ( 10 tur veya herhangi bir tur nüveye sardığında elde edeceğin endüktans değerinin aynı turun hava aralıklı durumda elde edeceğin endüktans değerine oranı) ve (mü) değeri (Relative Permeability) çok düşük buna mukabil saturasyona ( doyum) girmeleri Feritlere göre zor. Aslında Al değeri içinde (mü) gizli bu sebeple şimdilik sadece AL değerleri üzerinden tartışalım. Yeri gelmişken (mü) manyetik akı yoğunluğunun (B) Manyetik alan kuvvetine (H) oranıdır ve grafiklerde sigmoid şekillere rastlamışsınızdır. Grafikler H vs B grafikleridir. Konumuza dönelim. Feritler ise çok değişik AL değerlerinde (5000-100) üretilirler. Amatör işlerde her ikisi de kullanılır ama dikkatli davranmak gerekir. Bir örnekle açıklayalım. 1:1 Balun yapacağımızı varsayalım. Demir nüve kullandığımızda 50 tur ile halledeceğimiz endüktans değerini Ferit ile 2 turda hallederiz. Tur sayısı artıkça kaçak kapasitelerde artar ( Stray Capacitance) belki önemsiz gelebilir ama frekans yükseldikçe problem olur daha da önemlisi bobinin Q faktörünü bozar. Eğer sarım sayısını azaltırsak kaçak kapasiteleri azaltmış oluruz buna mukabil düşük frekanslarda mesela 1,8 ve 3,5 Mhz de gerekli olan tıkama endüktans değerlerini elde edemeyiz (Choking Enductance) yani düşük frekanslarda problem başlar. Bu sebeplerden dolayı doyuma gelmesi zor ama aynı zamanda AL değeri demirden yüksek nüveye ihtiyacımız vardır. Tabidir ki seçim Ferit olacaktır. Bunlar arasında ise AL değeri demirden yüksek ve doyuma (mu) girmeyecek olanı seçmek gerekir ve uygun olanları ise K materyal 61 ve 43 Materyal dir. Amidon ürettiği Balun larda K materyali kullanıyor.
Kırmızı veya sarı olan fiyatının ucuzluğundan dolayı Amatörler arasında sıkça kullanılır. Ama aslında bizim iş için (Balun) UYGUN DEĞİLDİR. Sabit değerlerde bobin yapmak için kullanılabilir ama Balun yapmak için değil. Bu arada bazı firmalar Ferit nüvelere de renk kodu verebilmektedir. Dışının ne olduğu değil içi önemlidir. Ferit renk kodları ise değişiklik göstermekle beraber Amidon un renklerinden farklıdır mesela Mor yanlış hatırlamıyorsam 43 materyale karşılık geliyor. Bu tür farklılıkların olması daha doğrusu firmalar arası birliğin bulunmaması kafa karıştırıyor..
Özetlersek: Balun yapımı için Demir nüveler ( Sarı Kırmızı vs) uygun değildir.
Balun yapımında Ferit malzeme gerekir ama (mü) değeri 400 civarı olanlar gayet iyidir. Çok yüksek AL değerlerinde olanlar mesela 2000 civarı çabuk doyuma gelirler. Bu tür nüveler genelde SMPS trafolarında ya da TV HT bobinlerinde kullanılır.
Ferit nüvelerden Ni Alaşımları olanlar KULLANILMALI Manganez alaşımları olanlar ise kullanılmamalıdır.
Feritlerin karakteristiğini bilmek kolay bir iş değildir mıknatısa tutmak vs gibi basit yöntemler ile belirlenemez. AL değerini ölçmek bir fikir verebilir ama unutmamak gerekir ki (mu) değeri sabit değildir ve frekansa bağımlıdır. Belki nüvenin rezistivite değerini ölçmek fikir verebilir. Ohm metre ile iletkenlik testi yapılabilir. Tercih edilen yalıtkana yakın davranış olmalıdır. Ama bu basit testler çok kabaca fikir verebilirler..
Bazı firmalar tellere zarar vermesin diye sadece emaye boya kullanarak kaplama yerine değişik renklerde plastik ile kaplama yapabilmektedirler, dikkatli olmak gerektir. Bu tür malzemenin içinden ne çıkacağı belli olmaz!
Eğer anten analizörünüz varsa 2-3 tur sarıp XL değerini Frekansa göre tarattırıp XL=1 değerine göre seçim yapabilirsiniz. Hatta kodunu bildiğiniz nüveleri ölçüp grafik halinde saklarsanız kodunu bilmediğinizin davranışı ile karşılaştırarak bir fikir elde edebilirsiniz.
AL değeri sadece materyalin bileşimi ile değişiklik göstermez aynı zamanda fiziksel ölçülere de bağlıdır mesela Amidon kataloglarından bakın T200-2 ile T200A-2 T400-2 aynı materyalden üretilmiş olmasına ve renkleri kırmızı olmasına rağmen AL değerleri farklıdır.
Bu arada piyasada satılan meşhur firmaların Balun ları yaptığımız testlerden geçememiştir. Dikkatli olmanız dileği ile bilgilerinize sunulur.. 73’s DE TA8E
-
Osman Beyin eklediği PDF ye bakınca aklıma geldi. Feritlerin sıcaklık ile değişimi çok kötüdür. Yani demir nüvenin sıcaklık katsayısı düşüktür. Feritlerde ise genelde yüksektir. Eğer ısınma vs ile ilgili bir sorun yoksa uygun Ferit işinizi çok rahat görür. Osman beyin verdiği Amidon tablosu frekanslara göre Trafo yapacaksanız kullanın tablosu DEĞİL hangi endüktansı hangi frekansta elde etmeye çalışıyorsan o nüveyi kullan anlamındadır. Mesela Tan olan için verilen F değeri çok yüksektir. Eğer yüksek frekansta çalışıyorsa neden düşüğünde çalışmasın? Yani Tan rengi olanı alıp 30 Mhz de Balun yapabilmemiz gerekir ama verilmek istenen o değildir. O tablo her zaman insanları yanıltmıştır ve yanıltmaya devam ediyor. Amidon un katalogu okunursa bu tablonun ne demek olduğu orada anlatılmaktadır. Bence tüm arkadaşların Amidon sayfasından Specifications ları indirmesi, okuması ve buna ek olarak daha önceki yazılarımda verdiğim kitap ve dokümanlara bir göz atması yararlı olacaktır. Sonra şu soruyu sorun kendinize Amidon kendi ürettiği Balun ları hangi materyalden üretiyor? Neden Sarı veya Kırmızı kullanmıyor? Kullansa daha fazla kazanmazmıydı? 73’s DE TA8E
-
Walla Şevket Bey bir Metalurji Mühendisi olarak feriti iyi bildiği sanırdım ancak sayenizde aydınlanmaya devam ediyorum-ruz. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Maalesef ki her türlü toroid ile denemeler yapma imkanımız yok, siz balun veya unun sararken hangi ürünleri kullanmayı tercih ediyorsunuz (marka - model)? En azından sizin tecrübelerinizden faydalanalım (yada hazıra konalım :-))
-
Bu yaz Malatya'ya izine gittiğimde balun çalışmalarının içine düştüm. Gerçekten TA8E Şevket hocam toroidler ve balunlar hakkında artık olayı aşmış. 1/1- 1/4 - özellikle 1/9 ki gerçek anlamda sarıp yüksek güçlerde (kw) sonuç alması zor sarım olan balun ve ununları sarıp testlerine ve çıkan değerlere şahit oldum. Bir yandan amidondan başta K materyaller olmak üzere toroidler geliyor bir yandanda toroidler paylaşılıp TA8E--TA8T--TA8J (Şevket bey,Uçaner bey ve Yücel bey) arasında sarımlar yapılıp testlere tabi tutuyorlardı. Testlerde yabana atılır güçlerde değil PA ile 500watt veriliyor toroid üzerinden 450-470 wattlar alınıyor. Analizörle test grafik eğrileri çıkarılıyor swr ve xl değerleri 1 gibi minimuma indirilmiş sonuçlar. Çalışmaları imrenerek izledim ve yaz tatilinin gelmesini ve zamanımı yine sizlerin yanında bilgi ve tecrübelerinizden yararlanarak geçirmek için iple çekiyorum. Şevket hocam benim bu yazımdan sonra arkadaşlar o değerli çalışmalarınızın fotoğraflarını görmek isteyeceklerdir. Balun ve unun çalışmanızda emeğiniz gerek maddi gerekse tecrübelerinizle defalarca sarılarak testlere tabi tutarak başarı ile sonuçlandırılmış o değerli çalışmalarınızı buradada görmek isteriz. Şimdide kuşlar söylediki devasa büyüklükte bir manyetik loop anten yapımına başlamışsınız nedir bu enerji hocam mişmişi (kayısıyı) fazla yiyorsunuz galiba. Şaka bir yana memleketime ve arkadaşlara selam.
-
Burak Bey,
Biraz geç kaldım kusura bakmayın. En iyisi Amidonun K materiali FT150-K FT243-K vs. 2.Sırada No:61 daha sonra ise No:43. Malesef iyi bir iş çıkarmak için Amidonun sayfasına üye olup oradan ısmarlayabilirsiniz. Eğer yurt dışından getirtmeye karar verirseniz K-materyali ısmarlayın. FT243-K ve FT150-K. Eğer iç piysadan temin edeyim derseniz Karaköyde Elmadağ Elektronikte bulunan Pembe renkli toroidleri kullanabilirsiniz. Bu toroidleri bir arkadaşımız kullanıyordu bizde aldık test ettik. Fena değil balun için uygun yaklaşık 43 materiala karşılık geliyor. İnternetten telefon numarasını bulabilirsiniz parayı havele edip mallarınızı (kaldıysa) en kısa zamanda alırsınız.
Bu işe başladığınız sırada Amidonun yayınladığı ve Jerry Sevick tarafından hazırlanan Transmission Line Transformers kitabını okumanızı tavsiye ederim. Biraz araştırma yapılınca bulunuyor. Bulamazssanız size göndermeye çalışırım..
Bu arada Metalurji mühendisi olduğunuzu yazmışsınız bendenizde Gıda Mühendisiyim. Farkeden bir şey yok kimimiz Camcı kimimiz kunduracı bizim ortak yanımız ve Ayrıcalığımız Radyo Amatörü olmak Telsiz operatörü olmak değil.73's DE TA8E
-
Unun veya balunlarda kullanılan toroid seçimlerinde nelere dikkat etmeliyiz?
Internette yaptığım araştırmalarda genelde t200-2 toroid kullanılıyor ancak bu toroidin çalışma frekansı 250 KHz - 10 MHz iken bizim işimize yarayacak en uygun toroid t200-6 (çalışma frekansı 3 MHz - 40 MHz) değil midir? demişsiniz. Şekilde görülen bir 1/4 balundur.Nüvesi yok bu da çalışmasına engel degil yeter ki hattın uzunlugu çalıştırılacak en düşük frekansta 1/4 dalga boyu olsun. Hatlar bobin haline getirilirse iki uç arası Rf izole daha iyi olacak(şok bobin misali).Takdir edersiniz ki böyle yapılmış balun çok büük ve ebatlı olur.Nüve kullanımı ebatları oldukça küçültüyor.Oluşan şok bobinin iki uç arasında Rf izolasiyonu saglamak için t200-2 toroid daha uygun. Bunu ben pratikte denedim 3 MHz - 40 MHz için toroid ile yapılan bildigimiz balun suni yükte 7 MHz ve yükarı normal çalışıyor. 7 MHz den aşagı oyun bozuluyor- nüve Rf izolasiyonu saglayamıyor. Demek ki daha düşük frekansta çalışmaya tasarlanmış toroid balunun bandınu genişletiyor. Diger taraftan eger nüve rezonanslı devrede kullanılacak ise -orada başka faktörler devreye giriyor ve o frekansa uygun olanı kullanılmalı.Yalanım var ise bende degil kitaplarda arayın.
-
Yücel Bey,
Evet sizin gönderdiğiniz bir balun dur. Ama çok dar bir aralıkta ve hat boyu dikkate alındığında yaklasık olarak dalga boyunda (gerçek Boy) çalışır. Hava aralıklı 1-30 Mhz arasında 1:4 dönüşüm yapacak empedans trafosundan bahisle ( TLT) kullanılacak nüvenin özelliklrini yazdım. Koax ile empedans dönüşümü ( Bazoka, 1:4 Balun) olur dediğim gibi tek frekansta çalışır. Kaldiki hava aralıklı empedans trafosuda yapılır no problem.. Fiziki boyutları küçültüp geniş band trafo için mecburen nüve kullanacaksınız.
İnternete gelince: Herkes hertürlü devreyi yayınlar ama internette ama kitapta ama başka bir şekilde. Benim size yazdıklarımın çoğu Jerry Sevick'in kitabından öğrenilmiştir. İnternet çok yaralı ama o derecede tehlikeli bir ortam.
Kırmızı toroid meselesine takmayın. Burada bir arkadaşım (TA8J) aynı noktaya taktığı için Amidondan T200-2 nüve getirttim denedi denedi dendi ve sonunda pes etti....
Ölçüm metodları önemli. Belirli frekanslarda SWR ölçemekte yöntem, VNA ile ölçmekte..
Kalın sağlıcakla 73's DE TA8E
-
Bu arada yazdığınızı okuyunca aynı noktada olduğumuzu gördüm. daha öncede belirttim kırmızının problemi düşük frekanslardaki tıkama reaktansını sağlamanız için sarım sayısını arttırmak gerekir bunu yaparsanızda yüksek frekans kısmı (14 Mhz-30 Mhz) kısmı bozulur. K materyal 1-50 arasında size geniş bir band sunar.. Tercih sizin...
TA8E
-
Değerli arkadaşlarım,
Öncelikle Yüksel beyin adını yanlış yazdığım için özür diliyorum. Konuyu aydınlatmak adına aklıma geldikçe sizlerle öğrendiklerimi paylaşmam gerektiğini düşünüyorum. Bu sadece bir iyi niyet değil aynı zamanda kendimin öğrenmesine de yardım ediyor.
Bazı terimleri açmamızın gerekli olduğuna inanıyorum. Mesela Balun. Aslında yanlış kullanıyoruz ama kasıt edilenin empedans dönüştürücü transformatör olduğunu biliyorum. Bu noktada uzun bir zamandır Mühendisleri zorlayan nokta ise iki başlık altında toplanabilir.
1) Yüksek verim
2) İstenilen empedans dönüşümünün geniş bir bant içerisinde yapılabiliyor olması.
Bu problemle uğraşan ilk şâhısı muhterem Guanella olmuştur. Kendisine verilen iş çıkış empedansı 900 ohm olan lambalı bir PA nın antene (50 ohm) uydurulması olmuştur (Sene1944) . Lambalı PA kullandıysanız her bir bant değiştirmede Anot üzerindeki Pi devresini Tune etmeniz gerektiğini Lambalarınızı kızartmamak ve maksimum güç aktarmak için gerekli olduğunu herkes bilir. Guenella frekanstan bağımsız dolayısı ile her bir frekansta tune etmek zorunda kalmayacak geniş bant empedans dönüşümü yapacak bir trafo gerektiğini anlamış ve problemi bugün rahatlıkla kullandığımız Transmisyon hattı transformatörü kullanarak (TLT) çözmüştür.
TLT ler klasik trafolardan farklıdır şöyle ki: Klasik trafoda (Oto transformatör) Primer sargısı üzerindeki enerji sekondere nüve üzerinden aktarılır. Elektrik alan-Manyetik Alan- Elektrik alan döngüsü. Umarım demek istediğim anlaşılmıştır. TLT lerde ise bu aktarım direkt olarak Transmisyon hatları arasında yapılır yani nüve devre dışıdır!!!! Nüvenin Görevi sadece ve sadece gerekli endüktans değerini (minimum frekanstaki) artırmak ve bu sayede geriye dönmeye çalışan kaçak akımları tıkamaktır. Bu nedenle çok küçük nüveler ile KW seviyesinde çalışılabilir. Burada bir tezat varmış gibi görünse de aslında yoktur. Yüksek güçlerde çalışacak TLT nin taşıyacağı akımı artırmanın yolu Transmisyon Hattının (TH) tellerini kalınlaştırmak olacaktır bu nedenle küçük nüveye kalın teli sığdıramayız tek seçim aynı miktar turu sarmak için nüveyi büyütmemizdir.
TLT yapımındaki en temel sorun TH empedansını tutturmaktan geçer. Guenella diyor ki: TH empedansı= kök (Z g X Z ç) bir örnek verecek olursak eğer 50ohm 200 ohma transfer edilecekse kök (50X 200)= 100 ohm luk bir TH ile trafoyu sarmalıyız. Bu değer geometrik ortalamadır aslında. Eğer elinizde 100 ohm luk kablo varsa işiniz kolaydır yoksa kendimizin yapması gerekir. TA1EH gönderdiği şekle bakarsanız orada kablonun (TH) 2X Z g olduğu görülür yani 100 ohm. O zaman şu sorunun cevabı da çıkar; çevirim oranı 1:4 olan TLT çıkışından 50 ohm verilirse 12.5 ohma çevirir mi? Cevap NOOO… Çünkü girişi 50 çıkışı 12,5 Ohm olan TLT de kullanılacak TH empedansı 25 Ohm olmalıdır. Zaten düşük empedanslara çevirme Yüksek empedansa çevirme işinden çok zordur bunun nedeni de düşük empedanslı kablo yapmanın zorluğundan kaynaklanır.
Piyasada nadiren 200 Ohm veya 300 Ohm kablo bulunuyor o zaman yapılacak tek şey kalıyor kendi TH ni kendin yap.
Bir TH nın empedansı kullanılan telin çapına , arasındaki mesafeye ve dielektrik malzemeye bağlı olarak değişir. Bak:
http://www.amanogawa.com/archive/TwoWire/TwoWire-2.html
http://www.amanogawa.com/archive/Coaxial/Coaxial-2.html
Buradaki görsel üzerinde oynayarak çeşitli empedansta kablo imal edebilirsiniz. Eğriye dikkat ederseniz düşük empedanslarda eğimin hızlı artığını ve teller arası mesafenin hızla azaldığı görüsünüz. Yani 12,5 ohm kablo imal etmek zordur bu nedenle Jerry Sewick (Allah Rahmet etsin) kitabının çok büyük bir kısmını düşük empedanslı kablo yapma çalışmalarına ayırmıştır. Bulduğu metot ise Koaks kabloların modifikasyonu ve tabii ki çubuk nüveler kullanmak şeklindedir.
Değerli arkadaşlarım belki sorularınız olur ve belki Yeni yıla TLT li ve BALUN lu girersiniz kim bilir! Görüşmek üzere 73’s DE TA8E
Aklıma geldi yazmadan edemedim.. İleri ülkelerde olup ta bizde olmayan tek şey.. Kuşaklar arasındaki bilgi akışıdır. Jerry Sewick e bir bakın. Adam hayatını bu işe adamış. Kitaplarına ulaşırsanız resimlerini ve yaptığı Balun çalışmalarını görürsünüz. Bunları yapmış ve yayınlamış bu sayede bir şeyler öğreniyoruz..Kitabı yazmayabilirdi de! Ya peki bu şahıs bu kitaptan dünya para götürmedi daha da ilginci Amidon destek verdi materyal sağladı vs vs kısaca Patronaj.
Bizdeki durum: Etrafımdaki benden yaşlı insanlara ( Sıkı Elektrik Mühendisidirler) diyorum ki ya şu birikimini bari çocuğuna aktar.. Cevap mealen aynı dili konuşmuyoruz ki oluyor. Bana aktar dinlerim iki gözüm benim az buçuk Osmanlıcam da vardır seni üzmem dediğimde ise mealen sen git Gıda ile uğraş oluyor. Kitap yaz makale yaz yayınla demek şöyle dursun.. Daha da vahimi var aman ha bunları yazma sadece biz bilelim mantığı… Ondan da vahimi Kitap istemeye gittiğiniz Hocanın odasından kovulmanız…
Mutlu yıllar hepinize.. Sağlıkla…SSB ile bol havya lehim kokulu yıllar.. DE TA8E
-
Hattın empedansın düşürülmesi bir birine yakın geniş/ince şerit (bakır) foliya arası (teflon) izolasiyon ile sandviç haline getirilmesi ile saglanır. Bu da yüksek güç transistörlü RF power amplifier larda raslanır.
-
TOROID tipleri renk kodları,Frekans aralıkları,Watt güç dayanımları Aşağıdaki gibidir.
(http://i146.photobucket.com/albums/r260/ta5fa/t300-2f.gif)
(http://i146.photobucket.com/albums/r260/ta5fa/2010-01-07_092846.gif)
(http://i146.photobucket.com/albums/r260/ta5fa/2010-01-07_092757.gif)
iyi günler TA2AKX 73
-
sevgili arkadaşlar öncelikle hepinize selamlarımı sunuyorum. Arkadaşlar bende acizane bu konuda bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Uzun zamandır kırmızı toroid aramaktayım. ilk defa geçtiğimiz hafta Ankara da Konya sokakta elektronikçiler çarşısında sevinmiştim. Bir malzeme sormak için Tesadüf girdiğim dükkanda tam kırmızı olmasa bile kırmızıya yakın 4.8cm dış çapında toroid buldum inanın hazine buldum sandım kendimi hemen onu satın aldım aman yere düşer de kırılır falan diye gayet itina göstererek eve getirdim. Çalışma yaptığım masanın üzerine koydum. Bir ara masanın üzerinde onu bunu alıp koyarken harddiskten sökülmüş küçük mıknatıslar vardı masamın üzerinde onların toroide yapıştığını fark ettim. Renk kırmızıydı ölçülerde toroid ölçüleriyle aynıydı konuyu çözemedim. Elime bir eğe alarak bir kenerını eğeledim. Aynı şerit metre gibi sarılmış şerit metal üzeri kırmızı seramikle kaplanmıştı. Benim bildiğim toroid demir tozu, kömür tozu gibi değişik malzemelerin belirli oranlarda karıştırılıp sıkıştırılmasıyla yapılmaz mı? Bundan sonra yanımda birde mıknatıs taşımak zorunda kalacağım sanırım. Doğru toroidi nasıl tesbit edeceğiz sapıttım.
-
toroidler manyetik metal oksitlerden yapıldığı için mıknatıs genelde çekiyor.