Radyo Amatörü TELSiZCiLER için bir site

Ana Sayfa => Bir sorum var! *** => Konuyu başlatan: TA8EO - 13 Ekim 2010, 05:24:24

Başlık: yagi antende sürücüde değişiklik
Gönderen: TA8EO - 13 Ekim 2010, 05:24:24
Merhabalar , uzun süredir yeni bir yagi yapma düşünçem mevcut . Bir çok sitede araştırma yaptım (dk7zb , yu7ef , g0ksc ve daha fazlası ) , aslında bir çok amatör uzun yagi ama olabildiğince az eleman kullanıyor , bazı amatör arkadaşlar ise boomu elemanlarla doldurmayı tercih ediyor . En ilginç olanı ise G0KSC nin yaptığı tasarım ama şu an için almış olduğum eleman tutucular booma kısa devre durumunda bu arkadaş ise elemanları tamamen boomdan yalıtmış o yüzden bu fikrimden vaz geçtim . DK7ZB nin tasarımları ise oldukça popüler görünüyorlar ( daha önçe bu amatör ustanın yapmış olduğu yagiyi denemiş ama sayfada tam okumadığım boom kalınlığına göre elemanlara ekleme yapmam gereken kısmı yapmadığım için başarılı olamamıştım ) . Beni rahatsız eden kısım ise antenlerinin 28 ohm şeklinde acık dipol özellikli olması , bazı ustalar ise aynı yagiyi yapıp sürücü elemanı kapalı dipol şeklinde değiştirmişler . Merak ettiğim aceba tüm elemanlar aynı uzunlukta ve aynı notada kaldı sadece uygun ölçüde kapalı dipol swr nin en düşük olduğu noktayamı yerleştirildi ?

Aşağıdaki reimlerde aynı projeye ayit antenda biri 28 0hm seklinde diğeri ise 200 ohm şeklinde tasrımlar mevcut .

İlgeleneçek ve çevap vereçek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim , saygılarımla
Başlık: Ynt: yagi antende sürücüde değişiklik
Gönderen: TA3D_SK - 13 Ekim 2010, 06:52:20
Degerli Amator arkadasim,

Cevabim belki sizin icin tam yeterli olmayabilir.

Gunumuzde kimse antenlerin giris empedansina gore empedans denklestirme yani kullanacaginiz 50 omh luk Coaxial kabloya uygun hale getirecek cesitli sistemlerle ugrasmak istemiyor.
gerek kazanc,pattern yapisi, kalkis acisi, gibi degerleri optimize edecek sekilde surucu eleman ile ilk director elemani ve digerlerini ayarlayarak surucu eleman giris empadansini 50 ohm getiriyorlar veya yaklastiriyorlar.Su an HF den VHF-UHF kadar "Optimization of Antenna Array" sistemleri pek revacta.
Selam ve sevgilerimle.
Yasar GOCET
TA3D/VU