Ana Sayfa > Ben yaptım oldu! ***

ESKİ OHMMETREDEN MODİFİYE SWR - WATT METRE

<< < (3/4) > >>

TA1MD:
Kalibrasyon olayı bana doğru gibi geldi. Swr metrenin çalışma prensibinde rf den küçük bir dc gerilim elde etme mantığı var. Bunuda trimpotlar yardımıyla sizin göstergenize göre ayarlıyorsunuz. örneğin orijinal cihazın ibresi 1v da tam sapıyorsa ve sizinki 0.8v da tam sapıyorsa devredeki gerilim bölücü direnç olarak çalışan trimpotları ona göre ayarlarsınız, mesela orjinal devrede 1/4 bölüyorsa sizinki 1/5 böler.
Sonuçta burada ibreyi değil cihazı bir bütün olarak kalibrasyona soktuğunuz için ayarı yapıldığında bir sorun olmuycaktır.

TA1MD:
Sayın TA8A' nın mesajını görmeden yazdığım için benzer mesajlar olmuş kusura bakmayın.

TA2FE:
Selamlar,

Çok önceleri benim yaptığım uygulamada da aynı kalibrasyon yöntemini kullanmıştım. Son yıllara kadar masamın bir tarafında durmakta idi. Çalışma karakteristiği orjinale  uymakta idi .Bununla beraber bir adette field strange meter yapmıştım . Bu aletide tavsiye ederim . Mutlaka yapın .
Bencede  el yapımı cihazı kalibre referansı olarak kullanmayacağımıza göre ideal olduğu düşüncesindeyim.
Benzer uygulama radio amateur handbook ta olması lazım . Ben bir arkadaşımın yardımı ile yapmıştım.
Ellerinize sağlık güzel olmuş . Yeni projeler üretmeye devam edin .
Emin
TA2FE

TA5AGC:
Mehmet bey öncelikle elinize sağlık,

Ayar -kalibre- işlemini farklı güçlerde de yaptınızmı  ve aynı sapmayı farklı güçlerde de gördünüzmü ?

iyi çalışmalar.

TB9COP:

--- Alıntı yapılan: TA8A - 23 Ekim 2009, 17:32:17 ---Yaptığı SWR metresini kalibre eden arkadaşımız, SWR metreye taktığı mikroampermetreyi kalibre etmemiştir. Yapıp bitirdiği SWR metreyi komple sistem olarak kalibre etmiştir. Bu durumda ölçü aletlerinin içindeki mekanik sistemin aynı olmasına gerek yoktur diye düşünüyorum.

Arkadaşın yaptığı sistemin (içindeki ölçü aletinin değil) farklı kalibre yöntemlerini ya da kendi yaptığınız SWR metrenizi nasıl kalibre ettiğinizi yazabilirseniz arkadaşımıza yardımcı olursunuz.

73

Bilal Ekmekci, TA8A


--- Alıntı sonu ---

Sayın Ekmekçi;
Bizim Ülkemizde Birisi Bir Şey Sorduğunda Genelde Başkalarını Sınamak İçin Maksatlı Soru Sorduğu Düşünülür.
Ben Daha İyisini Yaptım da Bu da Ne Oluyor Demek Emelinde Değilim. Ben Bir Kuşkumu Dile Getirdim. Sorduğum Soru Saçma da Olabilir. Hala da Aynı Soruyu Soruyorum. Soru Saçma İse Önce Bunun Neden Saçma Olduğu Teknik Olarak Ispat Etmeliyiz..
Arkadaşlar Bu Konuda Bir Şey Yazmadılar. Şimdi Elimizde İki Tane Analog Skala Var. Bunların İç Dirençleri Bayağı Farklı Olabilir. O Zamanda Bir Bakarız ki Bir Başkası Yapmış Ama Başarısız Olmuş Mesela.

Devreyi Daha Verimli Hale Getirmek İçin Yaptığımızı Sorgulamak Zorundayız.Bundan Kimse Alınmamalıdır.
Söz Gelimi Toroid Üzerine Sarılan Tur Sayısı Veya Tel Çapı Önemli midir? Diyelim 5 Tur Daha Fazla Sarılsaydı Ne Olurdu? Mesela Bu Wattmetre nin Frekans Kazancı Nedir? Neye Bağlıdır? Daha Alt Veya Daha Üst Frekanslarda Ölçüm Yapmak Neye Bağlıdır?

Ben Henüz Böyle Bir Wattmetre Yapmadım. Linkteki Gibi Basit Bir Diyod Devrem Var.. Dir çok Wattmetre Şeması İnceledirm.Bazı Şeyler Benim Gördüğüm Kadarıyla Tavsiye Edilmiyor. Bir Çok Devrede Bu Arkadaşın Yaptığı Gibi Toroidin İçinden Geçen Bakır Hat Yerine 50 Ohm luk Koaksiyel Kullanılıyor. Böyle Kaliteli Bir Çok Devrede Girişte Ayarlanabilir LC Devresi Ve RFS Kullanılıyor. Zetagi nin Bir Modifikasyonuna Rastladım. Orda da Orijinal Devredeki Bakır Yol Yerine Koaksiyel Hat Kullanmışlar.

Benim Kullandığım  Linkteki Devreye Benzer Basit Bir Şey. Ve Bir Skala Metreye  Bağlı Değil..Basit Bir Dijital Multimetrem Var. Ölçüm Yaptığımda Voltmetre Kademesini Açıp Uçlarına Bağlıyorum. Böylece Çok Hassas Ölçüm Yaptığımı Düşünüyorum.Verdiğim Linkteki Denklemle RF Voltajını Okuyor  Ve Watt Olarak Hesaplayabiliyorum.Gerekirse Yeniden Hesaplıyorum.

73

Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

[*] Önceki Sayfa

Tam sürüme git