Gönderen Konu: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği Taslağı (YENİ)  (Okunma sayısı 402 defa)

Çevrimdışı TB2CCC

"I know what is to be young
But you don’t know what is to be old! !"
      Stay with love.....(Sevgi ile kalın) ©

NOT:Çağrı işareti içermeyen MSN listesine ekleme taleplerinde, MSN adres bilgisi PM yada mail ile bildirilmeyenler reddedilecektir.

Çevrimdışı TB2GYY

Ynt: Özel Telsiz Sistemleri Yönetmeliği Taslağı (YENİ)
« Yanıtla #1 : 22 Nisan 2009, 22:09:28 »
3.   Kullanım kısıtlamaları

12. maddede B VE C SINIFI AMATÖR TELSİZCİLİK BELGESİ SAHİPLERİ  İBARESİNDE C SINIFI FAZLALIK OLARAK GÖRÜKÜYOR.

Çevrimdışı TB2GYY

« Yanıtla #2 : 22 Nisan 2009, 22:13:12 »
AMATÖR RADYO BAND PLANLARINDA    YİNE  C SINIFI GÖRÜLMEKTEDİR.

Çevrimdışı TB2CCC

« Yanıtla #3 : 22 Nisan 2009, 22:40:39 »

Arkadaşlar adı üzerinde daha "TASLAK" halinde ve eski konular.Düzeltmeler için,

Görüş ve Önerileriniz İçin:

Belgin ŞAHİNOL, bsahinol@btk.gov.tr

Başlangıç: 24 Nisan 2009 – Bitiş: 24 Mayıs 2009        Belgin hanım ile irtibat kurup önerilerinizi belirtebilirsiniz.Ben hep öyle yaptım ve yapmaya da devam edeceğim.Çünki maddeler arasında çok çelişkili durumlar var.

Görüşlerinizi çekinmeden yazabilirsiniz.

NOT:Çağrı işareti içermeyen MSN listesine ekleme taleplerinde, MSN adres bilgisi PM yada mail ile bildirilmeyenler reddedilecektir.

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #4 : 23 Nisan 2009, 09:42:07 »
Değerli Radyo amatörü arkadaşlarım,
Sayın TB2CCC Arkadaşımızın yazısını okuduktan sonra, (kendisine teşekkür ediyorum) İlgili taslak yönetmeliğe bir göz attım fazlasını yapamadım sayın TA8A belki kızacak ama bunu hazırlayanlara bir kaç şey söylemem gerekirdi, her neyse önümüzde hiç değilse bizlerin bilgisine sunulmuş bir taslak var kimin ve nasıl ve neden böyle yazıldığı şu an için önemli değil. biz gereken hazırlığın aramızda olgunlaştırılarak güzel bir taslağın Türk radyo amatörlerinin ileriye dönük olarak elini kolunu bağlamayacak bir şeyler hazırlamamız gerekir.
Lütfen,  Türkiyemizdeki 8000 Radyo amatörünün 8000 ininde fikrine ihtiyaç var.... Lütfen bir şeyler yazın. yoksa birileri yazacak ve gelecekteki nesiller bizlere neler söyleyeceğini düşünmek bile istemiyorum.
Lütfen fikrinizi beyan edin...

Taslakta 7.000-7200 KHz sadece A2A emisyonun yapılabileceği söyleniyor. Söylermisiniz bana Hangi Amatör ekipmanda A2A emisyonu var. 1960 model cihazlarda bile yok....
Yani 7092KHz. ve SSB konuşmayı unutun....

160 metre bandı Azami güç olarak 5 watt verilmiş 5 watt ile 160 metrede mahalle arasında bile görüşemezsin.( Teşbih de hata olmaz sadece konuyu vurgulamak için yazdım bunu)
1 watt lık QRP cihaz ile 1000 lerce QSO yaptım.

1832-1835 arası "DX Window" diye geçer. burada bırakın SSB QSO' yu her isteyen CW QSO bile yapması etik olarak doğru değildir.zaten yapmanızada diğer amatörler müsade etmezler ve hoş görmezler.
Tekrar ediyorum, Lütfen, geleceğimiz için bütün konularda fikirlerinize ihtayıcımız var.
Selam ve sevgilerimle
yasar GOCET
TA3D

Çevrimdışı TA3D_SK

« Yanıtla #5 : 23 Nisan 2009, 10:11:31 »
DARC
Alman radyo amatörleri kulbünün yayımlamış olduğu band planını aşağıdaki sayfadan inceleyebilirsiniz.
burada güçler yok.
http://www.darc.de/bandplan/pdf/kwbandplan_sw_eng_2.pdf
selamlar
TA3D

Çevrimdışı TA2M

« Yanıtla #6 : 24 Nisan 2009, 20:51:54 »
........
Taslakta 7.000-7200 KHz sadece A2A emisyonun yapılabileceği söyleniyor. Söylermisiniz bana Hangi Amatör ekipmanda A2A emisyonu var. 1960 model cihazlarda bile yok....
Yani 7092KHz. ve SSB konuşmayı unutun....

160 metre bandı Azami güç olarak 5 watt verilmiş 5 watt ile 160 metrede mahalle arasında bile görüşemezsin.( Teşbih de hata olmaz sadece konuyu vurgulamak için yazdım bunu)
1 watt lık QRP cihaz ile 1000 lerce QSO yaptım.

Tekrar ediyorum, Lütfen, geleceğimiz için bütün konularda fikirlerinize ihtayıcımız var.
Selam ve sevgilerimle
yasar GOCET
TA3D

Yaşar abi merhaba,

Sanırım 40mt bandıyla ilgili konuda tablo çizgileri seni yanılttı. Band planını Word'de "Baskı Ön İzleme" penceresinde açarsan görünen şekil aşağıda. Orada 80......12mt bandları için kullanılabilecek emisyon çeşitlerinin ortak olduğu görülüyor.
73,

Mustafa, TA2M

Çevrimdışı TA3FB

« Yanıtla #7 : 28 Nisan 2009, 18:50:22 »
A, B veya C ne farkederki. Herkes istediği frekansı son yıllarda kafasına göre kullanıyor. Bence sınıf kaldırılmalı. TA(NO)XXXX den başlanıp TC(NO)XXXX de bitirilmeli. Zaten en son TC(NO)ZZZ'yi bizler göremeyiz.Bence echolinkte kullanılmak üzere D sınıfı lisans ta oluşturulmalı. Kanun ve yönetmelik soruları, internet kanunundan, işletme soruları ADSL kurulumu vs vs, teknik sınavıda windows ve donanım sorularından oluşabilir.
Bu görüşümü tabiki Belgin hanım a göndermeyeceğim. Burada paylaşayım istedim. Burada sizlerle paylaşmayacağımda nerede paylaşacağım.
Bilal ağbey, sakın beni amatörleri aşağılıyor, rencide ediyor diye uyarmayasın, o zaman cidden Belgin hanıma yazarım.....
Sağlıcakla kalın
73
TA3FB
Barış
Barış Tuncel
P.K 18, 17100 Çanakkale

Çevrimdışı TB2CCC

« Yanıtla #8 : 29 Nisan 2009, 14:24:36 »
Merhaba.
Bence yazan C sınıfı fazla yazılmamış .
A-B Harici sadece vhf ve uhf frekanslarında çalışbilecek yeni bir sınıf olacak .
Bkz.açıklama 16 . Bu sınıf daha düşük puan ile 20-40 özendirme amaçlı ehliyet verecektir .

Hepimize hayırlı olsun .
TA3EL-Ali

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Evet arkadaşlar bundan sonraki uygulama maalesef "C" sınıfı adı altında yeni bir uygulama ile Kıyı Emniyeti Gn.Md.lüğü kontrolunda başlatılacaktır.

Zaten bence iyice çivisinden çıkan bu hobi daha da enteresan olacaktır.Ruhsat olayı da kalkacağından eline cihaz alan CB ve PMR gibi havada cirit atacaktır.

Hayırlı olsun.Sevgi ile kalın. 73

NOT: Yukarıdaki bilgi Belgin ŞAHİNOL'dan alınmıştır.

Çevrimdışı TA5FW

« Yanıtla #9 : 29 Nisan 2009, 15:24:58 »
Merhabalar değerli radyo amatörleri ve Fikret abi,
Hobimizin çivisi çıktığı ve pek çok şeyin tadsızlaştığı aşıkardır. Yanlız bu tespiti yaptıktan sonra birde olayın içine girerek neden, sonuç ilişkisini çözümlemek lazım.

Bazı arkadaşlar beni sevmiyorlarmış. Neden diye soruncada ben kanun ve yönetmelikleri çok sıkı uyguluyormuşum. Bu yüzden bana diktatör gibisin diye şaka yapıyor bazıları.

Vallaha ben yanlış yada garip birşey yaptığımı düşünmüyorum. Ben olması gerekeni, bu işi seven ve korumak isteyen her dürüst radyo amatörünün yapması gerekeni yaptığımı düşünüyorum. Hepimiz bu şekilde çalışmalarımızı sürdürsek bu camianın çivisi çıkmaz !!!

Ama ne oluyor ? Birileri çıkıyor kuruma ricacı oluyor ve tandıklarını sınava sokuyor bomboş kişileri amatör yapıyor. Bu kişilere cihaz veriyorlar yada satıyorlar. Bu kişiler çıkıyor başlıyor kafalarına göre konuşmaya. Bu radyo amatörlüğünü hakkında bilgisi olmayanlar HF cihaz alıyor ve B sınıfı olarak QRV oluyor ve QSO lar yapıyor. Argolar ve küfürler, yabancı istasyonlarla dalga geçmeler.

Eskiler ne yapıyor ? (Herkes üzerine almasın !!)
Eskiler bir kere seçici olmadıkları ve herkesin getirdiği yakınım, arkadaşım dediği kişilere yardımcı olup, lisans aldırıyor.
Sonra bu kişileri takip ve kontrol etmiyorlar ! Gerektiğinde uyarmıyorlar ve kendi başlarına bırakıyorlar. Uyaran kişileri desteklemiyorlar. Kendi içimizdeki otokontrolü kuramıyoruz ve desteklemiyoruz. Eeee ondan sonra çivisi çıktı.....

Herkes bana dokunmayan yılan bin yaşasın derse ve ortalıkta bu işi öğrenmeden balıklama dalan kişiler dur denilmezse olacağı budur.
Beyler BALIK BAŞTAN KOKAR !!!  Ve kokmuş şimdi kimse kokmuş balıkla uğramıyor ve ellemek istemiyor. Bakınız ! Kurum bile bıktı ve uğraşmak istemiyor ve başka bir kurumun başına attıyor.

Bizler sivil kişiler olarak dernekler kuruyoruz ve Sivil Toplum Örgütlerini oluşturuyoruz. Herşeyi kurumlardan beklemek saçma ve yanlıştır.
Eğer bizler bu işe gönül verdiysek, bizlerde elimizi taşın altına sokmalıyız ! Bu hobiye yıllarını vermiş, deneyimli abilerimiz var. Bu abilerimiz istasyonlarındaki yarışma çalışmalarına ara vererek, bu taslak çalışmalarına fikir destekçisi olmalı, kendi bölgelerindeki organisazyonları hamilik yaparak tecrübelerinden faydalandırmalıdır. Yoksa bu hobinin geleceği CB den farklı olmayacaktır.
Korhan BÜKEN
73's de TA5FW

Çevrimdışı TA3ADK

« Yanıtla #10 : 29 Nisan 2009, 22:48:36 »
 Amatörlüğün son durumu ile ilgili yazılanlara üzülerek katılıyorum . Ne yazık ki çoğu  tolerans , konumu iyiye götüreceğine kötüye götürüyor ... İşte 7MHZ in B sınıflarına açılması en yakın örnek . 7MHZ de duyduğumuz kaç istasyon Kendi yaptığı cihazla 5W çıkıyor ? Bu durumda band kısıtlaması zaten uygulanamaz durumda ... Amatörlüğün en önemli anlarından birinin dinlemek değil konuşmak olduğu sanılıyor. Amatör gelenekler ve benim çok önem verdiğim usta-çırak ilişkisi gitgide kayboluyor vs vs vs ....  .

Şimdi 20-40 puanla özendirme amaçlı C sınıfı verilme durumu çıktı birde . 20 puan nedir? CB gibi evrağını alıp gelene oracıkta verilsin lisans o zaman ...  Ruhsatta kalkıyor ve korkarım işler daha iyiye gitmiyor . Ruhsatın kalkması elbete olumlu bir gelişme . Ancak denetim olmadan , sınavların seçiliği yeterli oktaya ulaşmadan bu uygulamaya geçilmesinin doğuracağı sonuçların olumlu olacağını zannetmiyorum .

Bence çok utanç verici bir durumla karşı karşıyayız ? Binlerce amatör , onlarca ilde örgütlenmiş dernekler , birsürü resmi kurumla ortak çalışan Amatör Telsizcilik oluşumunu ilgili kurumlar başından atmak istiyor . Taşra teşkilatı dahi olmayan bir Genel müdürlüğün altındaki bir müdürlüğe bağlanıyoruz . Gerçi bunun biz yada kamu kaynaklı oluşu tartışılabilir .

Bence amatörlüğün kurtuluşu artık sonavları amatörlerin yapmasıdır . Çünkü Devletin artık bu işle uğraşmak istemediği görünmektedir . Bakınız amatör denizciler bunu başardılar ... Bizi temsil eden dernekler bu konuyu ciddi şekilde düşünmeli ve ele almalıdır . Amatörlerin , amatör telsizcileri seçtiği ve denetlediği bir yapının faydalı olabileceğini düşünüyorum . Burda herkes taşın altına elini koymalı , bu işler derneklerimizi , Cemiyetimizi sırtlayan sınırlı sayıda ki kişiyle yapılacak işler değildir . Çünkü gerçekten ciddi zorluklar bu yolda ortaya çıkacaktır ve nu zorluklarla ancak tüm amatörler topyekun mücadele ederse aşılabilir .

Bunları yazdım ama olabileceği konusunda umudum çok az ne yazık ki ... Tabloya bakınca hayli karamsarlığa kapılıyorum . Çok sevdiğim hobimin durumu çok canımı sıkıyor ... Umarım herşey iyiye gider ve ben tamamen yanılırım ama ...

Herkese saygılar ...
TB2CUD
Barış
73